Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

corsa

#1 Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by corsa »

Imam ponude za ova dva auta, Lancia je dakle karavan 2001, a Golf dvoje vrata 1999. Pa da cujem misljenja?

P.S. Evo Blobi, opleti! :D
sheikh

#2 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by sheikh »

Prijatelju
jedna iskrena i prijateljska molba
Sto dalje od lanice i tog motora....ne znam mu nijednu prednost,a mana ima napretek....
imam iskustva s tim modelima i ne znam sta bih ti rekao kao njihovu prednost osim cijene i opreme u autu,sto jedino
primamljuje potencijalne kupce... Ja nisam vidio auta koja se vise kvare od tih lanci....
A glede Golfa.... ne znam zasto zelis bas taj motor,ali eto tvoj izbor...uglavnom
da uzmes bilo sta bolje je od te lanice.....
johntra

#3 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by johntra »

Šta konkretno ne valja na tom motoru?
donsedin

#4 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by donsedin »

johntra wrote:Šta konkretno ne valja na tom motoru?
mozda zato sto je benjzin a sheikh naviko na dizela
emko1234

#5 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by emko1234 »

sta god uzmes zajebaces se..taj golf voli popit vise neg se hljeba najest..jednom sam vozio rentanog golfa IV 1.8 4 motion..osim sto je razlika u odnosu na 1.6 nekih 25 konja taj motor ama bas nista spektakularno ne nudi..ima 5 brzina i ima krajnu brzinu vecu za nekih 10km/h a ubrzanja su tu negdje..prepostavljam da te to i ne zanima previse..sto se tice auta i nije bas u cvijetu mladosti vise..12 godina mu je a voli promjenit vlasnika preko noci..ta lancia..jbg i to je vjerovatno izjebano auto..sigurno je presla barem 250k km..motor je cak najbolji dio tog auta..petak dobro ide..ta lancia nije bas pobrala neke uspjehe kad je tek izasla..station wagon..garant ga je neki svercer vozao..koji ga je dobio za male pare jer njima vrtoglavo cijena pada..sad ne znam ni zasto tebi treba auto..tj jel ga uzmas sebi da vozis il da prodajes u kupujes dalje?u tom slucaju bi uzeo golfa..
zateznistub

#6 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by zateznistub »

Ma golfa, jarane al' dvojku, ona ima najvise prednosti i nijednu manu. Hebo ti JTD motore, tdi si zakon, jos ako ima kooje crveno tim bolje :D
Zvek

#7 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by Zvek »

Lybra je presla jedino Bog zna koliko, a taj motor je problematican iz prvih serija, a i održavanje je sigurno preskupo.
johntra

#8 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by johntra »

Ne mora značiti da je Lybra prešla puno i taj motor se većinom izbjegava prilikom kupovine, jer mu baš nije mala registracija...uostalom, kilometraža se može lako provjeriti u ovlaštenom servisu...taj motor je nepoderiv i nije imao većih problema, a proizvodi se haman 20 godina uz evoluciju snage...bilo je pojedinačnih slučajeva da su prve JTD serije tog motora imale problema sa turbinama, ali to više važi za modele motora iz 98 i 99 godine...provjeri, pogledaj i to je to...opreme u Lybri nema nadaleko i nije imala nekih prenosa po pitanju elektornike..kad sam kupovao sebi auto, tražio sam je sebi u karavanskoj verziji, ali nisam naišao na neku dobru...tražio sam i benzinca, jer ne prelazim puno kilometara...
jefferson

#9 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by jefferson »

corsa wrote:Imam ponude za ova dva auta, Lancia je dakle karavan 2001, a Golf dvoje vrata 1999. Pa da cujem misljenja?

Kao bivsi vlasnik takve Lancie ti je mogu samo preporuciti!
Motor nije nesto stedljiv, ali ide ko metak! Meni, niti jedan kvar nije imala u 150,000km, osim standardni stavri, diskovi , plocice i sl.
mekaba

#10 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by mekaba »

Lancia je pravo auto.
internazionale

#11 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by internazionale »

jefferson wrote:
corsa wrote:Imam ponude za ova dva auta, Lancia je dakle karavan 2001, a Golf dvoje vrata 1999. Pa da cujem misljenja?

Kao bivsi vlasnik takve Lancie ti je mogu samo preporuciti!
Motor nije nesto stedljiv, ali ide ko metak! Meni, niti jedan kvar nije imala u 150,000km, osim standardni stavri, diskovi , plocice i sl.
ja više vjerujem sheikhu
on je ono nekako stručan
sheikh

#12 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by sheikh »

Ja sam prevalio oko 15k sa lybrom 2,4jtd mislim da je imala 136 konja,nisam mogao vjerovati kako se to auto moze kvariti u tolikoj mjeri.Glede motora koje ruku na srce nije bio los(iako je izbacivao relativno malo snage na kubikazu) mnogo je trosio,ali i to bi mogao zanemariti.Sve se moralo promjeniti na autu i najmanji dijelovi.Ja vjerujem da ima ljudi koji su zadovoljni sa njim,ali u globalu to auto treba izbjegavati.Prijatelj mi posjeduje auto kucu i tako znam kakvi su utisci drugih koji su kupili to auto i mene koji sam vozio.Cijene po italiji su bagtelne za to vozilo i tesko ces naci pristojnu lybru u bosni.Ako vec uzimas lybru probaj 1.9jtd,mislim da je neprimjetno manja snaga,a trebala bi biti i manja potrosnja.....
emko1234

#13 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by emko1234 »

pa bas 30 konja i nije neprimjetno..taj motor je dobar i naravno da je evoluiro..sad ima 210 ks..a imas jos verzije sa 150,175,200 i 210 ks..jbg tad je jedino audi bmw i merc iz te kubikaze vadili vecu snagu..to je onda bio i neki standard..jest da je motor petak al jebiga..mislim auto ko auto je meni bezveze..al eto ko voli nek izvoli..motor je solidan,jednom sam se vozio u alfi 156 s tim motorom..dalje ne znam..nemam iskustva s tim autima.
johntra

#14 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by johntra »

sheikh wrote:Ja sam prevalio oko 15k sa lybrom 2,4jtd mislim da je imala 136 konja,nisam mogao vjerovati kako se to auto moze kvariti u tolikoj mjeri.Glede motora koje ruku na srce nije bio los(iako je izbacivao relativno malo snage na kubikazu) mnogo je trosio,ali i to bi mogao zanemariti.Sve se moralo promjeniti na autu i najmanji dijelovi.Ja vjerujem da ima ljudi koji su zadovoljni sa njim,ali u globalu to auto treba izbjegavati.Prijatelj mi posjeduje auto kucu i tako znam kakvi su utisci drugih koji su kupili to auto i mene koji sam vozio.Cijene po italiji su bagtelne za to vozilo i tesko ces naci pristojnu lybru u bosni.Ako vec uzimas lybru probaj 1.9jtd,mislim da je neprimjetno manja snaga,a trebala bi biti i manja potrosnja.....
ma daj, pouzadaš mi se u dilere automobila koje u kod nas iz Evrope najviše dovoze krševe, čast izuzecima, naravno...
hiljadu puta smo rekli, svako auto treba održavati na pravi način i nećeš imati problema...cijene u Italiji su bagatelene zato što svaka ima pola miliona kilometara na satu...druga je stvar što naši prekupci vraćaju satove unazad...
ima moj rođak 156-cu sa tim motorom, auto ide sasvim ok, šta ok, čupa cestu kad je voziš...njegova već kuca preko 200.000, doduše radio je reparaciju turbine na oko 170.000, ali njegov model je 99 godina, dok kasnije nije bilo problema sa turbinama...
corsa

#15 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by corsa »

Lancia je presla 169000, bar joj je tako na satu. Vozio sam prije alfu 166 sa tim motorom, ali ona mi je nekako bolje vukla nego ova lancia. Mane koje ima: Radi joj samo vozacev podizac stakla, ostala tri ne, gori lampica od airbag-a, pise CHEK, na tabli, sto moze biti zbog milion razloga. Na onom njenom velikom display-u prikazana sipka od ulja, vlasnik kazeda je radio servis pa da nije resetovano. Znaci, dogovor bi bio da on popravi te podizace, da odemo negdje na dijagnostiku i onda, ako sve bude u redu, da pazarimo auto.
Kod Golfa mane: Golf izgleda kao nov, dakle, extra je ocuvan. Na satu mu je 145000, u sta ja e vjerujem, iako je stvarno i unutra kao nov. Ali kada ga upalis pocinje katastrofa, auto trokira, trza, trese se. Na malom display-u, posto nema board computer-a, mu je nacrtan onaj servisni kljuc i pise MFA. Kada ga stisnes on ide extra, samo sto do 3 hiljade obrtaja trokira. I on ide na dijagnostiku prije kupovine.
P.S. U pitanju je zamijena za moj auto. :D
johntra

#16 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by johntra »

Dobro, dijagnostika će tačno pokazati šta im fali...Možda je fakat promijenio ulje pa zaboravio reset...što se tiče lampice od airbaga, klasičan problem sa džekom, osim ako nije negdje skrhana, pa je kitovali kako su stigli... :D
što se tiče performansi, kod Alfi je taj motor i mjenjač podešen drugačije...kraće su brzine, dok su kod Lancie podešene više ka komforu u vožnji, a ne izbacivanju ko raketa, mada ne sumnjam da i to može...
i kod Golfa ti je slična stvar, ali mislim da je kod njega lakše utvrditi o čemu se radi, jer je benzinac, a to su većinom kablovi od svjećica, svjećice, filteri, dozer klapna i slično...
hopi

#17 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by hopi »

de reci koliko para su ta dva auta?
corsa

#18 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by corsa »

Pa Lancia bi otprilike bila 9500, a Golf oko 8000.
emko1234

#19 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by emko1234 »

za lanciu je to previse para a i za golfa isto..za 10 milja mozes uzet megana iz 2003 benzinca..
frngla

#20 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by frngla »

ja bih da je kako treba uzeo lanciu jer je ako nista ,veca klasa auta :)
corsa

#21 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by corsa »

Ma ja bih za te pare najradije uzeo focusa, ali kao sto rekoh, u pitanju je zamijena, pa se tu izbor suzava. :sad:
Better Man

#22 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by Better Man »

Ne vezano za temu da napišem današnji događaj. Izašao na pauzu i u Titovoj kod Forina udes. Čovjek s Mercedesom 250-kom se zabio u Džipa marke Fiat (riječ je o modelu što je identičan Suzuki SX). Policija radi uviđaj i vjerovatno su završili, jer je vlasnik Fiata sjeo za volan da pomjeri naprijed kako bi policajci mogli da uslikaju štetu na autima. Ono što je bilo interesantno kad je vlasnik pomjerio Fiata, fino se moglo vidjeti da je hauba u mercedesa oštečena, prednji dio oko maske i branika oštečen, prednja registarcija spala i vidi se po cesti komadići razbijenih dijelova auta, dok s druge strane na Fiatu ni ogrebotine. Fino sam se zagledao i nisam mogao na stražnjem dijelu Fita da vidim ne ogrebotinu, već ni bilo kakvo udubljenje. Dakle Mercedes dobro oštečen, a Fiat ni ogrebotine. Za ne povjerovati.
corsa

#23 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by corsa »

Pa u takvim slucajevima uvijek vise nastrada onaj koji udara, jer obicno udara samo u karambolku i to farovima i maskom. A na tim djelovima su najprimjetnija ostecenja.
emko1234

#24 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by emko1234 »

Better Man wrote:Ne vezano za temu da napišem današnji događaj. Izašao na pauzu i u Titovoj kod Forina udes. Čovjek s Mercedesom 250-kom se zabio u Džipa marke Fiat (riječ je o modelu što je identičan Suzuki SX). Policija radi uviđaj i vjerovatno su završili, jer je vlasnik Fiata sjeo za volan da pomjeri naprijed kako bi policajci mogli da uslikaju štetu na autima. Ono što je bilo interesantno kad je vlasnik pomjerio Fiata, fino se moglo vidjeti da je hauba u mercedesa oštečena, prednji dio oko maske i branika oštečen, prednja registarcija spala i vidi se po cesti komadići razbijenih dijelova auta, dok s druge strane na Fiatu ni ogrebotine. Fino sam se zagledao i nisam mogao na stražnjem dijelu Fita da vidim ne ogrebotinu, već ni bilo kakvo udubljenje. Dakle Mercedes dobro oštečen, a Fiat ni ogrebotine. Za ne povjerovati.
zakljucak? fiat je odlicno auto :D sigurnije od mercedesa :D
vukojebina

#25 Re: Lancia Lybra 2.4 JTD SW VS. Golf IV 1.8

Post by vukojebina »

hahahha...vise provala na jednoj temi, odavno ne procitah....hahha, a better je najjaci, ocam ovo ni u londonu nema :)
Post Reply