Erwin Schrödinger je bio austrijski fizičar koji je dobio Nobelovu nagradu 1933.
Schrödingerova mačka je naizgled paradoksalan misaoni eksperiment kojeg je predstavio Erwin Schrödinger. Eksperiment ilustrira nepotpunost teorije kvantne mehanike kada se prelazi sa subatomskih na makroskopske sustave:
Mačka je smještena u zatvorenu kutiju. Na kutiju je pričvršćena aparatura sa nuklearnom jezgrom i spremnikom smrtonosnog plina. Eksperiment je postavljen tako da postoji vjerojatnost od 50% da će se jezgra raspasti u roku od sat vremena. Ako je raspadne, emitirat će zraku koja će potaknuti upaljač, ispustiti plin u kutiju i ubiti mačku. Prema kvantnoj mehanici, nepromatrana jezgra je superpozicija (mješavina) «raspadnute jezgre» i «neraspadnute jezgre». No, kada se kutija otvori možemo vidjeti samo ili živu mačku / neraspadnuta jezgra ili mrtvu mačku / raspadnuta jezgra. Pitanje je: Kada sustav prestaje postojati kao mješavina stanja i postaje jedno od njih?
Cilj eksperimenta je ilustrirati da je kvantna mehanika nepotpuna bez nekih pravila koja bi opisala kada valna funkcija kolabira te mačka postaje mrtva ili ostaje živa, a nikako mješavina toga.
@elizabeth a: I dok se većina tvoje i moje generacije bavi kafanom, mi se obrazujemo...

Ko zna šta je pametno od to dvoje!
Aaa Mobiusa sam ja postavljo, tako da mi se broji kao odgovor! Zato što je tako uvrnuto da je ta traka beskonačna!