na arzuhala se odnosilo.IHAVEDREAM wrote:Ako se pitanje odnosi na mene........bijela wrote:je li lijepo tako otići, bez odgovora?![]()
Postujem pravila kviza....Kada pravilno odgovorim na prethodno pitanje,iskoristicu svoju sansu !
Kviz
- bijela
#351 Re: Kviz
-
arabeska
#352 Re: Kviz
selam alejkum
Annemarie Schimmel
al' kasnim
Annemarie Schimmel
al' kasnim
- arzuhal
#353 Re: Kviz
Halali, nakav me bio GNJEV spopao...bijela wrote:je li lijepo tako otići, bez odgovora?
- Motokultivator
#354 Re: Kviz
Pa ako je bio mrav, onda je muskog pola, a ako je bila mrav onda je zenskogarzuhal wrote:Kojeg je spola bio mrav koji je povikao i upozorio svoj mravlji narod da će ga Sulejman, alejhi-selam, izgazit sa svojom vojskom, a da neće to ni primjetit, a spominje se u Kur'anu?![]()
Ovo je Ebu Hanifino pitanje jednom alimu
More l' ovakvo tumacenje?
- atko
#355 Re: Kviz
Ne, posto je "povikao" onda je musko da je "povikala" bila bi zenskoMotokultivator wrote:Pa ako je bio mrav, onda je muskog pola, a ako je bila mrav onda je zenskogarzuhal wrote:Kojeg je spola bio mrav koji je povikao i upozorio svoj mravlji narod da će ga Sulejman, alejhi-selam, izgazit sa svojom vojskom, a da neće to ni primjetit, a spominje se u Kur'anu?![]()
Ovo je Ebu Hanifino pitanje jednom alimu
More l' ovakvo tumacenje?
- arzuhal
#356 Re: Kviz
Vas dvojica očito niste pratili @bijelu, koja je odgovorila tačno, mada ne eksplicitno 
- Motokultivator
#357 Re: Kviz
Ma pratili smo mi, samo nisi reko, je l tacno to njeno ili nijearzuhal wrote:Vas dvojica očito niste pratili @bijelu, koja je odgovorila tačno, mada ne eksplicitno
Haj, kad si tako fino uranio, naspavo se, pucaj slijedece pitanje
- arzuhal
#358 Re: Kviz
Kako će postupiti onaj koji pristigne na namaz u džematu (za imamom), ali je propustio jedan ili dva rekata (nije važno koliko), pa to zaboravi i sjeti se da ima još sam da doklanja, ali tek nakon što preda potpuno selam (na obje strane) zajedno sa imamom? Recimo, preda selame, počne zikr i on se tek tada sjeti da nije ustao da završi namaz?
- bijela
#359 Re: Kviz
dobro pitanje, arzuhal! praktično i korisno
- arzuhal
#360 Re: Kviz
Primjetio sam da dosta ljudi uopće ne zna da TREBA da doklanja ono što je propustio/la, ali ovo je pitanje, ipak, za one koji znaju, ali zaborave. A to se najčešće dešava kada je u pitanju prvi rekat (dakle, jedan), pa dokraja namaza i zaborave da im je nešto ostalo i tako predaju selame.bijela wrote:dobro pitanje, arzuhal! praktično i korisno
- Motokultivator
#361 Re: Kviz
Moro bi klanjati svih cetiri (tri ako je aksam) rekata ponovo?arzuhal wrote:Kako će postupiti onaj koji pristigne na namaz u džematu (za imamom), ali je propustio jedan ili dva rekata (nije važno koliko), pa to zaboravi i sjeti se da ima još sam da doklanja, ali tek nakon što preda potpuno selam (na obje strane) zajedno sa imamom? Recimo, preda selame, počne zikr i on se tek tada sjeti da nije ustao da završi namaz?
- bijela
#362 Re: Kviz
da, da....arzuhal wrote:
Primjetio sam da dosta ljudi uopće ne zna da TREBA da doklanja ono što je propustio/la, ali ovo je pitanje, ipak, za one koji znaju, ali zaborave. A to se najčešće dešava kada je u pitanju prvi rekat (dakle, jedan), pa dokraja namaza i zaborave da im je nešto ostalo i tako predaju selame.
mogu li ustati pa nastaviti (ako nisu progovorili riječ koja ne pripada namazu, tj. onom postnamaskom zikru?)
- arzuhal
#363 Re: Kviz
Tako jebijela wrote:da, da....arzuhal wrote:
Primjetio sam da dosta ljudi uopće ne zna da TREBA da doklanja ono što je propustio/la, ali ovo je pitanje, ipak, za one koji znaju, ali zaborave. A to se najčešće dešava kada je u pitanju prvi rekat (dakle, jedan), pa dokraja namaza i zaborave da im je nešto ostalo i tako predaju selame.
mogu li ustati pa nastaviti (ako nisu progovorili riječ koja ne pripada namazu, tj. onom postnamaskom zikru?)
Dakle (da se ne zapetljamo), ukoliko neko nije stigao da klanja otpočetka, odnosno propustio je neki rekat, pa zaboravi na to i u zaboravu preda selam zajedno sa imamom, pa onda skonta da nije ustao da dovrši namaz - bez ikakve smetnje, ukoliko nije progovorio nešto što bi inače kvarilo namaz (rekao nekome nešto do sebe, itsl) osim zikra (zikr, slavat, itsl. su inače ono što se uči u namazu, zato ne kvari), jednostavno će ustati i klanjati broj rekata koje je propustio. Dakle, NEĆE morati ponoviti cijeli namaz sam, zato što nije ustao kada je trebao, poslije predaje selama samo na desnu stranu.
Nacrtano: ukoliko neko (recimo poslije ikindijskog farza, kada počne zajednički zikir) prouči salavate, pa hoće i ajetul-kursiju da prouči i tada se sjeti da nije doklanjao što je propustio - tada samo ustane i dovrši što je propustio, bez ikakve smetnje i sumnje u ispravnost svog namaza. Ne mora klanjati namaz ponovo, sam.
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#364 Re: Kviz
Ako zakasnimo na 1 rekat i stignemo na 2,3,4 ili zadnje sjedenje svih namaza(osim aksama) sacekat cemo da imam preda selam,onda cemo ustati i klanjati propusteno
- Motokultivator
#365 Re: Kviz
Joj sto volim ovaj kviz, svaki dan nesto naucimarzuhal wrote:Tako jebijela wrote:da, da....arzuhal wrote:
mogu li ustati pa nastaviti (ako nisu progovorili riječ koja ne pripada namazu, tj. onom postnamaskom zikru?)![]()
Dakle (da se ne zapetljamo), ukoliko neko nije stigao da klanja otpočetka, odnosno propustio je neki rekat, pa zaboravi na to i u zaboravu preda selam zajedno sa imamom, pa onda skonta da nije ustao da dovrši namaz - bez ikakve smetnje, ukoliko nije progovorio nešto što bi inače kvarilo namaz (rekao nekome nešto do sebe, itsl) osim zikra (zikr, slavat, itsl. su inače ono što se uči u namazu, zato ne kvari), jednostavno će ustati i klanjati broj rekata koje je propustio. Dakle, NEĆE morati ponoviti cijeli namaz sam, zato što nije ustao kada je trebao, poslije predaje selama samo na desnu stranu.
Nacrtano: ukoliko neko (recimo poslije ikindijskog farza, kada počne zajednički zikir) prouči salavate, pa hoće i ajetul-kursiju da prouči i tada se sjeti da nije doklanjao što je propustio - tada samo ustane i dovrši što je propustio, bez ikakve smetnje i sumnje u ispravnost svog namaza. Ne mora klanjati namaz ponovo, sam.
- arzuhal
#366 Re: Kviz
Sačekamo da imam preda selam samo na desnu stranu (zbog mogućnosti da je imam sam negdje izostavio neki od vadžiba namaza i hoće da učini sehvi-sedždu, jer bismo morali i mi za njim učiniti sehvi-sedždu), pa kada krene da predaje na lijevu - tada ustajemo da dovršimo propušteno. To je uobičajeno. Moje se pitanje, međutim, odnosilo na to kada mi zaboravimo da ustanemo da desnoj predaji selama, pa predamo na obje strane i tako, formalno, završimo namaz, a nismo klanjali ono propušteno.WipeOut wrote:Ako zakasnimo na 1 rekat i stignemo na 2,3,4 ili zadnje sjedenje svih namaza(osim aksama) sacekat cemo da imam preda selam,onda cemo ustati i klanjati propusteno
- bijela
#367 Re: Kviz
arzuhal wrote: Nacrtano:
tako je!Motokultivator wrote:Joj sto volim ovaj kviz, svaki dan nesto naucim
- WipeOut
#368 Re: Kviz
Ja taman htjedoh editovati onaj svoj post s tim samo na desnu stranu...jer vidjeh da to nisam napisalaarzuhal wrote:Sačekamo da imam preda selam samo na desnu stranu (zbog mogućnosti da je imam sam negdje izostavio neki od vadžiba namaza i hoće da učini sehvi-sedždu, jer bismo morali i mi za njim učiniti sehvi-sedždu), pa kada krene da predaje na lijevu - tada ustajemo da dovršimo propušteno. To je uobičajeno. Moje se pitanje, međutim, odnosilo na to kada mi zaboravimo da ustanemo da desnoj predaji selama, pa predamo na obje strane i tako, formalno, završimo namaz, a nismo klanjali ono propušteno.WipeOut wrote:Ako zakasnimo na 1 rekat i stignemo na 2,3,4 ili zadnje sjedenje svih namaza(osim aksama) sacekat cemo da imam preda selam,onda cemo ustati i klanjati propusteno
Džezakellahu hajren
- arzuhal
#369 Re: Kviz
WipeOut, we ijjaki
Ne kontam, lillo, možda najbolje. Al' ću iskoristit priliku da citiram jednog starog derviša kojeg sam slušao (radikalna verzija, al' mi je legla
):
''Mubarek Ebu Hanifa, rahimehullahu Te'ala, kaže da, ukoliko propustiš manje od 6 namaza, treba da ih naklanjavaš po redoslijedu kojim i idu: sabah, pa podne, ikindiju...A ukoliko propustiš da klanjaš 6 namaza ili više, onda redoslijed nije bitan, možeš prvo naklanjati ikindiju, pa sabah, pa akšam...Tako kaže mubarek Ebu Hanifa. A ja kažem: ako dozvoliš da ti prođe 6 namaza, a ti haj u crkvu...''
Ne kontam, lillo, možda najbolje. Al' ću iskoristit priliku da citiram jednog starog derviša kojeg sam slušao (radikalna verzija, al' mi je legla
''Mubarek Ebu Hanifa, rahimehullahu Te'ala, kaže da, ukoliko propustiš manje od 6 namaza, treba da ih naklanjavaš po redoslijedu kojim i idu: sabah, pa podne, ikindiju...A ukoliko propustiš da klanjaš 6 namaza ili više, onda redoslijed nije bitan, možeš prvo naklanjati ikindiju, pa sabah, pa akšam...Tako kaže mubarek Ebu Hanifa. A ja kažem: ako dozvoliš da ti prođe 6 namaza, a ti haj u crkvu...''
- bijela
#370 Re: Kviz
hehhehe
dodatak: naklanjavaš redom namaze koje si propustio (ukoliko ih je manje od 6), dakle prvo naklanjaš što imaš pa onda redovni namaz koji ti je došao.
osim, ukoliko ti vrijeme redovnog namaza ističe, onda ćeš prvo njega.
slična logika za akšam - prvo akšam pa naklanjavanje, jer on ima kratak period.
jel tako lillo? (nisam sigurna za zadnju svoju rečenicu
)
dodatak: naklanjavaš redom namaze koje si propustio (ukoliko ih je manje od 6), dakle prvo naklanjaš što imaš pa onda redovni namaz koji ti je došao.
osim, ukoliko ti vrijeme redovnog namaza ističe, onda ćeš prvo njega.
slična logika za akšam - prvo akšam pa naklanjavanje, jer on ima kratak period.
jel tako lillo? (nisam sigurna za zadnju svoju rečenicu
- WipeOut
#371 Re: Kviz
Evo ja nadjoh ovo
Prije svega treba napomenuti da nije dozvoljeno neklanjanje namaza u njegovo vrijeme osim u tri slucaja, kada se nenamjerno prespava, iz zaborava i osoba koja je mentalno poremecena. Dakle, to su tri opravdanja za neklanjanje na vrijeme namaza. Neka bitna pitanja u vezi sa naklanjavanjem namaza 1. Namaz koji se naklanjava identičan je propuštenom namazu, što znači da se uči naglas ako se naklanjava noćni namaz i uči u sebi ako se radi o dnevnom namazu, da je grupi ljudi propisan džemat ako zajedno prespavaju ili zaborave namaz, da će onaj ko se na putovanju sjeti propuštenog namaza kod kuće, klanjati potpuni namaz, a onaj ko se kod kuće sjeti propuštenog namaza na putovanju klanjati skraćeni namaz. 2. Naklanjavanje je prema mišljenju većine učenjaka obavezno i onome ko namaz ostavi namjerno (El-Medžmu: 3/71., Kitabu-s-salat od Ibnul-Kajjima: 72., Nejlul-evtar: 2/2., 3., Eš-Šerhul-mumti': 2/164.). Kažu: ''Ako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio naklanjavanje onome ko namaz ostavi iz opravdanog razloga, šta tek reći za onoga koji to uradio namjerno.'' (Eš-Šerhul-mumti': 2/165.). Šejhul-islam Ibn-Tejmijje, Ibn-Hazm, i Ibn-Usejmin (El-Muhalla: 2/235., Medžmuul-fetava: 22/18, 19., 39., Eš-Šerhul-mumti': 2/164.) smatraju da onaj ko ostavi namaz namjerno neće naklanjati taj namaz, i da mu nije ispravan ako ga naklanja. Dokaz su im opće Poslanikove riječi: ''Ko uradi neko djelo onako kako ga ja nisam uradio, to djelo će biti odbačeno.'' (Buharija, 2142., Muslim, 1718.)..... Poređenje onoga koji je ostavio namaz namjerno sa onim koji ga je ostavio iz opravdanog razloga nije ispravno, jer je prvi imao mogućnost da klanja na vrijeme, ali je namjerno odbio, dok onaj ko je zaboravio ili prespavao namaz nije imao mogućnost da klanja namaz u njegovom vremenu. Preče ga je porediti sa onim ko namjerno, prije vremena klanja namaz, a njemu je neispravan namaz prema jednoglasnom mišljenju učenjaka. (El-Mugni: 2/45.). 3. Onaj ko izgubi svijest, i prođe ga više namaza, on prema ispravnijem mišljenju nije obavezan naklanjati propuštene namaze, osim namaz kojem je nastupilo vrijeme i prošlo koliko je dovoljno za jedan rekat, prije nego je izgubio svijest. Predaja u kojoj se kaže da je Ammar ibn-Jasir izgubio svijest za vrijeme podne i ikindije, akšama i jacije, i da je naklanjao propuštene namaze, u ponoć, nakon što mu se vratila svijest, je slaba kao što kaže Bejeheki u ''Ma'rifetul-asar'', 2/221. S druge starne Malik je zabilježio vjerodostojnu predaju od Nafia da je Ibn-Omer tri dana i noći izgubio svijest, i nije naklanjao propuštene namaze.'' (Malik, 24., Abdurrezzak, 2/479., Ibn Ebi Šejbe, 6599., Darekutni, 2/82.) A Allah najbolje zna!
prof. Jasmin Djanan!
Prije svega treba napomenuti da nije dozvoljeno neklanjanje namaza u njegovo vrijeme osim u tri slucaja, kada se nenamjerno prespava, iz zaborava i osoba koja je mentalno poremecena. Dakle, to su tri opravdanja za neklanjanje na vrijeme namaza. Neka bitna pitanja u vezi sa naklanjavanjem namaza 1. Namaz koji se naklanjava identičan je propuštenom namazu, što znači da se uči naglas ako se naklanjava noćni namaz i uči u sebi ako se radi o dnevnom namazu, da je grupi ljudi propisan džemat ako zajedno prespavaju ili zaborave namaz, da će onaj ko se na putovanju sjeti propuštenog namaza kod kuće, klanjati potpuni namaz, a onaj ko se kod kuće sjeti propuštenog namaza na putovanju klanjati skraćeni namaz. 2. Naklanjavanje je prema mišljenju većine učenjaka obavezno i onome ko namaz ostavi namjerno (El-Medžmu: 3/71., Kitabu-s-salat od Ibnul-Kajjima: 72., Nejlul-evtar: 2/2., 3., Eš-Šerhul-mumti': 2/164.). Kažu: ''Ako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio naklanjavanje onome ko namaz ostavi iz opravdanog razloga, šta tek reći za onoga koji to uradio namjerno.'' (Eš-Šerhul-mumti': 2/165.). Šejhul-islam Ibn-Tejmijje, Ibn-Hazm, i Ibn-Usejmin (El-Muhalla: 2/235., Medžmuul-fetava: 22/18, 19., 39., Eš-Šerhul-mumti': 2/164.) smatraju da onaj ko ostavi namaz namjerno neće naklanjati taj namaz, i da mu nije ispravan ako ga naklanja. Dokaz su im opće Poslanikove riječi: ''Ko uradi neko djelo onako kako ga ja nisam uradio, to djelo će biti odbačeno.'' (Buharija, 2142., Muslim, 1718.)..... Poređenje onoga koji je ostavio namaz namjerno sa onim koji ga je ostavio iz opravdanog razloga nije ispravno, jer je prvi imao mogućnost da klanja na vrijeme, ali je namjerno odbio, dok onaj ko je zaboravio ili prespavao namaz nije imao mogućnost da klanja namaz u njegovom vremenu. Preče ga je porediti sa onim ko namjerno, prije vremena klanja namaz, a njemu je neispravan namaz prema jednoglasnom mišljenju učenjaka. (El-Mugni: 2/45.). 3. Onaj ko izgubi svijest, i prođe ga više namaza, on prema ispravnijem mišljenju nije obavezan naklanjati propuštene namaze, osim namaz kojem je nastupilo vrijeme i prošlo koliko je dovoljno za jedan rekat, prije nego je izgubio svijest. Predaja u kojoj se kaže da je Ammar ibn-Jasir izgubio svijest za vrijeme podne i ikindije, akšama i jacije, i da je naklanjao propuštene namaze, u ponoć, nakon što mu se vratila svijest, je slaba kao što kaže Bejeheki u ''Ma'rifetul-asar'', 2/221. S druge starne Malik je zabilježio vjerodostojnu predaju od Nafia da je Ibn-Omer tri dana i noći izgubio svijest, i nije naklanjao propuštene namaze.'' (Malik, 24., Abdurrezzak, 2/479., Ibn Ebi Šejbe, 6599., Darekutni, 2/82.) A Allah najbolje zna!
prof. Jasmin Djanan!
- bijela
#372 Re: Kviz
hjoj, kad te jednom prof. sušić nešta nauči....lilla wrote:Mislila sam na to ako ti se desi da propustiš jedan-dva namaza, a posebno ovo što je Bijela napisala za akšam
jednom ga je jedna djevojka pitala, a evo neka i ovdje to bude slijedeće pitanje:
hoće li ostati bez abdesta čovjek koji poljubi svoju suprugu, ali bez strasti
nakon vašeg odgovora, napisat ću i profesorov
- WipeOut
#373 Re: Kviz
Jel i ovo neko trik pitanjebijela wrote:
jednom ga je jedna djevojka pitala, a evo neka i ovdje to bude slijedeće pitanje:
hoće li ostati bez abdesta čovjek koji poljubi svoju suprugu, ali bez strasti?
Pa..... nece
Last edited by WipeOut on 17/01/2011 12:07, edited 1 time in total.
- bijela
#374 Re: Kviz
profin odgovor:
"bez strasti se ni zid ne ljubi!"
i onda je rekao ovo što i @wipeout
"bez strasti se ni zid ne ljubi!"
i onda je rekao ovo što i @wipeout
- WipeOut
#375 Re: Kviz
Jooooooojbijela wrote:profin odgovor:
"bez strasti se ni zid ne ljubi!"![]()