Volio bih da pomognete pri razjasnjavanju kvalitete zvuka za reprodukciju.
Recimo, konkretan primjer za iTunes: Brzina bita za reprodukciju (44,1; 48; 88,2; 96; 192 kHz) i 24 i 16 bita.
Sta to predstavlja i sta odabrati za najbolju reprodukciju zvuka?
Kvalitet zvuka
Moderator: Benq
-
scooby-doo
#2 Re: Kvalitet zvuka
22 kHz je radio, 44 kHz je CD kvaliteta a onda imas 8 i 16 bit stereo signal.. Sve preko toga je studijski jedino izvodljivo i neprimjetno za vecinu slusaoca
- rovac13
#3 Re: Kvalitet zvuka
http://www.sonusart.hr/novosti/test-16- ... i-razliku/
Ovdje imas malo,ali mozes naci materijala na netu koliko hoces.
Da bi bila sto bolja reprodukcija nije dovoljno uzet jednu komponentu,nego vise njih,sve vuce jedno drugo.Opet zavisi zasto ce sluzit jer ljudsko uho mislim da ne moze cuti razliku sve sto je 44,1khz i vise.
S druge strane ja u kompu imam zvucnu kartu 96khz,i ako je spojim obicnim cincevima na zvucnike ne osjetim neki kvalitet aman.A kad spojim koaxijalnim kablom na zvucnike koji to mogu,onda je razlika nebo i zemlja.
Dzaba je meni pisat kad mi jos ne znamo zbog cega tebi ovo treba

Ovdje imas malo,ali mozes naci materijala na netu koliko hoces.
Da bi bila sto bolja reprodukcija nije dovoljno uzet jednu komponentu,nego vise njih,sve vuce jedno drugo.Opet zavisi zasto ce sluzit jer ljudsko uho mislim da ne moze cuti razliku sve sto je 44,1khz i vise.
S druge strane ja u kompu imam zvucnu kartu 96khz,i ako je spojim obicnim cincevima na zvucnike ne osjetim neki kvalitet aman.A kad spojim koaxijalnim kablom na zvucnike koji to mogu,onda je razlika nebo i zemlja.
Dzaba je meni pisat kad mi jos ne znamo zbog cega tebi ovo treba