Kvalitet rasprave na forumu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Muhamed Đakmić

#1 Kvalitet rasprave na forumu

Post by Muhamed Đakmić »

Da otvorim i ja jednu kao moderator :D

Postao sam moderator prije par mjeseci, primijetio sam i prije, a sada još više primjećujem koliko smo netolerantni prema mišljenju drugih ljudi. Prijave pljušte svakodnevno i volio bih da mogu reći da smo preosjetljivi i da ih je većina neopravdana, ali nije. Sjećam se vremena kad se za riječi glupan, budala i slično na forumu dobijao ban. Sad je to nemoguće sprovesti, ne jer smo lijeni, nego jer je to postao standardan način komunikacije između ljudi.

Pitam se što ljudi dolaze na forum? Da li dolazimo da razmijenimo mišljenja o različitim temama ili da zadovoljimo vlastiti ego namećući mišljenje drugim ljudima? Kvalitetnih tema ima jako malo, a i ono što je kvalitetno prečesto bude ugušeno nepotrebnim raspravama. Ako se x osoba ne slaže sa y osobom, reći će joj po automatizmu da je retardirana i da nema pojma, a y će u svoju odbranu odgovorit da je mater/babo/strina od x retardirana. I tako u krug.

Je l' nam stvarno toliko stalo da nametnemo mišljenje i učimo li iz forumanja išta o ophođenju prema drugim ljudima?

(Chmoljo, ne sekiraj se, nije ovo indirektan način da poručim da dižem ruke od moderacije :D :D )
Towelie

#2 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by Towelie »

Je l' nam stvarno toliko stalo da nametnemo mišljenje
Da. Uglavnom.
učimo li iz forumanja išta o ophođenju prema drugim ljudima?
Ne. Uglavnom.
pink floydd

#3 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by pink floydd »

priznaj da si se napio, počeo rano slavit titulu pa hajd ono da temu neku opičim :lol:

narod je ovca bolan, pa ni forum ne odolijeva
Lakat Jebić

#4 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by Lakat Jebić »

Ja moram rec da je prije bilo bolje jer se redovnije banovalo i jer nije bilo dopusteno kloniranje. Sad koliko je to do vas moderacije, ne znam, znam da jeni chmoljo govorio da je nakon rebrandinga forum pao kurcu za usi, jer ne postoji interes vlasnika za njeg. Ako se dobro sjecam.
cyprus

#5 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by cyprus »

Đakmiću, odakle ti izroni... Ja konto ti digo ruke i od moderiranja i od forumanja :oops:
Gojeni H

#6 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by Gojeni H »

Dobra tema. Odnosi medju ljudima = 0.
animals

#7 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by animals »

Tako je u stvarnosti, zasto bi forum bio iznimka..
kucni odgoj, nula..
RNG_25

#8 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by RNG_25 »

Muhamed Đakmić wrote:Da otvorim i ja jednu kao moderator :D

Postao sam moderator prije par mjeseci, primijetio sam i prije, a sada još više primjećujem koliko smo netolerantni prema mišljenju drugih ljudi. Prijave pljušte svakodnevno i volio bih da mogu reći da smo preosjetljivi i da ih je većina neopravdana, ali nije. Sjećam se vremena kad se za riječi glupan, budala i slično na forumu dobijao ban. [1] Sad je to nemoguće sprovesti, ne jer smo lijeni, nego jer je to postao standardan način komunikacije između ljudi.

Pitam se što ljudi dolaze na forum? Da li dolazimo da razmijenimo mišljenja o različitim temama ili da zadovoljimo vlastiti ego namećući mišljenje drugim ljudima? [2] Kvalitetnih tema ima jako malo, a i ono što je kvalitetno prečesto bude ugušeno nepotrebnim raspravama. Ako se x osoba ne slaže sa y osobom, reći će joj po automatizmu da je retardirana i da nema pojma, a y će u svoju odbranu odgovorit da je mater/babo/strina od x retardirana. I tako u krug.

Je l' nam stvarno toliko stalo da nametnemo mišljenje i učimo li iz forumanja išta o ophođenju prema drugim ljudima?

(Chmoljo, ne sekiraj se, nije ovo indirektan način da poručim da dižem ruke od moderacije :D :D )
[1] Ja bih rekao da ste lijeni. Ako postoji pravilo "zabranjeno vrijeđanje", onda izvoli(te) i sprovodite to pravilo. Pa kad se vidi da se pravilo dosljedno sprovodi, možemo očekivati neke izmjene na bolje. "Standardan" način komunikacije među ljudima, ovako kako ti smatraš da jeste, je tvoj zaključak, koji je proistekao iz ljenosti da se (obično) trolerska manjina ne sankcioniše zbog svoje nevoljnosti (a ne nesposobnosti) da izlože svoja mišljenja kao zreli ljudi; ako su to uopšte zreli ljudi, a ne nekakva djeca, tinejdžeri i slično (što ih, svejedno, ne opravdava).

[2] I umjesto da se sankcionišu oni koji pričaju besmislice, nevezane za temu, češće ide zaključavanje teme čime, ne samo da se onemogućava neki značajniji input od strane onih koji imaju šta pametno reći, već se zadovoljavaju svi oni koji u tome (nevezanim postovima i zaključavanju teme) vide neki svoj uspjeh.

Prvo sebe krivi i misli šta ti možeš učiniti na izmjeni, pa onda prozivaj ljude i njihov "standardni način komunikacije" koji, usput budi rečeno, nije tačna konstrukcija.
Sezam

#9 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by Sezam »

Da se rijesavate cetnickih trolova koji neprestano, sto otvoreno, sto prikriveno, vrijedjaju zrtve rate i iskrivljuju istoriju, umjesto sto banirate ljude koji ne mogu ili nel znaju izdrzati provokacije, kvalitet diskusije bi bio puno bolji.

Mislim, godinama ovdje salonci rade po istom sablonu, mogli ste se opametiti do sada da ste htjeli.
animals

#10 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by animals »

Nije prica o cetnicima, trolovima , salonasima..
vec o nekulturnim forumasima.. :-)
Sezam

#11 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by Sezam »

animals wrote:Nije prica o cetnicima, trolovima , salonasima..
Jebi ga, pricam o onom sto vidim na politickim temama. Nemam pojma da li se hebu matere na temama o cevapima, goblenima i slicno.
Cherry-Cherry

#12 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by Cherry-Cherry »

I umjesto da se sankcionišu oni koji pričaju besmislice, nevezane za temu, češće ide zaključavanje teme čime, ne samo da se onemogućava neki značajniji input od strane onih koji imaju šta pametno reći, već se zadovoljavaju svi oni koji u tome (nevezanim postovima i zaključavanju teme) vide neki svoj uspjeh.
Kada se nekome ne sviđa neka tema, odmah krene sa trolanjem i postigne ono šta želi - zaključavanje teme. Eventualno dobije ban od dan-dva. Umjesto da se troloerski postovi tog forumaša na toj temi obrišu i da se nastavi kvalitetna diskusija.
Najgore je kad kvalitetna tema krene u pravcu: sjo de sjedi, pristavi kafu, bla bla... :-)
mali_balon

#13 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by mali_balon »

Kratak opis forumasa/ice:
Moram sto vise biti duhovit, pametan, umljat (kod zena), umiljate spremne na flert i barenje, napucati veeelik broj postova da bi zasluzili "respekt" kao neko ko zna sta prica, doci na listu top 5 (nije bitno koja lista).
Idemo dalje: Ta ces ti pojam nemas, ja znam sve (kompleks manje vrijednosti pa da se dokaze ili male kite), sad cu ti to i cinjenicama dokazati (valjda nas treba impresionirati sta li vec), ja sam starosjedioc ti si dosljo i seljak, ja sam naisprvnija i najmoralnija licnost na dunjaluku a prozori su od marmeladeeee, znam sve zakone kako vjerske tako i "ljudske", strucnjak sam u poljima, geopolitike, politike, ekonomije, sobracja, autoindustije, vjere, ratovanja, psihologijei svake druge nauke i svega sta ti naumpadne, najbolji sam jebac imam nejvecu kitu i mogu guzit satima takodje upraznjavam tantricki sex sto se muskinja tice, a zene : ja sam najljepsa, imam dobru sisu, guzu, noge, oci, kosu , obrve.... volim se sexat heftama itd itd itd, nisam uopste debela, najpametnija, najbolje se sminkam, najbojle kuham, sve znam oko svega (djeca, auta , spjessatl...), malo flertujem, ko fol zavodim (dizem si posrnuli ego),...itd itd moglo bi se jos o tim zeMsko muskim "odnosima" i ponasanjima....
Trolam, serem, kontriram, zajebajem, provociram, nekad lupim i sta pmetno, trazim info... sve to zato sto mogu jer sam sakriven iza nika, ipak je ovo forum a ne krug 99, kojeg neki shvataju previse ozbiljno vjerovatno da lijece neke gore navedene frustracije

Ko se nije nasao ovdje laze ko pas.

I sve dok se krijemo iza nikova nema tu kvalitente rasprave, tek kada iza izrecenog bude ime i prezime onda se dolazi do kvelitetne rasprave.
radiša

#14 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by radiša »

Kad vidim kako vecina na forumu pise bolje ga zatvorit ko muzej nego banovat jer ne mozes nabanovat koliko ih ima negativaca.Ako se tvoje misljenje ne podudara sa njegovim-njihovim a pogotovo ako krenes u "odbranu" neceg sto on mrzi pa ti si za njega glavni neprijatelj.Sumo sumarum bolesnika na izvoz.Nije uvreda samo konstatacija.Malo je onih sto se iskreno znaju nasaliti pa cak i na svoj racun.Teme su uglavnom postale mjesto za ispoljavanje bijesa i svih zivotnih problema.U inostranstvu se za takve stvari ide doktoru,piju ljekovi a kod nas ne.O ovim sto catuju muntajuci se iz dana u dan po temama umjesto da odu na kafu pa vide jesu li jedno za drugo da ne pricam.Smorise kao i ovi podjednako.
Sve u svemu lose,jako lose.
SmokingMan

#15 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by SmokingMan »

mali_balon wrote:
I sve dok se krijemo iza nikova nema tu kvalitente rasprave, tek kada iza izrecenog bude ime i prezime onda se dolazi do kvelitetne rasprave.
Izmjeniti Terms and conditions,pod hitno... :D

Manje više ovakav vid diskusije je manjkav,hajde da sjednemo ko ljudi jednom se dmično na kahvu i raspravljamo o nečemu u čemu se slažemo,a i imamo znanja...
Last edited by SmokingMan on 10/05/2015 11:13, edited 1 time in total.
Korisničkoime

#16 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by Korisničkoime »

Sezam wrote:
animals wrote:Nije prica o cetnicima, trolovima , salonasima..
Jebi ga, pricam o onom sto vidim na politickim temama. Nemam pojma da li se hebu matere na temama o cevapima, goblenima i slicno.
Na temama o fudbalu sipaju samo tako a fudbal je u biti sporedna stvar, igra.
fortaleza

#17 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by fortaleza »

RNG_25 wrote:

Postao sam moderator prije par mjeseci, primijetio sam i prije, a sada još više primjećujem koliko smo netolerantni prema mišljenju drugih ljudi. Prijave pljušte svakodnevno i volio bih da mogu reći da smo preosjetljivi i da ih je većina neopravdana, ali nije. Sjećam se vremena kad se za riječi glupan, budala i slično na forumu dobijao ban. [1] Sad je to nemoguće sprovesti, ne jer smo lijeni, nego jer je to postao standardan način komunikacije između ljudi.

Pitam se što ljudi dolaze na forum? Da li dolazimo da razmijenimo mišljenja o različitim temama ili da zadovoljimo vlastiti ego namećući mišljenje drugim ljudima? [2] Kvalitetnih tema ima jako malo, a i ono što je kvalitetno prečesto bude ugušeno nepotrebnim raspravama. Ako se x osoba ne slaže sa y osobom, reći će joj po automatizmu da je retardirana i da nema pojma, a y će u svoju odbranu odgovorit da je mater/babo/strina od x retardirana. I tako u krug.

[1] Ja bih rekao da ste lijeni. Ako postoji pravilo "zabranjeno vrijeđanje", onda izvoli(te) i sprovodite to pravilo. Pa kad se vidi da se pravilo dosljedno sprovodi, možemo očekivati neke izmjene na bolje. "Standardan" način komunikacije među ljudima, ovako kako ti smatraš da jeste, je tvoj zaključak, koji je proistekao iz ljenosti da se (obično) trolerska manjina ne sankcioniše zbog svoje nevoljnosti (a ne nesposobnosti) da izlože svoja mišljenja kao zreli ljudi; ako su to uopšte zreli ljudi, a ne nekakva djeca, tinejdžeri i slično (što ih, svejedno, ne opravdava).

[2] I umjesto da se sankcionišu oni koji pričaju besmislice, nevezane za temu, češće ide zaključavanje teme čime, ne samo da se onemogućava neki značajniji input od strane onih koji imaju šta pametno reći, već se zadovoljavaju svi oni koji u tome (nevezanim postovima i zaključavanju teme) vide neki svoj uspjeh.

Prvo sebe krivi i misli šta ti možeš učiniti na izmjeni, pa onda prozivaj ljude i njihov "standardni način komunikacije" koji, usput budi rečeno, nije tačna konstrukcija.
Apsolutno se slažem, bilo kakva perspektivna tema se uništi od strane pojedinih koji ne doprinose temi već se sve svede na naš "standardan" način komunikacije gdje se već u par postova dođe do ad hominema koji se ne sankcionira i tako nastaje kultura foruma gdje se niti jedna tema ne može kritički obraditi, niti voditi kvalitetnu raspravu. Ide se nekom linijom manjeg otpora, ne dopusti se izražaj onima koji bi nešto i napisali kvalitetno i slijedi zaključavanje teme samo zbog forumaša kojima je to cilj, odnosno trolova.

Problem je u načinu moderacije koji kad bi se riješio, teme bi postale čitkije, bez off topica, bez svođenja rasprave na obično palamuđenje bez konkretnih činjenica. Jako malo je tema na forumu koje uopće pridonose kvaliteti komunikacije i kao neka informacija čitateljima.
mali_balon

#18 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by mali_balon »

SmokingMan wrote:
mali_balon wrote:
Izmjeniti Terms and conditions,pod hitno... :D

Manje više ovakav vid diskusije je manjkav,hajde da sjednemo ko ljudi jednom se dmično na kahvu i raspravljamo o nečemu u čemu se slažemo,a i imamo znanja...
Ma ne treba, nek se ima gdje raja aMonimno "ispuhat", samo ne treba ozbiljno shvatati forum i neke forumase. A ako cemo iskreno bas te nekvalitetne rasprave, prepucavanja, barenja i sta ja znam sta vec, dize popularnost ovom forumu a samim tim i klixu. Znaci da odgovara ovako "stanje" foruma ...
ho oponopono

#19 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by ho oponopono »

...o kakvom mi kvalitetu pricamo pobogu, raja trazi nacin da ti spusti, opet taj animozitet ko zna odakle potice, rektalni alpinisti a sta za njih reci, supak ostaje supak, ovi sto ko fol mede nesto pfff pu pu ... :pusi2:
Not My Idea

#20 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by Not My Idea »

RNG_25 wrote:
[1] Ja bih rekao da ste lijeni. Ako postoji pravilo "zabranjeno vrijeđanje", onda izvoli(te) i sprovodite to pravilo. Pa kad se vidi da se pravilo dosljedno sprovodi, možemo očekivati neke izmjene na bolje.
Tako nekako.

@Moderator :-)
jos ti hladno napisa,na drugoj temi
Muhamed Đakmić wrote:
Velkoski wrote:meni samo nije jasno odakle izviru ovi accounti napravljeni prije 100 godina sa veoma malim brojem postova :meza:

nemojte mi samo prijetiti, strah me po mraku hodat' :cry:
Još jače je kad znaš čiji su klonovi, vjeruj mi. A najjače je što misle da ne znaš.
:-) :-)

znaci, sad je dozvoljeno kloniranje? psovanje,vrijedanje,kloniranje,trolanje?
nosara

#21 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by nosara »

Najjaca tema na forumu... Kvalitet somuna u Zari... :lol:

Sve ove sto kukaju treba traaaaaaajno banovat... :D
bach

#22 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by bach »

yah...
krater

#23 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by krater »

nosara wrote:Najjaca tema na forumu... Kvalitet somuna u Zari... :lol:

Sve ove sto kukaju treba traaaaaaajno banovat... :D
:lol:
sizifinho

#24 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by sizifinho »

Neko je spomenuo to i slažem se...
Problem s našim narodom je što u situacijama manjka identiteta, kao što je forum, gdje smo svi pod nickovima, pokazuju jednu jako lošu stranu.
Čast izuzecima, ali vrijeme koje sam ja proveo na ovom forumu je pokazalo koliko zapravo loših ljudi živi oko mene a da ja toga nisam ni svjestan.
Najgora tema na kojoj sam ja bio je ona o psima lutalicama. Tu sam se nagledao, načitao, stvarno haos mišljenja ljudi koji meni možda dođu u goste i kažu: "jest ti lijep cuko"
I to se prenosi na sve ostalo. Na političke teme NIKAD ne ulazim, ne pada mi na pamet da razglabam s ljudima koji:
1. ne razmišljaju racionalno
2. isuviše su egoistični
3. misle da je samo njihovo mišljenje pravilno

pa i na drugim forumima mene često atakuju kada kažem neko svoje mišljenje. Ima njih, odmah krenu sa ironijom, sarkazmom, podkuhavanjem, provociranjem... misliml, nikad mi nije bilo jasno čemu to. Ja kažem "sve vrijeme" ti kažeš "cijelo vrijeme"... ne moramo se poklati oko toga, možemo fino raspraviti, ali ne.
U ovom slučaju tok ide ovako: "hajde, nek si mi ti veliki gramatičar, gdje si ti bosanski prije podučavao, koliko si mi knjiga napisao genijalac, ja sam više knjiga pročitao od tebe, ja imam više škole od tebe, ja imam više godina od tebe"
i tako na tako, naglaba se i snižava se intelekt.

Sreća ima par tema sa vrlo razumnim ljudima, i hvala im na tome

samo da pohvalim black swan-a, exNihilo-a, skenderiju, omar little, 505, Tomahawk jer su to ljdi s kojima možeš razmijeniti mišljenje-bez da te dočekaju na nož
mO k3

#25 Re: Kvalitet rasprave na forumu

Post by mO k3 »

Postao sam moderator prije par mjeseci, primijetio sam i prije, a sada još više primjećujem koliko smo netolerantni prema mišljenju drugih ljudi. Prijave pljušte svakodnevno i volio bih da mogu reći da smo preosjetljivi i da ih je većina neopravdana, ali nije. Sjećam se vremena kad se za riječi glupan, budala i slično na forumu dobijao ban. Sad je to nemoguće sprovesti, ne jer smo lijeni, nego jer je to postao standardan način komunikacije između ljudi.

Pitam se što ljudi dolaze na forum? Da li dolazimo da razmijenimo mišljenja o različitim temama ili da zadovoljimo vlastiti ego namećući mišljenje drugim ljudima? Kvalitetnih tema ima jako malo, a i ono što je kvalitetno prečesto bude ugušeno nepotrebnim raspravama. Ako se x osoba ne slaže sa y osobom, reći će joj po automatizmu da je retardirana i da nema pojma, a y će u svoju odbranu odgovorit da je mater/babo/strina od x retardirana. I tako u krug.

.... pa sta reci na ovo , nekidan mi jedan od forumasa majku psova gdje sam na to prijavio i nista vidio da je bio sankcionisan cak je i dalje pisao
Locked