arzuhal wrote:bijela wrote:Ti idi pravim putem, kao što ti je naređeno, i nek tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i objesni ne budite, jer On dobro vidi ono što radite.
Tako je
فَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ وَمَن تَابَ مَعَكَ وَلَا تَطْغَوْا ۚ إِنَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ
..pogotovo zbog prve riječi koju bih radije preveo (jer se u Korkutovom prevodu
gubi taj razlog Poslanikovog straha) ''Ustraj...''. Taj poziv na
istikamet, na ustrajnost.
Ibn Abbas, r.a., je rekao da Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., u cijelome Kur’anu nije objavljen teži ajet od ovoga ajeta iz sure Hud. Stoga je Resulullah, s.a.v.s., rekao: „Osijedila me je sura Hud i njoj slične sure.“ Ovo je Resulullah, s.a.v.s., kazao kada su njegovi ashabi primijetili da je naglo osijedio.
Prenosi se da je Ebu Abdu’r-Rahman es-Sulemi rekao: „Čuo sam kako je Ebu Ali es-Sirri kazao: ‘Sanjao sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pa sam mu u snu rekao: ‘Prenešeno je da si rekao da te je osijedila sura Hud!’ ‘Tako je’ – odgovori Poslanik, s.a.v.s. Upitao sam još: ‘Šta te je iz nje osijedilo: kazivanja o vjerovjesnicima ili propasti prijašnjih naroda?’ ‘Ne, nego riječi: Ti ustraj na pravom putu, kao što ti je naređeno’ – odgovori Allahov Poslanik, s.a.v.s.’“
Naime, riječi: „Ti ustraj na pravom putu, kao što ti je naređeno“ obuhvataju sve ono što se odnosi na vjerovanje i djelovanje, bilo da je u pitanju lično Poslanik, s.a.v.s., ili ono što se odnosi na dostavljanje Objave i objašnjavanje šerijatskih propisa. Dakle, radi se o ustrajnosti u izvršavanju Allahovih propisa i odredbi u najširem smislu te riječi. Ovaj ajet je upućen Vjerovjesniku, s.a.v.s., ali i svakom onom ko ga slijedi, odnosno njemu i njegovom ummetu.
Darimi Ebu Muhammed u svome Musnedu prenosi da je Osman ibn Hadir el-Ezdi rekao: „Otišao sam Ibn Abbasu i rekao mu da me posavjetuje, pa je on rekao: ‘Savjetujem te slijedeće: Boj se Allaha i u tome ustraj! Slijedi i ne izmišljaj novotarije!’“