Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Juče odradio laboratorijske analizu krvi i urina.
Kada sam dobio nalaz vidio sam par stavki ima da su H i L modu.
U ponedeljak idem svom doktoru , ali me "muči" ovo H na nalazima.
H i L su engleske kratice na nalazu koji znače High (povećan) i Low (snižen). Koliko vidim imaš malo povećane vrijednosti eritrocitnih parametara ali ništa strašno. Možda ti je zbog tog napisano makrocitoza (nisam nikada vidio ovakav nalaz pa nisam siguran). Hematokrit ti je uredan tako da ti odstuapanja nisu značajna.
Kejn wrote:H i L su engleske kratice na nalazu koji znače High (povećan) i Low (snižen). Koliko vidim imaš malo povećane vrijednosti eritrocitnih parametara ali ništa strašno. Možda ti je zbog tog napisano makrocitoza (nisam nikada vidio ovakav nalaz pa nisam siguran). Hematokrit ti je uredan tako da ti odstuapanja nisu značajna.
Nalaz urina b.o. znači bez oboljenja/osobitosti
Sedimentacija je normalna.
Razumijem ja sta znaci H i L a takodjer znacenje b.o.
MIslio sam samo na ove povecane parametre, da li je se susretao neko sa slicnim problemom.
I prije kada sam radio lab. nalaz krvi i urina imao sam ovih slicnih odstupanja. Medjutim kada sam pitao svoga bivseg doktora porodicne medicine, uvijek je govorio "ma nije to nista". Ali ako gledam nekom logikom, ima neki razlog sto su ovi parametri u H modu.
Kejn wrote:H i L su engleske kratice na nalazu koji znače High (povećan) i Low (snižen). Koliko vidim imaš malo povećane vrijednosti eritrocitnih parametara ali ništa strašno. Možda ti je zbog tog napisano makrocitoza (nisam nikada vidio ovakav nalaz pa nisam siguran). Hematokrit ti je uredan tako da ti odstuapanja nisu značajna.
MIslio sam samo na ove povecane parametre, da li je se susretao neko sa slicnim problemom.
I prije kada sam radio lab. nalaz krvi i urina imao sam ovih slicnih odstupanja. Medjutim kada sam pitao svoga bivseg doktora porodicne medicine, uvijek je govorio "ma nije to nista". Ali ako gledam nekom logikom, ima neki razlog sto su ovi parametri u H modu.
Aethaercyn wrote:Juče odradio laboratorijske analizu krvi i urina.
Nalaz urina je b.o.
Savjet? Neko imao sličan "problem"?
Posveti malo stvar na hemoglobin (hgb) posto nemam pojma ko si, recimi pusis li ili si bio na nekim drogama, mozda vezano za sport, da li imas osjecas neku vrstu tegobe u plucima?
Aethaercyn wrote:Juče odradio laboratorijske analizu krvi i urina.
Nalaz urina je b.o.
Savjet? Neko imao sličan "problem"?
Posveti malo stvar na hemoglobin (hgb) posto nemam pojma ko si, recimi pusis li ili si bio na nekim drogama, mozda vezano za sport, da li imas osjecas neku vrstu tegobe u plucima?
Ja kako vidim HGB je u granici normale?! Da, pusim.
Zašto sve laboratorije kod koji se vade nalazi imaju različite granične vrijednosti? I šta je sad od svega tačno?
U Sarajevu, Biomedicalab, Prolab, Moja Klinika... svi različite referentne vrijednosti. I npr po jednim je parametar normalan, po drugima npr nije. Primjer limgociti 35.2. Kod jednih je referentna vrijednost 25-35, a kod drugih 20-40, trećih 20.23-43.43?
Monociti 9.2, kod jednih 1-7 kod drugih 1-10.