Kvalitet podforuma Polikita
- jeza u ledja
Pravila su jednostavna:
1) - nema vrijedjanja (pri tome ne mislim samo na prostacke psovke)
2) - nema skretanja s teme
3) - nema otvaranja tema koje vec postoje i tema koje nemaju veze sa politikom
Ako ne postujes ta pravila upozorenje pa ban.
Sve ostalo se moze pretrpiti.
Ako je neko idiot on ce to vrlo brzo pokazati i prekrsiti jedno od ovih pravila iznad. E, problem je u tome sto se ova pravila krse, a izgrednici ne sankcionisu.
1) - nema vrijedjanja (pri tome ne mislim samo na prostacke psovke)
2) - nema skretanja s teme
3) - nema otvaranja tema koje vec postoje i tema koje nemaju veze sa politikom
Ako ne postujes ta pravila upozorenje pa ban.
Sve ostalo se moze pretrpiti.
Ako je neko idiot on ce to vrlo brzo pokazati i prekrsiti jedno od ovih pravila iznad. E, problem je u tome sto se ova pravila krse, a izgrednici ne sankcionisu.
-
klif
Vrijeđanje po ličnoj osnovi u toku diskusije je odraz nemoći sagovornika i jasan dokaz za nedostatak argumenata, te za nesposobnost odbrane sopstvenih stavova odnosno neposjedovanja istih o konkretnoj temi ili pojavi. Na lične zablude se, bez obzira na njihovu dubinu, u ovom kontekstu, ne bih osvrtao. Moram reći da me dosad na forumu još niko nije uvrijedio.
Širenje rasne, vjerske i nacionalne mržnje je krivično djelo, čak ako i izvršeno i pod pseudonimom.
Ne držim mnogo do banovanja diskutanata i zatvaranja tema. Time se onemugućava okončanje dijaloga i izlazak iz slijepe ulice u koju često upadnemo.
Ponavljam da je bolje godinama razgovarati, makar i pod emocijama, nego povući jedan jedini potez isključivosti.
Širenje rasne, vjerske i nacionalne mržnje je krivično djelo, čak ako i izvršeno i pod pseudonimom.
Ne držim mnogo do banovanja diskutanata i zatvaranja tema. Time se onemugućava okončanje dijaloga i izlazak iz slijepe ulice u koju često upadnemo.
Ponavljam da je bolje godinama razgovarati, makar i pod emocijama, nego povući jedan jedini potez isključivosti.
-
Sogan
Kakvo je ovo sad cmizdravo supljarenje o supljarenju na podforumu 'politika'
Prizeljkujete veci pluralizam iznesenih misljenja, visi stupanj kulture monologa, dialoga, trialoga... ili mozda imate ambicije o konstruktivnosti supljarenja

Jesam li ja sta propustio ili su ovo samo internetske diskusije mahom anonimnih persona sa viskom vremena i zeljom da se u tematskom okviru samopotvrde i reflektuju u (ne)istomisljenicima
Istina, figuriraju tu i latentni sizofrenicari, neostvareni stand-up komicari... te na zalost, ponekad i likovi sa bolesnom i/ili sponzorisanom dozom politickog angazmana i idolopoklonstva. Ali i takvi su u apsolutnoj simetriji sa relevantnosti podforuma za politicku zbilju o kojoj se diskutuje
Mada, kad bolje razmislim, smatram da bi podforum 'politika' bio dinamicniji ako bi forumasi sa socijalistickim predznakom prepoznali svoju dogmatsku podudarnost sa nacionalistima i poceli upraznjavati inovativnije nacine polemisanja
Polazem reformatorske nade u lijevicare jer oni deklarativno pripadaju urbanom i obrazovanom segmentu pucanstva za razliku od kako ih oni nazivaju "ovaca" sa druge strane barikade 
Prizeljkujete veci pluralizam iznesenih misljenja, visi stupanj kulture monologa, dialoga, trialoga... ili mozda imate ambicije o konstruktivnosti supljarenja
Jesam li ja sta propustio ili su ovo samo internetske diskusije mahom anonimnih persona sa viskom vremena i zeljom da se u tematskom okviru samopotvrde i reflektuju u (ne)istomisljenicima
Istina, figuriraju tu i latentni sizofrenicari, neostvareni stand-up komicari... te na zalost, ponekad i likovi sa bolesnom i/ili sponzorisanom dozom politickog angazmana i idolopoklonstva. Ali i takvi su u apsolutnoj simetriji sa relevantnosti podforuma za politicku zbilju o kojoj se diskutuje
Mada, kad bolje razmislim, smatram da bi podforum 'politika' bio dinamicniji ako bi forumasi sa socijalistickim predznakom prepoznali svoju dogmatsku podudarnost sa nacionalistima i poceli upraznjavati inovativnije nacine polemisanja
- valterbranisarajevo
Nije ti jasno!tempora wrote:E valtere, meni tek sada nista nije jasno.valterbranisarajevo wrote:Nismo svi isti. Neko ima jake živce i stomak da ide do kraja. Ja sam iznio svoj stav zašto, što je više moguće, izbjegavam forum politika. Jedno je argumentovano diskutovati, a drugo je kada 5 ili 10 ljudi na neki tvoj stav odgovori sa: ti pljuješ po sarajevskim žrtvama, ti izjednačavaš sve strane, ti si komunjara, zlatkov plaćenik,ti si ovo ili ono. Iskreno to je bio veoma čest slučaj kada sam ja učestvovao u diskusijama. Pa čak se i na ovoj aktuelnoj strani, mislim, mogu još uvijek naći neki od tih primjera.
Ovo gore navedeno po meni se ne može smatrati diskusijama. Ja bih isto tako na sve to mogao odgovoriti: ti si kvazipatriota, u krajnjem slučaju ti si idiot. itd ali to bi onda definitivno bilo sve a ne forumska diskusija.I ne znam kako bi ti da se zastitis od svih mogucih etiketa i da to ne pripisujes srcu?
Sumnjam da te i moderatori mogu zastiti po tom pitanju, jer ne mogu oni formulisati tudje misljenje niti ga uoblicavati.Ono sto moraju i cini mi se sto rade, je sankcionisati fasizoizam, napade na Srbe, Hrvate, Muslimane, ostale..( osim na dijasporu naravno)Ali ako ti neko kaze da si komunista ili da pljujes po zrtvama-kako te zastiti od toga ako tvoja definicija vrijedjanja nije ista za nekog drugog i tako redom. Pa ako se ne varam, svi mi formiramo selektivno svoje misljenje pa ga onda potkrijepimo socnim etiketama, unesemo ako ne licne ispovjesti, onda licne odredbe sto je ispravno a sto ne sto i moderatori sami rade, pa ne znam bas kako koja pravila funkcionisu!Pa pitanja, gdje si ti bio, sta si radio i na kraju se sve svede na to koliko ko ima tezinu i legitimitet da nesto kaze.I opet i uvijek licno.
Znaci niko i nista te nece zastiti nigdje, ni na forumu, ni u normalnom zivotu, ukoliko se ti ne zastitis sam i naucis odnos prema samome sebi u svemu tome.![]()
I bas mi je zao ako ces se na bilo koji nacin osjecati ostecenim po tom pitanju!
Ma jasno je tebi sve naravno !
Ali eto, to što sam naveo mi smeta, zato izbjegavam da ovdje diskutujem i tako se štitim od toga..
Sve što bih dalje napisao bila bi šuplja sa moje strane.. Cao!
-
Jastreb35
Zato sto narodi nisu suvereni, nego drzava (na stranu posebna diskusija o istoriji grba Kotromanica).Marco-x wrote:Zašto se ne bi zastava hrvatskog naroda (ne RH) vijorila u Sarajevu ispred svih zgrada koje predstavljaju državne institucije, naravno i 4C i ljiljani uz zastavu države BiH?
- jeza u ledja
#84 Re: Kvalitet podforuma Polikita
jeza u ledja wrote: Teme koje se zapocnu o nekom problemu zavrse na potpuno drugim i uvijek istim stvarima, prici o pojmovima narod/nacija, Bosnjaci/Bosanci, o ukidanju RS i teritorijama, itd itd.
jeza u ledja wrote:Nadam se samo (vjerovatno uzaludno) da takvi nece zaposjesti i ovu temu.
- jeza u ledja
Znam bolan ali postoje neke granice, ovaj topic je najbolji primjer. Uopste ne raspravljamo o politici, a ti poceo sa pitanjima. Mislim stvarno dajte malo self kontrole.Marco-x wrote:![]()
![]()
Ne vjerujem da će ikad na politici biti prave diskusije i uvijek će se završavatii na nečemu drugo, dok forumaši imaju različite fundamente, temeljna razmišljanja, jer nema održive osnove o kojoj se svi slažu.
Ovdje mislim na većinu, koji aktivnu ulaze u diskusiju, a ne samo na marginalne pojave. I neki pojmovi da se svima razjasne, pa nek moderator banira, ako netko konstantno diskusije ruši, s nekim neprihvatljivim stvarima...![]()
![]()
Toliko o vezi s ovim topicom.
- jeza u ledja
Pa rjesili smo, ako nista bar sam se uvjerio da jos uvijek ima normalnih ljudi ovdje. Dali smo do znanja moderatoru da postoji nezadovoljstvo. Mozda nesto i upali.
-
artzy
Tacno. Osim toga meni nije jasno zasto raja idu na druge forumejeza u ledja wrote:Ako mi se neko ili nesto ne svidja ja to mogu preskociti, ali ako je tema interesantna, al ljudi je useru glupostima i ja moram probirati izmedju gluposti da bi procitao ono sto me zanima. Takodje nije poenta u tome da li mi se neko svidja ili ne, ili da li imamo razlicita misljenja, vec u elementarnoj kulturi ponasanja na forumu.karanana wrote:Nek ostane kako jeste. Ne znam sta je poenta ove teme. Ako ti se neko ne svidja, ili ako ti se tema ne svidja, fino ne citaj i ne raspravljaj je a ostavi na moderatorima i administratorima to hoce li je ukinuti ili nece.
Btw. Stvarno sta je sa Svemirkom?
- danas
cek sad -- ne skontah... ko treba da prihvati da postoje ljudi koji su drugaciji... "mi" ili "oni"? i ko kome treba da nametne nacin komuniciranja i standarde -- "mi njima" ili "oni nama"... malo sam se pogubila...jeza u ledja wrote: Medjutim, ovdje ne govorimo o neistomisljenicima, vec o ljudima koji ne zele da prihvate da postoje ljudi koji ne razmisljaju kao oni. Postoje ljudi koji ovdje dolaze sa predrasudom da smo ovdje 'nasi' i da je podforum Polikita klub u kojem se raspravlja sa iste pozicije, eventualno razlicitih gledista, i onda prosto ne mogu cudu da se nacude odkud se stvaraju likovi koji uopste nisu na istim pozicijama. I da se ne zavaravamo laznom kurtoazijom, vecina takvih likova komuniciraju izrazito drsko, bezobrazno i primitivno. Uopste ih ne interesuje sta imas da im kazes, ti si za njih 'etiketa' i takvog ce te posmatrati. Oni ce tebi natucati svoje vjestacki artikulirane fraze i to je za njih svrha cijelog forumanja.
Postoje desetine raznih foruma i portala u nasoj zemlji i okruzenju, ali velika vecina je namjenjena jednoj grupi istomisljenika. Zato spominjem da je ovo sarajevski forum, zato sto je Sarajevo takvo da u njemu ima najvise mjesta za razlicitosti politickih misljenja od svih gradova u regionu. Nije to neko idealisanje, to je prakticno tako, tako nam grah pao. Neki ljudi to ne shvataju jer sami dolaze iz homogene zajednice. Neki od njih su zaintrigirani nasom razlicitoscu, dok drugi pokusavaju da nam nametnu svoje uzuse, ukalupe nas u nekakav zajednicki mentalni sklop. E takvim ljudima treba dati do znanja da ostave svoje predrasude za sobom i da se ovdje raspravlja i komunicira po nasim standardima.
Ovo nije tor.
PS problem ovog podforuma je u samom njegovom postojanju izgleda...
-
forUMASH
....vala, ima nas i potrosenih za politiku.....
....politicki, u BIH, nista se ne mjenja, a ja sam vec davno rekao sve sto sam imao kasti....
.....smucim se sam sebi kad me kakva delegatska izjava natjera da se ponavljam.......
.......oca mi
, nije zato sto mislim da sam najpametniji na dunjaluku.... 
....politicki, u BIH, nista se ne mjenja, a ja sam vec davno rekao sve sto sam imao kasti....
.....smucim se sam sebi kad me kakva delegatska izjava natjera da se ponavljam.......
.......oca mi
- jeza u ledja
Ako vec zelis biti sarkasticna onda se bar potrudi napisati nesto sto ima smisla.danas wrote:cek sad -- ne skontah... ko treba da prihvati da postoje ljudi koji su drugaciji... "mi" ili "oni"? i ko kome treba da nametne nacin komuniciranja i standarde -- "mi njima" ili "oni nama"... malo sam se pogubila...jeza u ledja wrote: Medjutim, ovdje ne govorimo o neistomisljenicima, vec o ljudima koji ne zele da prihvate da postoje ljudi koji ne razmisljaju kao oni.![]()
- DobroJutroKolumbo
Isti sam ti taki...forUMASH wrote:....vala, ima nas i potrosenih za politiku.....
.......oca mi, nije zato sto mislim da sam najpametniji na dunjaluku....
-
_BosanaC
Da kazem i ja koju nakon cetiri strane
Portal i forum su cisto privatno vlasnistvo. Vlasnici su odredili pravila, ne ja, ne ostali moderatori ili admini. Ako bilo ko zeli uticati na promjenu pravila foruma ili portala, stvarno je bespotrebno pokusavati to raditi sa mnom, ili sa bilo kojim drugim moderatorom, a prava adresa za to je kontakt nickova Administrator i admin-x odnosno putem zvanicnog maila koji se svakodnevno provjerava i prati.
Kada je u pitanju baniranje bilo koga, kao sto napisa DobroJutroKolumbo, nadjite mi nekoga kome je ban, u zadnja tri mjeseca trajao i onoliko koliko je napisano da ce trajati? Drugi je problem sto ljudi ne provjere da li im je skinut ban, nego se registruju s drugim nickom, nalaju, napljuju, i onda dobiju ban i pod tim nickom, a lako se vidi koje sve nickove ta osoba koristi. I to ne koristi nikome.
Sto se tice podforuma poliKITA
ja stvarno ne znam da se rodio onaj ko je ugodio svima. Ali takodje ne vidim da se neko udara nogom u guzicu da preuzme moderiranje ovog podforuma, s obzirom da sam ja ovdje dok se ne nadje neko takav, jer mi je lagano pun qrac svega. Korektnost necijeg odnosa prema nekome nije za mene i za nekoga ista. Nekome je korektno ne doticati se nekih tema, meni je korektno dotaketi se ama bas svake teme, i tu se desava konflikt. Konflikt koji ako se zavrsi psovkama i uvredama bilo kome i bilo koje vrste vuce sankcije. I na kraju imamo lajanje na moderaciju kako je moderacija imuna na sve. Jeste. Bujrum, neka se javi ko je voljan da se prihvati moderacije. Neki koji su pravo glasni po pitanju lajanja na moderaciju, kada im je nudjeno da budu moderatori, glatko su to odbili. Jer tada valjda ne bi mogli da kake. Od pet moderatora tesko da cete naci i dva kojima se slazu neki zivotni stavovi. Kada se kritikuju drugi - niko pri tome ne zeli da kritikuje sebe. Jer jbg lakse je i bezbolnije kritikovati druge. I tako u krug...
Na kraju krajeva, nemam ni volje ni vremena da pratim sve teme, ni sto se tice ovog podforuma ni sto se tice drugih podforuma, zato valjda postoji vise i admina i vise moderatora. Svako ako vidi bilo kakav problem sa bilo kojom temom kada posalje PP reaguje se. Ako ce neko vec kriviti moderatore da baniraju vlastite neistomisljenike - odakle onda ova tema? Odakle odredjeni korisnici s kojima se ja licno ne slazem u 90% stvari? A ne vidim da su i jednom banovani. S DobroJutroKolumbo se, recimo, slazem u 80% stvari, a bio je vise puta banovan od ovih prethodno nabrojanih... I tako dalje, i tako blize.
Kvalitetu diskusije moze svako doprinjeti na svoj nacin. Naravno, ako mu forum nije mjesto za lijecenje vlastitih frustracija i kompleksa.
Portal i forum su cisto privatno vlasnistvo. Vlasnici su odredili pravila, ne ja, ne ostali moderatori ili admini. Ako bilo ko zeli uticati na promjenu pravila foruma ili portala, stvarno je bespotrebno pokusavati to raditi sa mnom, ili sa bilo kojim drugim moderatorom, a prava adresa za to je kontakt nickova Administrator i admin-x odnosno putem zvanicnog maila koji se svakodnevno provjerava i prati.
Kada je u pitanju baniranje bilo koga, kao sto napisa DobroJutroKolumbo, nadjite mi nekoga kome je ban, u zadnja tri mjeseca trajao i onoliko koliko je napisano da ce trajati? Drugi je problem sto ljudi ne provjere da li im je skinut ban, nego se registruju s drugim nickom, nalaju, napljuju, i onda dobiju ban i pod tim nickom, a lako se vidi koje sve nickove ta osoba koristi. I to ne koristi nikome.
Sto se tice podforuma poliKITA
Na kraju krajeva, nemam ni volje ni vremena da pratim sve teme, ni sto se tice ovog podforuma ni sto se tice drugih podforuma, zato valjda postoji vise i admina i vise moderatora. Svako ako vidi bilo kakav problem sa bilo kojom temom kada posalje PP reaguje se. Ako ce neko vec kriviti moderatore da baniraju vlastite neistomisljenike - odakle onda ova tema? Odakle odredjeni korisnici s kojima se ja licno ne slazem u 90% stvari? A ne vidim da su i jednom banovani. S DobroJutroKolumbo se, recimo, slazem u 80% stvari, a bio je vise puta banovan od ovih prethodno nabrojanih... I tako dalje, i tako blize.
Kvalitetu diskusije moze svako doprinjeti na svoj nacin. Naravno, ako mu forum nije mjesto za lijecenje vlastitih frustracija i kompleksa.
- danas
to sto ti ne kontas smisao, ne znaci da smisla nema...jeza u ledja wrote:Ako vec zelis biti sarkasticna onda se bar potrudi napisati nesto sto ima smisla.danas wrote:cek sad -- ne skontah... ko treba da prihvati da postoje ljudi koji su drugaciji... "mi" ili "oni"? i ko kome treba da nametne nacin komuniciranja i standarde -- "mi njima" ili "oni nama"... malo sam se pogubila...jeza u ledja wrote: Medjutim, ovdje ne govorimo o neistomisljenicima, vec o ljudima koji ne zele da prihvate da postoje ljudi koji ne razmisljaju kao oni.![]()
hajmo onda ovako... kao prvo -- ocito je da tebe jednostavno nerviraju i frustriraju likovi sa kojima ne mozes da izadjes na kraj, pa sad klices za 'reformama'
dok pozivas na toleranciju 'neistomisljenika', poslije par recenica se obrces za 180 stepeni, gnjevom pravednika dizes glasic protiv onih koji bi tebi nametnuli njihov, kako ono bi, mentalni sklop... da bi u iducoj recenici rekao kako 'njih' treba vaspitavati, kako 'im treba dati do znanja', i kako 'im' treba nametnuti 'nase'
dalje, nema se sta puno govoriti -- bosanaC je vec rekao -- ovo je privatni forum, mi smo korisnici, i tacka. stoji i ono sto je toozla rekao -- na BH politickoj sceni se nista ne mijenja vec godinama, i vecina starih forumasa je 'jaded' kako se to fino veli na engleskom, te nikome normalnom ovdje vise ne pada na pamet da zvace teme tipa ko je bolji -- tito ili alija, ili ko je zlikovac -- palestina ili izrael. ostali problemi ovog podforuma proizilaze iz vec gore pomenute cinjenice da svako brani 'svoje'... sa tim da neki imaju vlast a neki ne, pa necije 'svoje' prevlada...
sta je tu novo i sta je tu za srkleta i sta je tu za otvaranja ovakvih tema, nije mi jasno...
- DobroJutroKolumbo
Ja sam tri puta banovan i svaki put sam zvao Admina. da mi skine ban...imam korespondenciju zapisanu na mailu...Nije puno ali po 2 dana duze otprilike mi je trajao ban iz cistog razloga jer je skidanje bana padalo u subotu ili nedelju otprilike...valjda je to razlog...ali meni to nije problem...I znam da sam zasluzeno otisao u banovice svaki put jer se nisam iskontrolisao odnosno iskulirao sagovornika..._BosanaC wrote:Da kazem i ja koju nakon cetiri strane![]()
-
tempora
Ma cemu uopste rasprava? Niko od nas ovdje nije politicki zreo pa da pricamo o nekakvim kvalitetima podforuma.Na kraju krajeva, ovaj podforum pokazuje samo koliko smo emotivno nezreli-jer ovdje vrvi od emocije-uglavnom negativne.A jedino "ispravno" razmisljanje je vec iznio Sogan.Patimo od viska vremena.
I to je jedino zabrinjavajuce. 
-
_BosanaC
Dobro, ali sto se sada meni palis?DobroJutroKolumbo wrote:Ja sam tri puta banovan i svaki put sam zvao Admina. da mi skine ban...imam korespondenciju zapisanu na mailu...Nije puno ali po 2 dana duze otprilike mi je trajao ban iz cistog razloga jer je skidanje bana padalo u subotu ili nedelju otprilike...valjda je to razlog...ali meni to nije problem...I znam da sam zasluzeno otisao u banovice svaki put jer se nisam iskontrolisao odnosno iskulirao sagovornika..._BosanaC wrote:Da kazem i ja koju nakon cetiri strane![]()
Kada je u pitanju baniranje bilo koga, kao sto napisa DobroJutroKolumbo, nadjite mi nekoga kome je ban, u zadnja tri mjeseca trajao i onoliko koliko je napisano da ce trajati? Drugi je problem sto ljudi ne provjere da li im je skinut ban, nego se registruju s drugim nickom, nalaju, napljuju, i onda dobiju ban i pod tim nickom, a lako se vidi koje sve nickove ta osoba koristi. I to ne koristi nikome.Ali kad mi neko par puta da nacisticki pridjev i poveze moje pisanje sa Hitlerom , Boze me sacuvaj , e onda necu da iskuliram i da zovem moderatora ili administratora vec cu da raspalim na najgori moguci nacin i to onaj zadrti "papanski" sa pominjanjem familije , pa taman otisao u Ban za sva vremena!!!