Lan problem ! x)

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
bonez
Posts: 117
Joined: 14/05/2007 18:07

Lan problem ! x)

Post by bonez » 23/06/2007 14:57

Eh ovako imam veliki problem sa internet klubom (11 racunara)

Konfiguracija kompjutera :
* geforce 8500 GT 512
* amd core2duo 2.0 GHz


Kada se igra Counter Strike 1.6 , stopa nenormalno , ono zabrza pa zastopa !

Mozda je neko imao iskustvo sa ovom igricom na lanu pa moze da mi kaze u cemu je problem !
Kompovi su jaki pravo !
Last edited by bonez on 26/06/2007 16:23, edited 1 time in total.


User avatar
mobsterc
Posts: 1973
Joined: 01/04/2007 21:57
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by mobsterc » 23/06/2007 16:01

da razjasnimo, te graficke ti i nisu nesto jake
koja je topologija koristena za pravljenje lan-a?
koliko racunari imaju ram-a?
da li su ispravni svi kablovi/oprema?
da li su pravilno setovane postavke u windowsima, da nema slucajno duplih konekcija ili programa koji zabusavaju protok...
moglo bi biti dosta stvari uzrok, moguce da jednostavno router/switch nije ispravan ili nije dobro namjesten ili samo server ima problema pa svima ostalima stopa :roll:

Ripicipi
Posts: 4101
Joined: 11/01/2007 21:55
Location: BiH, a vi???

Post by Ripicipi » 23/06/2007 18:23

mobsterc wrote:da razjasnimo, te graficke ti i nisu nesto jake
koja je topologija koristena za pravljenje lan-a?
koliko racunari imaju ram-a?
da li su ispravni svi kablovi/oprema?
da li su pravilno setovane postavke u windowsima, da nema slucajno duplih konekcija ili programa koji zabusavaju protok...
moglo bi biti dosta stvari uzrok, moguce da jednostavno router/switch nije ispravan ili nije dobro namjesten ili samo server ima problema pa svima ostalima stopa :roll:


Prvo kartica i nije tako losa, a i da je 2x losija igre poput Countera ne smiju stekati.
Znaci 1000% nije do grafike

sabanss
Posts: 3414
Joined: 13/08/2006 11:20

Re: Lan problem ! x)

Post by sabanss » 23/06/2007 18:45

bonez wrote:Mozda je neko imao iskustvo sa ovom igricom na lanu pa moze da mi kaze u cemu je problem !
Kompovi su jaki pravo !


Ovo se desava kad igras u LAN-u. Kakva ti je mrezna infrastruktura?

Mozda je do mreznih kartica/switcheva?

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Post by shin » 23/06/2007 18:46

Vjerovatno mrezu handri neka pogan, salje pakete tu i tamo :-D

User avatar
mobsterc
Posts: 1973
Joined: 01/04/2007 21:57
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by mobsterc » 23/06/2007 19:12

potres_mozga wrote:
mobsterc wrote:da razjasnimo, te graficke ti i nisu nesto jake
koja je topologija koristena za pravljenje lan-a?
koliko racunari imaju ram-a?
da li su ispravni svi kablovi/oprema?
da li su pravilno setovane postavke u windowsima, da nema slucajno duplih konekcija ili programa koji zabusavaju protok...
moglo bi biti dosta stvari uzrok, moguce da jednostavno router/switch nije ispravan ili nije dobro namjesten ili samo server ima problema pa svima ostalima stopa :roll:


Prvo kartica i nije tako losa, a i da je 2x losija igre poput Countera ne smiju stekati.
Znaci 1000% nije do grafike

ja nisam reko da steka zbog grafike, nego sam se osvrnuo na izjavu da su masine pravo jake i za moj pojam kartica je itekako losa za gaming namjenu

User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

Post by suncokret13 » 23/06/2007 21:02

mobsterc wrote:da razjasnimo, te graficke ti i nisu nesto jake
koja je topologija koristena za pravljenje lan-a?
koliko racunari imaju ram-a?
da li su ispravni svi kablovi/oprema?
da li su pravilno setovane postavke u windowsima, da nema slucajno duplih konekcija ili programa koji zabusavaju protok...
moglo bi biti dosta stvari uzrok, moguce da jednostavno router/switch nije ispravan ili nije dobro namjesten ili samo server ima problema pa svima ostalima stopa :roll:


pokusaj iskljuciti firewall u routeru,

pogledaj malo i ovdje,
oko portova......


koji je router ?

Code: Select all

http://www.portforward.com/english/routers/port_forwarding/routerindex.htm


Code: Select all

http://www.utmem.edu/helpdesk/sp2/sp2firewall.htm

User avatar
suncokret13
Posts: 1255
Joined: 11/09/2006 00:17
Location: par stanica od kuce
Contact:

Post by suncokret13 » 23/06/2007 21:08

p.s.

na prvom linku izaberi svoj router..........

ja samovdje nasumice odabrao :

router Linksys WRT54GS

i na njegovoj stranici imas listu programa i igara ,i s objasnjenem kako nastelovati router za odgovarajucu igru/program

evo ovdje je za Counter strike ,a li za router : Linksys WRT54GS


Code: Select all

http://www.portforward.com/english/routers/port_triggering/Linksys/WRT54GS/WRT54GSindex.htm




Code: Select all

http://www.portforward.com/english/routers/port_triggering/Linksys/WRT54GS/Counter_Strike.htm

Budala
Posts: 160
Joined: 15/04/2004 11:22

Post by Budala » 25/06/2007 00:47

Ne bih rekao da to ima veze sa FW u rauteru jer se radi o LAN mrezi, ne o NAT. FW u rauterima nize klase se odnosi na NAT i WAN. Da li je problem samo sa pojedinim racunarima ili istovremeno sa cijelom mrezom? Mozda FW na samom racunaru pravi problem (windows FW). Mozda nemas dovoljno rama. Mozda rauter pravi probleme. Kao prvo, bilo bi dobro da svim racunarima das staticne IP adrese i da im odredis deafult gateway (adresu rautera). Poslje promisli sta dalje.

malizeleni
Posts: 1198
Joined: 23/04/2007 11:55
Location: U nas u Sveckoj

Post by malizeleni » 25/06/2007 10:37

Prvo sto mi pada na pamet je nedostatak rama na server mashini. Ako uopste imaju poseban pc za servera, sto je prava rijetkost. Eto ti problema odmah tu.

Znaci, jedan pc za servera, minimalno gigabajt rama, linux, i radi sta ti je mila volja. Dok sam studirao imao sam 3 public cs servera na dual p2 700mhz 1.5gb rama.

b0sAnChE
Posts: 175
Joined: 26/01/2007 17:37
Contact:

hmm

Post by b0sAnChE » 25/06/2007 16:23

ovako moguci problemi su sljedeci:

kablovi od mreže (provjeri kablove i konektore) - zna se desit da jedan jedini kabal zafrka citavu mrezu - vjerovo il ne

provjeri ispravnost switcha

sabanss
Posts: 3414
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 25/06/2007 18:21

malizeleni wrote:Prvo sto mi pada na pamet je nedostatak rama na server mashini. Ako uopste imaju poseban pc za servera, sto je prava rijetkost. Eto ti problema odmah tu.

Znaci, jedan pc za servera, minimalno gigabajt rama, linux, i radi sta ti je mila volja. Dok sam studirao imao sam 3 public cs servera na dual p2 700mhz 1.5gb rama.


CS na Linuxu? Jesam li nesto propustio ili postoji verzija za Linux?

User avatar
mobsterc
Posts: 1973
Joined: 01/04/2007 21:57
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by mobsterc » 25/06/2007 19:06

moze se server postaviti

bonez
Posts: 117
Joined: 14/05/2007 18:07

Post by bonez » 26/06/2007 13:07

problem je u tome sto je 2 core procesor prebrz za Counter Strike


Skinut AMD OPTIMIZATOR , instaliran i problem rjesen !

sabanss
Posts: 3414
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 26/06/2007 15:31

bonez wrote:problem je u tome sto je 2 core procesor prebrz za Counter Strike


Skinut AMD OPTIMIZATOR , instaliran i problem rjesen !


AMD OPTIMIZATOR za Intel Core2Duo procesorre? Ti nas malo zajebajes ?

bonez
Posts: 117
Joined: 14/05/2007 18:07

Post by bonez » 26/06/2007 16:24

sabanss wrote:
bonez wrote:problem je u tome sto je 2 core procesor prebrz za Counter Strike


Skinut AMD OPTIMIZATOR , instaliran i problem rjesen !


AMD OPTIMIZATOR za Intel Core2Duo procesorre? Ti nas malo zajebajes ?


oprosti bio sam u trku nisam ni obracao paznju sta sam pisao !
Otvarao internet klub , pa znas kako je !

na sve strane udara !

sorry :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1:

sabanss
Posts: 3414
Joined: 13/08/2006 11:20

Post by sabanss » 26/06/2007 18:17

bonez wrote:oprosti bio sam u trku nisam ni obracao paznju sta sam pisao !
Otvarao internet klub , pa znas kako je !

na sve strane udara !

sorry :faraon1: :faraon1: :faraon1: :faraon1:


Sretno sa poslom. Nego mi nako zapade za oko, NHF

User avatar
mobsterc
Posts: 1973
Joined: 01/04/2007 21:57
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by mobsterc » 26/06/2007 18:55

cuj previse brz :lol: shmeenka

Post Reply