Kviz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
madner

#826 Re: Kviz

Post by madner »

bijela wrote:ou, madneru.. bajezid II?
Moze proc :D
Dakle on je dozvolio zidovima da stampaju svoja djela, samo je jos pitanje zasto ne i muslimanima :D
bijela

#827 Re: Kviz

Post by bijela »

madner wrote:
Dakle on je dozvolio zidovima da stampaju svoja djela, samo je jos pitanje zasto ne i muslimanima :D
haj sad fino napiši šta znaš o tome, bez sarkazma, da naučim,
il daj link kakav, ja ne mogu naći.
Motokultivator

#828 Re: Kviz

Post by Motokultivator »

bijela wrote:
madner wrote:
haj sad fino napiši šta znaš o tome, bez sarkazma, da naučim,
il daj link kakav, ja ne mogu naći.
Moze l ovo proc?

Osmanska znanost
Osmanska znanost bila je ograničena tradicionalnim islamskim poimanjem prema kojem je vjerksa znanost jedina prava znanost čiji jedini cilj razumjevanje Božje riječi. Kur'an i Muhamedova tradicija čine osnovu tog učenjna. Razum je bio tek pomoćno sredstvo u službi vjere. Osmanski znanstvenici bili su također važni kao enciklopedisti. Veliko enciklopedijsko djelo bio je Katib Celebijev bibliografski spis Kašf al-Zunun koji je do danas ostao standardni priručnik. Osmanlije su priznavali prednost pisanja, ali je već 1555. god. Busbecq zapisao da Turci tiskanje vjerskih knjiga smatraju grijehom. Dvije popularne knjige, nastale 1449. god. još uvijek ulaze među najčitanija turska književna dijela. To su knjiga pjesama Muhammediye (Knjiga o Muhamedu) i prozno djelo Envar al-Ašiqin (Svjetla ljubavnika). Napisali su ih braća Yazicizade. Pod pokroviteljstvom Mehmeda II. koji je znanosti pridavao veliki značaj, u 15. st., Osmanlije su uspijeli ostvariti visoke dosege u matematici i astronomiji unutar islamskog svijeta. Nije bilo dopustivo proučavati filozofske probleme koji se ne bi mogli usuglasiti s Kur'anom. Osnovni tekstovi u nastavi osmanskih medresa nisu bili prijevodi grčkih filozofa, nego sažeci i komentari kasnije skolastičke škole. Smatra se da se u ranijem razdoblju Mehmed Osvajač zanimao za talijansku renesansu, ali je nakon njega taj pokret zaustavljen. On je bio najtolerantniji osmanski sultan. Na svome dvoru okupljao je grčke i talijanske znanstvenike. Naručio je kartu svijeta, dao prevesti Ptolomejevu ''Geografiju'', stvorio dvorsku knjižnicu klasičnih grčkih i latinskih djela.
madner

#829 Re: Kviz

Post by madner »

Postojalo je udruzenje pisaca, koje je dobro zivjelo od prepisivanja knjiga. Kada je stamparska presa izmisljenja, jako brzo se mogla prosiriti na Osmansko carstvo, ali onda bi ovo udruzenje izgubilo svoje poslove. Tako da su izdjestvovali zabranu "sejtanske rabote", a kljucni dokaz je bila jedna mlecanska kopija Kur'ana koja je bila puna greski.

Zidovi, a poslje njih Grci i Armenci su smjeli koristiti stamparije, tako da su sa vremenom stekli znantnu prednost u edukacije naspram muslimana u samom carstvu. Ovo dovodi do dominacije istih u trgovini, a vremenom i do zaostajanja u vojnom i tehnoloskom razvoju.
bijela

#830 Re: Kviz

Post by bijela »

hvala @moto,
hvala @madner (nakloni se)
wild roses

#831 Re: Kviz

Post by wild roses »

Od kojeg Božijeg poslanika je žena prodala svoju pletenicu-kosu da bi za to nešto hrane kupila?
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#832 Re: Kviz

Post by WipeOut »

wild roses wrote:Od kojeg Božijeg poslanika je žena prodala svoju pletenicu-kosu da bi za to nešto hrane kupila?
Ejuba a.s
wild roses

#833 Re: Kviz

Post by wild roses »

WipeOut wrote:
wild roses wrote:Od kojeg Božijeg poslanika je žena prodala svoju pletenicu-kosu da bi za to nešto hrane kupila?
Ejuba a.s
:thumbup:
WipeOut

#834 Re: Kviz

Post by WipeOut »

Kako se zove poznati alim,rodom Pakistanac,doktorirao na Oxfordu,a preselio uslijed komplikacija poslije operacije srca 1988 godine ?
wild roses

#835 Re: Kviz

Post by wild roses »

ne znam :roll:
WipeOut

#836 Re: Kviz

Post by WipeOut »

Hint;
bio je mentor reisu Cericu.
idealnaM

#837 Re: Kviz

Post by idealnaM »

Fazlur Rahman Malik?
WipeOut

#838 Re: Kviz

Post by WipeOut »

idealnaM wrote:Fazlur Rahman Malik?
idealnaM

#839 Re: Kviz

Post by idealnaM »

WipeOut wrote:
Koji halifa je,umiruci na postelji, u svojoj oporuci, svome nasljedniku u amanet ostavio ,da lijepo postupa sa nemuslimanima, te da od bogatih uzima jedan dio imovine i dijeli ga sirotnji?
bijela

#840 Re: Kviz

Post by bijela »

de malo hitEva, pa da idemo dalje?
Motokultivator

#841 Re: Kviz

Post by Motokultivator »

idealnaM wrote:
WipeOut wrote:
Koji halifa je,umiruci na postelji, u svojoj oporuci, svome nasljedniku u amanet ostavio ,da lijepo postupa sa nemuslimanima, te da od bogatih uzima jedan dio imovine i dijeli ga sirotnji?
Je l' ovo trik pitanje?
Prvi halifa koji je to oporucio je poslanik a.s. ali je to oporucio svim halifama. Ili ima nesto bas da se veze na nekog halifu konkretno, napismeno :-D
idealnaM

#842 Re: Kviz

Post by idealnaM »

bijela wrote:de malo hitEva, pa da idemo dalje?
Halalte... :)
Moto, nije trik pitanje.
Moze pomoć :)
Njegov unuk je došavši na vlast, zatekao nemarnost predhodnika u pogledu trosenja narodnih para.On je poboljšao ekonomsko stanje( za samo dvije godine i osam mjeseci)do te mjere da u drzavi nije bilo siromaha kome bi se mogao udjeliti zekat.
Last edited by idealnaM on 11/02/2011 23:13, edited 1 time in total.
idealnaM

#843 Re: Kviz

Post by idealnaM »

Evo još malo :)
Kad mu se približila smrt kazao je svome sinu:”Štedi u mojim kefinima, jer ako imadnem kod Allaha dobra, zamjenit će mi ih sa boijim, a ako ne, skinut će mi i njih. Nemojte pretjerivati oko mog mezara i neka ne izlaze za mnom žene. Nemojte me hvaliti onim što nije pri meni, jer Allah najbolje zna o meni. Kada me ponesete požurite, jer ako mi bude kod Allaha dobro, odnijet ćete me u ono to je bolje za mene, a ako ne bude, prije ćete se osloboditi zla kojeg nosite na vašim vratovima."
:roll:
Ductus Holedocus

#844 Re: Kviz

Post by Ductus Holedocus »

Omer?
Callahan44

#845 Re: Kviz

Post by Callahan44 »

kako se zove pas pecinskih spavaca?
bijela

#846 Re: Kviz

Post by bijela »

kitmir
bijela

#847 Re: Kviz

Post by bijela »

idealnaM wrote: Njegov unuk je došavši na vlast, zatekao nemarnost predhodnika u pogledu trosenja narodnih para.On je poboljšao ekonomsko stanje( za samo dvije godine i osam mjeseci)do te mjere da u drzavi nije bilo siromaha kome bi se mogao udjeliti zekat.
unuk je omer b abdulaziz?
wild roses

#848 Re: Kviz

Post by wild roses »

Koji ajet u Kur`anu je dokaz da Allah dž.š. jedan Bog-u smislu Božijeg dokaza o Njegovoj jednosti (razum ga može prihvatiti kao dokaz)?
bijela

#849 Re: Kviz

Post by bijela »

wild roses wrote:Koji ajet u Kur`anu je dokaz da Allah dž.š. jedan Bog-u smislu Božijeg dokaza o Njegovoj jednosti (razum ga može prihvatiti kao dokaz)?
el-enbija, 22?
لَوْ كَانَ فِيهِمَا آلِهَةٌ إِلَّا اللَّهُ لَفَسَدَتَا
wild roses

#850 Re: Kviz

Post by wild roses »

bijela wrote:
wild roses wrote:Koji ajet u Kur`anu je dokaz da Allah dž.š. jedan Bog-u smislu Božijeg dokaza o Njegovoj jednosti (razum ga može prihvatiti kao dokaz)?
el-enbija, 22?
لَوْ كَانَ فِيهِمَا آلِهَةٌ إِلَّا اللَّهُ لَفَسَدَتَا
:thumbup: :mrgreen:
Post Reply