Lancia Lybra ili Renault Laguna

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ice

#1 Lancia Lybra ili Renault Laguna

Post by Ice »

Kupujem auto, i dvoumim se izmedju Renault Lagune 2002, diesel , i Lancia Lybra, 99kW, 135ks cijene su tu negdje, pa me zanimaju vasa iskustva?
nineac

Post by nineac »

Moji roditelji imaju Lanci-u 2.4JTD sa 100KW. Auto je extra, i prelazi godisnje oko 40.000KM. Dosada je samo otisla gumica na kvacilu na 150.000km, i to je to. Nikakvih vise problema nije bilo. Od potrosnih materijala samo su mjenjani prednji diskovi.
ja kad sam bio u BiH vozao sam je mejsec i mogu ti reci da je auto dizelska raketa. Imas 305nm, obrtnog momenta koji su stvarno super uskladjeni sa mjenjacem. Potrosnja je oko 6.0-6.4ltr, jer ipak je to pet cilindara.
Ja bi je uzeo prije nego lagunu, posebno sto je je unutra vrlo kavlitetno uradjena bez ikakvih sumova i sl, plus dobijes BOSE audio uredjaj koji ima multifunkcionalni ekran sa svim mogucim informacijama.
Bullet Tooth Tony

Post by Bullet Tooth Tony »

laguna definitivno, mada ce ti iskusniji reci da je zeza elektronika ali dostupnost servisa,fini i zivahni motori,opci dojam,dizajn...moj izbor bi bio laguna
Maystor

Post by Maystor »

Mani se talijanskih auta, laguna je bolji izbor. Lancia ti je tehnicki bazirana na fiatovim komponentama. Ipak treba napomenuti da spomenuta lancia pripada luksuznijoj klasi od renaulta, ali opet od ta dva auta ja bih izabrao renault.
Mislilac

Post by Mislilac »

Maystor wrote:Mani se talijanskih auta, laguna je bolji izbor. Lancia ti je tehnicki bazirana na fiatovim komponentama. Ipak treba napomenuti da spomenuta lancia pripada luksuznijoj klasi od renaulta, ali opet od ta dva auta ja bih izabrao renault.
Italijanska vozila hmm.. Konkretan razlog?

A Renault Laguna je , francuski automobil kojem su "skupi" dijelovi. Skupo održavanje...

I slična sranja koja govore ljudi koji nemaju pojma o automobilima, nego im je to pričao košija koji zna jednog dobrog automehaničara kojemje....bla bla bla.

Moj izbor bi bila Lancia. Zbog toga što je to Fiatov motor, provjeren motor, dobar i pouzdan motor. A i Lanciu nema svako.. A servisiranje možeš obavljati tamo gdje su Fiatovi servisi.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Mislilac wrote:
Maystor wrote:Mani se talijanskih auta, laguna je bolji izbor. Lancia ti je tehnicki bazirana na fiatovim komponentama. Ipak treba napomenuti da spomenuta lancia pripada luksuznijoj klasi od renaulta, ali opet od ta dva auta ja bih izabrao renault.
Italijanska vozila hmm.. Konkretan razlog?

A Renault Laguna je , francuski automobil kojem su "skupi" dijelovi. Skupo održavanje...

I slična sranja koja govore ljudi koji nemaju pojma o automobilima, nego im je to pričao košija koji zna jednog dobrog automehaničara kojemje....bla bla bla.

Moj izbor bi bila Lancia. Zbog toga što je to Fiatov motor, provjeren motor, dobar i pouzdan motor. A i Lanciu nema svako.. A servisiranje možeš obavljati tamo gdje su Fiatovi servisi.
Potpuno se slažem Mislilac! No to je naš mentalitet i malo se po tom pitanju može učiniti. Ja lično baš i volim što talijanski automobili i nisu ovdje na cijeni jer ih ne vozi svako, pa za relativno povoljnu cijenu možeš uzeti "mrak"auto" i da se s njim ističeš u odnosu na masu vozila "superiornog" znaka VW i 20 god. starosti... :roll:
Karabaja

Post by Karabaja »

Ako želiš biti gospodin kupi Lanciu, a ako želiš biti levat kupi Renaulta.. prosto :)
mirz@

Post by mirz@ »

Ma Lancia, Karabaja je potpuno upravu, ne voza svako Lanciu :-D :-D :-D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Mene bi srce definitivno vuklo Lancii i zbog tog motora izmedju ostalog, a za cijene dijelova ne znam.
Karabaja

Post by Karabaja »

Lancia je talijanski Mercedes, a Renault je.. neka vrsta francuskog Golfa :D
incognito071

Post by incognito071 »

Karabaja wrote:Lancia je talijanski Mercedes, a Renault je.. neka vrsta francuskog Golfa :D
Vidim ja da se ti razumijes u svasta nesto....nedavno procitah kako si rekao da ti je poslijeratno ZP bolje od onog prijeratnog :-) :lol: :lol:

ovo zadnje je naravno offtopic
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Karabaja wrote:Lancia je talijanski Mercedes, a Renault je.. neka vrsta francuskog Golfa :D
Tačno tako! Baš su mi smiješni ovi što uspoređuju Renault s Lanciom. Od talijana, Renault se može usporediti jedinio s Fiatom, ne može ni s Alfom a kamoli s Lanciom. A što se tiče Lybre, već u drugom paketu odozdo dolazi razdvojena automatska klima, unutrašnjost od alcantare (sjedala, obloge na vratima), Bose audio sistem...

A ovi što kažu "mani se talijanski auta", evo koliko je Laguna dobra:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ult+laguna

Da se razumijemo, nisam ljubitelj talijanskih automobila, štaviše u ovoj klasi ja bih uzeo Avensis definitivno (ako nemam para za BMW tricu naravno :-) ), ali Lanica je "head and shoulders" ispred Renaulta.
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ado-šampion wrote:
Tačno tako! Baš su mi smiješni ovi što uspoređuju Renault s Lanciom.
Bas sam prije 10 dana gledao te tzv. talijanske mercedese, mislim
auto je k'o igracka, unutrasnjost isto kao u malo skupljem djecijem automobilu na baterije.

Lancia Lybra
Image

Presmjesna konzola, dugmici k'o na ruskom digitronu Zlatonya. :lol:

LagunaII
Image

Doduse nije ni Laguna nesto posebno ali bar znas da sjedis u autu koji je dobio 5 zvjezdica na svim relevantnim crash testovima.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

Post by Romeo 80 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
ado-šampion wrote:
Tačno tako! Baš su mi smiješni ovi što uspoređuju Renault s Lanciom.
Bas sam prije 10 dana gledao te tzv. talijanske mercedese, mislim
auto je k'o igracka, unutrasnjost isto kao u malo skupljem djecijem automobilu na baterije.

Lancia Lybra
Image

Presmjesna konzola, dugmici k'o na ruskom digitronu Zlatonya. :lol:

LagunaII
Image

Doduse nije ni Laguna nesto posebno ali bar znas da sjedis u autu koji je dobio 5 zvjezdica na svim relevantnim crash testovima.
Lancia je meni bolja jedno 10000 puta u odnosu na Lagunu, ali to je sve stvar ukusa. Ta unutrašnjost koju ti pošprdno upoređuješ sa dječjim igračkama je možda i najukusnije uređena u srednjoj klasi tih godina. :-) Počev od kvalitete materijala, završne obrade, pa do kompletnog feelinga gospodskog auta.
A više mi je na vrh neke stvari to stalno laprdanje o NCAP zvjezdicama isto kao da je samo to jedina bitna stvar bilo kojeg automobila! :roll: Lybra je sve samo ne nesigurna, a i starija je od Lagune... Jedini problem tog auta je činjenica da nije uspjela na tržištu ni približno onako kako su se u fiatovom koncernu nadali.
Karabaja

Post by Karabaja »

bar Lancia ima dugmića :D

@incognito: ne sjećam se da sam to ikad napisao, moguće jedino da sam rekao da mi je dobro i jedno i drugo
Interceptor

Post by Interceptor »

Vozim Lanciu. NIKADA ne bih kupio drugu marku. Zaboravite na popravke i koncentrisite se na voznju... Dijelovi -relativno skupi, ali original, nema turskih, pa kada zamijenite, ne morate misliti npr. 10 god. Meni odgovara da jednom platim krajnicu 70 KM, koja ima garanciju 5 god, nego da se vozim u golfu sa turskim krajnicama od 7!!! KM i nosim glavu u torbi, ili da ih moram mijenjati svakih 7-8 mjeseci da bih bio siguran.
testdriver

Post by testdriver »

lancia 8) odličan auto ali šteta nije baš zastupljen na tržištima zemalja bivše juge, vozao ga u par navrata kao zamjensko vozilo, oduševljen
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Karabaja wrote:bar Lancia ima dugmića :D
Jes vala, kod Lagune sve skoncentrisano na multifunkcionalnom volanu. 8-) :lol:

Al' o ukusima ne treba raspravljati.
susc_ovjek

Post by susc_ovjek »

Ovo govori onaj koji nema pojma o autima i sve shto zna je ono shto je naucio od lokalnih 'majstora'!
Za ovo 2 posta iznad... sam ti se sjetio familije...

Inache, da ne idem van topica...
Renault i Lancia su kompanije koje imaju drugaciju ciljanu grupu...
Lancija pravi automobile vishe klase od Renaulta..., odnosno pokusava.. mada u toj svojoj klasi loshe prolazi.
Ja bih uzeo Renault zbog servisne mreze (servisiro iskljucivo u ovlastenom servisu), zbog firme koja tradicionalno pravi nepoderive motore (shto se ne moze reci za talijane)...sigurnosti... etc.
nineac

Post by nineac »

susc_ovjek wrote:
Ovo govori onaj koji nema pojma o autima i sve shto zna je ono shto je naucio od lokalnih 'majstora'!

Lancija pravi automobile vishe klase od Renaulta..., odnosno pokusava.. mada u toj svojoj klasi loshe prolazi.
Ja bih uzeo Renault zbog servisne mreze (servisiro iskljucivo u ovlastenom servisu), zbog firme koja tradicionalno pravi nepoderive motore (shto se ne moze reci za talijane)...sigurnosti... etc.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nasmija me do suza jaro!
Svaka cast!
IlijaLadin

Post by IlijaLadin »

Laguna.
Citizen-X

Post by Citizen-X »

susc_ovjek wrote:

Brz si jaro na sjecanju familije s obzirom da imas 3 posta tek. A i ti imas familiju i tebe je neko napravio.
Svaka prica sa tobom o bilo cemu nakon ovog blago receno ruznog posta (za koji ja btw nisam vidio razlog - "sjecanju") je izlisna s obzirom da imas kukavan stav.

Tako eto.

Sto se tice izbora auta jednog od ova dva - ja bih ono povoljnije (polovno) :D
Nesto kontam - fala bogu sto svi misle na Mercedese, BMWove i ostala razvikana imena :) Ovako ce "sirotinja" da se voza u secondhand autima do 15 000 KM sa kozom, automatskom klimom 4x airbaga, NAVI sistemom ;)
Samo naprijed fanovi - sto volim fanove :D - dizu cijenu jednog modela u nebesa bez potrebe :)

Ah ta Lancia - Stratos - Montecarlo - Delta HF Integrale :D - Kappa ;)
Pozdrav raji :D
Sarayman

Post by Sarayman »

Laguna zbog bolje udobnosti i sigurnosti, te koliko-toliko jeftinijeg odrzavanja. Ja je vozim 2 i po' godine i nije bilo nikakvih kvarova. Osim toga, mislim da se Laguna prije moze prodati/kupiti nego Lancia Lybra. Jedino sto nije dobro kod te Lagune je godina proizvodnje. Da je barem '04. bilo bi bolje (zbog djecijih bolesti).
Karabaja

Post by Karabaja »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Karabaja wrote:bar Lancia ima dugmića :D
Jes vala, kod Lagune sve skoncentrisano na multifunkcionalnom volanu. 8-) :lol:

Al' o ukusima ne treba raspravljati.
misliš ovog što vidimo na slici par postova iznad? :D

A Lancia to kao nema?

Image
Interceptor

Post by Interceptor »

Izjava SVAKE osobe koja je usla u moj auto (1993 godiste) :"Sto ti je auto udoban..."
Moj prijatelj vozi Vektru 2002.god. i osjetim svaku rupu na putu. Inace Vektre nisu takve, ali navikao sam da "lebdim", pa ja imam takav utisak. Usput, javljam se da provozam svakoga ko misli drugacije za opkladu od realnih 100KM i to na zadnjem sjedistu off-road i po gradu.
Post Reply