Lancia Lybra ili Renault Laguna

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Karabaja wrote:
A Lancia to kao nema?

Image
Ima, al' opet je hebu ruski dugmici. :D

Vjerujem da je Lybra dobro auto, za ljude koji je voze, sve je stvar ukusa. Recimo ja poznajem ljude koji se kunu u svoje Fordove i VW starosti preko 20 - 25 godina. Sve je stvar vlastite percepcije i subjektivnog osjecaja. Moj stari je najjaci i moze podici 100 kg jednom rukom. :-) Nadam se da me razumijes.
Maystor

Post by Maystor »

Mislilac wrote:
Maystor wrote:Mani se talijanskih auta, laguna je bolji izbor. Lancia ti je tehnicki bazirana na fiatovim komponentama. Ipak treba napomenuti da spomenuta lancia pripada luksuznijoj klasi od renaulta, ali opet od ta dva auta ja bih izabrao renault.
Italijanska vozila hmm.. Konkretan razlog?

A Renault Laguna je , francuski automobil kojem su "skupi" dijelovi. Skupo održavanje...

I slična sranja koja govore ljudi koji nemaju pojma o automobilima, nego im je to pričao košija koji zna jednog dobrog automehaničara kojemje....bla bla bla.

Moj izbor bi bila Lancia. Zbog toga što je to Fiatov motor, provjeren motor, dobar i pouzdan motor. A i Lanciu nema svako.. A servisiranje možeš obavljati tamo gdje su Fiatovi servisi.
Konkretan razlog su sluzbene statistike kvarova. Mnogi ljudi ovdje izvode zakljucke na osnovu toga sto su jednom-dvaput provozali neko auto. Pogledajte npr. izvjestaje njemackog TUV-a (ponekad mozete naci u auto bildu tabele sa najvaznijim podacima). Ako ste ikada citali te izvjestaje, trebalo bi vam biti poznato da talijanska auta (ukljucujuci i lanciu) zauzimaju samo dno u tim tabelama. Cak je i hyundai sonata pouzdanija od njih. Osim toga, laguna je jeftinija za odrzavanje, sigurnija i barem jednako udobna kao i lancia.
Gore sam rekao da lancia pripada luksuznijoj klasi od renaulta, pa je i logicno da ima vise opreme. Na kraju ce covjek vjerovatno odluciti po principu "ma ovaj mi se nekako vise svidja", sto je logicno; ja samo kazem da bih ja od ta dva auta uzeo lagunu.
dr.iver

Post by dr.iver »

ko jos vjeruje adac-u, auto bildu i slicnima :lol:
nineac

Post by nineac »

Maystor wrote:
Mislilac wrote:
Maystor wrote:Mani se talijanskih auta, laguna je bolji izbor. Lancia ti je tehnicki bazirana na fiatovim komponentama. Ipak treba napomenuti da spomenuta lancia pripada luksuznijoj klasi od renaulta, ali opet od ta dva auta ja bih izabrao renault.
Italijanska vozila hmm.. Konkretan razlog?

A Renault Laguna je , francuski automobil kojem su "skupi" dijelovi. Skupo održavanje...

I slična sranja koja govore ljudi koji nemaju pojma o automobilima, nego im je to pričao košija koji zna jednog dobrog automehaničara kojemje....bla bla bla.

Moj izbor bi bila Lancia. Zbog toga što je to Fiatov motor, provjeren motor, dobar i pouzdan motor. A i Lanciu nema svako.. A servisiranje možeš obavljati tamo gdje su Fiatovi servisi.
Konkretan razlog su sluzbene statistike kvarova. Mnogi ljudi ovdje izvode zakljucke na osnovu toga sto su jednom-dvaput provozali neko auto. Pogledajte npr. izvjestaje njemackog TUV-a (ponekad mozete naci u auto bildu tabele sa najvaznijim podacima). Ako ste ikada citali te izvjestaje, trebalo bi vam biti poznato da talijanska auta (ukljucujuci i lanciu) zauzimaju samo dno u tim tabelama. Cak je i hyundai sonata pouzdanija od njih. Osim toga, laguna je jeftinija za odrzavanje, sigurnija i barem jednako udobna kao i lancia.
Gore sam rekao da lancia pripada luksuznijoj klasi od renaulta, pa je i logicno da ima vise opreme. Na kraju ce covjek vjerovatno odluciti po principu "ma ovaj mi se nekako vise svidja", sto je logicno; ja samo kazem da bih ja od ta dva auta uzeo lagunu.

Hyundai Sonata je pouzdanija i od mercedesa C Klase! Jel to znaci da bi uzeo sonatu a ne C klasu?
kako znas da je Laguna jeftinija za odrzavanje?
Maystor

Post by Maystor »

Ne znaci, upravo sam to objasnjavao na par drugih tema na ovom forumu (gdje su neki tvrdili da su japanska auta najbolja na svijetu jer se statisticki gledano najmanje kvare). Ali covjek me pita na osnovu cega talijanska auta smatram nepouzdanim. Cinjenica je da ima dosta kvarova na tim autima i to je statisticki jasno pokazano. S druge strane, dizajn tih auta je vrhunski; i lancie, alfe itd. jednostavno receno lijepo izgledaju. Ljudi vole takav izgled, i to je ok, ali nisu u pravu kada tvrde da su ta auta primjer tehnicke pouzdanosti.
Kada kazem da je laguna jeftinija za odrzavanje, imam u vidu cinjenicu da covjek kupuje polovno auto (staro cirka 5 godina) i da su rezervni dijelovi za lagunu dostupniji i jeftiniji od dijelova za lanciu.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Hehe, čudi me da je Hyundai Sonata pouzdanija od Lybre, a Hyundai je pouzdaniji čak i od od BMW-a po tim statistikama. Pa kako onda u p.m. da je Sonata pouzdanija od jedne, talijanske, Lancije?! :-) Svašta čuti na ovom forumu.
Slažem se da su, statistički, francuska auta pouzdanija od talijanskih (čak su i Amerikanci FIAT preveli kao Fix It Again Tony :-)), ali ta Laguna se u narodu vodi kao možda najnepouzdaniji Renault dosad. Možete se uvjeriti u to i na linku koji sam priložio u prvom postu na ovu temu.
Velika prednost talijanskih marki koje se vode kao "velike" je što dosta gube na cijeni (valjda zato što ih nema puno), pa se jedna Lybra koja je dobra može uzeti za ispod 15k KM, a recimo jednu BMW tricu koja je ista klasa ispod 20k KM ne možeš da ga j...s a da valja.
Što se tiče dijelova, kod nas vlada mišljenje da samo postoje dijelovi za VW grupaciju, pa kad spomeneš recimo Peugeot "malo je problem za dijelove", itd.
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

nineac wrote: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nasmija me do suza jaro!
Svaka cast!
I budali kad pokazes prst, ona se smije... al' da ja nebi pomislio da si ti budala.. dobro bi bilo da nam svima ovdje kazes shto se smijesh.. i to do suza.
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

Citizen-X wrote:
Brz si jaro na sjecanju familije s obzirom da imas 3 posta tek. A i ti imas familiju i tebe je neko napravio.
Svaka prica sa tobom o bilo cemu nakon ovog blago receno ruznog posta (za koji ja btw nisam vidio razlog - "sjecanju") je izlisna s obzirom da imas kukavan stav.

Tako eto.
Ne vidim shta broj postova ima veze da reagujes na uvredu. Jer nazvati nekoga levatom bez pola razloga, bez obzira koliko postova imao, je blago receno... bezobrazno! Znaci, ako se prica o autima... onda o autima, a ne... levat onaj - levat onaj.
Interceptor

Post by Interceptor »

Stvarno me nervira kada spominjete FIAT-a... Izvedbeno on nema veze sa Lanciom. Isto tako bi mogli reci da je Porche njesra od auta jer ga proizvodi VW, koji proizvodi i cuveni "zakon" raspad Golf. Neka se vlasnici golfa ne uvrijede kada kazem ovo -ipak je golf radnicki auto, a kod nas se tretira kao najvece dosignuce... za novac koji date dobijete neudoban, jeftin auto po njemackim standardima (cast IV)...
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

Interceptor wrote:Stvarno me nervira kada spominjete FIAT-a... Izvedbeno on nema veze sa Lanciom. Isto tako bi mogli reci da je Porche njesra od auta jer ga proizvodi VW, koji proizvodi i cuveni "zakon" raspad Golf. Neka se vlasnici golfa ne uvrijede kada kazem ovo -ipak je golf radnicki auto, a kod nas se tretira kao najvece dosignuce... za novac koji date dobijete neudoban, jeftin auto po njemackim standardima (cast IV)...
Potpuno se slazem.

Renault pravi auta razlicite klase... od Lancie!
nineac

Post by nineac »

susc_ovjek wrote:
nasmija me do suza jaro!
Svaka cast!
I budali kad pokazes prst, ona se smije... al' da ja nebi pomislio da si ti budala.. dobro bi bilo da nam svima ovdje kazes shto se smijesh.. i to do suza.
Pa covjece ako su italijani poznati po necemu onda su po motorima.
Pa kod italijana se sve svodi na druge probleme a ne na motore, sto nebi bas rekao za francuze. Meni nikad nece biti jasno kako peugeot ali i renault mogu prokuhat ako fali 0.2l vode. Kod mene je buraz na Peugeotu promjeni tri motora zbog tog "principa"
A Lancia, jaro moj ljudi su na trke isli sa integralkom i ode sistem hladjenja, stave od 1.6 turbo motora sistem hladjenja u 2.0Turbo, i radi!
Ali sta je to HF Integrale za jednu Lagunu ili Meganea :lol:
Moji danas imaju Lanciu Lybru i Skodu Octaviju, stari nikako da izadje iz Lancie, kaze njemu on bolja od Skode, udobnija itd,itd.
Ona je 2.4jtd, prelazi 40-50.000 godisnje i dosad je otisla gumica na hidraulickom kvacilu. Jel koristi djelove od FIAT-a? Fakat da koristi, kao i laguna od Meganea. Ali bi volio strucnjake da ovdje izloze cijene potrosnih djelova! Sve je kao i za ostale marke, zracni filteri, disk plocice, diskovi. jedina mana je strasno skupo ulje SELENIA koje ide, ali zato ni kapi netrosi, a intervali izmjene su duzi.
Moja zamjerka Lani Lybri je visok polozaj sjedenja, plastika kojom su oblozena dugmad na centralnoj konzoli, i tezak petocilindricni motor u nosu.
Inace kvaliteta materijala na volanu, sjedistima, plastika od koje je komplet konzola izradjena, te nenadmasni BOSE nedaju laguni sanse u kvaliteti.
nineac

Post by nineac »

Maystor wrote:Ne znaci, upravo sam to objasnjavao na par drugih tema na ovom forumu (gdje su neki tvrdili da su japanska auta najbolja na svijetu jer se statisticki gledano najmanje kvare). Ali covjek me pita na osnovu cega talijanska auta smatram nepouzdanim. Cinjenica je da ima dosta kvarova na tim autima i to je statisticki jasno pokazano. S druge strane, dizajn tih auta je vrhunski; i lancie, alfe itd. jednostavno receno lijepo izgledaju. Ljudi vole takav izgled, i to je ok, ali nisu u pravu kada tvrde da su ta auta primjer tehnicke pouzdanosti.
Kada kazem da je laguna jeftinija za odrzavanje, imam u vidu cinjenicu da covjek kupuje polovno auto (staro cirka 5 godina) i da su rezervni dijelovi za lagunu dostupniji i jeftiniji od dijelova za lanciu.
Nediraj mi japance, kad promjenim mazdu onda pucaj :lol:
Ma slusaj, ta ista Laguna ima sa elektronikom kvarova da te bog sacuva, a o performansama lagune i lancie je suvisno govoriti.
Moji Lybru imaju i vjeruj mi da djelovi nisu nista skuplji, jedino je SELENIA ulje malo poskupo!
AdnanSA

Post by AdnanSA »

Vozio sam Lancia Y godinu i pol i bio sam potpuno zadvoljan.Nikada nije stala a odrzavanje je sitnica. Nista skuplje od bilo kojeg malog gradskog auta.Osjecaj je stvarno poseban:kožni volan i mjenjać i alcantara sjedista u malom gradskom autu je nenadmasno. Kod automobila se igra na emocije i dizajn a tu su talijani nenadmasni.
Neki bi se hebali za marku a neki vole da ugode svojoj guzici.
Ja bih odabrao Lybru u svakom slucaju.
Jedno je sigurno.
U BiH je skoro nemoguce da skorojević,krkan,profiter ili takav slican stvor vozi Lanciu, sto se ne bi moglo reci za sveto njemacko trojstvo plus VW.
sulesavic

Post by sulesavic »

AdnanSA wrote:...skorojeviæ,krkan,profiter...
politièar, ¹minker...
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

nineac wrote:
susc_ovjek wrote:
nasmija me do suza jaro!
Svaka cast!
Pa kod italijana se sve svodi na druge probleme a ne na motore, sto nebi bas rekao za francuze. Meni nikad nece biti jasno kako peugeot ali i renault mogu prokuhat ako fali 0.2l vode. Kod mene je buraz na Peugeotu promjeni tri motora zbog tog "principa"
A Lancia, jaro moj ljudi su na trke isli sa integralkom i ode sistem hladjenja, stave od 1.6 turbo motora sistem hladjenja u 2.0Turbo, i radi!
Moji danas imaju Lanciu Lybru i Skodu Octaviju, stari nikako da izadje iz Lancie, kaze njemu on bolja od Skode, udobnija itd,itd.
Ona je 2.4jtd, prelazi 40-50.000 godisnje i dosad je otisla gumica na hidraulickom kvacilu. Jel koristi djelove od FIAT-a? Fakat da koristi, kao i laguna od Meganea. Ali bi volio strucnjake da ovdje izloze cijene potrosnih djelova! Sve je kao i za ostale marke, zracni filteri, disk plocice, diskovi. jedina mana je strasno skupo ulje SELENIA koje ide, ali zato ni kapi netrosi, a intervali izmjene su duzi.
Moja zamjerka Lani Lybri je visok polozaj sjedenja, plastika kojom su oblozena dugmad na centralnoj konzoli, i tezak petocilindricni motor u nosu.
Inace kvaliteta materijala na volanu, sjedistima, plastika od koje je komplet konzola izradjena, te nenadmasni BOSE nedaju laguni sanse u kvaliteti.
E svasta...
Kazes.. renaulti prokuhaju, pa onda dash primjer buraza i njegovog peugeota. Il' je to kao isto?!? I ja ne vidim manu motora to shto prokuha kad mu fali vode... nije on kriv shto mu fali vode!!!

Ja nikad nisam vidio renaulta da mu prolupaju leteci lezajevi na 150 000 km, a fiata sam vidio i vishe nego dovoljno!

Renault je puno vremena u Formuli 1.. kao dobavljac motora, cije tehnologije naravo primjenjuje i u putnickim automobilima....i pitash li se kad shto je Renault recimo donedavno bio dobavljac motora Volvu?
Ma mislim, smjesno je pljuvat po takvom proizvodjacu motora... fakat smjesno.. moras biti podobro neinformisan.

A to shto se tice Lancia vs. Renault... po 100000 put... RAZLICITE KLASE AUTOMOBILA
nineac

Post by nineac »

susc_ovjek wrote:
nineac wrote:
susc_ovjek wrote: I budali kad pokazes prst, ona se smije... al' da ja nebi pomislio da si ti budala.. dobro bi bilo da nam svima ovdje kazes shto se smijesh.. i to do suza.
E svasta...
Kazes.. renaulti prokuhaju, pa onda dash primjer buraza i njegovog peugeota. Il' je to kao isto?!? I ja ne vidim manu motora to shto prokuha kad mu fali vode... nije on kriv shto mu fali vode!!!

Ja nikad nisam vidio renaulta da mu prolupaju leteci lezajevi na 150 000 km, a fiata sam vidio i vishe nego dovoljno!

Renault je puno vremena u Formuli 1.. kao dobavljac motora, cije tehnologije naravo primjenjuje i u putnickim automobilima....i pitash li se kad shto je Renault recimo donedavno bio dobavljac motora Volvu?
Ma mislim, smjesno je pljuvat po takvom proizvodjacu motora... fakat smjesno.. moras biti podobro neinformisan.

A to shto se tice Lancia vs. Renault... po 100000 put... RAZLICITE KLASE AUTOMOBILA
Da razlicite klase, zato neznam sto raja poredi.
Isprovocirao si me onim postom kako FIAT ima lose motore. Mislim de se malo prokontaj, a konkretno ja sam se renaulta sa svakakvim motorima nagledao.
Poenta sto ti govorim za vodu jeste sto dosta renaulta ima isti problem, a eto ja jos nisam vidio lanciju tako osjetljivu!
inace sto se tice F1, pa ferrari je pod FIAT-om!
Maystor

Post by Maystor »

Ja sto nahvaliste tu lanciu, pa ispade da joj ni veyron nije ravan. Ta lancia se ni u Italiji ne prodaje dobro. Mozete pogledati na stranici Udruzenja evropskih proizvodjaca automobila (http://www.acea.be/statistics); a evo izdvajam jedan podatak - broj prodatih novih auta u EU za prvih osam mjeseci ove godine: lancia je ukupno prodala 88 hiljada auta, a renault preko milion (tj. 12 puta vise). U Njemackoj je u prvih 9 mjeseci ove godine prodato 90 hiljada novih renaulta, a manje od dvije hiljade lancia (KIA prodala 30 hiljada!) Evo pogledajte i sami:
http://www.autobild.de/artikel/Themen-N ... 34950.html
Kako cete nekog ubijediti da valja auto kojeg niko ne zeli kupiti? Pa nisu valjda i ovi evropljani krkani koji ne znaju sta valja?!
Mislilac

Post by Mislilac »

Da izviniš, jesu... Krkani su. :D
Karabaja

Post by Karabaja »

Maystor wrote:Ja sto nahvaliste tu lanciu, pa ispade da joj ni veyron nije ravan. Ta lancia se ni u Italiji ne prodaje dobro. Mozete pogledati na stranici Udruzenja evropskih proizvodjaca automobila (http://www.acea.be/statistics); a evo izdvajam jedan podatak - broj prodatih novih auta u EU za prvih osam mjeseci ove godine: lancia je ukupno prodala 88 hiljada auta, a renault preko milion (tj. 12 puta vise). U Njemackoj je u prvih 9 mjeseci ove godine prodato 90 hiljada novih renaulta, a manje od dvije hiljade lancia (KIA prodala 30 hiljada!) Evo pogledajte i sami:
Kako cete nekog ubijediti da valja auto kojeg niko ne zeli kupiti? Pa nisu valjda i ovi evropljani krkani koji ne znaju sta valja?!
Jel to što je VW prvi na listi znači da je ujedno i najbolje auto na svijetu?
Ono što se masovno prodaje nije pokazatelj kakvoće ni luksuza, već prosječne potrošačke moći ljudi.

Renault pravi (jeftina) gradska auta, a Lancia gospodske limuzine.
Maystor

Post by Maystor »

Karabaja wrote:
Maystor wrote:Ja sto nahvaliste tu lanciu, pa ispade da joj ni veyron nije ravan. Ta lancia se ni u Italiji ne prodaje dobro. Mozete pogledati na stranici Udruzenja evropskih proizvodjaca automobila (http://www.acea.be/statistics); a evo izdvajam jedan podatak - broj prodatih novih auta u EU za prvih osam mjeseci ove godine: lancia je ukupno prodala 88 hiljada auta, a renault preko milion (tj. 12 puta vise). U Njemackoj je u prvih 9 mjeseci ove godine prodato 90 hiljada novih renaulta, a manje od dvije hiljade lancia (KIA prodala 30 hiljada!) Evo pogledajte i sami:
Ono što se masovno prodaje nije pokazatelj kakvoće ni luksuza, već prosječne potrošačke moći ljudi.

E tu ima jedan problem: da li ti je poznato da lanciu odrzava u zivotu mali gradski auto ypsilon, koji na nekim trzistima cini dvije trecine ukupne prodaje? Posao sa limuzinama im ocito ne cvjeta.
jefferson

Post by jefferson »

Maystor wrote:
Karabaja wrote:

E tu ima jedan problem: da li ti je poznato da lanciu odrzava u zivotu mali gradski auto ypsilon, koji na nekim trzistima cini dvije trecine ukupne prodaje? Posao sa limuzinama im ocito ne cvjeta.
Bas tako!
Ali ja koliko sam cuo, Lybrin nedostatak nije vezan za kvalitetu nego dizajn automobila, i da je to bio razlog neuspjeha.
Karabaja

Post by Karabaja »

Ma Ypsilon je jedan mali propali izrod, prodaje se jednako kao i Renaultov Avantime..
neki

Post by neki »

susc_ovjek wrote:
nineac wrote:
susc_ovjek wrote: I budali kad pokazes prst, ona se smije... al' da ja nebi pomislio da si ti budala.. dobro bi bilo da nam svima ovdje kazes shto se smijesh.. i to do suza.
E svasta...

hmm..a pitas li se ti sto im vise nije dobavljac??
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jefferson wrote:
Ali ja koliko sam cuo, Lybrin nedostatak nije vezan za kvalitetu nego dizajn automobila, i da je to bio razlog neuspjeha.
To sam i ja pokusao reci sa onih ruskim dugmicima. Meni onaj dizajn vise prilici 90'-tim godinama proslog vjeka. :roll:
Maystor

Post by Maystor »

Karabaja wrote:Ma Ypsilon je jedan mali propali izrod, prodaje se jednako kao i Renaultov Avantime..
U Njemackoj je u ovoj godini (zakljucno sa septembrom) prodata 1941 lancia. Od toga je 1230 ypsilona (iliti 63,37% od ukupne prodaje). Dakle, osim ypsilona lancia je uspjela prodati samo 711 automobila svih ostalih modela!
I nije tacno da je to zbog prosjecne kupovne moci stanovnistva, jer lancia uopste nije skupa u svojoj klasi. U istom periodu je prodato i 15 hiljada porschea, pa ti vidi sto nemaju para.
Post Reply