Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Frane-x

#1 Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by Frane-x »

Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni
Svijet mora aktivnije ispunjavati svoje obaveze da se BiH vrati evropskoj perspektivi, poručio je visoki predstavnik...
12.10.2008. 16:32

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Miroslav Lajčak upozorio je danas da su ideje o otcjepljenju ili ukidanju Republike Srpske (RS) duboko nemoralne i tehnički neizvodive.

- Mora se prestati s laganjem ljudi - političari govore da će ukinuti RS, a s druge strane, političari u tom bh. entitetu se poigravaju idejom o otcjepljenju RS od BiH, rekao je on tokom susreta sa slovačkim novinarima u Sarajevu, javila je slovačka agencija TASR.

Visoki predstavnik je kazao da su obje ideje "nemoguće, politički neprihvatljive i tehnički neizvodive".

- To je duboko nemoralno i međunarodna zajednica to nikada neće dozvoliti,rekao je Lajčak.

On je dodao da je od početka 2006. do sredine ove godine pažnja međunarodne zajednice bila usredsređena na Kosovo, a zatim na Srbiju, a da je od ljeta BiH ponovo "pitanje broj jedan na Balkanu".

Lajčak je ocijenio da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da stvari idu slobodnim tokom poslije dramatičnih lokalnih izbora, već da svijet mora aktivnije ispunjavati svoje obaveze da se BiH vrati evropskoj perspektivi.

- BiH je zemlja s perspektivom u EU, potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i iz toga proističe posebna odgovornost EU, kazao je on.

Govoreći o proteklim izborima u BiH, podsjetio da u BiH obično pred izbore preovladava nacionalistička i etnička agenda, da političari nastoje stvoriti atmsoferu straha, a da se zatim predstavljaju kao oni koji se bore za interese svog naroda.

- Ljudi u BiH se ne osjećaju ugroženo, ali na tako stvorenu atmosferu reagiraju, zaključio je Lajčak.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... -nemoralni

Mislim da je ovo do sada najjasnija poruka Visokog predstavnika.
Nema ukidanja, nema otcjepljenja.
sheilak

#2 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by sheilak »

Joj, Lajcak - go home!

Zasto bi ukidanje RS-a bilo duboko nemoralno? Savjest govori upravo suprotno - postojanje RS-a je duboko nemoralno.

Lajcak kao pripadnik ovakve medjunarodne zajednice zaista nema pravo govoriti o moralnosti.
Abacija

#3 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by Abacija »

Frane-x wrote:Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni
Svijet mora aktivnije ispunjavati svoje obaveze da se BiH vrati evropskoj perspektivi, poručio je visoki predstavnik...
12.10.2008. 16:32

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH Miroslav Lajčak upozorio je danas da su ideje o otcjepljenju ili ukidanju Republike Srpske (RS) duboko nemoralne i tehnički neizvodive.

- Mora se prestati s laganjem ljudi - političari govore da će ukinuti RS, a s druge strane, političari u tom bh. entitetu se poigravaju idejom o otcjepljenju RS od BiH, rekao je on tokom susreta sa slovačkim novinarima u Sarajevu, javila je slovačka agencija TASR.

Visoki predstavnik je kazao da su obje ideje "nemoguće, politički neprihvatljive i tehnički neizvodive".

- To je duboko nemoralno i međunarodna zajednica to nikada neće dozvoliti,rekao je Lajčak.

On je dodao da je od početka 2006. do sredine ove godine pažnja međunarodne zajednice bila usredsređena na Kosovo, a zatim na Srbiju, a da je od ljeta BiH ponovo "pitanje broj jedan na Balkanu".

Lajčak je ocijenio da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti da stvari idu slobodnim tokom poslije dramatičnih lokalnih izbora, već da svijet mora aktivnije ispunjavati svoje obaveze da se BiH vrati evropskoj perspektivi.

- BiH je zemlja s perspektivom u EU, potpisala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i iz toga proističe posebna odgovornost EU, kazao je on.

Govoreći o proteklim izborima u BiH, podsjetio da u BiH obično pred izbore preovladava nacionalistička i etnička agenda, da političari nastoje stvoriti atmsoferu straha, a da se zatim predstavljaju kao oni koji se bore za interese svog naroda.

- Ljudi u BiH se ne osjećaju ugroženo, ali na tako stvorenu atmosferu reagiraju, zaključio je Lajčak.

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktu ... -nemoralni

Mislim da je ovo do sada najjasnija poruka Visokog predstavnika.

Nema ukidanja, nema otcjepljenja.
Ma poruka je jasna, samo su mu argumenti suplji. :-) Ako Lajcak hoce da se uci demokratiji trebao bi otvoriti svoj blog ili se uclaniti na Forumu pa da mu mi malo nadrobimo. :D
Lincoln-Burrows

#4 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by Lincoln-Burrows »

Lajčaka bi MZ-a već smijenila kada on nebi radio u njihovom interesu.
Na žalost nema zasad promjena na vidiku. Mišljenja sam da se neće
dogoditi nikakvo otcjepljenje ni ukidanje već se samo zauzimaju
što "bolje" pozicije pred predstojeće najavljene dogovore oko ustavnih promjena.
Vodenjak

#5 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by Vodenjak »

sheilak wrote:Joj, Lajcak - go home!

Zasto bi ukidanje RS-a bilo duboko nemoralno? Savjest govori upravo suprotno - postojanje RS-a je duboko nemoralno.

Lajcak kao pripadnik ovakve medjunarodne zajednice zaista nema pravo govoriti o moralnosti.

Svijet je od prvog dana stavljao u istu ravan zahtjeve sa svih strana. Razloge tome mozemo traziti u njihovoj nemoralnosti, ali bi prije toga morali da malo proceprkamo po moralnosti i svemu ostalom onih koji se KAO bore za Bosnu i Hercegovinu!
Vlada u Sarajevu je jos i prije samog pocetka rata pristala da bude tretirana kao jedna od tri zaracene strane!

A vrijeme je da priznamo samima sebi da znamo i zasto.
Mnogi su od nas u pocetku bili podobro naivni i zeljeli da vjeruju da se u Sarajevu zalazu za onakvu BiH kakvu smo na referendumu izglasali!

Mi moramo shvatiti, htjeli to ili ne, da ovi koji nas danas predstavljaju, ne da vise nemaju kredita da to rade, vec su jos davnih dana otisli u stecaj samo sto se i mi i oni pravimo da to ne vidimo!
A vrijeme ide i sto vise ide radi za one koji su protiv svega onoga sto je Bosna i Hercegovina nekad bila i sto bi mogla u buducnosti da bude!
Zato, ako hocemo da nam ovaj ili neki buduci Lajcak pomogne u ostvarivanju sna, nema nam druge nego bagru rastjerati!

Mada, dabogda ćeri... :roll:
Abacija

#6 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by Abacija »

Lincoln-Burrows wrote:Lajčaka bi MZ-a već smijenila kada on nebi radio u njihovom interesu.
što "bolje" pozicije pred predstojeće najavljene dogovore oko ustavnih promjena.
Ja sam vec prognozirao na jednoj temi ali evo ponavljam opet... Lajcak nece docekati april mjesec 2009 na ovoj poziciji. Doci ce ili kakav Finac ili Ceh.
Lincoln-Burrows

#7 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Vodenjak wrote: Zato, ako hocemo da nam ovaj ili neki buduci Lajcak pomogne u ostvarivanju sna, nema nam druge nego bagru rastjerati!

Mada, dabogda ćeri... :roll:
Kako možeš rastjerat "bagru" kad narod bira, bio Lajčak danas a
sutra neki Gunarson, nema tu nikakvih promjena. Promjene se mogu desiti
samo ustavnim promjenama (dogovorom ili ne) a visoki predsavnik
ma koji on bio ima uvijek istu i samo jednu ulogu :osiguranje Daytona
Kad se to shvati tada će se lakše krenuti u dogovor o ustavnim promjenama.
Last edited by Lincoln-Burrows on 12/10/2008 17:58, edited 1 time in total.
Lincoln-Burrows

#8 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Abacija wrote: Ja sam vec prognozirao na jednoj temi ali evo ponavljam opet... Lajcak nece docekati april mjesec 2009 na ovoj poziciji. Doci ce ili kakav Finac ili Ceh.
Ponavljam i tebi, visoki predsavnik ma koji on bio ima uvijek istu i samo jednu ulogu :osiguranje Daytona
zemo_online

#9 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by zemo_online »

Lincoln-Burrows wrote:Lajčaka bi MZ-a već smijenila kada on nebi radio u njihovom interesu.

tacno je da lajcak provodi politiku mz .medjutim,lajcaku bi bilo lakse kad bi znao sta hoce hrvatske stranke u bih.
one sjede na 3 stolice i cekaju.cekaju da mz nametne nesto sto bi njima odgovaralo,a najvise bi voljeli svoj entitet ili kanton ili federalnu jedinicu.........da hrvati jasno kazu da zele bih bez entiteta i da rs treba ukinuti i lajcaku bi bilo lakse,a ovako ostaje deyton na snazi i zato nema promjene.
drugim rijecima,zbog oportunisticke politike 2 hdz-a u bih deyton je jos na snazi,a deyton nije rijesenje.
Abacija

#10 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by Abacija »

Lincoln-Burrows wrote:
Abacija wrote: Ja sam vec prognozirao na jednoj temi ali evo ponavljam opet... Lajcak nece docekati april mjesec 2009 na ovoj poziciji. Doci ce ili kakav Finac ili Ceh.
Ponavljam i tebi, visoki predsavnik ma koji on bio ima uvijek istu i samo jednu ulogu :osiguranje Daytona
E bas mi je drago sto si me povukao za jezik... :-D
A je li dosadasnja praksa/djelovanje/nemijesanje-u-svoj-vlastiti posao :-) Miroslava Lajcaka po Dejtonu ili nije? Situacija u BiH mene podsjeca na film o mafijasima. Postoji zakon, ali sta da se radi kada su i sudija i policija korumpirani, a tuzioc spava na kaucu u svom uredu! :(
Lincoln-Burrows

#11 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Abacija wrote: E bas mi je drago sto si me povukao za jezik... :-D
A je li dosadasnja praksa/djelovanje/nemijesanje-u-svoj-vlastiti posao :-) Miroslava Lajcaka po Dejtonu ili nije? Situacija u BiH mene podsjeca na film o mafijasima. Postoji zakon, ali sta da se radi kada su i sudija i policija korumpirani, a tuzioc spava na kaucu u svom uredu! :(
Baš dobro rečeno. Lajčak bi mogao biti smijenjen upravo zbog "mafijašenja"
ako MZ-a tako zaključi, a nikako zbog podržavanja Daytona dokle god je na snazi.
rosegirl

#12 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by rosegirl »

mislim da se ukidanje rs-a i otcjepljenje rs-a ne mogu ni u kojem slucaju staviti u isti kontekstu nemoralnosti. slazem se po tom pitanju s @sheilak.
i tacno je da kad bi rukovodstvo stranaka 's hrvatskim predznakom' prestalo cekati da im dodik baci kost i pogura im treci entitet, nego se angazovalo na jedinstvenoj bih bez entiteta, svima osim ekstremima u rs-u bilo lakse disat.
lajcakova izjava kao i vecina poteza, a bogami i cjelokupna politika mz se zasnivaju na 'mir mir mir niko nije kriv'...ili u najboljem slucaju-svako je pomalo kriv... :x
mz misli da je sasvim ok bosnu stabilizovati i ojacati okvir drzave, ekonomiju i neophodne elemente za ulazak u eu, i kontaju da ce se svi unutrasnji problemi rijesiti kroz reforme prilikom ulaska u eu ili tokom clanstva u eu...nemaju pojma u sta se upustaju (pogledaj epohalnu gresku primanja rumunije i bugarske-ko fol zadovoljili kriterije a mentalitet ostao isti-dzaba ti sve onda)
mislim da mz nikad nece smjeniti lajcaka, oni nikad ne priznaju svoje greske. samo ce ga bacit negdje u moldaviju ili gruziju da utvrdjuje gradivo :lol:
Lincoln-Burrows

#13 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

test01 wrote: tacno je da lajcak provodi politiku mz .medjutim,lajcaku bi bilo lakse kad bi znao sta hoce hrvatske stranke u bih.
one sjede na 3 stolice i cekaju.cekaju da mz nametne nesto sto bi njima odgovaralo,a najvise bi voljeli svoj entitet ili kanton ili federalnu jedinicu.........da hrvati jasno kazu da zele bih bez entiteta i da rs treba ukinuti i lajcaku bi bilo lakse,a ovako ostaje deyton na snazi i zato nema promjene.
drugim rijecima,zbog oportunisticke politike 2 hdz-a u bih deyton je jos na snazi,a deyton nije rijesenje.
I ja sam da se hrvatske stranke jasno očituju, ili će podržati bošnjačku ili srpsku politiku.
Da su u boljim odnosima s bošnjačkim političarima (TV kanal, preglasavanje, zastupljenost)
vjerojatno bi stali odlučno uz Bošnjake. Ovako su oportunisti i zarobljenici MZ-e.
Ja vjerujem da Hrvati imaju svoj stav, možda im je naređeno iz Hrvatske da šute :x
cogni

#14 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by cogni »

Ne znam sta je Lajcak tacno rekao, ali nije tacno da su ukidanje i otcjepljenje RS nemoralni sami po sebi, vec su nemoralni jer to predstavlja povlacenje jednostranih poteza koji su u suprotnosti za ustavom i zakonima. Ako se svi sloze sa ukidanjem RS to je sasvim OK potez, isto kao sto je nezavnisnost RS sasvim OK, ali samo ako se svi sloze. Jednakost u nemoralnosti je u tome sto se za sada te dvije stvari mogu izvesti samo nelegalnim putem, nikako legalno. Stoga je poziv na nelegalne stvari koji odlazi od strane legalno izabranih policara nemoralan.
Lincoln-Burrows wrote: Ja vjerujem da Hrvati imaju svoj stav, možda im je naređeno iz Hrvatske da šute :x
Hrvati u BiH ce biti tihi sve dok Hrvatska ne udje u EU. Poslje toga mozda budu malo glasniji. Umjesto da traze treci entitet bilo bi im bolje da traze vishe prava u okviru FBiH i/ili BiH jer trenutno ne mogu da uticu ni na politiku BiH, ni FBiH ni RS. Ustav BiH se bez Hrvata ne moze mijenjati, tako da nema Bosni ulaska u EU ako marginalizovanje Hrvata bude strategija.
dallton

#15 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by dallton »

1995: "Mi nemamo mandat da koristimo oruzje izmedju zaracenih strana" rekose holandski vojnici po ulasku srpske vojske u Srebrenicu
2008: "ukidanje entiteta je duboko nemoralno" miroslav lajcak

poruka iz 95 se zavrsila u katastrofi, a i ova ce

nego ja sam davno postavio jedan post u kojem sam predlozio da se podigne "spomenik" utemeljivacu pc-a dr. dzemili dabic karadzic a da se skupa s njim postavi richard holbrook kao njegov najbolji jaran...sad mogu u prijedlog spomenika dodati i lajcaka, pravo otjelotvorenje evropskog rasizma, odakle mu samo petlja da uopste govori o moralu

cini mi se da je cika richard u govoru o karadzicu na cnn-u rekao najprije "karadzic bi bio dobar nacista" - sad mozemo dodati da bi holbrook bio dobar segregacionista u americkom gradjanskom ratu koji bi fola ratovao da se ukine ropstvo na strani federalne vlade a onda bi iste crnce bacio u 10 puta gore pravo ekonomsko ropstvo...lajcak bi (da su druga vremena) bio dobar ajhman koji je stalno govorio "ja samo radim svoj posao" dok je organizovao logore

da, druga stvar, povodom hapsenja karadzica holbrook je stalno mantrao "karadzic je evropski bin laden" - sto je cista glupost, jer bin laden nikad nije bio vodja izabrane politicke stranke, ali nebitno to - kad se malo bolje pogleda karadzic je u principu uspio u svojim namjerama i slobodno ga mogu proglasiti uspjesnim politicarem (s njegove tacke gledista)...na slican nacin je uspio i bin laden - ako mu je cilj bio da izazove haos u iraku i afganistanu i globalnu krizu, definitivno je uspjeo, a zbog cega? zato sto se ista glupost stalno ponavlja, tretira se posljedica umjesto uzroka...treba odstampati 10000 postera lajcaka i karadzica skupa kako se rukuju i polijepiti po cijeloj bih
dallton

#16 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by dallton »

za par mjeseci kad se saudija opet pojavi u bih s velikim parama da "pomogne braci koju su svi ostavili" bit ce opet kuku lele majko, ko sto je bilo i 92...ma mz ce ovdje napraviti kroz svoje greske novi bliski istok
Lincoln-Burrows

#17 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

dallton wrote:za par mjeseci kad se saudija opet pojavi u bih s velikim parama da "pomogne braci koju su svi ostavili" bit ce opet kuku lele majko, ko sto je bilo i 92...ma mz ce ovdje napraviti kroz svoje greske novi bliski istok
Možda to oni ne smatraju greškom, jedini spas je dogovor a njega nema na vidiku.
Idealno bi bilo za sve u BiH da RS bude dio BiH, ali ne na način koji zagovaraju Bošnjaci.
Znači kao entitet ma što to značilo, u suprotnom neće dobro upravo zbog ovakve "pomoći"
dallton

#18 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by dallton »

Lincoln-Burrows wrote:
dallton wrote:za par mjeseci kad se saudija opet pojavi u bih s velikim parama da "pomogne braci koju su svi ostavili" bit ce opet kuku lele majko, ko sto je bilo i 92...ma mz ce ovdje napraviti kroz svoje greske novi bliski istok
Možda to oni ne smatraju greškom, jedini spas je dogovor a njega nema na vidiku.
Idealno bi bilo za sve u BiH da RS bude dio BiH, ali ne na način koji zagovaraju Bošnjaci.
Znači kao entitet ma što to značilo, u suprotnom neće dobro upravo zbog ovakve "pomoći"
zato sam i stavio rijec "pomoci" pod navodnike, ali kao sto je bilo i u proslosti, bojim se da ce opet do toga doci
A-ZO

#19 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by A-ZO »

a jel i promjena naziva entiteta tehnicki neizvodivo?
cogni

#20 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by cogni »

A-ZO wrote:a jel i promjena naziva entiteta tehnicki neizvodivo?
Promjena naziva svakog od entiteta nuzno mora doci od gradjana bash tog entiteta, ali i tada je izvodiva samo ako se svi dogovore, jer promjena naziva entiteta vjerojatno spada u vitalni nacionalni interes. Ako mislish pitati da li je izvodiva promjena naziva drugog entiteta, u smislu da gradjani FBiH mijenjaju ime entiteta RS, ili obratno da gradjani RS mijenjaju ime entiteta FBiH, onda je odgovor jasno "NE". Po istom principu po kome opcina Bihac ne moze promijeniti ime opcini Velika Kladusa.
dallton

#21 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by dallton »

cogni wrote:
Promjena naziva svakog od entiteta nuzno mora doci od gradjana bash tog entiteta, ali i tada je izvodiva samo ako se svi dogovore, jer promjena naziva entiteta vjerojatno spada u vitalni nacionalni interes. Ako mislish pitati da li je izvodiva promjena naziva drugog entiteta, u smislu da gradjani FBiH mijenjaju ime entiteta RS, ili obratno da gradjani RS mijenjaju ime entiteta FBiH, onda je odgovor jasno "NE". Po istom principu po kome opcina Bihac ne moze promijeniti ime opcini Velika Kladusa.

....... :zzzz:
A-ZO

#22 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by A-ZO »

cogni wrote:
Mislio sam prvenstveno na MZ - zar njima nije posao da pokrenu stvari naprijed? Sta bi falilo da Brcko ubuduce bude naziv samo za grad (kao nekad), dok bi cijela teritorija distrikta mogla ubuduce da nosi naziv npr. Distrikt A, zatim sadasnja FBiH bi bila npr. Entitet B, i danasnja RS bi mogla biti npr. Entitet C :idea:
cogni

#23 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by cogni »

A-ZO wrote:
Mislio sam prvenstveno na MZ - zar njima nije posao da pokrenu stvari naprijed? Sta bi falilo da Brcko ubuduce bude naziv samo za grad (kao nekad), dok bi cijela teritorija distrikta mogla ubuduce da nosi naziv npr. Distrikt A, zatim sadasnja FBiH bi bila npr. Entitet B, i danasnja RS bi mogla biti npr. Entitet C :idea:
NIsta ne bi falilo, ali samo ako se tako dogovore narodi u BiH. Ne moze MZ mijenjati imena po BiH jer je BiH nezavisna drzava a ne kolonija EU ili UN. Naravno, taj dogovor je prakticki nemoguce postici, cak i ako bi se u igru ubacilo da se BiH zove drzava D.

Drugo je pitanje kako bi nametanje takvih stvari ikako moglo omoguciti da stvari krenu naprijed. Recimo, u slucaju da se nametne promjena imena RS u Republika XYZ, to bi toliko ojacalo separatizam u RS da ne bi postojala nikakva sansa za dugorocni opstanak drzave BiH.

Trece, ultimativni zadatak MZ nije da pokrene stvari naprijed, vec da omoguci BiH da sama ide naprijed kada MZ prepusti svu vlast domacim politicarima. MZ ce vjerojatno preci na taktiku nagradjivanja i kaznjavanja, namjesto taktike nametanja rijesenja.
A-ZO

#24 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by A-ZO »

cogni wrote:
A-ZO wrote:
NIsta ne bi falilo, ali samo ako se tako dogovore narodi u BiH. Ne moze MZ mijenjati imena po BiH jer je BiH nezavisna drzava a ne kolonija EU ili UN. Naravno, taj dogovor je prakticki nemoguce postici, cak i ako bi se u igru ubacilo da se BiH zove drzava D.

Drugo je pitanje kako bi nametanje takvih stvari ikako moglo omoguciti da stvari krenu naprijed. Recimo, u slucaju da se nametne promjena imena RS u Republika XYZ, to bi toliko ojacalo separatizam u RS da ne bi postojala nikakva sansa za dugorocni opstanak drzave BiH.

Trece, ultimativni zadatak MZ nije da pokrene stvari naprijed, vec da omoguci BiH da sama ide naprijed kada MZ prepusti svu vlast domacim politicarima. MZ ce vjerojatno preci na taktiku nagradjivanja i kaznjavanja, namjesto taktike nametanja rijesenja.

Koliko je meni poznato, MZ u BiH je prisutna iskljucivo iz razloga sto nasi narodi jos uvijek nisu dovoljno civilizovani da bi mogli doci do smislenog rjesenja na ljudski normalan, kulturan i miroljubiv nacin, a i ovih nesretnih 13 godina su dokaz za to i najvecim optimistima, dakle, jedino protektor je taj ko bi mogao da usmjeri, tj. uvede u red ovo sto je trenutno na sceni.
cogni

#25 Re: Lajčak: Ukidanje i otcjepljenje RS duboko nemoralni

Post by cogni »

A-ZO wrote:
Koliko je meni poznato, MZ u BiH je prisutna iskljucivo iz razloga sto nasi narodi jos uvijek nisu dovoljno civilizovani da bi mogli doci do smislenog rjesenja na ljudski normalan, kulturan i miroljubiv nacin, a i ovih nesretnih 13 godina su dokaz za to i najvecim optimistima, dakle, jedino protektor je taj ko bi mogao da usmjeri, tj. uvede u red ovo sto je trenutno na sceni.
BiH je ipak nezavisna drzava, a ne neciji protektorat. Mozda bi bilo bolje da je u Dejtonu potpisano da BiH bude kolonija EU i da visoki predstavnik bude vladar Bosne, a ne samo neko ko nadgleda implementaciju mirovnog sporazuma. On je garant da sve strane moraju ispostovati ono sto su potpisale, i kada sve potpisano bude i ispostovano moze se ocekivati da ce on prestati da bude dio vlasti u BiH.
Post Reply