Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Point.

#1 Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by Point. »

Sinoć bas je napustio Josip Pejaković. Kako sam volio posebno njegove melodrame, Oj Živote, Fadila Sjekača, One će meni nema Bosne....

Počivaj u miru legendo!

Vijest o njegovoj smrti prvobitno je podijelio njegov sin Dejan Pejaković, a na društvenim mrežama opraštaju se brojni kulturni radnici poput Nihada Kreševljakovića, Lane Zablocki i drugih.

U posljednjoj deceniji borio se s nizom bolesti, a imao je čak 17 operacija. 2019. godine je čak kazao kako je bio otpisan, ali se uspio oporaviti.

Josip Pejaković rođen je u Travniku 1948. gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi "Tri sestre" Čehova i ulogom Filtosa u "Koncertu u jajetu Arabala" u režiji Kaće Dorić.

Ostvario je preko 50 premijernih uloga u Narodnom pozorištu Sarajevo, filmovima Ljudski faktor, Kuća pored puta, desetak monodrama. Značajne uloge u predstavama: "Kome zvono zvoni", "Kuća oplakana", "Višnjik", "Braća Karamazovi", "Tri sestre", "Woyczek", "Sprovod u Terezienburgu", "Veliki vezir", "Hasanaginica", "Princip Gavrilo", "Omer–paša Latas", "Julije Cezar", "Fistikovi šejtanluci", "Kralj Lear", "Legenda o Ali-paši", "Dugo putovanje u noć", "Hamlet u selu Mrduša Donja ili Hamlet zna što narod ne zna", "Divlje meso"...

U svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri kreirao je veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada počev od Šestoaprilske nagrada Grada Sarajeva 1974., potom nagrade ZAVNOBIH-a za životno djelo 1991., kao i nagrade Udruženja dramskih umjetnika BiH.

Napisao je i nekoliko monodrama i filmskih scenarija od kojih su najznačajniji: "Oj živote", "On meni nema Bosne", "Ljudski faktor", "Kuća pored puta".

Od 2001. do 2003. godine obavljao je dužnost direktora Drame NPS.

Jedno vrijeme je bio pjevač travničke rok grupe Veziri. Poslije ga je zamijenio Seid Memić Vajta. Nakon toga se posvetio glumi. Odigrao je nekoliko uloga u amaterskom pozorištu u Travniku, a poslije je otišao u Sarajevo, gdje je ubrzo postao omiljen kod publike i kritičara.

U maju 2022. godine objavio je i najnoviju knjigu pod nazivom Sevdalinka, a zajedno sa Rambom Amadeusom podnio je kandidaturu u UNESCO sa prijedlogom da sevdalinka postane nematerijalna svjetska kulturna baština.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by _BataZiv_0809 »

Zao mi je strasno Josipa, dobrog covjeka i velikog Bosanca :(

Vidjelo se zadnjih godina da je loseg zdravlja, tesko ga je bilo gledati onako blijedog i upalih ociju otanjalog glasa :(

Neka ti bude laka zemlja bosanska
Qler

#3 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by Qler »

Počivaj u miru legendo!
Vjecita_zavrzlama

#4 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by Vjecita_zavrzlama »

Laka mu zemlja bosanska :(
Cherry-Cherry

#5 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by Cherry-Cherry »

Baš mi je žao 😭😭😭
Billy The Pljuc

#6 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by Billy The Pljuc »

Ode još jedan iz plejade velikih koje je ova zemlja imala, duboki naklon i posljednji pozdrav velikom Josipu Pejakoviću.
vaučer

#7 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by vaučer »

Josipu laka zemlja koju je zadužio ljubavlju, talentom i radom. Počivao u miru.
no_sekirli

#8 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by no_sekirli »

Malo je iskrenih obozavatelja ove zemlje kao sto je bio Pejakovic. Hvala za sve i pocivao u miru.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by Truba »

Rip

Stalno sam ga ko mali brkao s gradimirom gojerom
Kao mesica i kljujica
black

#10 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by black »

lahka mu zemlja bosanska
Cakson
Vozim: Golf 4

#11 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by Cakson »

Laka mu zemlja bosanska :sad:
MMM1977

#12 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by MMM1977 »

Počivao u miru legendo :(
banjaluka078
Moderator

#13 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by banjaluka078 »

U Škodi smo osamdesetih imali samo nekoliko kaseta. Jedna od njih je bila "Oj, živote" i prilično sam sigurna da je i danas znam skoro cijelu. Baš prije neki dan sam s kolegom razmjenjivala rečenice iz nje i oboje se čudimo kako se neke stvari od prije skoro 40 godina urežu u sjećanje i ne odlaze.

Imala sam sreću Josipa gledati u Banjaluci, to neko druženje s malom publikom, koje smo uglavnom preplakali i on i mi.

Pjevalo se, govorio je o Ademu Ćejvanu, Bosni, nama, svemu što boli, a nije se smjelo desiti.

Kao što se nije smjelo desiti da on u starosti i bolesti oskudijeva i mora se baviti "gažama", da bi se mogao liječiti i živjeti.

https://www.youtube.com/watch?v=_sIYd_kKlfk&t=42s
https://www.youtube.com/watch?v=kOCJMPtezaQ&t=29s
Logovan

#14 Re: Laka ti zemlja bosanska Josip Pejaković

Post by Logovan »

Počivaj u miru Josipe!
Post Reply