bijela wrote:udrch, il' pomaži - il' pomozi
(misliš na svršenike medresa ili na uposlene imame..?)
Se izvinjavam..sam zaboravio da sam ovo napisao i da ovo ovako fercera..
Kamenica kod Zvornika.
Ovo je važilo za vrijeme prije rata, skoro u svakoj generaciji GHm su bila bar 2,3 učenika..poslije otvaranja medrese u Tuzli praksa se nastavila..procjene su da je prije rata bilo preko 50 aktivnih imama, a poslije rata je taj prešao 100..danas već ne znam, ali vjerovatno se nastavila ta praksa..
Inače to ne treba da čudi s obzirom da se radi o izuzetno pobožnom mjestu..nekad 90-te se birao najbolji džemat u Jugoslaviji i izabran je kamenički džemat Ravne u kojem je imam bio Idriz ef. Memić, jedan od najslatkorječivijih hatiba koje sam u životu sreo i nevjerovatno interesantan sagovornik..kažu da su u vrijeme noćnih namaza svi bili u džamiji i da je džamija na svim namazima bila puna..ukupno je bilo četiri džamije prije rata i sve su popravljene odmah po povratku..
Jedan prijatelj mi je pokazujući onu sliku kada je Cerić reizabran za reisa u krupnom kadru od 15-tak ljudi nabrojao 7,8 koji su iz tog mjesta..navodno imaju oko 20-tak glasova prilikom izbora reisa i on tvrdi da će Kavazović sigurno biti sljedeći reis, jer ga jako cijene zbog toga što je bio dobar borac u ratu i što je stalno u Podrinju..
Nećem više ja postavljati pitanje..sorry..