Lada Niva
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Buba Lenja
#1 Lada Niva
Drugovi i drugarice,
Gdje i kako mogu kupiti novu Ladu Nivu, dizel ili plin?
Evo tražim po netu i nalazim samo polovne. Ima i dobrih, ali volio bih uporediti i cijene novih.
I da, ima li neko iskustva s ovim autom, koje su mu prednosti i mane? Dvoumim se između nove Nive i polovne stare Toyote Rav4... Eto, svi savjeti su dobrodošli!
Fala!
Evo tražim po netu i nalazim samo polovne. Ima i dobrih, ali volio bih uporediti i cijene novih.
I da, ima li neko iskustva s ovim autom, koje su mu prednosti i mane? Dvoumim se između nove Nive i polovne stare Toyote Rav4... Eto, svi savjeti su dobrodošli!
Fala!
- Bakir1
- dustaban
#3 Re: Lada Niva
Ovo auto zaista zasluzuje posebnu temu. Davno sam rekao da bi najpametnije bilo imati dva ili tri auta koji bi cijenom moglo biti ko jedan od ovih na sto vecina bali. Jedan od njih bi bio obavezno Niva, na drugom kraju recimo Smart a u sredini sta ko preferira da mu bude turni auto. Sve troje bi se boglo rjesiti za nekih 50-ak tisuca (polovan smartic, nova Niva, novi recimo Citroen Elysee).
Ali trend je ovo sto sam zapoceo u novoj temi (Compact/gradski SUV). Danas su uspjeli zaista spojiti nespojivo pa imas u jednom autu sve ovo - i terenca i auto za carsije i auto za duga puta.
Nova Niva je, koliko se sjecam bila oko 11 hiljada KM. Stvarno dzaba!
Dizela kod nas nema, ali nije losa ideja prebacit je na plin.
Ali trend je ovo sto sam zapoceo u novoj temi (Compact/gradski SUV). Danas su uspjeli zaista spojiti nespojivo pa imas u jednom autu sve ovo - i terenca i auto za carsije i auto za duga puta.
- drndalo
#4 Re: Lada Niva
Pocnimo od toga za sta ti treba auto, jer ova 2 modela osim sto oba imaju mjenjac, motor, tockove i sjedista nemaju vise nista zajednicko... Jedna je mazga za vuci po vukojebinama bez ikakvog luksuza, drugi je sminka za ponekad otici na 300m makadama do vikendice...Buba Lenja wrote: Dvoumim se između nove Nive i polovne stare Toyote Rav4... Eto, svi savjeti su dobrodošli!
Fala!
- _mufljuz_
#5 Re: Lada Niva
u ratu je Niva izvlacila ove sminkerske generalske supacke Pajere, Patrole, Toyote..... cijeli rat je prezivila bruku vozaca u jedinici...
a eto ja bi da ima dje kakav nov - volio da imam ovu malo nepoznatiju ali kazu jos bolju terensku mrcinu
malo jezera BIH, Maglic, Treskavica, Vucevo, velike prikolice, rafting camci, par skipera i eto love

a eto ja bi da ima dje kakav nov - volio da imam ovu malo nepoznatiju ali kazu jos bolju terensku mrcinu
malo jezera BIH, Maglic, Treskavica, Vucevo, velike prikolice, rafting camci, par skipera i eto love

- Bakir1
#6 Re: Lada Niva
cuj pajero supacki auto, necu vise da komuniciram sa tobom
uVaza ti tvog
uVaza ti tvog
Last edited by Bakir1 on 19/02/2014 10:57, edited 1 time in total.
- _mufljuz_
#7 Re: Lada Niva
Bakir1 wrote:cuj pajero supacki auto, necu vise da komuniciram sa tobom
joj ma nisam mislio na tvoj - htio sam da te pritaknem na temu
de nemoj matere ti na mene bit ljut - nego deder mi reci je l valja cemu ovaj UAZ....
- Bakir1
#8 Re: Lada Niva
bila je negdje slika kada mladic dolazi u srebrenicu, crni, najloni na sjedistima, zapljena, taj supacki pajero
svi su pajeroti i ostali terenci kupovani po njemackoj od tvra od onih emiratskih para, jes sakib je imao plavog dugog novijeg, taj je prije njega vozao rasima dok je bio nizi cin.
nive su dolazile samo zarobljavanjem nisu kupovane.
uvaz je strasno prevazidjen, to cudo ne bi mogli ni rusi podnjeti vise, lici na unimoga komplikovanim mehanickim rjesenjima ali tu se prica zavrsava, inace selo tusnjici od visokog ka kiseljaku, su selo koje ima najvise prezivljelih uvaza u BiH, sigurno ima 50 kom, kradja drva, ali i njih 80% taljiga sa 200 d iz 123 modela.
svi su pajeroti i ostali terenci kupovani po njemackoj od tvra od onih emiratskih para, jes sakib je imao plavog dugog novijeg, taj je prije njega vozao rasima dok je bio nizi cin.
nive su dolazile samo zarobljavanjem nisu kupovane.
uvaz je strasno prevazidjen, to cudo ne bi mogli ni rusi podnjeti vise, lici na unimoga komplikovanim mehanickim rjesenjima ali tu se prica zavrsava, inace selo tusnjici od visokog ka kiseljaku, su selo koje ima najvise prezivljelih uvaza u BiH, sigurno ima 50 kom, kradja drva, ali i njih 80% taljiga sa 200 d iz 123 modela.
-
esso_sa
#9 Re: Lada Niva
Niva je najbolji terenac ikad ! Al mozda je moje misljenje pristrasno jer ja naprosto obozavam taj autoBuba Lenja wrote:Drugovi i drugarice,
Fala!
Sto se mana tice, ne valja limarija ! Ja sam svoju nekadasnju sluzbenu Nivu preuzeo glanc novu iz salona i vec je bilo hrdze po njoj
Sto se motora tice, iskljucivo benzinac ! Za dizela sam cuo da bas i nisu pouzdani. Inace, ti dizel motori su preuzeti od Peugeota koliko se mogu sjetiti a znam da raja bez problema ubacuju i Fiatove 1.9 diesel motore
Od auta kao auta ne ocekuj nista previse, napravljena je primarno za skakanje po terenu i tu je neprikosnovena. I u voznji po gradu je katastrofa
Ukratko, ako ti treba nesto za svaki dan po gradu i ponekad za laksu terensku voznju, kupi RAV4
Ako ti treba auto sa kojim ces najvise skakati po terenu, kupi Nivu
- Buba Lenja
#10 Re: Lada Niva
Na ovom sajtu nova je preko 25.000, mada se i ja sjećam da su je novu nudili za manje, mislim da je dizel bila oko 15 tisuća i to prije nekoliko godina. Ova današnja nije toliko bolja od one koja je bila nova recimo 2003. godine, pa mi nije jasno zašto je toliko skuplja.dustaban wrote:Ovo auto zaista zasluzuje posebnu temu. Davno sam rekao da bi najpametnije bilo imati dva ili tri auta koji bi cijenom moglo biti ko jedan od ovih na sto vecina bali. Jedan od njih bi bio obavezno Niva, na drugom kraju recimo Smart a u sredini sta ko preferira da mu bude turni auto. Sve troje bi se boglo rjesiti za nekih 50-ak tisuca (polovan smartic, nova Niva, novi recimo Citroen Elysee).
Vidim da ih ima i polovnih, a dobrih.
- sorcerer
#11 Re: Lada Niva
kao sto ti je esso napisao to je odlican auto za terena ,dok sam radio u firmi vozio sam i dizela i benzince
najdraza mi je stara 1600,sa stopkama od lade 1500,ta nikad nije stala i zivahnija je od ovih novih 1.7 efi
1.7 TD smo dobili novu ,na 12.000 je zaribao spaner pk remena i remen spao pod zupcasti i...... popravili je u garanciji ali uvijek neki problemi s njom.....brzo su nam dali benzinjaru...
tako da moj glas ide za benzin ,ako ti puno trosi ugradis plin ,mada ja nikad ne bi to....jest da puno trosi ali je isplativo ako ti treba za blata i jahanja po livadama ,potrosnja ti je od 13-17 litara grad i brdo-blato,na otvorenom nisam nikad vozio duge relacije pa ne znam tacnu potrosnju....
p.s i ja sam cuo da su sad duplo skuplje nego sto su bile
najdraza mi je stara 1600,sa stopkama od lade 1500,ta nikad nije stala i zivahnija je od ovih novih 1.7 efi
1.7 TD smo dobili novu ,na 12.000 je zaribao spaner pk remena i remen spao pod zupcasti i...... popravili je u garanciji ali uvijek neki problemi s njom.....brzo su nam dali benzinjaru...
tako da moj glas ide za benzin ,ako ti puno trosi ugradis plin ,mada ja nikad ne bi to....jest da puno trosi ali je isplativo ako ti treba za blata i jahanja po livadama ,potrosnja ti je od 13-17 litara grad i brdo-blato,na otvorenom nisam nikad vozio duge relacije pa ne znam tacnu potrosnju....
Last edited by sorcerer on 19/02/2014 12:39, edited 1 time in total.
-
staradis
#12 Re: Lada Niva
Odlicno auto za ono sto predstavlja
- sparky
#14 Re: Lada Niva
to je ta!

- Buba Lenja
#15 Re: Lada Niva
Zna li neko još nešto o Nivi?
Kvari li se često? Koliko su skupi dijelovi, je li ih teško naći, itd.?
-
jefferson
#16 Re: Lada Niva
hahaha, jest, bio onaj 3500 V6, koliko se sjecam crn ili je bila tamno plava boja._mufljuz_ wrote:Bakir1 wrote:cuj pajero supacki auto, necu vise da komuniciram sa tobom
joj ma nisam mislio na tvoj - htio sam da te pritaknem na temu- nego vec od sadake kupljeni oni zaobljeni
jedan je duzio Mahmuljin koliko se sjecam
![]()
de nemoj matere ti na mene bit ljut - nego deder mi reci je l valja cemu ovaj UAZ....
-
jefferson
#17 Re: Lada Niva
Otvoreno 10-12ltr. Nije da je prvak aerodinamike a i gume je jebu pravo.sorcerer wrote:kao sto ti je esso napisao to je odlican auto za terena ,dok sam radio u firmi vozio sam i dizela i benzince
Uvijek sam imao osjecaj da je udobnija na terenu nego na asfaltu
-
citro
#18 Re: Lada Niva
Moj prijatelj kaže da Lada Niva počinje hrđati već u katalogu
Toliko o kvaliteti.
Kvarljiva roba, teško je naći prave gume za nju, troši kao tenk itd.
A cijena se popela toliko da pored neke osnovne varijante Dustera nema smisla gledati Nivu, barem ako govorimo o novim autima.
Kao polovna da, ali samo za grubog terena.
Za zimske uslove vožnje ima potencijala, ali kao što rekoh jako je teško naći odgovarajuće gume za nju pa je i taj segment klimav.
Toliko o kvaliteti.
A cijena se popela toliko da pored neke osnovne varijante Dustera nema smisla gledati Nivu, barem ako govorimo o novim autima.
Za zimske uslove vožnje ima potencijala, ali kao što rekoh jako je teško naći odgovarajuće gume za nju pa je i taj segment klimav.
- Bakir1
#19 Re: Lada Niva
ima guma za nju u lukavici i ostatku RS-a kakvih hoces pa cak i orginalnih.
niva je auto koji ne mora imati nikakve papire niti dokumente, upotrebljiva je jako na dijelovima puteva koji to nisu
niva je auto koji ne mora imati nikakve papire niti dokumente, upotrebljiva je jako na dijelovima puteva koji to nisu
-
esso_sa
#20 Re: Lada Niva
U nekih par godina koliko sam ja vozao ovu svoju, od kvarova sam imao iskrivljene diskove (iskrivili se u prvih par hiljada km) i to su u Lada servisu sredili u garanciji - poravnali ih na tokarskom stroju, nisu ih zamjeniliBuba Lenja wrote:Zna li neko još nešto o Nivi?
I bio je jedan sporadicni problem koji nikad nije rijesen, nesto sa elektronikom motora. Upali se "check engine" lampica i motor tad krene drhtati i raditi na 3 klipa, to traje jedno 10-20 sekundi i onda nestane k'o rukom odneseno. Ugasi se se lampica i sve normalno radi
Ono sto je mene malo nerviralo (al to nebi mogao nazvati kvarom) je tesko zakljucavanje diferencijala. Morao si je ubaciti u 1. brzinu pa trzati malo na kvacilu dok istovremeno vuces rucicu za ukljucivanje blokade diff-a i samo tako je mogla da "uklopi". Nema teorije onako u mjestu, u mjestu i bez trzanja se mogla samo redukcija ukljuciti
Al mislim da je to bilo do konkretnog auta jer je ova druga sto sam kasnije vozao (sa servom), dosta lakse ukljucivala blokadu mada je i tu nekad trebalo "pogurati"
I blentava kazaljka od goriva, k'o Yugo isto
Pa i jestejefferson wrote: Uvijek sam imao osjecaj da je udobnija na terenu nego na asfaltu
Inace, preko 80 km/h nije nimalo ugodna za voziti, sve se trese i sto brze ides, diferencijal i mjenjac sve vise zvizdi.
To za hrdjanje je ziva istina, vec sam pomenuo da sam ja ovu svoju preuzeo novu u salonu i vec je imala "packi" po sebicitro wrote:Moj prijatelj kaže da Lada Niva počinje hrđati već u katalogu![]()
Toliko o kvaliteti.
Za voznju po snijegu zna biti malo nezgodna jer je kratka, posebno nezgodna pri voznji nizbrdo po snijegu - guzica hoce preteci prednji kraj. Malo nezgodno dok se ne naviknes al kad naviknes, nije je tesko kontrolisati, prilicno je predvidljiv auto
- sorcerer
#21 Re: Lada Niva
ma stalni pogon na 4 tocka je jedan od glavnih krivaca za potrosnjujefferson wrote: Otvoreno 10-12ltr. Nije da je prvak aerodinamike a i gume je jebu pravo.
Uvijek sam imao osjecaj da je udobnija na terenu nego na asfaltu
- _mufljuz_
#22 Re: Lada Niva
ja cu uvijek rec da 3 auta treba da imaju spomenik u BIH - tamić, niva i golf - iznijeli su rat strasno.... tamić pogotovo.... taj opskurni komad kamioneta je bio i oklopno vozilo, i transportno, toci kerozin, toci naftu, toci smece ide..... i ne posustaje....
- Bakir1
#23 Re: Lada Niva
bacio si mi baju

-
esso_sa
#24 Re: Lada Niva
Moze golf i na farbu ! Samo je malo razrijedis_mufljuz_ wrote:ja cu uvijek rec da 3 auta treba da imaju spomenik u BIH - tamić, niva i golf - iznijeli su rat strasno.... tamić pogotovo.... taj opskurni komad kamioneta je bio i oklopno vozilo, i transportno, toci kerozin, toci naftu, toci smece ide..... i ne posustaje....
Karijeru je konacno zavrsio kad je komad balkona (otkinuo ga VBR projektil) pao na njega i razljepio ga ko palacinku
- _mufljuz_
#25 Re: Lada Niva
sta ste to imali prije rata boje i lakove ?esso_sa wrote:Moze golf i na farbu ! Samo je malo razrijedis_mufljuz_ wrote:ja cu uvijek rec da 3 auta treba da imaju spomenik u BIH - tamić, niva i golf - iznijeli su rat strasno.... tamić pogotovo.... taj opskurni komad kamioneta je bio i oklopno vozilo, i transportno, toci kerozin, toci naftu, toci smece ide..... i ne posustaje....Stari pola rata tako vozao S-Paketa i nista mu nije bilo
![]()
Karijeru je konacno zavrsio kad je komad balkona (otkinuo ga VBR projektil) pao na njega i razljepio ga ko palacinku