Lab.nalazi
Moderator: anex
-
almeber
#1 Lab.nalazi
Molim pomoć
Lab.nalazi :
leukociti 2-3
eritrociti 1-2
neznam koje su normalne vrijednosti za muškarce al negdje na netu sam našao 5-6(i to mi se ne sviđa)
RDW 10.6L a normala je 11.6-14.8
holesterol 6.19 normala 3.2-5.3
trigliceridi 2.15 normala 0.40-1.9
Da li je opasno i na šta mogu ukazivati ove vrijednosti , ljekar rekao samo da obratim pažnju na ishranu zbog masnoća u krvi , unaprijed hvala
Lab.nalazi :
leukociti 2-3
eritrociti 1-2
neznam koje su normalne vrijednosti za muškarce al negdje na netu sam našao 5-6(i to mi se ne sviđa)
Da li je opasno i na šta mogu ukazivati ove vrijednosti , ljekar rekao samo da obratim pažnju na ishranu zbog masnoća u krvi , unaprijed hvala
Last edited by almeber on 09/11/2010 12:25, edited 1 time in total.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#2 Re: Lab.nalazi
dok ne navrati neki lijecnik
trigliceridi su opasniji od holesterola, a s obzirom da imas internet, progooglaj malo, sigurna sam da ces naci i probleme koje uzrokuju povisen holesterol i trigliceridi, a i pogodan nacin ishrane da ih smanjis
nije drasticno poviseno, sto znaci da mozes lako ih dovesti u normalne granice, ako se potrudis
trigliceridi su opasniji od holesterola, a s obzirom da imas internet, progooglaj malo, sigurna sam da ces naci i probleme koje uzrokuju povisen holesterol i trigliceridi, a i pogodan nacin ishrane da ih smanjis
nije drasticno poviseno, sto znaci da mozes lako ih dovesti u normalne granice, ako se potrudis
- Zelena Carapa
#4 Re: Lab.nalazi
Zar nemas referentne vriejdnosti na poledjini?
Meni se cini niski eritrociti ali nisam medicinske struke
Meni se cini niski eritrociti ali nisam medicinske struke
- Loulou
#5 Re: Lab.nalazi
U biti ništa ne možeš zasigurno znati dok liječnik ne pogleda nalaze.
Evo dvije zanimljive stranice o tumacenju lab. nalaza (samo informativno):
http://www.stetoskop.info/Tumacenje-bio ... ontent.htm
http://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ ... dnosti/210
Evo dvije zanimljive stranice o tumacenju lab. nalaza (samo informativno):
http://www.stetoskop.info/Tumacenje-bio ... ontent.htm
http://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/ ... dnosti/210
-
Brus Lee
#6 Re: Lab.nalazi
Prvo moras vidjeti da li si procitao lab nalaz urina (L 2-3, E 1-2)? Ako su lab nalazi krvi onda bi pored vrijednosti za L i E moralo da stoji x 10 na 6., pa bi to onda ispalo da imas npr 1.000.000-2.000.000 E, sto je malo i ljekar bi to sigurno vidio. Takodje, eritrociti se ne broje u tako velikom rasponu od 1.000.000. Bitno je da li je 1.000.000 ili 2.000.000 ili neki broj izmedju. Vjerovatno ti je to nalaz urina. Masnoca ti je povecana i moras dijetom to da probas da skines i nakon 4-5 mjeseci ponovo da kontrolises masnocu u krvi. Ako opet budu povecane vrijednosti, vjerovatno ce ti ljekar prepisati tablete protiv masnoce u krvi, koje ces morati da pijes godinu- dvije. I opet dijeta. Ne znam kakav ti je kucni budjet, ali u tom slucaju racunaj da ces mjesecno placati pola cijene 1 kutije tableta protiv masnoce (oko 15-tak KM-ova) x broj mjeseci. Drugu polovicu cijene tableta placa Drzavaalmeber wrote:Molim pomoć
Lab.nalazi :
leukociti 2-3
eritrociti 1-2
- Mis mekinjas
#7 Re: Lab.nalazi
Prvo pripazi na prehranu, a onda će ti dati tablete za smanjenje masnoća u krvi....., ovaj holesterol se sastoji od LDL i HDL, vrlo je jednostavno LDL je loši, HDL je dobri holesterol, njihov omjer se gleda, ali to nek ti kaže doktor kako stoje stvari, uglavnom ukupni se ne čini dobar, trigliceridi su ti loši, ali ne prealarmantno...almeber wrote:Molim pomoć
Lab.nalazi :
leukociti 2-3
eritrociti 1-2
bojela i crvena krvna zrnca su ti isto poniska, ali se riješe imunotabletama....
Sretno, i SLUŠAJ DOKTORA..
-
Bušman
#8 Re: Lab.nalazi
Covjece, kako si ti uopce ziv? Cuj eritrociti 1-2 :S :S :S Trigliceridi su ti povisoki, ali kao sto vec rekose nije toliko alarmantno. Nista drug, sok od cvekle obavezno u ishranu redovno i puno planinskog vazduha. Ovo ti je nedoktorski savjet. Doktor ce ti dati i ispravne lijekove, jer ovo nije uopce dobra krvna slika.
-
sankica
#9 Re: Lab.nalazi
radila sam nalaze prije par dana biohemija mi je uredna osim triglicerida 3,16 (0-0,23), te holesterola 9,5 (3,6-6,7). hematologija: sedimentacija 1 sat je 50, 2 sat je 80, povišena u svakom slučaju. a RDW je 15,8. ne znam šta u opšte predstavlja RDW. kod diferencijalne krvne slike povišene bazofile 0,02 max.vrijednost je 0,01.vidim da to nije ništa alarmantno, ali me zanima jel to povezano s alergijama????
-
Brus Lee
#10 Re: Lab.nalazi
RDW je skracenica od red blood cell distribution width i mislim da je gornja vrijednos 15,5%. Koristi se kao predvidjajuci faktor za izracunavanje rizika za oboljevanje od srcanih oboljenja. RDW je vise znacajan u teoretskim stvarima, nego sto je iskoristiv u ambulantnim uslovima, osim ako prelazi vise od 70%. Tvoj problem je povisena sedimentacija (moras naci uzrok; npr. pokvaren zub, aktivan proces na plucima, upala mokracnih kanala, trudnoca...). Ako je trudnoca u pitanju onda nije problemsankica wrote:radila sam nalaze prije par dana biohemija mi je uredna osim triglicerida 3,16 (0-0,23), te holesterola 9,5 (3,6-6,7). hematologija: sedimentacija 1 sat je 50, 2 sat je 80, povišena u svakom slučaju. a RDW je 15,8. ne znam šta u opšte predstavlja RDW. kod diferencijalne krvne slike povišene bazofile 0,02 max.vrijednost je 0,01.vidim da to nije ništa alarmantno, ali me zanima jel to povezano s alergijama????