Kvaliteta življenja
-
lamarab
#1 Kvaliteta življenja
Da li ste zadovoljni kvalitetom življenja u svom dijelu grada (Sarajeva)? Da li mislite da su vam dostupni sadržaji rekreacije, sporta i kulture, institucija i infrastrukture, koji predstavljaju evropske standarde života u gradu, a nerijetko izostaju? Šta biste promjenili u svom djelu grada, i da li bi radije živjeli negdje drugo?
- madner
#2 Re: Kvaliteta življenja
Sta su Evropski standardi?
Sofia, Bukarest, Paris, London, Rim, Napoli, Madrid, Kopenhagen?
Sofia, Bukarest, Paris, London, Rim, Napoli, Madrid, Kopenhagen?
-
lamarab
#3 Re: Kvaliteta življenja
(drago mi je za ovo pitanje, dobro ce doci)
Evropski standardi predstavljaju blizinu sadržaja: rekreacije, kulture, sporta, obrazovanja, zdravstva, mjesta rada...Pitanje se odnosi na to koliko je neki pojedinačni korisnik prostora zadovoljan ukupnošću njegovih karakteristika. Evropski standardi ističu važnost kvalitete življenja u gradu, ne samo radi zadovoljstva građana koji bi trebali biti najvažniji korisnici, već i zbog toga što ova kvaliteta življenja podstiče ekonomski, okolinski i društveni profit!
Evropski standardi predstavljaju blizinu sadržaja: rekreacije, kulture, sporta, obrazovanja, zdravstva, mjesta rada...Pitanje se odnosi na to koliko je neki pojedinačni korisnik prostora zadovoljan ukupnošću njegovih karakteristika. Evropski standardi ističu važnost kvalitete življenja u gradu, ne samo radi zadovoljstva građana koji bi trebali biti najvažniji korisnici, već i zbog toga što ova kvaliteta življenja podstiče ekonomski, okolinski i društveni profit!
- madner
#4 Re: Kvaliteta življenja
Opet nema konkretnog kriterija.
Redovno upraznjavam borilacke vjestine po ulicama, nisam zadovoljan opozicijom, sta da stavim?
Redovno upraznjavam borilacke vjestine po ulicama, nisam zadovoljan opozicijom, sta da stavim?
-
lamarab
#5 Re: Kvaliteta življenja
Stavi: nezadovoljan:) sigurnost, nasilje, kriminal, takođe predstavljaju karakteristike koje određuju kvalitetu grada i institucija:) u ovom slucaju vise institucija:) jako bi dobro bilo znati sa kojim je se djelom grada nezadovoljno 
- madner
#7 Re: Kvaliteta življenja
Osjecam se sigurno, samo kazem, mogli bi trenirat klosare da budu malo vise u formi. Recimo do nivoa prosjecnog skinheada, tj bar ih uniformisat. Malo je ruzno da jedan izgleda ko hipik a drugi ne.
Dakle siguran, sport ok, rekracija ok. Kultura nije losa, vidio je neki dan. Zdravlje dobro, a imam i par stela.
Sta je najveca ocjena?
Dakle siguran, sport ok, rekracija ok. Kultura nije losa, vidio je neki dan. Zdravlje dobro, a imam i par stela.
Sta je najveca ocjena?
- madner
#8 Re: Kvaliteta življenja
No problem, nego sta je svrha ankete?lamarab wrote:i hvala na odgovoru![]()
- mofo33
#9 Re: Kvaliteta življenja
ti to clan gradonacelnistva?lamarab wrote:Da li ste zadovoljni kvalitetom življenja u svom dijelu grada (Sarajeva)? Da li mislite da su vam dostupni sadržaji rekreacije, sporta i kulture, institucija i infrastrukture, koji predstavljaju evropske standarde života u gradu, a nerijetko izostaju? Šta biste promjenili u svom djelu grada, i da li bi radije živjeli negdje drugo?
anketiranje naroda, da im pomognes omoguciti bolji zivot u zajednici?
-
lamarab
#10 Re: Kvaliteta življenja
Najveca ocjena je dio grada, što je ključno ali toga još nema
, što ne znači da neće biti
Pojave kriminala, nasilja i ost. , vezuju se za pretežno za suburbanu zonu grada, naime razvijeni gradovi se djele na luksuzne-prestižne zone i zone stanovanja manje platežne moći, koje oskudjevaju u kvalitetama urbanog standarda, nemaju dovoljno sporta rekreacije, i kulture, pa onda djeca zavrse na ulici...
Pojave kriminala, nasilja i ost. , vezuju se za pretežno za suburbanu zonu grada, naime razvijeni gradovi se djele na luksuzne-prestižne zone i zone stanovanja manje platežne moći, koje oskudjevaju u kvalitetama urbanog standarda, nemaju dovoljno sporta rekreacije, i kulture, pa onda djeca zavrse na ulici...
-
lamarab
#11 Re: Kvaliteta življenja
mofo33 @, nisam clan gradonacelnistva, nadam se da tako ne izgledam
, to nije nimalo pohvalno u zadnje vrijeme
a radim diplomski rad i odnosi se djelimično na kvalitetu življenja , urbane standarde i na "opravdani" razvoj grada, pa je anketa u tu svrhu
a radim diplomski rad i odnosi se djelimično na kvalitetu življenja , urbane standarde i na "opravdani" razvoj grada, pa je anketa u tu svrhu
- madner
#12 Re: Kvaliteta življenja
A ti ozbiljan sa ovim?
Da ti pitanja nisu blago asocjativna, a uzorak u najmanju ruku ne odgovara populaciji?
Imam kuce i stanove u nekoliko djelova, da li te zanima za svaki ili da se ogranicim na one iznad 75 kvadrata?
Da ti pitanja nisu blago asocjativna, a uzorak u najmanju ruku ne odgovara populaciji?
Imam kuce i stanove u nekoliko djelova, da li te zanima za svaki ili da se ogranicim na one iznad 75 kvadrata?
-
lamarab
#13 Re: Kvaliteta življenja
Pa ozbiljno jeste:) Mozes iznijeti misljenje za bilo koji dio grada, nista nije na odmet, jos bolje ako je tako, mozes bolje da poredis
- Jara
#14 Re: Kvaliteta življenja
Evo, npr. na tramvajskim stanicama nema korpi za otpatke...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#15 Re: Kvaliteta življenja
Nisam zadovoljan to što mi je Grad podijeljen na Istočno Sarajevo (Koje, u odnosu na centar Grada, i nije baš istočno) i Sarajevo.
Moj dio grada, Ilidža, nije dio Grada Sarajevo, ali jeste u Kantonu Sarajevo.
Ne sviđa mi se što mi iznad glave lete ''ptice srebrenih krila''. Aerodromi se ne prave U gradovima. Upravitelj me nije osigurao od pada letjelice, a ovo što plaćam je nenaplativo u slučaju štete.
Nisam baš siguran da za Sarajevo vrijedi to, da su imućniji, t.j. elita, da je u urbanijim dijelovima Grada. Rat je bio i bila su ''žestoka'' pomjeranja građana.
Čini mi se da je Ilidža opština sa najviše zahtjeva za legalizaciju građ. objekata. Da li ti to nešto govori?
Ne sviđa mi se što mi iznad glave lete ''ptice srebrenih krila''. Aerodromi se ne prave U gradovima. Upravitelj me nije osigurao od pada letjelice, a ovo što plaćam je nenaplativo u slučaju štete.
Nisam baš siguran da za Sarajevo vrijedi to, da su imućniji, t.j. elita, da je u urbanijim dijelovima Grada. Rat je bio i bila su ''žestoka'' pomjeranja građana.
Čini mi se da je Ilidža opština sa najviše zahtjeva za legalizaciju građ. objekata. Da li ti to nešto govori?
-
lamarab
#16 Re: Kvaliteta življenja
Nisam zadovoljan to što mi je Grad podijeljen na Istočno Sarajevo (Koje, u odnosu na centar Grada, i nije baš istočno) i Sarajevo.
Ovakva podjela grada svrstvava se u fragmentacije koje su posljedice administrativnih podjela, isti je slucaj bio sa podjelom Berlina i nastankom Berlinskog zida , Istočnog i zapadnog Berlina, i ovo je slučaj takozvanih podjeljenih gradova. Ova pojava je loša kako za građane tako i za razvoj grada, zato što se Sarajevo trebalo razvijati u tom pravcu, pa je ta opcija izostala radi političkih razloga.
Problem Ilidže je klasični posljeratni sindrom, i odosi se na nemogućnost države da sredstvima(kojih nema), prati razvoj grada, odnosno da finansira takav razvoj grada koji prati regulacioni plan. To znači da je na neki način država primorana, da ako ona nije u stanju da obezbjedi stambene kapacitete građanima,čiji broj stalno raste, da zažmuri na bespravnu izgradnju jer ona rješava (naopako ) ovo pitanje.
Aerodromi se svakako svugdje u svjetu lociraju izvan gradskih zona, a sa dobrom i brzom saobraćajnom vezom sa većim gradom. Ako imam dobru informaciju, ovaj postojeći aerodrom bi se trebao izmjestiti u Visoko.
U savremenom evropskom gradu je evidentno da u suburbanim zonama, ali gdje je zastupljeno individualno, a ne kolektivno stanovanje, žive ljudi više platežne moći, koji mogu sebi pruštiti individualno vozilo i gorivo. Kod nas ovo možda zbog rata ima manje pravila, a i podatak da 48% domaćinstava ima osobno vozilo je malo nerealan u odnosu na životni standard.
Dobro zapažanje, lično imam iskustva sa ovim, ova pojava bespravne izgadnje mozda djelimično rješava stambena pitanja, ali donijeće velike probleme samom razvoju grada. Ovakvi-samo-stambeni prostori i cijele gradske zone, predstavljau monofunkcionalne i fragmentirajuće elemente prostora, jer su određeni samo jednom gradskom funkcijom -stanovanjem, što svakako predstvalja problem i u smislu kvalitete življenja, jer korisnici ovih prostora, u potrazi za "sadržajima" , putuju u aktuelni centar-čime on doživljava preopterećenje.
Ovakva podjela grada svrstvava se u fragmentacije koje su posljedice administrativnih podjela, isti je slucaj bio sa podjelom Berlina i nastankom Berlinskog zida , Istočnog i zapadnog Berlina, i ovo je slučaj takozvanih podjeljenih gradova. Ova pojava je loša kako za građane tako i za razvoj grada, zato što se Sarajevo trebalo razvijati u tom pravcu, pa je ta opcija izostala radi političkih razloga.
Problem Ilidže je klasični posljeratni sindrom, i odosi se na nemogućnost države da sredstvima(kojih nema), prati razvoj grada, odnosno da finansira takav razvoj grada koji prati regulacioni plan. To znači da je na neki način država primorana, da ako ona nije u stanju da obezbjedi stambene kapacitete građanima,čiji broj stalno raste, da zažmuri na bespravnu izgradnju jer ona rješava (naopako ) ovo pitanje.
Aerodromi se svakako svugdje u svjetu lociraju izvan gradskih zona, a sa dobrom i brzom saobraćajnom vezom sa većim gradom. Ako imam dobru informaciju, ovaj postojeći aerodrom bi se trebao izmjestiti u Visoko.
U savremenom evropskom gradu je evidentno da u suburbanim zonama, ali gdje je zastupljeno individualno, a ne kolektivno stanovanje, žive ljudi više platežne moći, koji mogu sebi pruštiti individualno vozilo i gorivo. Kod nas ovo možda zbog rata ima manje pravila, a i podatak da 48% domaćinstava ima osobno vozilo je malo nerealan u odnosu na životni standard.
Dobro zapažanje, lično imam iskustva sa ovim, ova pojava bespravne izgadnje mozda djelimično rješava stambena pitanja, ali donijeće velike probleme samom razvoju grada. Ovakvi-samo-stambeni prostori i cijele gradske zone, predstavljau monofunkcionalne i fragmentirajuće elemente prostora, jer su određeni samo jednom gradskom funkcijom -stanovanjem, što svakako predstvalja problem i u smislu kvalitete življenja, jer korisnici ovih prostora, u potrazi za "sadržajima" , putuju u aktuelni centar-čime on doživljava preopterećenje.
-
lamarab
#17 Re: Kvaliteta življenja
PipiDugaDevetka @i hvala na odgovoru 
-
lamarab
#18 Re: Kvaliteta življenja
Jara @ovo se pitanje tiče uprave grada, a jeste dio kvalitete, što znači da nam uprava "spava" 
-
Giordano
#19 Re: Kvaliteta življenja
lamarab wrote:Da li ste zadovoljni kvalitetom življenja u svom dijelu grada (Sarajeva)? Da li mislite da su vam dostupni sadržaji rekreacije, sporta i kulture, institucija i infrastrukture, koji predstavljaju evropske standarde života u gradu, a nerijetko izostaju? Šta biste promjenili u svom djelu grada, i da li bi radije živjeli negdje drugo?
Lipi moj "lamarab",
puno si teskih pitanja postavio ovde, a odgovor bi se mogao smjestiti u jedan pogolem diplomski rad ,na nekom od fakulteta ili institucija,koje se bave tom problematikom.
Ja ti ovako na brzaka,valahi bilahi,ne bih znao nista odgovoriti,ama bas ni na jedno postavljeno pitanje!
Haj vozdra!
Ziv mi i zdrav bio i ako bogda odgovore na ova pitanja nasao!
- chuchumbamayumbe
#20 Re: Kvaliteta življenja
Blizina sadrzaja mjesta rada?!lamarab wrote:(drago mi je za ovo pitanje, dobro ce doci)
Koliko je meni poznato, u BiH je mnogo nezaposlenih, a i oni sto su zaposleni, nije im toliko bitno gdje rade dokle god imaju posao. Vecina evropljana prevaljuje za nase pojmove relativno velike razdaljine od kuce do posla, i natrag. poznajem nekoliko ljudi kojima je mjesto rada oko 100km od kuce, ali ljudi fino izadju na autobahn i to je to. Prevali brze tih 200km nego ja 6km gradskim saobracajem. Znaci, jedno veze drugo...
Sto se tice rekreacije i sporta, zivim na Alipasinom i poprilicno sam zadovoljan, pogotovu kada vidim kakva je guzva i gungula prema centru, ovamo je puno bolje, otvorilo se sportskih dvorana, tereni za kosarku, mislim da situacija sto se tice sporta i rekreacije u mom dijelu grada nije nimalo losa.
Sto se kulture tice, ne znam da li mislis na kulturu tipa pozorista, ili na kulturu stanovnika. I jedno i drugo je na niskom nivou, a prvensteno mislim na NEKULTURU stanovnika, ali to nije problem samo mog naselja nego kompletnog okruzenja u kojem zivim.
Za obrazovanje ti slabo znam posto sam se ja davno "obrazovao" a djeca mi jos nisu ni blizu skole.
Mislim da je ona parola od prije godinu-dvije (Kanton Sarajevo - lijepo je zivjeti ovdje) odron od parole i da nema vaze s vezom. Mozda je lijepo zivjeti ovdje lopovima, ratnim profiterima, kadrovima stranaka i slicnim kriminalcima i snobovima, ali vecina svijeta zivi ovdje ne zato sto mu je lijepo (i u najbolja vremena su ljudi isli trbuhom za kruhom) nego zato sto nema kamo da ode.
Malo sam uprostio odgovore, ali ces me razumjeti u svakom slucaju.
-
homar
#21 Re: Kvaliteta življenja
Najveći problem u Sarajevu je sigurnost građana. Od kada ustaneš i kreneš iz kuće sigurnosni rizici su veliki: zaključaš stan, nisi siguran da li ćeš ga naći opljačkan; u autobusu ili tramvaju držiš torbu sa obadvije ruke da ti je lopovi ne drpe, a oni izvuku novčanik iz džepa; kad stigneš na odredište, pomoliš se Bogu da si živ stigao, zbog divljanja vozača po cestama; ako ideš automobilom i nemaš lavlju kandžu, opredjeli se da ćeš vrlo brzo ostati bez auta, te uvijek trebaš imati novac za otkupninu od lopova; ako ideš biciklom budi spreman da savladavaš prepreke na putu, jer uređenih biciklističkih staza nemaš; ako ideš pješke, uzmimo centralnom zonom (ferhadija), nemoš proći od ciganluka (kafanske bašte na 70% ceste; pokretni štabdovi na kojima se prodaju gaće, maice, čarape, CD-ovi..., na svakom koraku prosjaci, preprodavci dionica, preprodavci karata Gras-a, i još mnogo toga. To je samo dio našeg kvalteta života u Sarajevu, nastavite...
- amrica
#22 Re: Kvaliteta življenja
Konkretno moj dio grada je Centar, lijeva obala, blizu su mi i Pozoriste i Skenderija, znaci kultura je blizu, bar sto se tice pozorista, samo ja slabo idem tamo. Skenderija hmmm, naslo bi se i malo kulture, ali kad lupe cijenu karte za koncert u Domu mladih, fala narode i adio.
Posao: nije daleko da sam ptica, golub za jedno 3-4 min moze doci do mog radnog mjesta, ali meni treba pola sata pjeske, jedno 10 min da predjem (jedan ili drugi) most i jos 20 min puh puh pant uzbrdo. I dodjem krepana, hoce dusa na nos da izadje, nemam kondicije. Zato idem autom, ako ne kopaju ulice, treba mi 10-ak min. Tu se postavlja pitanje PARKINGA. Standardni sarajevski problem, imam srece pa imam garazu i nemam problema sa parkiranjem kod kuce, ali oko posla... malo teze. Sve mi zapada za oci tema na Autu: Rentanje Smarta 24 sata 24 KM.
Sport i rekreacija: jedino sto bi mene zanimalo je BAZEN!!!! Nisam ja za aerobik, fitness itd. A toga nema niti ce biti u narednih 100 godina.
Obrazovanje: sad se uglavnom doobrazujem za kompom, zavrsila sam sa institucionalnim obrazovanjem, magisterij necu ganjati sigurno, a i kad bih odlucila nije daleko, 15-20 min nogama.
Sigurnost: znam citav komsiluk, tako da nema frke, a ako izlazim ili se vracam kasno, idem autom. Vrata od haustora su uvijek zakljucana, imamo interfone, i svi imamo i blindirana vrata.
Posao: nije daleko da sam ptica, golub za jedno 3-4 min moze doci do mog radnog mjesta, ali meni treba pola sata pjeske, jedno 10 min da predjem (jedan ili drugi) most i jos 20 min puh puh pant uzbrdo. I dodjem krepana, hoce dusa na nos da izadje, nemam kondicije. Zato idem autom, ako ne kopaju ulice, treba mi 10-ak min. Tu se postavlja pitanje PARKINGA. Standardni sarajevski problem, imam srece pa imam garazu i nemam problema sa parkiranjem kod kuce, ali oko posla... malo teze. Sve mi zapada za oci tema na Autu: Rentanje Smarta 24 sata 24 KM.
Sport i rekreacija: jedino sto bi mene zanimalo je BAZEN!!!! Nisam ja za aerobik, fitness itd. A toga nema niti ce biti u narednih 100 godina.
Obrazovanje: sad se uglavnom doobrazujem za kompom, zavrsila sam sa institucionalnim obrazovanjem, magisterij necu ganjati sigurno, a i kad bih odlucila nije daleko, 15-20 min nogama.
Sigurnost: znam citav komsiluk, tako da nema frke, a ako izlazim ili se vracam kasno, idem autom. Vrata od haustora su uvijek zakljucana, imamo interfone, i svi imamo i blindirana vrata.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#23 Re: Kvaliteta življenja
Kao što problem zloupotrebe droge kod nas ne može riješti samo policija, tako je i sa sigurnošću. Sve je to mnogo komplikovanije. Sutra te neko pred ulazom može posuti benzinom i zapaliti, neko će bušiti nešto ispred zgrade, pa će se plin ''popeti'' baš do tvog stana,...itd. Jedan dio rješenja je ta bliskost sa komšijama, nekakav komšijski ''miting point'',...a sveobuhvatno rješenje sigurnosti,...Ne znam,...Samo jedno znam, ako se ne plaćaju porezi i komunalije, Grad ne može funkcionisati (Hajd' ti to ubijedi novopridošlog koji još nije promijenio svoje navike od tamo negdje) i sve će se raspasti.amrica wrote:....
- Jara
#24 Re: Kvaliteta življenja
Ne bih rekla da spava...budna je ali očito da namjerno NEĆE da radi svoj debelo plaćeni posao...i ne samo gradska uprava...lamarab wrote:Jara @ovo se pitanje tiče uprave grada, a jeste dio kvalitete, što znači da nam uprava "spava"
Je li, je l' ovo predizborna sondaža biračkog tijela?
Dobra fora
-
lamarab
#25 Re: Kvaliteta življenja
Jara @ moram priznati dobro pitanje...danas sam anketirala jednu ženu i nakon bukivalno moje molbe da mi odgovori ona je pitala za sta mi treba ovo, jesam li u nekoj stranci
, kad sam joj rekla da sam samo mali student i da radim "samo " diplomski dala mi je jako koristan savjet, da to bude prvo što ću reći ispitanicima( pošto sam ovu istu anketu sprovodila i uživo, po gradu danas, izbacu vam rezultate jer su nenormalno zanimljivi), meni je razumljivo sto nas narod nastupa sa ovoliko nepovjerenja, ipak sta je sve prozivio i ko ga je sve lagao i koristio, bar je meni to očekivano ...
u svakom slučaju biću sretna ako ipak naiđem na povjerenje...ipak se slučajno desilo da radim diplomski uoči predizborne kampanje...
u svakom slučaju biću sretna ako ipak naiđem na povjerenje...ipak se slučajno desilo da radim diplomski uoči predizborne kampanje...