Asocijacije: vazan organ, odsustvo svjetlosti, izvjesno poglavlje izvjesne religijske kompilacije...
Kviz "Književnost"
Moderator: Chloe
-
John Cleese
#5051 Re: Kviz "Književnost"
Pisac na stranom jeziku (koji je relativno kasno i naucio) postaje jedan od najznacajnijih pisaca na tom jezickom podrucju. Ko bi to mogao biti? 
Asocijacije: vazan organ, odsustvo svjetlosti, izvjesno poglavlje izvjesne religijske kompilacije...
-
Seawolf
#5052 Re: Kviz "Književnost"
Ovo je lako ....John Cleese wrote: ↑24/08/2024 10:15 Pisac na stranom jeziku (koji je relativno kasno i naucio) postaje jedan od najznacajnijih pisaca na tom jezickom podrucju. Ko bi to mogao biti?
Joseph Conrad
-
John Cleese
#5053 Re: Kviz "Književnost"
Seawolf wrote: ↑24/08/2024 10:18Ovo je lako ....John Cleese wrote: ↑24/08/2024 10:15 Pisac na stranom jeziku (koji je relativno kasno i naucio) postaje jedan od najznacajnijih pisaca na tom jezickom podrucju. Ko bi to mogao biti?
Joseph Conrad
- Isner
#5054 Re: Kviz "Književnost"
Mislio sam da sam sa Tsalalom bar zeru zakomplikovao pitanja, Cleese me nulovao u par minuta
Dižemo ljestvicu
"Ovo je priča kojom pacijent broj 23 jedne duševe bolnice dočekuje svakog na koga se namjeri....
Hint: ribar Bag, Čak, staklar Gael, Lap, pjesnik Tok itd...
Dižemo ljestvicu
"Ovo je priča kojom pacijent broj 23 jedne duševe bolnice dočekuje svakog na koga se namjeri....
Hint: ribar Bag, Čak, staklar Gael, Lap, pjesnik Tok itd...
- Digla_da_kreci
#5055 Re: Kviz "Književnost"
Evo i tebi hint.
- Digla_da_kreci
#5056 Re: Kviz "Književnost"
Avaj, mislila sam da je odgovor Kapa od Japanca Akutagawa, ali Isner ne reaguje. 
-
John Cleese
#5057 Re: Kviz "Književnost"
Opet nije uspio zakomplicirati - deprimirala si ga odgovorom 
Hint za ubuduce: izvjesno je da Isner posjeduje barem prvih nekoliko izdanja biblioteke "Rec i misao"
Hint za ubuduce: izvjesno je da Isner posjeduje barem prvih nekoliko izdanja biblioteke "Rec i misao"
- Digla_da_kreci
#5058 Re: Kviz "Književnost"
Ajmo dalje.
Nietzsche je zbog bolesti zivaca bio prisiljen da mijenja mjesto boravka u zavisnosti od godisnjeg doba. Nigdje nije bio u potpunosti sretan sve dok nije otisao u jedan grad cijom klimom je bio vrlo zadovoljan pa je izjavio da je to grad s najboljom klimom u Evropi i da bi tu uvijek dolazio samo da ga je otkrio ranije. Koji je to grad?
Hint: U tom gradu je jedan veliki fudbalski klub koji je postojao i u to vrijeme, samo sumnjam da je Nietzsche isao da ga gleda s obzirom na to da je imao manire jedne prave stare dame, odnosno starog gospodina.
Nietzsche je zbog bolesti zivaca bio prisiljen da mijenja mjesto boravka u zavisnosti od godisnjeg doba. Nigdje nije bio u potpunosti sretan sve dok nije otisao u jedan grad cijom klimom je bio vrlo zadovoljan pa je izjavio da je to grad s najboljom klimom u Evropi i da bi tu uvijek dolazio samo da ga je otkrio ranije. Koji je to grad?
Hint: U tom gradu je jedan veliki fudbalski klub koji je postojao i u to vrijeme, samo sumnjam da je Nietzsche isao da ga gleda s obzirom na to da je imao manire jedne prave stare dame, odnosno starog gospodina.
- Digla_da_kreci
#5059 Re: Kviz "Književnost"
Stara dama, fudbalski klub... 
- Edin H.
#5060 Re: Kviz "Književnost"
FK Vojvodina iz Novog Sada zovu starom damom.
- Digla_da_kreci
#5061 Re: Kviz "Književnost"
- Digla_da_kreci
#5062 Re: Kviz "Književnost"
Uglavnom, odgovor je Torino.
Edit: Receno mi je u pp-u da su mi pogresne postavke u hintovima. Naime, fudbalski klub na koji sam se referirala (Juventus) je osnovan nesto kasnije kada Nietzsche vise nije zivio u Torinu. Ja sam to nesto pobrkala sa godinama i nisam provjerila na internetu. Zahvaljujem se na ispravci forumasu koji za sada zeli ostati anoniman.
Neka postavlja sljedece pitanje ko hoce.
Edit: Receno mi je u pp-u da su mi pogresne postavke u hintovima. Naime, fudbalski klub na koji sam se referirala (Juventus) je osnovan nesto kasnije kada Nietzsche vise nije zivio u Torinu. Ja sam to nesto pobrkala sa godinama i nisam provjerila na internetu. Zahvaljujem se na ispravci forumasu koji za sada zeli ostati anoniman.
Neka postavlja sljedece pitanje ko hoce.