LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post Reply
vrbas1979

#376 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by vrbas1979 »

DODIK I LAGUMDŽIJA: Karađorđevo u Aleksandrovcu

„Ne postoji nikakav dokument kojeg su u Aleksandrovcu potpisali SNSD i SDP BiH. Ako neko pokaže takav dokument ja ću ga odmah pojesti“, kazao je prošle nedjelje na press konferenciji Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a i državni ministar prometa i komunikacija.

Hadžić je istovremeno pozvao čelnike SDA da prestanu sa lažima i izmišljotinama. Hadžićevom obraćanju javnosti prethodilo je dramatično saopćenje SDA u kojem je upozoreno da su Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija tokom višečasovnog susreta stranačkih delegacija u Aleksandrovcu dogovorili niz poteza kojima će se slabiti institucije države na svim razinama, zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj.

Damiru Hadžiću, generalno ne treba vjerovati, riječ je o dubinskom lažovu i nepopravljivoj političkoj štetočini.

Hadžić je na istoj konferenciji, ne trepnuvši, kazao kako na famoznom sastanku u Aleksandrovcu uopće nije bilo govora o „reformi pravosuđa“, kako je tvrdila („obmanjivala javnost“) Stranka demokratske akcije i pozvao predstavnike ove stranke da iznesu dokaze koji bi govorili suprotno.

Nije se SDA odazvala na Hadžićev poziv, ali jeste Milorad Dodik. On je potvrdio da se na susretu sa Lagumdžijom načelno dogovoreno kako ubuduće tužitelje u entitetima neće birati Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), nego da će to biti u naležnosti entitetskih parlamenata.

Potvrdila je to i članica Predsjedništva SDP BiH Lidija Korać, sudionica SDP-ove ekspedicije u Aleksandrovcu, koja je izbacivanje VSTV-a iz procesa imenovanja tužitelja obrazložila argumentom da je ono (dokidanje) „u skladu sa europskom praksom“.

Pojednostavljeno, ogoljeno: tužitelje (entitetske, za početak) neće ubuduće birati VSTV, nego će to raditi parlamenti, odnosno parlamentarne većine, a, suštinski, zapravo Dodik i Lagumdžija.

Jesu li potpredsjednik SDP-a Hadžić, koji tvrdi da se u Aleksandrovcu nije razgovaralo u pravosuđu i njegova kolegica Korać koja tvrdi da itekako jeste, bili na istom sastanku?!

Potpredsjednik SDP BiH Hadžić vjerojatno ne laže kada tvrdi da na zasjedanju u Aleksandrovcu nije potpisan nikakav dokument, ni o pravusuđu, ni o trećem entitetu, niti o drugim „reformama“ koje razgrađuju krhku državnu arhitekturu.

Postoji li ikakav „papirnati“ dokaz da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u proljeće 1991. godine na sastanku u Karađorđevu dogovarali podjelu Bosne i Hercegovine? Ako mi neko pokaže takav dokument, spreman sam ga odmah pojesti! (S. Avdić)
Shahab

#377 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Shahab »

vrbas1979 wrote:DODIK I LAGUMDŽIJA: Karađorđevo u Aleksandrovcu

„Ne postoji nikakav dokument kojeg su u Aleksandrovcu potpisali SNSD i SDP BiH. Ako neko pokaže takav dokument ja ću ga odmah pojesti“, kazao je prošle nedjelje na press konferenciji Damir Hadžić, potpredsjednik SDP-a i državni ministar prometa i komunikacija.

Hadžić je istovremeno pozvao čelnike SDA da prestanu sa lažima i izmišljotinama. Hadžićevom obraćanju javnosti prethodilo je dramatično saopćenje SDA u kojem je upozoreno da su Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija tokom višečasovnog susreta stranačkih delegacija u Aleksandrovcu dogovorili niz poteza kojima će se slabiti institucije države na svim razinama, zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj.

Damiru Hadžiću, generalno ne treba vjerovati, riječ je o dubinskom lažovu i nepopravljivoj političkoj štetočini.

Hadžić je na istoj konferenciji, ne trepnuvši, kazao kako na famoznom sastanku u Aleksandrovcu uopće nije bilo govora o „reformi pravosuđa“, kako je tvrdila („obmanjivala javnost“) Stranka demokratske akcije i pozvao predstavnike ove stranke da iznesu dokaze koji bi govorili suprotno.

Nije se SDA odazvala na Hadžićev poziv, ali jeste Milorad Dodik. On je potvrdio da se na susretu sa Lagumdžijom načelno dogovoreno kako ubuduće tužitelje u entitetima neće birati Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV), nego da će to biti u naležnosti entitetskih parlamenata.

Potvrdila je to i članica Predsjedništva SDP BiH Lidija Korać, sudionica SDP-ove ekspedicije u Aleksandrovcu, koja je izbacivanje VSTV-a iz procesa imenovanja tužitelja obrazložila argumentom da je ono (dokidanje) „u skladu sa europskom praksom“.

Pojednostavljeno, ogoljeno: tužitelje (entitetske, za početak) neće ubuduće birati VSTV, nego će to raditi parlamenti, odnosno parlamentarne većine, a, suštinski, zapravo Dodik i Lagumdžija.

Jesu li potpredsjednik SDP-a Hadžić, koji tvrdi da se u Aleksandrovcu nije razgovaralo u pravosuđu i njegova kolegica Korać koja tvrdi da itekako jeste, bili na istom sastanku?!

Potpredsjednik SDP BiH Hadžić vjerojatno ne laže kada tvrdi da na zasjedanju u Aleksandrovcu nije potpisan nikakav dokument, ni o pravusuđu, ni o trećem entitetu, niti o drugim „reformama“ koje razgrađuju krhku državnu arhitekturu.

Postoji li ikakav „papirnati“ dokaz da su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u proljeće 1991. godine na sastanku u Karađorđevu dogovarali podjelu Bosne i Hercegovine? Ako mi neko pokaže takav dokument, spreman sam ga odmah pojesti! (S. Avdić)
Rekao sam ti..istina o razmjerama izdaje svakodnevno će izlaziti u javnost..Na kraju narod (rudari) će izaći na ulice, a onda više ništa nije pod kontrolom niti je bilo šta moguće predvidjeti...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#378 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by JoseMujica »

palermo wrote:
JoseMujica wrote: ma apsolutno tačno...elita kakva god da je fingira svoju pripadnost narodu i govoreći narodu ono što narod želi da čuje fingira sopstvenu legitimizaciju unutar posredničke demokracije.

Sve da elita i prezire taj narod ona radi sopstvene pozicije ne smije pričati bajke van općeprihvaćenog narodnog konteksta....elita će uvijek barem glumiti da je dio naroda

zato i preporučujem svima da pogledaju Tadića u Nu2
Ali to onda nije elita, to je kvazielita,ili ako ćeš malo mekšim riječnikom, neizgrađena elita....jedan od osnovnih problema Bh društva je, nepostojanje autohtone srpke i hrvatske elite u BiH, te rudimentalnost bošnjačke elite.

Elita je ona koja vodi, elita nije ona koja slijedi. Elita prepoznaje interese naroda i artikulira ih na način da to vodi cilju.
ma sve su elite gospođe ministarske samo je pokoja bolje maskirana ali sve gola ubleha

ovo boldirano jeste al u teoriji...ovo je idealtipsko promišljanje ko da ga je Hegel pisao ili ko Marx o ulozi proleterijata u svjetskoj revoluciji..ovo što napisa jeste ideološka projekcija elite o samoj sebi koju ona projecira na čitavo društvo putem instrumenata za legitimizaciju poretka (od obrazovnih i znanstvenih institucija, preko medija, policije i ostalih institucija i tzv. "javnih preduzeća), odnosno ubleha za široke narodne mase tipa kako je Zlatko pametan a naš ili kako je Hari lep i markantan a naš ili kako im ga naš Bakir nazva selam u sred New Yorka
miki.ba

#379 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by miki.ba »

Svakakva poređenja... ako je stvarno tako trebao bi neko javno reci, ljudi sprema se rat, da bježimo :run:
Banksy

#380 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Banksy »

vrbas1979 wrote:DODIK I LAGUMDŽIJA: Karađorđevo u Aleksandrovcu ...
To je stara priča.
Lijeno mi tražiti postove, ali ako me pamćenje služi, jedna od prvih stvari koju je Lagudmžija najavio nakon proglašenja izborne pobjede, a sigurno prva nakon prvog postizbornog susreta s Dodikom, je bila ''reforma pravosuđa'' gdje su se već nazirale najave spuštanja VTSV na entitetske nivoe, a u cilju zataškavanja kriminalnih radnji i jednog i drugog. Pisali smo o tome ...
Od početka je jasno da je to dio njihovog prvobitnog dogovora i ne znam otkud sad šok i nevjerica ...
palermo

#381 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by palermo »

JoseMujica wrote:.

ma sve su elite gospođe ministarske samo je pokoja bolje maskirana ali sve gola ubleha

ovo boldirano jeste al u teoriji...ovo je idealtipsko promišljanje ko da ga je Hegel pisao ili ko Marx o ulozi proleterijata u svjetskoj revoluciji..ovo što napisa jeste ideološka projekcija elite o samoj sebi koju ona projecira na čitavo društvo putem instrumenata za legitimizaciju poretka (od obrazovnih i znanstvenih institucija, preko medija, policije i ostalih institucija i tzv. "javnih preduzeća), odnosno ubleha za široke narodne mase tipa kako je Zlatko pametan a naš ili kako je Hari lep i markantan a naš ili kako im ga naš Bakir nazva selam u sred New Yorka
Pa i Hegel i Marks su bili pametni ljudi.
Naravno da elite projiciraju svoj interes putem legitimizacije poretka, i da je jedan od njenih osnovnih ciljeva da zadrži svoj status elite unutar društva. Ali izgrađena elita to nastoji da to etablira na dugoročne staze i pri tome zna da to nije moguće ako se ne potvrdi kao istinska elita dakle da između ostalog ispunjava svoj zadatak i prepoznaje interes naroda i kao što rekoh to artikulira na prihvatljiv i realan način.

Kao i gazda, imaš onog koji zna da bez zadovoljnog radnika i njegov položaj može biti ugrožen, i i onog drugog...koji misli od danas do sutra.
wolf07

#382 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by wolf07 »

Restart wrote:Ako nešto ne funkcioniše, nema svrhu, bezveze troši novac od ovog naroda onda treba biti ukinuto bez obzira što je na nivou države. Ako su se Dodik i Lagumdžija dogovorili da naprave spremanje u državnim organima onda to treba podržati.
Novac troše i nemaju svrhu (osim nekih negativnih efekata) stranke na vlasti a ne sudovi, policija, vojska.....! Ispada da ce u narednom periodu, kad god lopovima u foteljama zafali para u budzetu, biti ukidana po jedna drzavna ili neka druga institucija. Ako vam je to mjerilo "uspjesnost" onda - svaka cast!

Nagradno pitanje - Sa kojom partijom, a koja ima barem bogdu uticaja na politickom nebu u BiH, SDP nije bio u koaliciji bar malo?

Neko je prije par stranica napisao da se SDP ponasa kao muha bez glave, ja mislim da im i muha bez glave moze posluziti kao intelektualni uzor.
JoseMujica

#383 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by JoseMujica »

palermo wrote:
JoseMujica wrote:.

Pa i Hegel i Marks su bili pametni ljudi.
Naravno da elite projiciraju svoj interes putem legitimizacije poretka, i da je jedan od njenih osnovnih ciljeva da zadrži svoj status elite unutar društva. Ali izgrađena elita to nastoji da to etablira na dugoročne staze i pri tome zna da to nije moguće ako se ne potvrdi kao istinska elita dakle da između ostalog ispunjava svoj zadatak i prepoznaje interes naroda i kao što rekoh to artikulira na prihvatljiv i realan način.

Kao i gazda, imaš onog koji zna da bez zadovoljnog radnika i njegov položaj može biti ugrožen, i i onog drugog...koji misli od danas do sutra.
ma de se držimo realnosti a ne teorijskih idealtipova....idealtipove imaš samo u promišljanjima teoretičara, a ne u stvarnosti...svako društvo je ovisno od svojih ekonomskih preformansi, pa i sam položaj elite određuje upravo to Liebenstandardt i to je jedini vid njene legitimizacije...trenutno u svijetu nema stabilne elite, niti u jednoj državi svijeta i to je vidljivo po tome što je javni(medijski) prostor pun priča o "unutarnjim i stranim neprijateljima" diljem planete .

interes naroda je ideološka floskula unutar koje je maskiran interes ekonomske i političke elite jedne države...evo uzmi nas 10 odavde sa foruma i mi nemamo isti interes a kamoli da ga ima narod jedne države od par miliona (ili destina miliona) stanovnika. Elita uvijek nameće svoj spostveni interes kao opći interes i u tome leži njena aktivna društvena moć (politička i svaka druga, a proizilaze iz ekonomske...sad jedina razlika između nas i "svijeta" jeste što smo društvo za(o)stalo u tranziciji pa se kod nas ekonomske elite tek stvaraju jer nam je još uvijek najveći kapitalist država)

trenutna je situacija glede radničke klase je da svakog libo tuki za zadovoljstvom radnika jer ih NR Kina ima, po službenoj dužnosti, na pasija preskakala, a CCCP više ne postoji.
palermo

#384 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by palermo »

JoseMujica wrote: ma de se držimo realnosti a ne teorijskih idealtipova....idealtipove imaš samo u promišljanjima teoretičara, a ne u stvarnosti...svako društvo je ovisno od svojih ekonomskih preformansi, pa i sam položaj elite određuje upravo to Liebenstandardt i to je jedini vid njene legitimizacije...trenutno u svijetu nema stabilne elite, niti u jednoj državi svijeta i to je vidljivo po tome što je javni(medijski) prostor pun priča o "unutarnjim i stranim neprijateljima" diljem planete .

interes naroda je ideološka floskula unutar koje je maskiran interes ekonomske i političke elite jedne države...evo uzmi nas 10 odavde sa foruma i mi nemamo isti interes a kamoli da ga ima narod jedne države od par miliona (ili destina miliona) stanovnika. Elita uvijek nameće svoj spostveni interes kao opći interes i u tome leži njena aktivna društvena moć (politička i svaka druga, a proizilaze iz ekonomske...sad jedina razlika između nas i "svijeta" jeste što smo društvo za(o)stalo u tranziciji pa se kod nas ekonomske elite tek stvaraju jer nam je još uvijek najveći kapitalist država)

trenutna je situacija glede radničke klase je da svakog libo tuki za zadovoljstvom radnika jer ih NR Kina ima, po službenoj dužnosti, na pasija preskakala, a CCCP više ne postoji.
Otišli smo predaleko od izvorne teme :D . I ako nastvaimo, bojim seotići ćemo još dalje.

Da se samo vratimo na početak, ja i dalje ostajem pri stavu da je narod mnogo bolji od elita (mislim u našem slučaju). Nažalost.
JoseMujica

#385 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by JoseMujica »

s tim bi se djelimično složio da je prost narod bolji od naših elita..mislim u smislu iskrenosti

a glede nepismenosti i pokvarenosti to je u pet deka...jer jebeš ti i profesora koji se šica izrazima iz Klaića a logika mu 0 bodova ili vidiš da je zarobljen i samo šlajdra u jednom ideološkom modelu i pri tome ucjenjuje studente kupovinom knjiga ili nečim drugim :dance: :(
Last edited by JoseMujica on 29/10/2012 13:41, edited 1 time in total.
%tacno*

#386 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by %tacno* »

vrbas1979 wrote:DODIK I LAGUMDŽIJA: Karađorđevo u Aleksandrovcu

Ih Senade, lako je napraviti rezime svega onoga sto mi pisemo par dana na ovom forumu ali haj ti istrazi preko toga (sta su to jos oni tamo dogovorili) pa da ovim Zlajinim (sto oftopicare) probamo otvoriti oci...ili su im otvorene ali ne zele da vide.
:mrgreen:
reunion

#387 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by reunion »

Ne znam koliko je tabela pouzdana i aktuelna s obzirom na zaduženja iza 2010, ali je tu negdje. Možda ona može pomoći u odgovoru na pitanje "ko je prodao državu".

Image
JoseMujica

#388 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by JoseMujica »

kad mačke nema miševi kolo vode
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#389 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by antimobbing »

reunion wrote:Ne znam koliko je tabela pouzdana i aktuelna s obzirom na zaduženja iza 2010, ali je tu negdje. Možda ona može pomoći u odgovoru na pitanje "ko je prodao državu".

Image
Užaš!
Narod ne treba da izlazi na ulicu jer već smo na ulici ...
2015 godine MMF će aktivirati svoje mehanizme naplate vanjskog duga.
Nakon toga slijedi prodaja svih naših resursa.
Iz sadašnjeg feudalizma ćemo preći u klasično robovlasništvo.
Postat ćemo građani drugog reda u vlastitoj zemlji ...
SA 071

#390 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by SA 071 »

reunion wrote:Ne znam koliko je tabela pouzdana i aktuelna s obzirom na zaduženja iza 2010, ali je tu negdje. Možda ona može pomoći u odgovoru na pitanje "ko je prodao državu".

Image
Nije tacna, naprotiv, potpuno je pogresna. Ukupni dug BiH je vise nego tri puta manji od ovoga koji je prikazan kao dug samo prema MMF-u.

Ovo je jedna od propagandnih fora "jugonostalgicara" (citaj velikosrpskih obavjestajaca) koji ovakvim forama zele pobuditi osjecaj kod ljudi kao "vidis kako smo bili jaki skupa, eh da smo sada Jugoslavija". Cinjenice govore nesto drugo. Ex Yu je bila duzna nesto preko 20 milijardi ondasnjih dolara. Danas je to puno vise. BiH je drzava koja je jos uvijek relativno malo zaduzena, i sigurno je manje sada zaduzena nego u ex Yu, ali nikako vise. Da je u bivsoj Jugi bilo stvari boljih nego danas - jeste, ali isto tako bilo je i nekih drugih stvari koje su bile puno losije nego danas...
motorola01

#391 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by motorola01 »

Ove brojke nisu tacne. Mi smo duzni oko 6 milijardi eura(cini mi se :D da su euri,mada bi mogle biti i marke vrlo lako), Hrvatska je oko 45 milijardi duzna iste valute.Za ostale ne znam..
reunion

#392 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by reunion »

SA 071 wrote: Nije tacna, naprotiv, potpuno je pogresna. Ukupni dug BiH je vise nego tri puta manji od ovoga koji je prikazan kao dug samo prema MMF-u.

Ovo je jedna od propagandnih fora "jugonostalgicara" (citaj velikosrpskih obavjestajaca) koji ovakvim forama zele pobuditi osjecaj kod ljudi kao "vidis kako smo bili jaki skupa, eh da smo sada Jugoslavija". Cinjenice govore nesto drugo. Ex Yu je bila duzna nesto preko 20 milijardi ondasnjih dolara. Danas je to puno vise. BiH je drzava koja je jos uvijek relativno malo zaduzena, i sigurno je manje sada zaduzena nego u ex Yu, ali nikako vise. Da je u bivsoj Jugi bilo stvari boljih nego danas - jeste, ali isto tako bilo je i nekih drugih stvari koje su bile puno losije nego danas...
U startu sam se ogradio, rekavši da ne znam koliko je tabela pouzdana. Niti sam jugonostalgičar, niti "velikosrpski obavještajac", ali znam da BiH, kao i sve ostale države nastale raspadom Jugoslavije jesu u dužničkom ropstvu.
%tacno*

#393 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by %tacno* »

SA 071 wrote:

Image
Nije tacna, naprotiv, potpuno je pogresna. Ukupni dug BiH je vise nego tri puta manji od ovoga koji je prikazan kao dug samo prema MMF-u.

:thumbup:
SA 071

#394 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by SA 071 »

reunion wrote:
SA 071 wrote: Nije tacna, naprotiv, potpuno je pogresna. Ukupni dug BiH je vise nego tri puta manji od ovoga koji je prikazan kao dug samo prema MMF-u.

U startu sam se ogradio, rekavši da ne znam koliko je tabela pouzdana. Niti sam jugonostalgičar, niti "velikosrpski obavještajac", ali znam da BiH, kao i sve ostale države nastale raspadom Jugoslavije jesu u dužničkom ropstvu.
Ma nisam ni rekao za tebe da velikosrpski obavjestajac. Ti si uslovno receno njihova "zrtva" jer si preuzeo "njihovu istinu" i dalje je plasirao (a mozda i formirao odredjeno misljenje na bazi dezinformacija). To je taj specijalni rat koji se dugo vremena ovdje provodi.
Cak i ova cifra duga ex-Yu bi mogla biti cifra koja je umanjena nakon sto su pariski i londonski klub povjerilaca (i ko zna ko jos) halalili dio svojih potrazivanja.
A i vremenska vrijednost novca je vrlo vazna za shvatiti sve ovo. Npr. 2005. si za 100 KM mogao kupiti toliko da bi ti danas za istu kupovinu trebalo vise od 130 KM. Pa sad skontaj koliko dolar iz '80 moze iznositi danasnjih dolara.
zeko071

#395 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by zeko071 »

Dodik: Ako Lagumdžija održi obećanje nećemo ga smijeniti
reunion

#396 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by reunion »

SA 071 wrote: Ma nisam ni rekao za tebe da velikosrpski obavjestajac. Ti si uslovno receno njihova "zrtva" jer si preuzeo "njihovu istinu" i dalje je plasirao (a mozda i formirao odredjeno misljenje na bazi dezinformacija). To je taj specijalni rat koji se dugo vremena ovdje provodi.
Cak i ova cifra duga ex-Yu bi mogla biti cifra koja je umanjena nakon sto su pariski i londonski klub povjerilaca (i ko zna ko jos) halalili dio svojih potrazivanja.
A i vremenska vrijednost novca je vrlo vazna za shvatiti sve ovo. Npr. 2005. si za 100 KM mogao kupiti toliko da bi ti danas za istu kupovinu trebalo vise od 130 KM. Pa sad skontaj koliko dolar iz '80 moze iznositi danasnjih dolara.
BiH mediji govore o "parama koje su pojeli skakavci", o "BiH u dužničkom ropstvu". Ti o tome niti riječi. Minimalizacija problema ne vodi nikuda. BiH, kao i ostale ex Yu republike jesu u dužničkom ropstvu.
Shahab

#397 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Shahab »

reunion wrote:
SA 071 wrote: Ma nisam ni rekao za tebe da velikosrpski obavjestajac. Ti si uslovno receno njihova "zrtva" jer si preuzeo "njihovu istinu" i dalje je plasirao (a mozda i formirao odredjeno misljenje na bazi dezinformacija). To je taj specijalni rat koji se dugo vremena ovdje provodi.
BiH mediji govore o "parama koje su pojeli skakavci", o "BiH u dužničkom ropstvu". Ti o tome niti riječi. Minimalizacija problema ne vodi nikuda. BiH, kao i ostale ex Yu republike jesu u dužničkom ropstvu.
Nije problem u državnom dugu..evo na primjer najmoćnija izvozna sila na svijetu, Njemačka dužna je u visini 85% ukupne vrijednosti svoje privrede..Problem Bosne i Hercegovine jeste u strukturi naše privrede koja nije u stanju prozvoditi konkurentne robe i usluge na globalnom tržištu. To je naš problem, takva privreda nije u mogućnosti kreirati nova radna mjesta...Prethodnik je u pravu..priča o državnom dugu kreirana je u jugonostalgičarskim kuhinjama koje pokušavaju dokazati da je Jugoslavija kao bila riješila ekonomsko pitanje...U stvari naša današnja ekonomska agonija ima korijene iz toga jugoslovenskog perioda socijalističkog samoupravljanja, odnosno nekonkurentne privrede koja ne može da se integriše u globalni biznis, dodatno komplicirana ratom i postratnim nacionalističkim iracionalnim političkim sistemom.
SA 071

#398 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by SA 071 »

reunion wrote:
Ma BH mediji vole pisati i govoriti o "sokantnim", "ekskluzivnim", "zabrinjavajucim" i sl. temama. Posebno Avaz i svojevremeno FTV i "60 minuta". Umanjivanje vaznosti nekog problema ne vodi nigdje, ali ni pretjerivanje takodje. Pa BH mediji su pricali o poskupljenjima na nacin da je samo kod nas poskupilo, dok su u Njemackoj i Austiji ulje i secer 1 KM. A cinjenica je da je kod nas poskupilo jer je doslo do poskupljenja "tamo". I u stvarnosti ulje i secer su bili 4 puta skuplji tamo od cijena koje su kod nas navodili ti BH mediji. Ovo ti samo pokusavam predstaviti kakvi su nasi mediji. Pa ti kod nas jednu te istu vijest procitas u 5 dnevnih novina prikazanu na 5 razlicitih nacina.

Kada navodis problem, treba ga pravilno detektovati. Problem BiH nije velika zaduzenost, naprotiv, problem je mala industrijska proizvodnja, slab rast i izostanak velikih sistema koji su u ratu ili cak prije rata vec bili propali i izgubili svoj smisao. Ne treba misliti da je sve propalo poslije rata iako ima i toga dosta. Hrvatska ima problem prezaduzenosti, a ne mi.

Evo ti jedan dobar primjer-Azotara u Gorazdu je firma koja je sustinski propala prije rata jer je imala prevazidjenu tehnologiju, a pred sami rat i u ratu je izgubila svaki svoj smisao jer se raspala Juga, a ona je mogla funkcionisati samo kao jedan tockic u lancu proizvodnog procesa kod niza jugoslovenskih firmi koje su koristile Azotarin proizvod kao sirovinu za svoju proizvodnju. Danas tamo imas Prevent, u planu je Emka, Bekto i jos niz drugih manjih proizvodjaca koji ce na kraju zaposliti ljudi koliko i Azotara prije rata, s tim da ce vrijednost proizvodnje biti daleko veca. O tome niko ne pise. Ali BH mediji kada su izvjestavali o Azotari nikada nisu iznijeli ove podatke, nego su samo pricali o unistenoj firmi, radnicima bez posla, nepoduzimanju niceg od strane vlasti, ukradenoj platini i sl. Cak i to sto su pisali nije bilo u potpunosti tacno jer su neke stvari fakturisali pogresnim ljudima.

P.S. Azotaru sam naveo kao primjer, ne bih zelio da se tema pretvori u temu o Azotari. Ima ovakvih primjera po citavoj BiH.
Bosnolog

#399 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Bosnolog »

zeko071 wrote:Dodik: Ako Lagumdžija održi obećanje nećemo ga smijeniti
Vojvoda Lagumdzija ce biti smijenjen i odbacen kao kondom nakon svega sto odradi za Dodika i Covica,taj bijednik je nadmasio dosadasnjeg nadvojvodu Tihomira. Bio sam uvjeren da ne postoji veci vojvoda od Tihomira i da je SDA dno dna dok ne dode crvenokmerski vojvoda i njegovi klimoglavci,....Dzaba svo politicko izdajnicko kurvanje, cetnici nisu zadovoljni sa njom,.... http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ra ... 64988.html
Shahab

#400 Re: LAGUMDZIJA prodao drzavu za veceru

Post by Shahab »

Bosnolog wrote:
zeko071 wrote:Dodik: Ako Lagumdžija održi obećanje nećemo ga smijeniti
Vojvoda Lagumdzija ce biti smijenjen i odbacen kao kondom nakon svega sto odradi za Dodika i Covica,taj bijednik je nadmasio dosadasnjeg nadvojvodu Tihomira. Bio sam uvjeren da ne postoji veci vojvoda od Tihomira i da je SDA dno dna dok ne dode crvenokmerski vojvoda i njegovi klimoglavci,....Dzaba svo politicko izdajnicko kurvanje, cetnici nisu zadovoljni sa njom,.... http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Ra ... 64988.html
Meni sve ovo liči na dogovor ove dvojice izdajnika i srbomarioneta Tihića i Lagumdžije...kako to da kada su čak i spoljni neprijatelji Bosne (Srbija i Rusija) privremeno odustali od Velike Srbije, da se na realizaciji velikosrpskog projekta u nezapamćenom intenzitetu aktiviraju unutrašnji neprijatelji Tihić i Lagudžija. Ovo je dogovoreni scenarij a kao žrtva je pao Denis Bećirović jer su ova dvojica izdajnika procjenila da bi im smetao kada u proceduru upute provelikosrpske zakone o državnoj imovini . Tako su bili ujedinjeni i kada su obarali Silajdžića.Svaki patriota na funkciji postaje metom njihovih spletki. Oni se sve dogovaraju sa Dodikom i sada Tihić izigrava lažnu državotvornu opciju kako bi prevario patriotske snage i mobilisao njihovu energiju oko izdaje i prevare. Meni je hiljadu puta gori izdajnik Sulejman Tihić od Zlatka Lagumdžije..on je čak i javno paradirao svojom izdajničkom agendom kada je u narodnoj skupštini RS obećao da niko nikada neće ukinuti Republiku Srpsku osima ako to ne želi svetosavski fašizam... :-) I takav čovjek je na čelu SDA...Pa nedavno kada je navodno zbog antidržavnog karaktera odbio da podrži državni budžet, ali nije koristio mehanizme da blokira njegovo usvajanje. Tihić je sav sastavljen od laži i on je bošnjački neprijatelj bez konkurencije...
Post Reply