Kviz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
black

#676 Re: Kviz

Post by black »

sjoo madnera na kvizu :lol: :mrgreen:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#677 Re: Kviz

Post by WipeOut »

nellington wrote:Bitka na Jarmuku.
Napokon neko :thumbup:
WipeOut

#678 Re: Kviz

Post by WipeOut »

Ja se juce sita izigrala :roll: :lol:
Motokultivator

#679 Re: Kviz

Post by Motokultivator »

WipeOut wrote:Ja se juce sita izigrala :roll: :lol:
Evo pitanje :)

Koji je veliki alim dao obecanje majci da nikada nece lagati, pa je zbog toga, kad je napustao kucu u potrazi za znanjem upao u nevolju, ali ga je istovremeno to obecanje i dovelo do deredze da ga se sjecamo. Iz ove prve nevolje, odma se izrodilo nesto fino, a nadam se da ce onaj ko odgovori, opisati nam i taj dogadjaj.
Motokultivator

#680 Re: Kviz

Post by Motokultivator »

nellington wrote:Bitka na Jarmuku. Zlaja, postavljaj :D
“Preporučujem vam bogobojaznost i pokornost Allahu. Poštujte Njegove naredbe i bojte Ga se! Kada sretnete neprijatelja, pa vam Allah dadne pobjedu, nemojte zatajivati ništa od plijena i ne skrnavite tijela poginulih neprijatelja, ne iznevjeravajte i ne budite kukavice! Nemojte ubijati djecu, starce i žene. Nemojte spaljivati palme i oštećivati ih, nemojte uništavati drveće koje daje plod i nemojte klati stoku osim što vam je potrebno da se prehranite…” – bile su riječi i naredbe Halife Ebu Bekra r.a. prilikom slanja četri vojske u osvajanja Šama (sadašnja Sirija, Jordan i Palestina).
wild roses

#681 Re: Kviz

Post by wild roses »

Motokultivator wrote: Evo pitanje :)

Koji je veliki alim dao obecanje majci da nikada nece lagati, pa je zbog toga, kad je napustao kucu u potrazi za znanjem upao u nevolju, ali ga je istovremeno to obecanje i dovelo do deredze da ga se sjecamo. Iz ove prve nevolje, odma se izrodilo nesto fino, a nadam se da ce onaj ko odgovori, opisati nam i taj dogadjaj.
Hazreti Abdul Kadir Gejlani kaddesallahu sirrehu

Kada je krenuo na put, majka mu je rekla da nikad ne laže, Allah je sa istinoljubivima. Zatim mu je u malu vrečicu stavila četrdesetak zlatnika i sašila to u njegov ogrtač. On je obećao majki da ću se uvijek držati pravog puta.
Abdul Kadir k.s. je otišao sa karavanom u Bagdad. Putem ih napadoše lopovi koji su ispitivali putnike šta imaju sa sobom. Kada je na Abdul Kadira k.s. došao red, jedan od njih ga upita o tome šta ima sa sobom. Sjetivši se obećanja datog majci Abdul Kadir k.s. reče: ''Imam četrdesetak zlatnika.'' Kada je lopov ovo čuo grohotom se nasmijao jer Hazreti Abdul Kadir nije izgledao kao momak koji ima četrdesetak zlatnika. Lopov ga napusti i ode. Došao je drugi lopov sa istim pitanjem i dobio je isti odgovor. I jedan i drugi lopov rekoše svome vođi šta je mladić rekao. Zatim vođa upita Abdul Kadira: ''Šta imaš?'' Abdul Kadir k.s. reče: ''Imam četrdesetak zlatnika zašivenih u moj ogrtač.'' Vođa zatim naredi da ga pretraže. Oni to i učiniše i nađoše zlatnike. U čudu vođa upita: '' Zašto si otkrio da imaš novac kod sebe? '' Hazreti Gejlani reče: "Kada sam se rastajao sa svojom majkom, obećao sam Allahovim imenom da neću lagati. Zar da prekršim obećanje radi četrdeset zlatnika?''
wild roses

#682 Re: Kviz

Post by wild roses »

I vođa i njegovi sljedbenici se pokajaše u prisustvu Abdul Kadira Gejlanija k.s. i vratiše nazad sve što su ukrali
Motokultivator

#683 Re: Kviz

Post by Motokultivator »

wild roses wrote:I vođa i njegovi sljedbenici se pokajaše u prisustvu Abdul Kadira Gejlanija k.s. i vratiše nazad sve što su ukrali
:thumbup:
Hajmo dalje :)
wild roses

#684 Re: Kviz

Post by wild roses »

Koji je slučaj-događaj bio povod da je Božiji miljenik Muhammed s.a.v.s. dao Ebu Bekru r.a. nadimak Es-Siddik? :)
WipeOut

#685 Re: Kviz

Post by WipeOut »

wild roses wrote:Koji je slučaj-događaj bio povod da je Božiji miljenik Muhammed s.a.v.s. dao Ebu Bekru r.a. nadimak Es-Siddik? :)
Slucaj Israa

Edit; mnogi poslaniku s.a.w.s. nisu povjerovali da se Israa zaista dogodila,dok je Ebu Berk odmah povjerovao.Pa mu je poslanik s.a.w.s dao taj nadimak Es- Siddik - Istinoljubljiv
WipeOut

#686 Re: Kviz

Post by WipeOut »

Pitanje;
Kako se zvao ashab cije ime u prevodu znaci "malog rasta"?
paja patak

#687 Re: Kviz

Post by paja patak »

Dzulejbab r.a.

Kao sto je on bio svjestan velikih dogadaja zivota i sudbine, Poslanik s.a.v.s. je takoder bio svjestan potreba i osjecanja njegovog najvise skromnog i poniznog ashaba (Dzulejbaba).
Sa Dzulejbabom u mislima, Poslanik s.a.v.s. je otisao da jednog Ensarije i rekao mu: ”Volio bih da ozenm tvoju kcerku”. Pa to je divno i blagoslovljeno, O Allahov Poslanice i kakva ljepota za oci (ce to biti)” odgovorio je sretni i zadovoljni Ensarija. ”Ja je necu za sebe”. Dodao je Poslanik. ”Pa za koga onda, o Allahov Poslanice?” upita zalosno covjek. ”Za Dzulejbaba” rece Poslanik s.a.v.s.
Ensarija mora da je bio u prevelikom soku da bi pokazao svoju reakciju i samo promrmlja: ”Vidjecu s njenom majkom”. I zatim ode svojoj zeni. ”Allahov Poslanik, s.a.v.s., zeli da ozeni tvoju kcerku”, rece joj. Ona je takoder bila radosna. ”Kakva divna ideja i kako ce to biti lijepo za oci” rece ona. ”On nece da je ozeni za sebe vec hoce da je ozeni za Dzulejbaba” doda on. Ona je bila zapanjena. ”Za Dzulejbab! Ne, nikada za Dzulejbaba! Ne, tako mi postojeceg Allaha, mi je necemo udati za njega” ona je govorila.

Ensarija je bio na putu da se vrati Poslaniku s.a.v.s. i da ga informise o tome sta je njegova hanuma rekla, kada je kcerka, koja je cula svoju majku kako protestuje, upitala: ”Ko vas je pitao za mene?”
Njena majka joj je rekla da je Poslanik s.a.v.s. trazio njenu ruku za brak sa Dzulejbabom. Kada je ona cula da je zahtjev dosao od Poslanika s.a.v.s. i da je njena majka apsulutno bila protiv toga, ona je postala vrlo uznemirena i rece: ”Da li ti odbijas zahtjev Allahova Poslanika? Posalji me njemu jer on me sigurno nece upropastiti”. Ovo je bio odgovor jedne stvarno velike osobe koja je jasno razumjela sta se trazi od nje kao Muslimanke.
Kakvo vece zadovoljstvo i ispunjenje moze Musliman/ka pronaci od dobrovoljne pokornosti prema zahtjevima i naredbama Allahova Poslanika!
Nema sumnje, da je ova ashabijka, cije ime mi i ne znamo cula ajet iz Kur'ana: “Kada Allah i Poslanik Njegov nesto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo da po svom nahodenju (cejfu) postupe. A ko Allaha I Njegova Poslanika ne poslusa, taj je sigurno skrenuo s pravog puta” (Azhab; 36)
Kaze se da je ova djevojka, Ensarijka, procitala ajet roditeljima i rekla: ”Ja sam zadovoljna i pokorna onome sto Allahov Poslanik smatra za mene dobrim”. Poslanik s.a.v.s. je ovo cuo i onda je uputio dovu za nju: ”O Gospodaru, obaspi je dobrim u obilju i ucini njen zivot lahkim i bez duga” Izmedu Ensarija, kaze se da nije bilo vise vrijednije i prikladnije mlade nego sto je to ona. Ona je udata (od Poslanika s.a.v.s.) za Dzulejbaba i oni su zivili zajedno sve dok on nije ubijen.
WipeOut

#688 Re: Kviz

Post by WipeOut »

paja patak wrote:Dzulejbab r.a.
:thumbup:
'Ajmo pitanja brzeeeeeeeee :roll:
bijela

#689 Re: Kviz

Post by bijela »

evo, kad hoćeš brzo... :D

prijevodi Kur'ana na bosanski jezik?
prevodioci i koliko ih ima?
WipeOut

#690 Re: Kviz

Post by WipeOut »

Mlivo,Korkut i Karic
eto ja ne znam dal ima jos koji

EDIT,evo ja malo proguglah
pa da sad ne pisem ove sto sam nasla,ko dopuni neka postvi pitanje :)
bijela

#691 Re: Kviz

Post by bijela »

to su ti ljudi, uglavnom :)

- prvi balkanski prijevod - Mićo Ljubibratić (sa franc)
- zatim prijevod Čaušević-Pandža
- zatim od Ali Riza Karabega
- '77. godine Korkut
- Mustafa Mlivo
- Enes Karić
WipeOut

#692 Re: Kviz

Post by WipeOut »

bijela wrote:to su ti ljudi, uglavnom :)

- prvi balkanski prijevod - Mićo Ljubibratić (sa franc)
- zatim prijevod Čaušević-Pandža
- zatim od Ali Riza Karabega
Kada sam malo proguglala vidjela sam bas ove...MAda mi je iskreno negdje u krajicku mozga bilo ovo za Causevic-Pandzo ali nisam smjela napisati,da se ne provalim posto u zadnje vrijeme mijesam stvari :-)
bijela

#693 Re: Kviz

Post by bijela »

kažu kad je Mićo Ljubibratić umro, njegova supruga, Mara, nije dala da se u kasnijim izdanjima njegovog prijevoda kraj njegovog imena piše onaj krstić, znak za pokojne.
bijela

#694 Re: Kviz

Post by bijela »

a kad smo već kod prijevoda, jedan primjer širokih stilizacija Kur'ana:

Image
WipeOut

#695 Re: Kviz

Post by WipeOut »

Pitanje,
kako se zvao imam koji je bio bicevan od strane medinskog namjesnika jer na jednom od svojih predavanja rekao da osoba koja bude prisiljena na razvod braka taj razvod nije validan,a ovi koji su prenijeli njegove rijeci namjesniku su aludirali na prisegu koja je data halifi i da zbog toga sto je bila pod prisegom je nevazeca?

valjda nisam plaho zakomplikovala :roll:
bijela

#696 Re: Kviz

Post by bijela »

nisi zakomplicirala, znam za taj slučaj, ali se ne mogu sjetiti imena :)
fazon je bio da je halifa tjer'o ljude da se zakunu
"bit ću odan halifi uvijek, a ako prekrsim lojalnost automatski će to značiti da sam se razveo od žene".

jedan od četvorice utemeljivača mezheba je, jel tako?
kamen spoticanja

#697 Re: Kviz

Post by kamen spoticanja »

bijela wrote:nisi zakomplicirala, znam za taj slučaj, ali se ne mogu sjetiti imena :)
"bit ću odan halifi uvijek, a ako prekrsim lojalnost automatski će to značiti da sam se razveo od žene".

malik menscini?
WipeOut

#698 Re: Kviz

Post by WipeOut »

bijela wrote:nisi zakomplicirala, znam za taj slučaj, ali se ne mogu sjetiti imena :)

jest
pocinje mu ime s m :)
mislim ovaj hint ti nista ne znaci kad sve znas :-D

Edit,sta se mene tice odgovorila si :)
bijela

#699 Re: Kviz

Post by bijela »

evo zna kamen :)

a sada priča, teza:
znate da su sva četvorica imama bila u jednom trenutku života u nemilosti vlasti,
zatvori, mučenja, ovo-ono.
zbog toga što niti jedan nije pokleknuo i zbog toga što niti jedan
nije ohalalio haram, niti oharamio halal da bi se dodvorio zahtjevima vladara muslimani su stekli ogromno povjerenje u njih,
te su njihova mišljenja počeli slijediti sa uvjerenjem, bez puno pitanja o argumentaciji.
kasnije je to dovelo do zatvaranja vrata idžtihadu i petrificiranja (okamenjivanja) fikha, stagnacije i sl.
eto, tako kažu neki autori :)
WipeOut

#700 Re: Kviz

Post by WipeOut »

Jedno lagano;
za kojeg imama kazu da je 40 godina klanjao sabah sa abdestom jacije i koji je cijeli Kur'an proučio na jednom rekjatu?
Post Reply