Laguna II - kartica problem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Blobi

#1 Laguna II - kartica problem

Post by Blobi »

Postovana gospodo, zamolio bih Vas za pomoc/savjet/iskustva :D.

Upravo mi javlja kolega kako ne moze da upali auto. Radi se o Renolu Laguni II generacije, skoro pa 2007. godiste :D. Dakle, ne moze da upali. Mogu otkljucati i zakljucati vrata pomocu kartice, ali je ne mogu upaliti. Nazvao sam gov***@!@!##^%$ od Bunje :x :x, koji mi je rekao kako da ovakve situacije nisu pokrivene garancijom i da oni ne mogu popraviti karticu, vec se mora poslati u Francusku na zamjenu. To mi je predugo vremena (radi se o dvije sedmice cekanja), a to mi je sluzbeno auto od firme kojim je kolega upravo trebao otici do Mostara (sad mu ne gine truckanje u Caddy-u :D).

Dakle, pitanja su:
1) Ima li iko ko je prosao slicnu mantru sa ovim (shlaufe, help :D :D :D )?
2) Zna li neko neki brzi nacin kako da popravim ovu karticu?

( i jos jednom, shlaufe, help :D :D )
drndalo

#2 Re: Laguna II - kartica problem

Post by drndalo »

Da nije petljano oko auta (kartica kontaktna ili daljinska?) sa pokusajem kradje laznjakom ? To bi ako nije uradjeno kako treba, moglo biti razlogom blokade paljenja... Naravno ovo na prvu lupam...

Ako moze zakljucati i otkljucati auto, onda mozda i nije do kartice, nego do citaca iste u centralnoj konzoli...

Jesi li pokusao na Renault forumu pogledati imal' nesto slicno ???
Blobi

#3 Re: Laguna II - kartica problem

Post by Blobi »

drndalo wrote:Da nije petljano oko auta (kartica kontaktna ili daljinska?) sa pokusajem kradje laznjakom ? To bi ako nije uradjeno kako treba, moglo biti razlogom blokade paljenja... Naravno ovo na prvu lupam...

Ako moze zakljucati i otkljucati auto, onda mozda i nije do kartice, nego do citaca iste u centralnoj konzoli...

Jesi li pokusao na Renault forumu pogledati imal' nesto slicno ???
Poslao sam Lagunu u servis da vide o cemu se radi. Ali preko telefona su rekli da je 90% kartica, i da se desava cesto. Da je pokusana kradja, sumnjam, jer stoji u garazi, zakljucana vecinu sedmice. Koristi se samo za voznju na otvorenoj cesti i duza putovanja.
maxell_sarajevo

#4 Re: Laguna II - kartica problem

Post by maxell_sarajevo »

Gdje je onaj sto se komesa između Škode i Fluencea?
Renault i kartice :D :run:
Blobi

#5 Re: Laguna II - kartica problem

Post by Blobi »

maxell_sarajevo wrote:Gdje je onaj sto se komesa između Škode i Fluencea?
Renault i kartice :D :run:
Boze moj :D, desava se :D
EsadCo

#6 Re: Laguna II - kartica problem

Post by EsadCo »

Fluence nema karticu.

Moj otac je na Viana morao da promijeni 3 brave za paljenje. Dvije su bile pokrivene garancijom, a treću je platio 800 eura.
Tako da je tvoj prijatelj dobro i prosao.
johntra

#7 Re: Laguna II - kartica problem

Post by johntra »

mislim da je jedini način slanje u Francusku... :sad:
bilo je već takvih slučajeva....
Blobi

#8 Re: Laguna II - kartica problem

Post by Blobi »

johntra wrote:mislim da je jedini način slanje u Francusku... :sad:
bilo je već takvih slučajeva....
Poslano je in d France, do kartice je, nazalost. Vidjecemo kad ce me se sjetit pa mi vratit karticu. A Bunjo, joj koji cigalnuk od usluge, ne dade mi zamjensko auto, a jos imam tu nekakvu garanciju, popisam se na nju :x :x. Jednom prilikom, kad sam mijenjao zamajac na svom Passatu B6, trebao sam cekati dva dana dok im stigne posiljka iz fabrike za moj motor. Dok popravka nije zavrsena, dobio sam zamjenskog Passata u u ASI. I to su mi dali zamjensko auto i pored cinjenice sto sam zamajac mijenjao predostroznosti radi, jer je auto blago trzalo na kvacilu u prvoj i dok naglo ubrzavam. Iako ni ASA nije bas neki svijetli primjer kako treba poslovati, visestruko su bolji od Bunje i njegovog cumeza od salona i servisa.
drndalo

#9 Re: Laguna II - kartica problem

Post by drndalo »

A sto ne napises ozbiljno pismo Zastupniku, Renault-u Hrvatska, Bunjo je svakako samo njihov exponent... Ne bih rekao da smije ni prnut' ako su mu rekli da trpi...

Ako imas garanciju, ja bih iz principa poceo i njih u ZG malo silovat'...
Blobi

#10 Re: Laguna II - kartica problem

Post by Blobi »

drndalo wrote:A sto ne napises ozbiljno pismo Zastupniku, Renault-u Hrvatska, Bunjo je svakako samo njihov exponent... Ne bih rekao da smije ni prnut' ako su mu rekli da trpi...

Ako imas garanciju, ja bih iz principa poceo i njih u ZG malo silovat'...
Ma ne znam kud cu prije. Kako god okrenem i obrnem, ovo je zadnje sto sam imao sa odronom od pokusaja salona i servisa zvani Bunjo. Jos mi se osmjehnu onaj u servisu, i rece, pa nije ovo ASA . Ja seljaka majko mila :mrgreen: :mrgreen:
Mustafapasa

#11 Re: Laguna II - kartica problem

Post by Mustafapasa »

kontaktiraj shlaufa...on ti zna oko ovog...
shlauf

#12 Re: Laguna II - kartica problem

Post by shlauf »

Ovako stvari stoje:
1. Neznam jeli ti taj prijatelj prije vozao tu Lagunu ili nije. ako nije ona se pali samo kad je u leru i sa pritisnutim kvacilom. U suprotnom ne daje glasa na pritiskanje dugmeta za palenje.
2. Čitač kartice: u njemu ima mala plastika - jezičak koji pukne, hafifan dio a onda se citav dio mjenja (čitač)

Ja sam skoro morao poduže držati prst na dugmetu da bi auto upalilo, otišao kod Bunje i našao KULU (tako se frajer zove), izvadio čitač i na njega je sumnjao i ispostavi se da je čitač zdrav a da se začepio EGR ventil i izduvna grana. Očistili momci i pali k'o mina.

Ako bude crkao čitač pitaj ih dali paše od Lagune 2002-2006 jer ako ti bude jaran išao u Mostar nije mu daleko da ode prema Grudama. Ima frajer "MATIV" d.o.o. koji ima hejbet laguna, čitavih i razbijenih, 039/675-029 i 063/329-730
Kad se izvadi čitač iz ležišta i obacuje kartica mora da škljocne prilikom ubacivanja. Ako ne škljocne onda je ta mala plastika riknula a ako je suprotno onda ti je čitač zdrav.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeee :dance:
Blobi

#13 Re: Laguna II - kartica problem

Post by Blobi »

shlauf wrote:Ovako stvari stoje:
1. Neznam jeli ti taj prijatelj prije vozao tu Lagunu ili nije. ako nije ona se pali samo kad je u leru i sa pritisnutim kvacilom. U suprotnom ne daje glasa na pritiskanje dugmeta za palenje.
2. Čitač kartice: u njemu ima mala plastika - jezičak koji pukne, hafifan dio a onda se citav dio mjenja (čitač)

Ja sam skoro morao poduže držati prst na dugmetu da bi auto upalilo, otišao kod Bunje i našao KULU (tako se frajer zove), izvadio čitač i na njega je sumnjao i ispostavi se da je čitač zdrav a da se začepio EGR ventil i izduvna grana. Očistili momci i pali k'o mina.

Ako bude crkao čitač pitaj ih dali paše od Lagune 2002-2006 jer ako ti bude jaran išao u Mostar nije mu daleko da ode prema Grudama. Ima frajer "MATIV" d.o.o. koji ima hejbet laguna, čitavih i razbijenih, 039/675-029 i 063/329-730
Kad se izvadi čitač iz ležišta i obacuje kartica mora da škljocne prilikom ubacivanja. Ako ne škljocne onda je ta mala plastika riknula a ako je suprotno onda ti je čitač zdrav.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeee :dance:
To je sluzbena Laguna koja pripada firmi. Kolega ( moj uposlenik :D ) i ja smo jedini koji vozimo to auto, i nismo bas toliki đuturumi da ne znamo da treba pritisnuti kvacilo i izbaciti iz brzine :D :D.

Nije se nista slomilo na kartici, kartica je citava, ili ti ga, k'o nova. Ma potvrdili su mi u servisu da je do kartice, pa sam je dao da posalju. Zvao sam i kazu da su poslali, sad samo trebam sacekat da mi je posalju nazad. I da, skljocne sve normalno :D.

Hvala ti za info :mrgreen: :mrgreen:
shlauf

#14 Re: Laguna II - kartica problem

Post by shlauf »

Kad se naručuje kartica ne daje se stara jer oni uzmu samo broj šasije (bez obzira što je k'o nova tj. nema ogrebotina. Šta ako je samo reprogramiraju ?????????????? Nova kartica (jedna je 270,oo KM)

Probaj i u NEURON-u da se raspitaš: 033/777-140 jer je kod njih bio majstor koji se bavio samo sa karticama.

Aleeeee aleeeeeeeeee :dance:
Blobi

#15 Re: Laguna II - kartica problem

Post by Blobi »

shlauf wrote:Kad se naručuje kartica ne daje se stara jer oni uzmu samo broj šasije (bez obzira što je k'o nova tj. nema ogrebotina. Šta ako je samo reprogramiraju ?????????????? Nova kartica (jedna je 270,oo KM)

Probaj i u NEURON-u da se raspitaš: 033/777-140

Ovi su mi prodali pricu kako mora iz Francuske da se naruci + da im ostavim staru karticu. Suhveli mi je sve to (prisjecam se onog skandala sa karticama i Bunjom), ali auto je full kasko, pa se ne bojim kradje. Samo neka mi posalju glupi komad plastike da mogu upalit :D

Aleeeee :D
shlauf

#16 Re: Laguna II - kartica problem

Post by shlauf »

Koliko para su ti rekli da to košta ??? Koliko ja znam samo kompletan čitač se može kupiti/naručiti a ništa pojedinačno.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeee :dance:
drndalo

#17 Re: Laguna II - kartica problem

Post by drndalo »

Ne zaboravi pitati u ZG, da li se stara kartica stvarno salje u Francusku, ili...? Ako kazu da se ne salje po proceduri, a ovi ti tu npr. reprogramiranu naplate kao da je stigla iz Francuske, imas jos jedan dobar razlog da posaljes zvanicnu zalbu na servis "cije ime iz pravnih razloga necemo koristiti"...

Obrati paznju i koliko ce im vremena trebati da ti je dostave u SA, bude li prebrzo, mozda je Schlauf u pravu...
shlauf

#18 Re: Laguna II - kartica problem

Post by shlauf »

Vidi ove situacije: U mene je sestrić Imao Lagunu II 2006 i izgubio jednu karticu. Sticajem okolnosti sjebala mu se ova druga (sjeo na nju) pa je bila sva od selotejpa. Ja mu odvezao auto kod Bunje, uzeli broj šasije i ja došao po karticu za cca 10-tak dana. Bila je upakovana u PVC foliju, naljepnica sa barkodom i logom Renaulta). Frajer otvorio kesicu i dao mi da probam dali sve fercera. Otključava, zaključava, pali .... Mislim da sam bio jasan.

Blobi

#19 Re: Laguna II - kartica problem

Post by Blobi »

shlauf wrote:Vidi ove situacije: U mene je sestrić Imao Lagunu II 2006 i izgubio jednu karticu. Sticajem okolnosti sjebala mu se ova druga (sjeo na nju) pa je bila sva od selotejpa. Ja mu odvezao auto kod Bunje, uzeli broj šasije i ja došao po karticu za cca 10-tak dana. Bila je upakovana u PVC foliju, naljepnica sa barkodom i logom Renaulta). Frajer otvorio kesicu i dao mi da probam dali sve fercera. Otključava, zaključava, pali .... Mislim da sam bio jasan.

Prva kartica je stradala, tj. ispala mi kad sam izlazio iz auta sa jednog parkinga, i posto je onako pljosnata, otklizala je po asfaltu, i neki "sofer" je nagazio i polomio. Rezervna je bila u opticaju nepunu godinu dakle... Vidjecemo, kazu 12-15 dana ce mi javiti da je stigla... Sad samo mogu da cekam.
shlauf

#20 Re: Laguna II - kartica problem

Post by shlauf »

A možeš pisati i u Zagreb pa da ti odgovore dali taj kvar spada u garanciju ili ne:
[email protected] jer ovi kod Bunje zavrću ruku u ramenu. Šta god da ti naprave i kad tražiš račun daju ti paragon blok :?: a ako plaćaš karticom onda ti daju isječak i sa registar kase. Znači, prijavljuju promet samo ono što naplate preko kase (karticom) a kešanu stavlja blagajnik u novčanik i na kraju dana se razdužuje na osnovu paragon blokova. Pa tako ne rade ni na pijaci. :x

Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeee :dance:
Last edited by shlauf on 22/10/2010 12:33, edited 1 time in total.
blue033

#21 Re: Laguna II - kartica problem

Post by blue033 »

Ovo je sa jednog drugog foruma ( nije moje), mozda moze pomoći:
Ja sam na prošlom meganu kojeg sam prodao ostao samo sa jednom karticom otišao u servis da vidim šemu, samo sam mogao da naručim izprogramiranu karitcu koja je žara bila oko 340km to mi je preskupo bilo pa sam našao šemu sa ovlašćenim iz Slovenije, naručio karticu sa brojem šasije, saobraćajnom i kopijom LK za 100€
drndalo

#22 Re: Laguna II - kartica problem

Post by drndalo »

Vidi to s danima, odavde nesto da posaljes u Francusku ti treba barem 24 sata, i to Fedexom, DHLom i tako to... I to ako je predaju dovoljno rano da ide taj dan avionom... Obicno je minimum od 2 radna dana potreban za ove vece destinacije... Pa su tamo sada strajkovi, znaci saobracaj nije bas najbolji, mozda neko i strajkuje, poste, aerodromi, piloti, cistaci... Pa za nazad bar jos 2 radna dana... Znaci uz vikend, sve sto je ispod 7 dana je lavor, i to strogi...
lemma

#23 Re: Laguna II - kartica problem

Post by lemma »

čita i "Bunjo" ovaj forum - pa ne morate sve "na glas" reci... :lol: ;-)

Nego, Blobi, jeste li provjerili akumulator i ostale stvari oko napona..?
Nekad su sitnice i bezvezarije u pitanju..
drndalo

#24 Re: Laguna II - kartica problem

Post by drndalo »

Pa nek' zna da ce biti problema... :dance:
shlauf

#25 Re: Laguna II - kartica problem

Post by shlauf »

Ja bih se u svakom slučaju raspitao za ove stvari u Zagrebu i koliko košta nova kartica kod njih. Oni su prva ruka.

Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeee :dance:
Post Reply