Lamija Tanovic
-
Dezze
#1 Lamija Tanovic
Mislim da je prof. Lamija Tanovic svima manje vise poznata. Meni licno nije nikad predavala, niti sam u tim vodama da bi mogla, ali sam o njoj jako puno slusao kroz medije. Ono sto mislim da sam kod nje primjetio, a volio bih cuti i misljenja drugih forumasa o tome, nije nazalost nista novo za nase podneblje - zelja za javnim isticanjem.
Zasto mislim da je prof. Tanovic zeljna nekog isticanja i sto mislim da ustvari nije za politiku:
Prvo, bila je ambasador BiH u Danskoj, nakon cega se vratila na univerzitet. Onda se pokusala kandidovati za rektora, no nije izabrana, a njena reakcija mi je tada bila pomalo besmislena. Tuzila je univerzitetski senat po osnovu gender diskriminacije, sto je bezveze, jer je to bilo tajno glasanje i ljudi jednostavno njoj nisu ukazali povjerenje (iz kojih razloga, samo oni to znaju). Nakon toga je odjednom otisla u LDS i sad je odjednom, kao, politicarka. A da ne spominjem njenog muza protiv koga je sud donio odluku kojom ponistava njegov polozaj dekana PMF-a, ali je on hladno ignorise. Zar to nije skandal, da muz politicarke koja zeli uci u parlament BiH, ne postuje zakon i odluke sudova?! A da ne pricam kako se vec neko vrijeme po novinama povlace njena prepucavanja sa nekim drugim profesorima sa PMF-a.
Da se razumijemo, zenu ne znam i isprva mi je bila jako simpaticna i draga, ali nakon svih ovih skandalcica u koje je bila upletena (ne)posredno, razocaran sam njome. Stara poslovica kaze: Gdje ima dima, tu ima i vatre....
Sta vi mislite o svemu ovom. Moze li biti da su to sve neke smicalice nekih protivnika ili je ipak cijelo ovo vrijeme vodi iskljuciva zelja za nekim atraktivnim funkcijama?
Zasto mislim da je prof. Tanovic zeljna nekog isticanja i sto mislim da ustvari nije za politiku:
Prvo, bila je ambasador BiH u Danskoj, nakon cega se vratila na univerzitet. Onda se pokusala kandidovati za rektora, no nije izabrana, a njena reakcija mi je tada bila pomalo besmislena. Tuzila je univerzitetski senat po osnovu gender diskriminacije, sto je bezveze, jer je to bilo tajno glasanje i ljudi jednostavno njoj nisu ukazali povjerenje (iz kojih razloga, samo oni to znaju). Nakon toga je odjednom otisla u LDS i sad je odjednom, kao, politicarka. A da ne spominjem njenog muza protiv koga je sud donio odluku kojom ponistava njegov polozaj dekana PMF-a, ali je on hladno ignorise. Zar to nije skandal, da muz politicarke koja zeli uci u parlament BiH, ne postuje zakon i odluke sudova?! A da ne pricam kako se vec neko vrijeme po novinama povlace njena prepucavanja sa nekim drugim profesorima sa PMF-a.
Da se razumijemo, zenu ne znam i isprva mi je bila jako simpaticna i draga, ali nakon svih ovih skandalcica u koje je bila upletena (ne)posredno, razocaran sam njome. Stara poslovica kaze: Gdje ima dima, tu ima i vatre....
Sta vi mislite o svemu ovom. Moze li biti da su to sve neke smicalice nekih protivnika ili je ipak cijelo ovo vrijeme vodi iskljuciva zelja za nekim atraktivnim funkcijama?
-
mala-i
ne znam šta se krije iza svega toga,niti želim ulaziti u pozadinu.samo mogu reći da sam planirala glasati za lds jer mi je jako privlačno to što se zalažu za poboljšanje obrazovanja.a i dalje mi se čini da to rade iskreno.malo mi je potom zasmetalo to što gospođa tanović nije privukla nijedno poznato i priznato ime,nekog stručnjaka u svojoj oblasti.ali,dobro.
skontah,makar ću glasati da ona uđe u državni parlament,ali nakon jeedog sučeljavanja na bht sve sam manje sigurna u to.nema mi oštrinu potrebnu da bi neko (govorim naravno u svoje ime) bio dobar političar.štaviše,na pitanje eldina karića da prokomentariše svoju smjenu učinjenu od strane safeta halilovića,umjesto da kaže šta i kao i zašto..mlako je rekla nešto u stilu:ma to je više bilo na ličnoj osnovi.
moj glas bi zasigurno dobila da je tu postupila odlučno i javnosti objasnila pozadinu te smjene.ovako,...pa nisam sigurna...
naravno,više je poštujem nego 90% političara,ali moram priznati da sam od nje i liberala očekivala mnogo više.možda su moja očekivanaj bila nerealna...
skontah,makar ću glasati da ona uđe u državni parlament,ali nakon jeedog sučeljavanja na bht sve sam manje sigurna u to.nema mi oštrinu potrebnu da bi neko (govorim naravno u svoje ime) bio dobar političar.štaviše,na pitanje eldina karića da prokomentariše svoju smjenu učinjenu od strane safeta halilovića,umjesto da kaže šta i kao i zašto..mlako je rekla nešto u stilu:ma to je više bilo na ličnoj osnovi.
moj glas bi zasigurno dobila da je tu postupila odlučno i javnosti objasnila pozadinu te smjene.ovako,...pa nisam sigurna...
naravno,više je poštujem nego 90% političara,ali moram priznati da sam od nje i liberala očekivala mnogo više.možda su moja očekivanaj bila nerealna...
-
Dezze
Da, znam sta mislis. Ja sam istu emisiju gledao i sjecam se tog njenog izbjegavanja odgovora.... A isto tako mi je bas u toj emisiji zasmetalo kad je dala jedan stvarno smijesan odgovor. Naime, kad je voditelj pitao "Koliko Bosnjaka, Srba i Hrvata imate u stranci?", kraljica je odgovorila samo sa "Ne znam. To nama i nije bitno." Ne mogu da vjerujem da ne zna koliko jednih, drugih i trecih imaju. Da je iznosila svoje licne stavove, svaka joj cast na takvom odgovoru. I meni licno to nije bitno. Ali, kad neko zeli da udje u parlament zemlje u kojoj je jedino vazna nacionalna pripadnost, kad cjelokupan sistem iskljucivo na taj nacin funkcionise, onda je zaista smjesno da jedan politicar kaze kako je nebitno koliko su te tri nacije zastupljene u njegovoj/njenoj stranci. Pa halo, gdje zivimo?! Kao politicarka ne smije ignorisati tu cinjenicu, koja je nasa puka realnost. Stvarno neozbiljno.
-
kub lajkan
#4 Re: Lamija Tanovic
A znaci onaj lik sto je bio u zadnjem Fejs Tu Fejsu je njen muz?Dezze wrote:A da ne spominjem njenog muza protiv koga je sud donio odluku kojom ponistava njegov polozaj dekana PMF-a, ali je on hladno ignorise. Zar to nije skandal, da muz politicarke koja zeli uci u parlament BiH, ne postuje zakon i odluke sudova?!
Moram dodati da je to vrlo pristojan gospodin. Zaista je imao kulturan i argumentovan nastup u raspravi sa onim fakultetskim djilkosem koji ga je nazvao "teroristom"...
-
Dezze
#5 Re: Lamija Tanovic
Nisam to gledao....Koliko god neko bio dingospo, sudska odluka je sudska odluka... Mozda je on (Nenad Tanovic) upravu, ali ima drugih nacina da se to dokaze, a ne ignorisanjem suda.kub lajkan wrote:A znaci onaj lik sto je bio u zadnjem Fejs Tu Fejsu je njen muz?Dezze wrote:A da ne spominjem njenog muza protiv koga je sud donio odluku kojom ponistava njegov polozaj dekana PMF-a, ali je on hladno ignorise. Zar to nije skandal, da muz politicarke koja zeli uci u parlament BiH, ne postuje zakon i odluke sudova?!
Moram dodati da je to vrlo pristojan gospodin. Zaista je imao kulturan i argumentovan nastup u raspravi sa onim fakultetskim djilkosem koji ga je nazvao "teroristom"...
-
kub lajkan
#6 Re: Lamija Tanovic
Ono sto je on pokazivao nije ignorisanje suda. Covjek je fino rekao da to jos nije zavrseno, jer odluka nije pravosnazna. Sto ce reci, postoji rok za zalbu, i to je jos u toku...Dezze wrote:Nisam to gledao....Koliko god neko bio dingospo, sudska odluka je sudska odluka... Mozda je on (Nenad Tanovic) upravu, ali ima drugih nacina da se to dokaze, a ne ignorisanjem suda.kub lajkan wrote:A znaci onaj lik sto je bio u zadnjem Fejs Tu Fejsu je njen muz?Dezze wrote:A da ne spominjem njenog muza protiv koga je sud donio odluku kojom ponistava njegov polozaj dekana PMF-a, ali je on hladno ignorise. Zar to nije skandal, da muz politicarke koja zeli uci u parlament BiH, ne postuje zakon i odluke sudova?!
-
Dezze
#7 Re: Lamija Tanovic
Aha, vidis nisam znao to za nepravosnaznu odluku....kub lajkan wrote:Ono sto je on pokazivao nije ignorisanje suda. Covjek je fino rekao da to jos nije zavrseno, jer odluka nije pravosnazna. Sto ce reci, postoji rok za zalbu, i to je jos u toku...Dezze wrote:Nisam to gledao....Koliko god neko bio dingospo, sudska odluka je sudska odluka... Mozda je on (Nenad Tanovic) upravu, ali ima drugih nacina da se to dokaze, a ne ignorisanjem suda.kub lajkan wrote: A znaci onaj lik sto je bio u zadnjem Fejs Tu Fejsu je njen muz?
- danas
#8 Re: Lamija Tanovic
tacno tako.kub lajkan wrote: Ono sto je on pokazivao nije ignorisanje suda. Covjek je fino rekao da to jos nije zavrseno, jer odluka nije pravosnazna. Sto ce reci, postoji rok za zalbu, i to je jos u toku...
a na stranu sto se pola PMF-a u*ralo od tanovica, jer su oni jedini od rijetkih strucnjaka sada na tom faksu. i naravno, pateticne face sa tog faksa sada ne rade nista drugo nego gledaju kako da se kutarisu konkurencije i svih onih u poredjenju sa kojima oni izgledaju pateticno -- bas kakvi i jesu... anonimusi, stranacki poltronici i sitne duse....
-
kub lajkan
Covjek je fakat imao jedan jako, jako pozitivan nastup...
Glavni argumenti su mu bili da se vise cijene ljudi sa konkretnim naucnim referencama. Njegov suparnik je bio lik jako zeljan vlasti (lafo predstavnik sindikata) i sve sto je on potezao kao argument je bilo u sluzbi da bude "Halid mjesto Halida"...
Glavni argumenti su mu bili da se vise cijene ljudi sa konkretnim naucnim referencama. Njegov suparnik je bio lik jako zeljan vlasti (lafo predstavnik sindikata) i sve sto je on potezao kao argument je bilo u sluzbi da bude "Halid mjesto Halida"...
-
nauchnica
Eh, Tanovic... Cini se fin cika onako kad ga usput sretnes, pravi dingospo, al brate pravi veliko sranje na PMF-u. Zbog njega i onakve situacije na fakultetu studenti ove godine se ne mogu upisati, sve je u rasulu. Imam kolegicu koja treba da odbrani magistarski, sve je zavrsila, al vec godinu dana ceka da joj se prihvati tema jer nije bilo velikog vijeca zbog trenutne situacije. Konkurs za postdiplomski studij takodje ne moze da izadje zbog istog razloga. Na fakultetu je sve stalo. Mislim, nije vise bitno ko koga tu za*ebava, il ko hoce bolju funkciju, sve opet ide preko ledja jadnog studenta. A sto jest, jest, Tanovic je imao mali broj glasova i na sadasnju poziciju je dospio necijim lobiranjem (ne prozivam nikoga jer nisam sigurna, al sto posto nesto nije bilo regularno tu). Predlazem da sve stare profesore penzionisemo (a vjerujte na PMF-u ima profesora koji su ne odavno, vec prije rata bili zreli za penziju
), i na njihova mjesta stavimo mlade perspektivne ljude koji ce moci i nesto da nauce studente...

- jeza u ledja
Prvo, rektor univerziteta tesko mozes biti ako nisi u SDA ili u nekoj vezi sa njima. Slicno vazi i za vecinu dekana fakulteta. Zato Lamija Tanovic nije mogla postati rektor i cini mi se da je zbog toga odlucila uci u politiku.
Sto se tice njenih kvaliteta, stvarno mi nije jasno zasto uvijek trazite mane u tolikoj mjeri da vam svaka sitnica smeta. Pa samo je usporedite sa Mirnesima, Bakirima, Halilovicima i slicnim. Oni su nebo i zemlja. Ma kakav god da je 'politicar' vise bi uradila dobrog za nas nego oni, a takvih je 80% poslanika. Karakteristika naseg glasaca je da ne vidi sumu od drveta i prioriteti su mu totalno pobrkani.
Sto se tice njenih kvaliteta, stvarno mi nije jasno zasto uvijek trazite mane u tolikoj mjeri da vam svaka sitnica smeta. Pa samo je usporedite sa Mirnesima, Bakirima, Halilovicima i slicnim. Oni su nebo i zemlja. Ma kakav god da je 'politicar' vise bi uradila dobrog za nas nego oni, a takvih je 80% poslanika. Karakteristika naseg glasaca je da ne vidi sumu od drveta i prioriteti su mu totalno pobrkani.
-
sabanss
To sto nije mogla da postane rektor mora biti samo zbog toga sto nije clan vladajuce stranke. Ja stvarno ne vidim nacin na koji bilo ko ne bi bio bolji rektor od sadasnjeg.
Sto se tice Prof. Nenada Tanovica mogu samo da kazem da sam plakao od smijeha gledajuci argumentaciju njemu suprostavljenog Prof. Cacana:
"Reci mu ne Nenade, mi cemo te braniti od Turkusica" rece covjek koji hoce da bude mentor za magisterij a nema objavljen niti jedan naucni rad.
Sto se tice Prof. Nenada Tanovica mogu samo da kazem da sam plakao od smijeha gledajuci argumentaciju njemu suprostavljenog Prof. Cacana:
"Reci mu ne Nenade, mi cemo te braniti od Turkusica" rece covjek koji hoce da bude mentor za magisterij a nema objavljen niti jedan naucni rad.
- Soul_Sista
Povodom ove teme zelim da postavim dva clanka koja opisuju stanje u kojima se nalaze univerziteti i fakulteti u danasnjoj BiH (Daytonskoj).
http://www.cin.ba/Stories/P4_Education/?cid=339,2,1
http://www.cin.ba/Stories/P4_Education/?cid=353,2,1
Meni se licno cini da nema mjesta za ovakve kao gosp. Tanovic na vaznijim funkcijama kao npr. za rektora univerziteta, upravo zato sto politicko okruzenje i struktura danasnjih vlasti to ne omogucava. Prvo politika pa onda sve ostalo...i sve dok bude piljara sa vlastitim i privatnim fakultetima OVA ZEMLJA NECE STATI NA SVOJE VLASTITE NOGE! Bili mi bosnjaci, srbi, hrvati, bosanci ili marsovci...
I samo da dodam iz ovog drugog clanka jedan bosanski biser koji me zaista nasmijao:
Zamoljen da objasni šta pod tim tačno misli, Velagić je odgovorio: "Novi standardi u obrazovanju, novi način komunikacije profesora i studenata, novi način učenja... Pa nisam ni ja baš siguran... Je li se ovo sve snima?"
..da i ovo je neki obrazovani asistent ...
Vozdra graja!
http://www.cin.ba/Stories/P4_Education/?cid=339,2,1
http://www.cin.ba/Stories/P4_Education/?cid=353,2,1
Meni se licno cini da nema mjesta za ovakve kao gosp. Tanovic na vaznijim funkcijama kao npr. za rektora univerziteta, upravo zato sto politicko okruzenje i struktura danasnjih vlasti to ne omogucava. Prvo politika pa onda sve ostalo...i sve dok bude piljara sa vlastitim i privatnim fakultetima OVA ZEMLJA NECE STATI NA SVOJE VLASTITE NOGE! Bili mi bosnjaci, srbi, hrvati, bosanci ili marsovci...
I samo da dodam iz ovog drugog clanka jedan bosanski biser koji me zaista nasmijao:
Zamoljen da objasni šta pod tim tačno misli, Velagić je odgovorio: "Novi standardi u obrazovanju, novi način komunikacije profesora i studenata, novi način učenja... Pa nisam ni ja baš siguran... Je li se ovo sve snima?"
..da i ovo je neki obrazovani asistent ...
Vozdra graja!
-
_BosanaC
Sto se tice PMF-a, ko je imalo upucen u situaciju zna da je tamo nemoguce izabrati sefa odsjeka na matematici, zna takodje da je nemoguce sazvati bilo kakav sastanak...
Interesantno je da Lejla Smajlovic, koja je bila i koja jeste jedan od najglasnijih protivnika prof. Tanovica, sada se smjeska sa predizbornih plakata SDA sa sloganom "Za mudro Sarajevo".
Polagao (i polozio, davno, iz prve
) ispit kod nje, i nadam se da se vise nikada necemo ni sresti
Kuja zeljna karijere preko noci, i nista vise 
Interesantno je da Lejla Smajlovic, koja je bila i koja jeste jedan od najglasnijih protivnika prof. Tanovica, sada se smjeska sa predizbornih plakata SDA sa sloganom "Za mudro Sarajevo".
Polagao (i polozio, davno, iz prve
-
Dezze
Nije bas tacno da ne mozes postati rektor ako nisi u nekoj stranci. Ko poznaje sistem izbora rektora zna da je to malo vjerovatno (da stranka utice na rektora). Naime, rektora biraju dekani fakulteta. E sad, moze nekom dekanu da se svidi sto je Muratovic u SDA, ali to ne znaci puno. Treba se sjetiti da je prije Muratovica rektor bio prof. Boris Tihi, a on nije u SDA. Dakle, stranka nema neke veze sa ovim. A ni dekane ne biraju stranke, vec naucno-nastavnicka vijeca sa fakulteta (a ta vijeca cine profesori tih fakulteta). U iznimnim situacijama se desi da upravni odbor ne odobri izbor dekana, ali to se odmah pojavi u medijima (kao sto je slucaj sa PMF-om i Medicinskim fakultetom) i ne prolazi bas tako lako.jeza u ledja wrote:Prvo, rektor univerziteta tesko mozes biti ako nisi u SDA ili u nekoj vezi sa njima. Slicno vazi i za vecinu dekana fakulteta. Zato Lamija Tanovic nije mogla postati rektor i cini mi se da je zbog toga odlucila uci u politiku.
Prof. Tanovic kolege nisu htjele kao rektora, i tu se nema sta tuziti. Iako preferiram nju u odnosu na Muratovica, ipak mislim da je bolje sto je on tada odabran. Ipak on ima puno vise uticaja od nje, koliko god se to nekome svidjelo ili ne (meni prvom se ne svidja).
- jeza u ledja
Nisi dobro procitao moj post.Dezze wrote:Nije bas tacno da ne mozes postati rektor ako nisi u nekoj stranci. Ko poznaje sistem izbora rektora zna da je to malo vjerovatno (da stranka utice na rektora). Naime, rektora biraju dekani fakulteta. E sad, moze nekom dekanu da se svidi sto je Muratovic u SDA, ali to ne znaci puno. Treba se sjetiti da je prije Muratovica rektor bio prof. Boris Tihi, a on nije u SDA. Dakle, stranka nema neke veze sa ovim. A ni dekane ne biraju stranke, vec naucno-nastavnicka vijeca sa fakulteta (a ta vijeca cine profesori tih fakulteta). U iznimnim situacijama se desi da upravni odbor ne odobri izbor dekana, ali to se odmah pojavi u medijima (kao sto je slucaj sa PMF-om i Medicinskim fakultetom) i ne prolazi bas tako lako.jeza u ledja wrote:Prvo, rektor univerziteta tesko mozes biti ako nisi u SDA ili u nekoj vezi sa njima. Slicno vazi i za vecinu dekana fakulteta. Zato Lamija Tanovic nije mogla postati rektor i cini mi se da je zbog toga odlucila uci u politiku.
Prof. Tanovic kolege nisu htjele kao rektora, i tu se nema sta tuziti. Iako preferiram nju u odnosu na Muratovica, ipak mislim da je bolje sto je on tada odabran. Ipak on ima puno vise uticaja od nje, koliko god se to nekome svidjelo ili ne (meni prvom se ne svidja).
PS: Ko ima kontrolu nad upravnim odborima fakulteta?
-
stardust3003
Meni je Lamija prilicno OK mada nema onu pravu lidersku harizmu tako da bi joj pozicija dopredsjednice vise odgovarala...mislim da je dosta iskrenija od ostalih politicara mada je kampanju trebala malo drugacije postaviti a pogotovo je trebala ukljuciti jos neka zvucnija imena...ipak cu zaokruziti LDS na barem 2 listica...
A sto se tice gospodina Tanovica mozda je ipak bolje da je on na "poziciji" nego neki tamo Cacan ili neko iz njegove grupacije pa cak i ako je izabran uz krsenje pravilnika jer i mnogi drugi koji su "legalno" izabrani rasturaju nam drzavu a ako je birati izmedju nelegalnog Tanovica i legalnog Cacana ja sam za prvu opciju....
A sto se tice gospodina Tanovica mozda je ipak bolje da je on na "poziciji" nego neki tamo Cacan ili neko iz njegove grupacije pa cak i ako je izabran uz krsenje pravilnika jer i mnogi drugi koji su "legalno" izabrani rasturaju nam drzavu a ako je birati izmedju nelegalnog Tanovica i legalnog Cacana ja sam za prvu opciju....
-
Liv4
Zamislite BiH u kojoj Lamija Tanovic pobjedi na izborima...
Ne mozete?
Ne mozete!
A zasto?
Zato sto smo okruzeni polupismenim idiotima. I sve dok pristojni i pismeni glasaci ne budu mogli zamisliti takvu promjenu, kako ocekivati da ona dodje?
Ja mislim da je sjajno sto Lamija ne zna kol'ko kojih ima u stranci. To je i jeste put do cilja.
Nazalost, pobjedice kockaste glave kao i do sada i mi cemo uzaludno pricati iste price koje smo pricali i prije petnaest godina.
Jedno sto nece biti rata...
Ne mozete?
Ne mozete!
A zasto?
Zato sto smo okruzeni polupismenim idiotima. I sve dok pristojni i pismeni glasaci ne budu mogli zamisliti takvu promjenu, kako ocekivati da ona dodje?
Ja mislim da je sjajno sto Lamija ne zna kol'ko kojih ima u stranci. To je i jeste put do cilja.
Nazalost, pobjedice kockaste glave kao i do sada i mi cemo uzaludno pricati iste price koje smo pricali i prije petnaest godina.
Jedno sto nece biti rata...
- jeza u ledja
Ja mogu zamisliti takvu BiH.
Prije jedno pola godine sam citao intervju sa Lamijom u kojem ona kaze da je razmisljala uclaniti se prvo u SDP, mislim ono otvoreno govori da simpatise SDP (bas nije 'politicki korektno'). Recimo, kad bi LDS osvojio dovoljno glasova (onoliko koliko recimo osvaja BOSS-SDU) mogu LDS zamisliti u koaliciji sa SDP, pa me ne bi cudilo da vidim nju na poziciji ministarke nauke i obrazovanja.
Pa imali smo Bozidara Matica na najbitnijoj poziciji u drzavi, (barem bi to trebalo da bude, ali kad vidim ovog Terzica ne mogu nikako da je tako shvatim).
Dakle moze se.
PS: Evo izvod iz intervjua za Nezavisne
Zašto ste odabrali baš liberale?
TANOVIĆ: Moram priznati da sam razmišljala i o učlanjenju u druge partije. Bila sam blizu odluke da se priključim SDP-u, ali onda su se oni posvađali i shvatila sam da ću mnogo energije potrošiti na razmirice unutar stranke. Liberalna opcija mi je uvijek bila bliska. Liberali nisu kompromitovana stranka, uvijek su bili pozitivan pokret mladih ljudi i mogli su napraviti veliki uspjeh u ovj državi da nije došao rat koji je otkinuo krila mnogima.
Prije jedno pola godine sam citao intervju sa Lamijom u kojem ona kaze da je razmisljala uclaniti se prvo u SDP, mislim ono otvoreno govori da simpatise SDP (bas nije 'politicki korektno'). Recimo, kad bi LDS osvojio dovoljno glasova (onoliko koliko recimo osvaja BOSS-SDU) mogu LDS zamisliti u koaliciji sa SDP, pa me ne bi cudilo da vidim nju na poziciji ministarke nauke i obrazovanja.
Pa imali smo Bozidara Matica na najbitnijoj poziciji u drzavi, (barem bi to trebalo da bude, ali kad vidim ovog Terzica ne mogu nikako da je tako shvatim).
Dakle moze se.
TANOVIĆ: Moram priznati da sam razmišljala i o učlanjenju u druge partije. Bila sam blizu odluke da se priključim SDP-u, ali onda su se oni posvađali i shvatila sam da ću mnogo energije potrošiti na razmirice unutar stranke. Liberalna opcija mi je uvijek bila bliska. Liberali nisu kompromitovana stranka, uvijek su bili pozitivan pokret mladih ljudi i mogli su napraviti veliki uspjeh u ovj državi da nije došao rat koji je otkinuo krila mnogima.
-
mala-i
s ovim se,nažalost,ne slažem...jeza u ledja wrote:Ja mogu zamisliti takvu BiH.
Dakle moze se.
- jeza u ledja
Da, dalo bi se o tome diskutovati. Na slican nacin je i GDS kompromitovan.
Svejedno, ja sam uvijek pobornik ideje da ako se vec zelis ukljuciti u politicki zivot i mislis da imas cemu da pridoneses da ciljas na vec postojece stranke, sto etabliranije to bolje. Naravno, teze je progurati se u SDPu ili SDA nego u nekoj manjoj stranci kao sto je LDS, odnosno tadasnji 'Liberali'. Nama je potrebna koncentracija kvaliteta u par jacih stranaka, a ne disperzija ionako po defaultu etnicki izdjeljene politicke scene. Tako u jacim strankama nece preovladavati jednoumlje pa ce biti vise kontrole nad onim sta ko radi, a opet ce biti usaglasenije djelovanje nego kad se radi u koaliciji vise stranaka.
Opet, bolje je i ovo nego da je odlucila napraviti jos jednu, novu stranku.
Svejedno, ja sam uvijek pobornik ideje da ako se vec zelis ukljuciti u politicki zivot i mislis da imas cemu da pridoneses da ciljas na vec postojece stranke, sto etabliranije to bolje. Naravno, teze je progurati se u SDPu ili SDA nego u nekoj manjoj stranci kao sto je LDS, odnosno tadasnji 'Liberali'. Nama je potrebna koncentracija kvaliteta u par jacih stranaka, a ne disperzija ionako po defaultu etnicki izdjeljene politicke scene. Tako u jacim strankama nece preovladavati jednoumlje pa ce biti vise kontrole nad onim sta ko radi, a opet ce biti usaglasenije djelovanje nego kad se radi u koaliciji vise stranaka.
Opet, bolje je i ovo nego da je odlucila napraviti jos jednu, novu stranku.
-
Dezze
Hahahaha, znao sam da ces se uhvatiti upravnih odbora fakulteta. Jasno mi je na sta ciljas, ali sam bas zato i naveo da su u izuzetno rijetkim slucajevima upravni odbori reagovali.....meni su poznata samo dva slucaja koja sam naveo. Prema tome, to nije dobar argument.jeza u ledja wrote:Nisi dobro procitao moj post.Dezze wrote:Nije bas tacno da ne mozes postati rektor ako nisi u nekoj stranci. Ko poznaje sistem izbora rektora zna da je to malo vjerovatno (da stranka utice na rektora). Naime, rektora biraju dekani fakulteta. E sad, moze nekom dekanu da se svidi sto je Muratovic u SDA, ali to ne znaci puno. Treba se sjetiti da je prije Muratovica rektor bio prof. Boris Tihi, a on nije u SDA. Dakle, stranka nema neke veze sa ovim. A ni dekane ne biraju stranke, vec naucno-nastavnicka vijeca sa fakulteta (a ta vijeca cine profesori tih fakulteta). U iznimnim situacijama se desi da upravni odbor ne odobri izbor dekana, ali to se odmah pojavi u medijima (kao sto je slucaj sa PMF-om i Medicinskim fakultetom) i ne prolazi bas tako lako.jeza u ledja wrote:Prvo, rektor univerziteta tesko mozes biti ako nisi u SDA ili u nekoj vezi sa njima. Slicno vazi i za vecinu dekana fakulteta. Zato Lamija Tanovic nije mogla postati rektor i cini mi se da je zbog toga odlucila uci u politiku.
PS: Ko ima kontrolu nad upravnim odborima fakulteta?
-
Dezze
Sto se tice liberala, meni je jako bliska ta ideja. Medjutim, liberali nigdje u svijetu nemaju bas jaku podrsku na izborima (iako su bili iznenadjenje na zadnjim njemackim izborima kad su pokupili skoro 10% glasova, sto je za tamosnje liberale super uspjeh ako se zna da su inace uvijek dobijali oko 4-5% glasova). Ta ideja liberala je zaista (opet cu iskoristiti tu rijec) avangardna i svojstvena je uglavnom nekoj intelektualnoj "eliti". Takve, nazalost, uvijek ima u manjini, pa je to po meni razlog sto liberali na izborima nikada ne dobiju dovoljan broj glasova da bi bili politicka partija u zemlji (bilo kojoj) bez koje se ne bi moglo djelovati.
A tu dolazimo do onog sto je Jeza u ledja rekao i s cim se slazem, parafraziram, a to je da je nama potrebno da se glasovi koncentrisu na jednu jaku (pretpostavljam da je mislio na nenacionalnu partiju) kako bi se stanje u zemlji promijenilo. U kontekstu toga, LDS (i stranke slicne njoj) samo "odvlace" potencijalne glasove nekih drugih partija koje imaju tu stranacku infrastrukturu da se suprotstave nacionalistima. To je upravo jedan od razloga zbog kojih glasam za SDP, iako sam ozbiljno razmisljao (iskreno, jos uvijek se dvoumim) da na nekim nivoima dam glas LDS-u.
A tu dolazimo do onog sto je Jeza u ledja rekao i s cim se slazem, parafraziram, a to je da je nama potrebno da se glasovi koncentrisu na jednu jaku (pretpostavljam da je mislio na nenacionalnu partiju) kako bi se stanje u zemlji promijenilo. U kontekstu toga, LDS (i stranke slicne njoj) samo "odvlace" potencijalne glasove nekih drugih partija koje imaju tu stranacku infrastrukturu da se suprotstave nacionalistima. To je upravo jedan od razloga zbog kojih glasam za SDP, iako sam ozbiljno razmisljao (iskreno, jos uvijek se dvoumim) da na nekim nivoima dam glas LDS-u.
- jeza u ledja
Ne, kazem nisi me shvatio, odnosno nisi dobro procitao moj prvobitni post, repliciras na nesto sto ja nisam rekao. Nema veze, stvarno mi nije bila namjera da raspravljam
Za UO sam pitao usput, posto koliko mi je poznato oni su (bili?) pod kontrolom ministarstva, pitam je li jos uvijek to tako. Oni nemaju neku posebnu potrebu da intervenisu, jer su senat i rektorat dugo bili pod kontrolom SDA (ili - pod velikim uticajem), poslije je i Alijansa htjela to da promjeni, mescini upravo preko UOova.
Sto se tice Liberala u svijetu, tu si mnogo pogrijesio. U mnogim zemljama oni su najjace partije. Padaju mi na pamet Danska, Belgija, Kanada...
Fazon je u tome sto postoje dvije grane liberala, koje su za mnoge dijametralno suprotnog opredjeljenja. Na jednoj strani su 'ekonomski' i vrlo cesto socijalno konzervativni liberali (najcesce se smatraju politickim centrom), koji se zalazu za sto manje uplitanje drzave u ekonomiji, za slobodno trziste, male poreze i sl. Najbolji takav primjer ti je Bush. Na drugoj strani su socijalni 'ljevicarski' liberali, onakve kakvim ih vecina nasih ljudi shvata. Socijalni liberali cesto imaju totalno suprotna stajalista od ovih prvih i najcesce koaliraju sa socijaldemokratskim partijama, ili su dio njih (ili nekad i obratno), koje pak naglasak daju na socijalnu drzavu, jacanje kontrole i regulacije nad ekonomijom.
Nekad liberalne stranke obuhvataju oba ova pravca, mislim da se na engleskom kaze 'libertarian'. Moguce da je i LDS ovakav, ne mogu se pohvaliti da sam toliko upucen u njihov program, mozda neko zna?
Za UO sam pitao usput, posto koliko mi je poznato oni su (bili?) pod kontrolom ministarstva, pitam je li jos uvijek to tako. Oni nemaju neku posebnu potrebu da intervenisu, jer su senat i rektorat dugo bili pod kontrolom SDA (ili - pod velikim uticajem), poslije je i Alijansa htjela to da promjeni, mescini upravo preko UOova.
Sto se tice Liberala u svijetu, tu si mnogo pogrijesio. U mnogim zemljama oni su najjace partije. Padaju mi na pamet Danska, Belgija, Kanada...
Fazon je u tome sto postoje dvije grane liberala, koje su za mnoge dijametralno suprotnog opredjeljenja. Na jednoj strani su 'ekonomski' i vrlo cesto socijalno konzervativni liberali (najcesce se smatraju politickim centrom), koji se zalazu za sto manje uplitanje drzave u ekonomiji, za slobodno trziste, male poreze i sl. Najbolji takav primjer ti je Bush. Na drugoj strani su socijalni 'ljevicarski' liberali, onakve kakvim ih vecina nasih ljudi shvata. Socijalni liberali cesto imaju totalno suprotna stajalista od ovih prvih i najcesce koaliraju sa socijaldemokratskim partijama, ili su dio njih (ili nekad i obratno), koje pak naglasak daju na socijalnu drzavu, jacanje kontrole i regulacije nad ekonomijom.
Nekad liberalne stranke obuhvataju oba ova pravca, mislim da se na engleskom kaze 'libertarian'. Moguce da je i LDS ovakav, ne mogu se pohvaliti da sam toliko upucen u njihov program, mozda neko zna?
-
Tariq_rambo
#25 Re: Lamija Tanovic
Ma lova drug lova, zafalilo para na PMF-u pa joj malo, cim je to univerzitetski profesor i krene u politiku ne more to valjat,Dezze wrote:Mislim da je prof. Lamija Tanovic svima manje vise poznata. Meni licno nije nikad predavala, niti sam u tim vodama da bi mogla, ali sam o njoj jako puno slusao kroz medije. Ono sto mislim da sam kod nje primjetio, a volio bih cuti i misljenja drugih forumasa o tome, nije nazalost nista novo za nase podneblje - zelja za javnim isticanjem.