Lampica za ulje?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

shlauf

#1 Re: Lampica za ulje?

Post by shlauf »

Pa valjda si na šipci prvo provjerio koliko ima ulja u motoru. Kad se mijenja ulje i filter onda se malo upali motor da se filter napuni sa uljem. Možda ti je majstor samo promjenio pa je zafalilo ulja. Opet provjeri šipku kad je hladan motor. Stavi novine ili karton ispod motora da vidiš da negdje ne gubi ulje i neka radi motor pa ćeš se tako uvjeriti što ti se palila lampica. :-D

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeee :dance:
AmADin_gospo

#2 Re: Lampica za ulje?

Post by AmADin_gospo »

ma kod nas ti večina majstora sipa ulje ofrlje i na litar... il ti naspe po litre manje, ili 7 deca više vodeči se onom narodnom "haj ba, ne sekiraj se, pojest će to motor" :roll:
Tranquilizer

#3 Re: Lampica za ulje?

Post by Tranquilizer »

Ulje je tito i partija i omladina i akcija za motor, to treba haman stalno kontrolisati, nije neki zahtjevan posao a može te spasti gomile problema jer kada se lampica upali vec je kasno...zato svako malo provjeriš, 5 minuta posla otvoriš haubu sa maramicom zavuceš i izvuceš šipku 2x i to je to...

:dance: :dance: :dance: :dance:
sinus

#4 Re: Lampica za ulje?

Post by sinus »

Ako si ostavio auto kod tog "majstora" bez nadzora, moguće je da ti nije ni filtere, a Boga mi ni ulje promijenio :D :bih:

Ne bi bio ni prvi ni posljednji kojem su uzeli 200-300 KM, a da mu ništa nisu promijenili...
Qler

#5 Re: Lampica za ulje?

Post by Qler »

A ako si derao auto, TDI-evi su poznati da hoce popiti ulje ako se deru. Znam neke koji su za SFF :D sa svakim rezervoarom goriva litar ulja sipali :D
shlauf

#6 Re: Lampica za ulje?

Post by shlauf »

Sjedi cura pored tebe i ibreti se gledajući te kako dereš sjedišta :D
Šta ona kaže na to ???? :lol:

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeee :dance:
jedna tamo

#7 Re: Lampica za ulje?

Post by jedna tamo »

opet ja Image sa svojom corsom.....
kaže majstor nema ulja, e sad ja znam moram promijeniti ulje, ali može li mi neko reći zar se ulje troši u autu? zar se ono nakon nekog vremena treba samo promijeniti? može mi ovako crknut motor :? kad mi je ulje na minimumu?
530i

#8 Re: Lampica za ulje?

Post by 530i »

Svaki motor troši ulje, a normalna potrošnja je do 1 litar ulja na 1000 km.
Naravno, više troši kad se gazi (posebno hladan).
Ništa neobično nije da se ulje dosipa izmedju intervala mijenjanja, ja u svakom autu sam nosio barem litar ulja u gepeku.
Motor može crknut ako nema dovoljno ulja, ulje je vrlo jeftino u odnosu na crkavanje motora.
Premda ispravan motor bez turba ako se vozi polako i samo po gradu ne bi smio trošiti skoro ništa, ako baš troši puno ulja, a pri tom se pažljivo i lagano vozi, ili ulje negdje curi ili je motor u "banani".
jedna tamo

#9 Re: Lampica za ulje?

Post by jedna tamo »

hvala na odgovoru, ja ću ujutro kod majstora...prošao je od zadnjeg mjenjanja 10 000 kilometara, a nisam dosipala, pa eto možda zato nema ulja
baustelac

#10 Re: Lampica za ulje?

Post by baustelac »

jedna tamo wrote:hvala na odgovoru, ja ću ujutro kod majstora...prošao je od zadnjeg mjenjanja 10 000 kilometara, a nisam dosipala, pa eto možda zato nema ulja
normalna ti je to potrosnja, nista strasno. Zavisi koje ulje sipas i koji ti je servisni interval 10 ili 15 hiljada, mozda i nema potreba da ides majstoru, samo dospes jedno tri frtalja i furaj :D
A kakav ti je to majstor kaze nema ulja i pusti te da vozis dalje auto bez da dospe ili zamijeni ulje?
vukojebina

#11 Re: Lampica za ulje?

Post by vukojebina »

posto mi se cini da je i kod tebe golf 5 u pitanju (ako nije onda je iz vw koncerna)...i sam vozim isto vozilo i bas juce mio se desila ista stvar, tj da se upali ta lampica, i naravno dosuo sam nekih 250 ml ulja i rijesen problem...to mi se ne desava prvi put...ulje mijenjam redovno na 15000 km i sipam 5w40, i od prilike posle 5 do 8 hiljada predjenih kilometara upali se ova lampica, dospes malo i to je to...i ja sam prvi put mislio da je to neki veci problem, onda sam na par razlicitih mjesta raspito se i ljudi su mi rekli da je to potpuno uredu i da cak trebam 1 litar dosut na 15000 km...
znaci kao sto je neko gore naveo, ulje je tito za auto, uvjek treba sipat kvalitetno ulje i mijenjam uvjek 2-3 hiljade prije preporucenog vremena mijenjanja...

lijep pozdrav
Grga07

#12 Re: Lampica za ulje?

Post by Grga07 »

poznato mi je da pred "kraj" servisnog intervala od 10000km zna "nestat"pola litre ulja, barem mi se drug tako hvali ima seata toleda tdi,kaze da sipa ulje koje se teba mijenjat na 15k, mada ja sam na pugu hdi mijenjao poslije 12k 5w40 nije ni malo falilo, bilo ga i vise, majstor nasuo 4.7l a staje 4.5l sto bi rekli nasa posla...
donsedin

#13 Re: Lampica za ulje?

Post by donsedin »

vukojebina wrote:posto mi se cini da je i kod tebe golf 5 u pitanju (ako nije onda je iz vw koncerna)...i sam vozim isto vozilo i bas juce mio se desila ista stvar, tj da se upali ta lampica, i naravno dosuo sam nekih 250 ml ulja i rijesen problem...to mi se ne desava prvi put...ulje mijenjam redovno na 15000 km i sipam 5w40, i od prilike posle 5 do 8 hiljada predjenih kilometara upali se ova lampica, dospes malo i to je to...i ja sam prvi put mislio da je to neki veci problem, onda sam na par razlicitih mjesta raspito se i ljudi su mi rekli da je to potpuno uredu i da cak trebam 1 litar dosut na 15000 km...
znaci kao sto je neko gore naveo, ulje je tito za auto, uvjek treba sipat kvalitetno ulje i mijenjam uvjek 2-3 hiljade prije preporucenog vremena mijenjanja...

lijep pozdrav
Odakle znas da ga trebas mijenjat svakih 15000 km, jel iz servisne ili ovlastenis ervis ti reko
vukojebina

#14 Re: Lampica za ulje?

Post by vukojebina »

jel to meni treba ovlasteni servis da mi procita sta pise na flasi ulja? znaci za 1.9 tdi motor pase ovo ulje tj 5w40, to mozes provjerit na sto mjesta pa i pitat u tom famoznom ovlastenom srvisu...ovdje gdje ja kupujem ulje stoji jedan katalog u kojem za apsolutno svaku vrstu auto stoji koje ulje se preporucuje, tako da za ovaj motor stoji sam 5w40...
prvi put sam mijenjo u ovlastenom servisu, i pored toga sto su me debelo ogulili, sipali su ulje "iz bureta" i nakon 5000 km mi je pokazalo da trebam dosut...sledeci put sam sam sebi kupio ulje, i otiso kod komsije majstora, on mi zamijenio, plus svih 5 filtera i izaslo me duplo jeftinije...i ja mu dao cvaju na kafu, i svi sretni i zadovoljni..i da, kad mi je on mijenjo, tek mi je posle 8000 km pokazalo da trebam dosut...
sve za raju i jarane

#15 Re: Lampica za ulje?

Post by sve za raju i jarane »

eh...to je taj savrseni njemacki 1.9 TDI motor...ali trosi ulje...pa se onda pitam kako moze biti savrsen??? Moj ti je savjet da pogledas dali ti negdje motor gubi ulje(karter, semering na radilici...) ali ipak se bojim da trosi ulje. znaci uvijek kila dvije u gepeku...pa bujrum.
donsedin

#16 Re: Lampica za ulje?

Post by donsedin »

vukojebina wrote:jel to meni treba ovlasteni servis da mi procita sta pise na flasi ulja? znaci za 1.9 tdi motor pase ovo ulje tj 5w40, to mozes provjerit na sto mjesta pa i pitat u tom famoznom ovlastenom srvisu...ovdje gdje ja kupujem ulje stoji jedan katalog u kojem za apsolutno svaku vrstu auto stoji koje ulje se preporucuje, tako da za ovaj motor stoji sam 5w40...
prvi put sam mijenjo u ovlastenom servisu, i pored toga sto su me debelo ogulili, sipali su ulje "iz bureta" i nakon 5000 km mi je pokazalo da trebam dosut...sledeci put sam sam sebi kupio ulje, i otiso kod komsije majstora, on mi zamijenio, plus svih 5 filtera i izaslo me duplo jeftinije...i ja mu dao cvaju na kafu, i svi sretni i zadovoljni..i da, kad mi je on mijenjo, tek mi je posle 8000 km pokazalo da trebam dosut...
Ne pitam te iz tog razloga, nego ja koristim na 5w30, koje takodje ispunjava uslov iz servisne, nego pitam te na osnovu cega znas da ga moras mijenjat na 15k mozda treba na 10k ili pak na 8k. razumijes sta te pitam :D
sve za raju i jarane

#17 Re: Lampica za ulje?

Post by sve za raju i jarane »

a za gospodina 530i, svaki motor ne trosi ulje, ulje trose samo losi motori. a jbg po mom misljenju to je i logicno hoces auto 1.9 tdi da trosi 7 litara nafte a da leti... i jos da je dobar motor i da se ne kvari...nema toga, kupis benzinca i nikakve se lampice ne pale...
vukojebina

#18 Re: Lampica za ulje?

Post by vukojebina »

ma nije frka, kontamo se :)
a na poledjini flase pise da ovim uljhem se preporucuje 15000 km, a i naravno majstor kaze ide do 15000, ali ipak preventive radi mijenjati na 13 do 14 hiljada...mada sam ja jednom se nesto praracuno tj zajebo pa tek na 18000 mijenjo..naravno nista se nije desilo :)

a ovaj gore strucnjak sto fali njemacke motore, samo cu se slatko nasmijat na komentar i pozeliti mu ugodnu voznju sa njegovim fiatom :)
jedna tamo

#19 Re: Lampica za ulje?

Post by jedna tamo »

baustelac wrote:
jedna tamo wrote:hvala na odgovoru, ja ću ujutro kod majstora...prošao je od zadnjeg mjenjanja 10 000 kilometara, a nisam dosipala, pa eto možda zato nema ulja
normalna ti je to potrosnja, nista strasno. Zavisi koje ulje sipas i koji ti je servisni interval 10 ili 15 hiljada, mozda i nema potreba da ides majstoru, samo dospes jedno tri frtalja i furaj :D
A kakav ti je to majstor kaze nema ulja i pusti te da vozis dalje auto bez da dospe ili zamijeni ulje?

pa nije stigao danas pa će sutra, najveći crnjak što sad po ovoj kiši idem u grad a nigdje nijednog džentlmena :lol:
a ja se u to ništa nerazumijem, koje ulje ide, čini mi se da je sad castrol...e sad koje će stavit nemam pojma
citroen

#20 Re: Lampica za ulje?

Post by citroen »

vukojebina wrote:ma nije frka, kontamo se :)
a na poledjini flase pise da ovim uljhem se preporucuje 15000 km, a i naravno majstor kaze ide do 15000, ali ipak preventive radi mijenjati na 13 do 14 hiljada...mada sam ja jednom se nesto praracuno tj zajebo pa tek na 18000 mijenjo..naravno nista se nije desilo :)

a ovaj gore strucnjak sto fali njemacke motore, samo cu se slatko nasmijat na komentar i pozeliti mu ugodnu voznju sa njegovim fiatom :)
Ja sipam total quartz 5W40 i ono se mijenja po pravilu nakon predjenih 15 000km,ali su mi u servisu rekli ako se auto vise vozi po gradu,ili ako se forsira da je najbolje mjenjati na 12 oookm..kod mene je 1.6 hdi i evo nakon predjenih 10 000km ne fali mu ni kap,a ubrzo ide na novi servis kojeg cu uraditi na preporucenih 12 000km,jer ipak 90% od predjene kilometraze je bilo po gradu.Za 1.9TDI motore (pumpa -dizna) sam cuo od par vlasnika da hoce malo potrosit ulja,ali nista strasno.
jedna tamo

#21 Re: Lampica za ulje?

Post by jedna tamo »

promijenila ulje otišo mi nekakav alnaser :-? sad trebam električaru valjda :-x
emko1234

#22 Re: Lampica za ulje?

Post by emko1234 »

sve za raju i jarane wrote:a za gospodina 530i, svaki motor ne trosi ulje, ulje trose samo losi motori. a jbg po mom misljenju to je i logicno hoces auto 1.9 tdi da trosi 7 litara nafte a da leti... i jos da je dobar motor i da se ne kvari...nema toga, kupis benzinca i nikakve se lampice ne pale...
ne znam ko je tebi slago da motori ne trose ulje..pogotovo novi..to je napravljeno tako..normalno je u intervalu od 7500km mozda o 15000 dosut litar ulja..najnormalnije..pa bmw nov na prvu promjjenu ide sa 30 000 km..jel stvarno mislis da ne potrosi ni dece ulja?to je nemoguce..
pokretacu teme..mozda ti covjek nije dosuo koliko je trebalo..u svakom slucaju taj tdi hoce popit ulja..nista strasno..
gaius

#23 Re: Lampica za ulje?

Post by gaius »

za moj 1.8tsi u uputstvu jasno stoji da može potrošiti i do pola litre ulja na svakih 1000 KM.. ja otprilike svaka dva sipanja uspem cca. 0,2-0,3l ulja.. prema tome ništa strašno..
Gile Šampion

#24 Re: Lampica za ulje?

Post by Gile Šampion »

Hoće ljudi da im se ne pali ništa i da im ne troši ništa ulja ,a mjenjaju ga na svakih 15000 km... :lol: :lol: :lol:
Ja bih to i razumio da je neko područje izvan BiH,gdje su mogućnosti plagijata ulja svedeni na minimum,pa koje god ulje naspeš znaš da je dobro.Međutim ovde u BiH mjenjati ulje na 15000 km je čista ludost :lol: :lol:

Lično imam 2 auta i oba su iz koncerna VW AUDI ,ulje mjenjam svakih 5000 ,i od izmjene do izmjene nema apsolutno nikakve potrošnje ulja,te nema nikakvih paljenja lampica.A primjetim itekako poslije izmjene da je staro ulje izgubilo svoju vrijednost tj. visokozitet na 5000 km...
cdragan

#25 Re: Lampica za ulje?

Post by cdragan »

vukojebina wrote:posto mi se cini da je i kod tebe golf 5 u pitanju (ako nije onda je iz vw koncerna)...i sam vozim isto vozilo i bas juce mio se desila ista stvar, tj da se upali ta lampica, i naravno dosuo sam nekih 250 ml ulja i rijesen problem...to mi se ne desava prvi put...ulje mijenjam redovno na 15000 km i sipam 5w40, i od prilike posle 5 do 8 hiljada predjenih kilometara upali se ova lampica, dospes malo i to je to...i ja sam prvi put mislio da je to neki veci problem, onda sam na par razlicitih mjesta raspito se i ljudi su mi rekli da je to potpuno uredu i da cak trebam 1 litar dosut na 15000 km...

lijep pozdrav
:-D to ulje ne ide u tvoj auto. ulje 5w30 i 5w40 ide u bmw benzin a lampica se ne pali zbog 200-300ml nego zbog rijetkog ulja ne drzi pritisak to ti je to..
Post Reply