Kviz

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
bijela

#1726 Re: Kviz

Post by bijela »

novo pitanje (preskačem od wild rose jer ne znam):

ima jedan ajet:
A da smo Mi njima naredili: "Poubijajte se!" – ili: "Iselite se iz zavičaja svog!" malo ko od njih bi to učinio. A kada bi oni onako kako im se savjetuje postupali, bilo bi im bolje i bili bi čvršći u vjeri.

(podsjetnika radi ove dvije naredbe su bile vezane za Benu-Israil, a sada se stavljaju u kontekst ashaba, i naravno, ne sao njih)

h. Ebu Bekr je nakon objave ovog ajeta rekao: tako mi Allaha, da mi je Resulullah naredio hidžru, ja bih to svaki put učinio!

koji ashab je rekao: tako mi Allaha, da mi je naredio da se ubijem, učinio bih to!

na kojeg ashaba to liči :-D ?
medaaa

#1727 Re: Kviz

Post by medaaa »

jel Omer r.a. ?

nemoj me :evil: ako nije, ne citam ja puno! :D
bijela

#1728 Re: Kviz

Post by bijela »

hazreti Omer :thumbup: i još njih nekoliko
bijela

#1729 Re: Kviz

Post by bijela »

kako se zove i gdje se nalazi ova zanimljiva džamija :-D ?

Image

Image

Image

Image
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#1730 Re: Kviz

Post by WipeOut »

Igrate se,a ne zovete :cry:

Aladza ili sarena dzamija u Tetovu
eto vam sad :D
bijela

#1731 Re: Kviz

Post by bijela »

:thumbup:

i to ko ju je podigao?
pa ko će ovako lijepu nego žene :D ,
dvije sestre - Huršide i Mensure, 1438. godine

de sad ti pitaj :!:
udrch

#1732 Re: Kviz

Post by udrch »

Kad neće niko, da ja pitam:

Koje mjesto u BiH je imalo prije rata, a i danas najviše imama? (u PC-u je)
bijela

#1733 Re: Kviz

Post by bijela »

udrch, il' pomaži - il' pomozi :lol:

(misliš na svršenike medresa ili na uposlene imame..?)
udrch

#1734 Re: Kviz

Post by udrch »

bijela wrote:udrch, il' pomaži - il' pomozi :lol:

(misliš na svršenike medresa ili na uposlene imame..?)
Se izvinjavam..sam zaboravio da sam ovo napisao i da ovo ovako fercera..

Kamenica kod Zvornika.
Ovo je važilo za vrijeme prije rata, skoro u svakoj generaciji GHm su bila bar 2,3 učenika..poslije otvaranja medrese u Tuzli praksa se nastavila..procjene su da je prije rata bilo preko 50 aktivnih imama, a poslije rata je taj prešao 100..danas već ne znam, ali vjerovatno se nastavila ta praksa..
Inače to ne treba da čudi s obzirom da se radi o izuzetno pobožnom mjestu..nekad 90-te se birao najbolji džemat u Jugoslaviji i izabran je kamenički džemat Ravne u kojem je imam bio Idriz ef. Memić, jedan od najslatkorječivijih hatiba koje sam u životu sreo i nevjerovatno interesantan sagovornik..kažu da su u vrijeme noćnih namaza svi bili u džamiji i da je džamija na svim namazima bila puna..ukupno je bilo četiri džamije prije rata i sve su popravljene odmah po povratku..
Jedan prijatelj mi je pokazujući onu sliku kada je Cerić reizabran za reisa u krupnom kadru od 15-tak ljudi nabrojao 7,8 koji su iz tog mjesta..navodno imaju oko 20-tak glasova prilikom izbora reisa i on tvrdi da će Kavazović sigurno biti sljedeći reis, jer ga jako cijene zbog toga što je bio dobar borac u ratu i što je stalno u Podrinju..

Nećem više ja postavljati pitanje..sorry..
numizmatic

#1735 Re: Kviz

Post by numizmatic »

preskočiste wild rose :D
alemica

#1736 Re: Kviz

Post by alemica »

Image

lagana jedna .. evo nesto sto sam ja uslikao i apsolutno sam ostao zaprepascen ljepotom,velicinom i svime ... zaista melem za oci i dusu !!
So What!

#1737 Re: Kviz

Post by So What! »

alemica wrote:Image

lagana jedna .. evo nesto sto sam ja uslikao i apsolutno sam ostao zaprepascen ljepotom,velicinom i svime ... zaista melem za oci i dusu !!
Džamija Šejha Zejda u Abu Dabiju.
qalam

#1738 Re: Kviz

Post by qalam »

Tvrtko II Kotromanić

#1739 Re: Kviz

Post by Tvrtko II Kotromanić »

hrastov žižak

#1740 Re: Kviz

Post by hrastov žižak »

samo naprijed braćo
Kaligula I

#1741 Re: Kviz

Post by Kaligula I »

Koja kuranska sura dozvoljava muslimanu da molitvu može obaviti i u kršćšćanskoj Crkvi, ili jevrejskoj Sinagogi ?
miskin

#1742 Re: Kviz

Post by miskin »

Kaligula I wrote:Koja kuranska sura dozvoljava muslimanu da molitvu može obaviti i u kršćšćanskoj Crkvi, ili jevrejskoj Sinagogi ?
ne postoji takva sura, evo ti sta islam kaze o tome, procitaj. http://balkancentar.net/forum/content.p ... je-u-crkvi
Kroksica

#1743 Re: Kviz

Post by Kroksica »

Ako bas nemas nigdje drugo, ne vidim razloga zasto bi klanjanje u crkvi bio neki problem.
Avetinho

#1744 Re: Kviz

Post by Avetinho »

Kroksica wrote:Ako bas nemas nigdje drugo, ne vidim razloga zasto bi klanjanje u crkvi bio neki problem.
Raspelo, ikone?
chudjenhe

#1745 Re: Kviz

Post by chudjenhe »

dzamije uglavnom prazne
a mudruje se o namazu u crkvama :zzzz:
Kroksica

#1746 Re: Kviz

Post by Kroksica »

Ja Sam Odavle wrote:
Kroksica wrote:Ako bas nemas nigdje drugo, ne vidim razloga zasto bi klanjanje u crkvi bio neki problem.
Raspelo, ikone?
Pa sta, vaznije je obaviti namaz nego ambijent u kojem ga obavljas. Bar sto se mene i mog shvatanja tice.
Kroksica

#1747 Re: Kviz

Post by Kroksica »

chudjenhe wrote:dzamije uglavnom prazne
a mudruje se o namazu u crkvama :zzzz:
:thumbup: U pravi si 160 na sat.
Kaligula I

#1748 Re: Kviz

Post by Kaligula I »

miskin wrote:
Kaligula I wrote:Koja kuranska sura dozvoljava muslimanu da molitvu može obaviti i u kršćšćanskoj Crkvi, ili jevrejskoj Sinagogi ?
ne postoji takva sura, evo ti sta islam kaze o tome, procitaj. http://balkancentar.net/forum/content.p ... je-u-crkvi
Da, ali ja sam negdje pročitao kako je sultan Salahudin Ejubi odbio želju svoje Vojske da odmah po osvajanju Jerusalima otklanja namaz u Crkvi Kristovoga Groba!
Zašto je to uradio? Vele zato što u Kur'anu postoji sura koja dozvoljava muslimanu da molitvu obavi i u kršćšćanskoj Crkvi, ili Jevrejskoj Sinagogi (pošto po Kuranu islam predstavlja ispravku pogrešnog učenja ove dvije religije), ali UZ UVJET i OBVEZU da to mjesto poslije toga bude pretvoreno u džamiju... Znajući svoju religiju, i želeći da spase svoj narod od daljih sukoba sa Krstašima, Salahadin je to odlučno odbio....

Zanima me je li tačan ovaj istorijski događaj?
Avetinho

#1749 Re: Kviz

Post by Avetinho »

Kroksica wrote:
Ja Sam Odavle wrote:
Raspelo, ikone?
Pa sta, vaznije je obaviti namaz nego ambijent u kojem ga obavljas. Bar sto se mene i mog shvatanja tice.
Lijepo od tebe, ali ne mislim da bi se muslimani slozili.

Isto tako mozes reci da je vaznije biti dobar, nego biti musliman.
miskin

#1750 Re: Kviz

Post by miskin »

Kaligula I wrote:
miskin wrote:
Da, ali ja sam negdje pročitao kako je sultan Salahudin Ejubi odbio želju svoje Vojske da odmah po osvajanju Jerusalima otklanja namaz u Crkvi Kristovoga Groba!
Zašto je to uradio? Vele zato što u Kur'anu postoji sura koja dozvoljava muslimanu da molitvu obavi i u kršćšćanskoj Crkvi, ili Jevrejskoj Sinagogi (pošto po Kuranu islam predstavlja ispravku pogrešnog učenja ove dvije religije), ali UZ UVJET i OBVEZU da to mjesto poslije toga bude pretvoreno u džamiju... Znajući svoju religiju, i želeći da spase svoj narod od daljih sukoba sa Krstašima, Salahadin je to odlučno odbio....

Zanima me je li tačan ovaj istorijski događaj?
ne psotoj itakva sura niti takav ajet, postoje samo opceniti ajeti, nista vise, uostalom vidis u ovom textu da svi ucenjaci vecinom svoje stavove dokazuju hadisom u nedostatku ajeta, sto se tice ovog događaja prvi put ga citam i ne poznajem njegovu vjerodostojnost.

Sto se tice tog pretvaranje crkvi u dzamije ja za tim ne vidim nikakvu potrebu, napravi sebi dzamiju i klanjaj
Post Reply