Lanci za snijeg

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sarayman

#1 Lanci za snijeg

Post by Sarayman »

Trebam kupiti lance za putničko vozilo, ali me interesuju dobro riješeni lanci koji se lako i brzo postavljaju, da su postojani i kvalitetni, pa i praktični za nošenje (ne prevelika zaštitna futrola ili kutija). Svaka preporuka za lance i lokaciju dobrodošla. Hvala.
LeKo

#2 Re: Lanci za snijeg

Post by LeKo »

http://www.pik.ba/artikal/14607988/lanc ... jeg/?id=da

Da postavljanje kada zatreba bude bez problema, ušteli se na rezervnoj gumi (ako je istih dimenzija) u toploti svoga doma :)
Sarayman

#3 Re: Lanci za snijeg

Post by Sarayman »

LeKo wrote:http://www.pik.ba/artikal/14607988/lanc ... jeg/?id=da

Da postavljanje kada zatreba bude bez problema, ušteli se na rezervnoj gumi (ako je istih dimenzija) u toploti svoga doma :)
Zvao sam ih ali ne rade danas (imaju inventuru) pa sam kupio druge lance u Mototrexu. Da skratim priču, zaglavio sam na poleđenom usponu i lanci su mi pomogli da se izvučem ali su se malo oštetili pa ću ih sutra popraviti ako se bude moglo. Nije ih jednostavno postaviti jer moraš imati dobrog iskustva, i pored toga što su ovi sa sajlom za jednostavno postavljanje. Valja znati kako ih pravilno namontirati i propisno zategnuti da ne budu ni labavi ni prezategnuti, što je za početnika svakako komplikovano i misija ˝nemoguće˝.
Ima li možda neko ko koristi savim drugi (bolji) sistem lanaca da napiše koju?
goran16v

#4 Re: Lanci za snijeg

Post by goran16v »

Meni lanac ako zatreba onda je to u vrlo kratkom potezu da se uzvucem i onda demontaza, a ako treba na duzem potezu onda se sjetim savjeta starijih, gdje ne mozes bez lanaca ne idi nikako, jedino ako je glava u pitanju!
mayab

#5 Re: Lanci za snijeg

Post by mayab »

Cijena, mogu misliti; ali ko ima potrebu da ih cesto koristi -postavlja, nije to nista
Sarayman

#6 Re: Lanci za snijeg

Post by Sarayman »

mayab wrote:

Cijena, mogu misliti; ali ko ima potrebu da ih cesto koristi -postavlja, nije to nista
Cijena u USA je 400$. Previše.
530i

#7 Re: Lanci za snijeg

Post by 530i »

goran16v wrote:Meni lanac ako zatreba onda je to u vrlo kratkom potezu da se uzvucem i onda demontaza, a ako treba na duzem potezu onda se sjetim savjeta starijih, gdje ne mozes bez lanaca ne idi nikako, jedino ako je glava u pitanju!
Apsolutno.

A nije rijedak slučaj da vidim lole po gradu, obično u kakvim truljama, kako hladno špartaju 50-tak na sat sve sa lancima...a asfalt je mokar ili čist...
Sodom1

#8 Re: Lanci za snijeg

Post by Sodom1 »

Najbolje je onda namotati konopac oko felge da se samo pomakne auto i onda opet ga skinuti, to sam vidio na nekom klipu na youtube
Qler

#9 Re: Lanci za snijeg

Post by Qler »

Ja sam negdje vidio nesto kao kajs zakaci se kroz felgu a na djelu koji ide preko gume imaju kao neke metalne "siljke"... pravo se brzo stavi i skine ali nigdje ga ne nadjoh...
Wind

#10 Re: Lanci za snijeg

Post by Wind »

O'zone
Globalni moderator

#11 Re: Lanci za snijeg

Post by O'zone »

Qler wrote:Ja sam negdje vidio nesto kao kajs zakaci se kroz felgu a na djelu koji ide preko gume imaju kao neke metalne "siljke"... pravo se brzo stavi i skine ali nigdje ga ne nadjoh...
Ma ima toga koliko hoćeš

Qler

#12 Re: Lanci za snijeg

Post by Qler »

Nesto kao na drugom videu ali samo jedan kajs se provuce kroz felgu..
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#13 Re: Lanci za snijeg

Post by un1ted »

Wind wrote:
Ovo je dobro, ima li neko iskustva? Gdje ima kod nas kupiti?
jefferson

#14 Re: Lanci za snijeg

Post by jefferson »

Ja svake sedmcie vozim po vrlo jebenim cestama na nekih 2500-3000m, snijeg pada bar 3-4 danas sedmicno, i iako imam Thule lance, nikad nisam imao potrebu da ih koristim sa dobrim zimskim gumama.
Sarayman

#15 Re: Lanci za snijeg

Post by Sarayman »

jefferson wrote:Ja svake sedmcie vozim po vrlo jebenim cestama na nekih 2500-3000m, snijeg pada bar 3-4 danas sedmicno, i iako imam Thule lance, nikad nisam imao potrebu da ih koristim sa dobrim zimskim gumama.
Ja sam prije 3 dana imao situaciju da i pored dobrih zimskih guma, ne mogu savladati uspon od nekih 10% (sto i nije puno!). Snijega bilo 3 cm, ispod poledica po asfaltu. Gume Dunlop Wintersport iz 2012. Umalo auto nisam ostetio jer mi je non stop klizao u stranu, jedva ga okrenem i morao sam nazad..
ado-šampion

#16 Re: Lanci za snijeg

Post by ado-šampion »

Jutros vidim nekoliko idiota s lancima, a cesta jedva da ima malo bljuzgavice, potpuno ravno, Cengic Vila je u pitanju. :roll: I onda ce sutra reci ne valjaju ceste, qrac od drzave. :roll: Majke mi, ko nema para za zimske gume, ne treba ni da vozi auto. Nego fino ga iskljucis iz saobracaja, napises mu prekrsajnu prijavu jer koliko znam zabranjeno je voziti s lancima po asfaltu, pa da vidimo hoce li ponovo. Kad udaris po dzepu i tramvaj je odjednom dobar. :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#17 Re: Lanci za snijeg

Post by bitanga_sa_otesa »

za fukaru nije auto, to sam davno rekao....
sema911s

#18 Re: Lanci za snijeg

Post by sema911s »

ove carape valjaju prvih 8 metara poslije ih guma uninsti jos ako malo jaci gas,. probao naruciavao sa ebay oko 40usd
ovo metalno plasticno je dobro ali za jednu upotrebu, brzo se ti plasticni elementi polome i metal na lancima strasno kvalitetan

imam neke lance star poprilicno koriste ih u sumama pa meni prekrojili za 17" i ako puknu rekli su da trazim zamjenu evo 6 godina nista,.

ti lanci iz mercator robot i sl trzni centri su lose kvalitete mozd ase kojima omakne pa posluze ali opcenito nula bobaka,.

a ovo sto voze po asfaltu na lancima to je goo uhljup lijeni ne konta koliko mu stete pravi taj isti lanac na autu i koliko gubi na vuci po asfaltu sa lancima ali sta ces lijeno,. po austriji kaznjavaju ako te vide da vozis na lancima po asfaltu dok u bosni nistaa
Qler

#19 Re: Lanci za snijeg

Post by Qler »

Jutors Mercedes ML 320CDI FL prve generacije, lanci na prednjim tockovima... :S
goran16v

#20 Re: Lanci za snijeg

Post by goran16v »

Sta je tu cudno osim hadzije bez pokrica? Ako su mu gume qurac i ne moze bez lanaca za 4WD sa motorom naprijed normalno je da ce staviti gume naprijed iz istog razloga zasto bi ih i ti na Mondea montirao naprijed.
ado-šampion

#21 Re: Lanci za snijeg

Post by ado-šampion »

sema911s wrote: a ovo sto voze po asfaltu na lancima to je goo uhljup lijeni ne konta koliko mu stete pravi taj isti lanac na autu i koliko gubi na vuci po asfaltu sa lancima ali sta ces lijeno,. po austriji kaznjavaju ako te vide da vozis na lancima po asfaltu dok u bosni nistaa
I kod nas bi trebali kaznjavati jer je to prekrsaj. Ali lakse je uhvatiti nekog neiskusnog pa mu traziti lance u gepeku uz sve 4 zimske gume, jbg.
sema911s

#22 Re: Lanci za snijeg

Post by sema911s »

ado-šampion wrote:
sema911s wrote: a ovo sto voze po asfaltu na lancima to je goo uhljup lijeni ne konta koliko mu stete pravi taj isti lanac na autu i koliko gubi na vuci po asfaltu sa lancima ali sta ces lijeno,. po austriji kaznjavaju ako te vide da vozis na lancima po asfaltu dok u bosni nistaa
I kod nas bi trebali kaznjavati jer je to prekrsaj. Ali lakse je uhvatiti nekog neiskusnog pa mu traziti lance u gepeku uz sve 4 zimske gume, jbg.
samo mi kod nas nije jasno sto pod zimskom opremom smatraju nove ljetne gume(ono tek ih kupio/la) i lanci ,,.,
goran16v

#23 Re: Lanci za snijeg

Post by goran16v »

Prije jedno 2 hefte cekama na Stupu red za zamijenim gume kad eto takse u grobu od Lancie Kappa i stade ispred mene. Sad kako se on mora pomaknut da ja prodjem moli da on uleti na brzinu da ne dere preko trotoara gumu jer mu je haman nova. Ajd prodji. Digose mu auto, skidose tocak, a guma ljetna Sava iz 2005 rasjecena sastrane! :-) Ma bas nova guma i bas steta da je ne rasjeces! :lol:
Kaze mu vulkanizer da se ne moze ovo krpiti i da mu on jedino moze prodati polovnu gumu za 40 KM. Kaze takso, joj u januaru mi istice registracija pa mi se ne isplati da se uvaljujem za gume (!?!?!?!!?), stavi ti meni rezervnu (onu tanku) pa cu ja nekako pregurat. :shock: Stavise oni njemu rezervnu, naplatise to 5 KM i ode takso. Za pola sata prolazim pored vulkanizera na tranzitu kad isti taj takso na dizalici, montiraju mu nekakvu gumu na taj tocak!!!! Osim sto je to primjer sta se sve vozi po cesti (da ne idem u apsurd da zivi od auta) ne mogu da shvatim tu inteligenciju...? Dosao je do Stupa na felgi, platio 5 KM da mu stave rezervnu i vozio nazad do grada da bi ustedio mozda 10 - 20 KM na polovnoj gumi kod drugog vulkanizer!?!?!1?
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#24 Re: Lanci za snijeg

Post by bitanga_sa_otesa »

ne pokusavaj nikad to shvatiti,ja sam pokusavao pa ne ide... nas primitivni mozak ne shvata tu racunicu....

Image
O'zone
Globalni moderator

#25 Re: Lanci za snijeg

Post by O'zone »

Sinoć je kod mene u ulici bila ludnica :lol: Haj što su obični bili nespremni nego i taxisti zaglavili i ne mogu maknut šlajdraju ali jok neće da povuče. Još novija vozila Octavie i Golf VI a na istoj to uzbrdici ja se sinoć popeo bez problema sa šugavim Tigrovima naprijed :lol:
Post Reply