ri0 wrote:A bespotrebno saltanje u nizu? Ovako ga u ler i kocnicom do semafora, naravno ne divljas po cesti.respo wrote:usporavanje motorom nema nikakve veze sa lamelomcorolla02 wrote:usporavaj kocnicom a ne motorom/lamelom jer lakse je zamjeniti kocnice no lamelu
i smanji brzinuu..
Kvacilo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#26 Re: Kvacilo
-
sarayewo
#27 Re: Kvacilo
@respo - Bez ikakvih podmuklih primjesa, fakat me interesuje kako voznja u leru negativno utice na motor? Ja cesto recimo kad vidim da se na semaforu koji je 200m udaljen od mene upalilo crveno izbacim auto iz brzine i lagano ga zaustavim, cisto jer mi je mrsko shaltati... Nisam svjestan da to nekako steti motoru.
A za odgovor @pirmin, ako vec ne drzis auto na vagi onda je 90% jedna od dvije pomenute situacije:
- ili odmaras nogu na kvacilu... ako je to, probaj se naviknuti da nogu drzis na "odmoristu" sa lijeve strane kvacila... trebace ti trenutak duze da reagujes za promjenu brzine, ali ce ti voznja biti ugodnija i kvacilo ce duze trajati...
- ili presporo pustas kvacilo kod mijenjanja brzina... Pravilo je da se kvacilo polako otpusta samo kod kretanja automobila, u normalnim promjenama ga normalno pritisnes i otpustis, brzinom kao sto bi pritisnuo pedalu na biciklu...
Jedino jos sto mi moze pasti na pamet je da mozda volis krenuti iz 2. brzine, pa ono malo jaca tura, lagano otpustanje kvacila...
A za odgovor @pirmin, ako vec ne drzis auto na vagi onda je 90% jedna od dvije pomenute situacije:
- ili odmaras nogu na kvacilu... ako je to, probaj se naviknuti da nogu drzis na "odmoristu" sa lijeve strane kvacila... trebace ti trenutak duze da reagujes za promjenu brzine, ali ce ti voznja biti ugodnija i kvacilo ce duze trajati...
- ili presporo pustas kvacilo kod mijenjanja brzina... Pravilo je da se kvacilo polako otpusta samo kod kretanja automobila, u normalnim promjenama ga normalno pritisnes i otpustis, brzinom kao sto bi pritisnuo pedalu na biciklu...
Jedino jos sto mi moze pasti na pamet je da mozda volis krenuti iz 2. brzine, pa ono malo jaca tura, lagano otpustanje kvacila...
- respo
#28 Re: Kvacilo
ajmo prvo laicki
sta mislis zasto uopste postoji mjenjac?
sta mislis zasto uopste postoji mjenjac?
-
sarayewo
#29 Re: Kvacilo
Laicki, da poveze motor sa pogonom... malo manje laicki, da smanji opterecenje motora smanjenjem broja obrtaja potrebnih za odrzavanje odredjene brzine...
Opet postavljam isto pitanje: Kad izbacis u ler, oslobadjas vezu motora i pogona preko kutije mjenjaca. Samim tim, motor se nalazi u identicnom stanju kao kada recimo stojis na semaforu... meni i dalje nije jasno kako ovo moze stetiti motoru...
Opet postavljam isto pitanje: Kad izbacis u ler, oslobadjas vezu motora i pogona preko kutije mjenjaca. Samim tim, motor se nalazi u identicnom stanju kao kada recimo stojis na semaforu... meni i dalje nije jasno kako ovo moze stetiti motoru...
- respo
#30 Re: Kvacilo
eh super
jeli motor i dalje povezan sa pogonom kad se stavi u ler?
na bilo koji nacin da ne bude zabune
jeli motor i dalje povezan sa pogonom kad se stavi u ler?
na bilo koji nacin da ne bude zabune
- respo
#31 Re: Kvacilo
jeste beznacajno u tom trenutku na duze staze je itekako znacajno
a opet pitanje sta je lakse mjenjati lamelu ili komplet motor reparirati raditi generalku ili najgori slucaj mjenjati
ja bi se odlucio da lamela ide a ne motor
a opet pitanje sta je lakse mjenjati lamelu ili komplet motor reparirati raditi generalku ili najgori slucaj mjenjati
ja bi se odlucio da lamela ide a ne motor
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#32 Re: Kvacilo
motor samo normalno dise na leru i to nikako ne steti ni lameli a jos manje samom motoruu..sarayewo wrote:Laicki, da poveze motor sa pogonom... malo manje laicki, da smanji opterecenje motora smanjenjem broja obrtaja potrebnih za odrzavanje odredjene brzine...
a "vaga" i nepravilno saltanje, tj, drzanje kvacila i dodavanje gasa u medjurazmjeni su najveci neprijatelji, ali i ostali manji prijedlozi stoje
- respo
#33 Re: Kvacilo
u kretanju ler steti motoru
ako nisi znao imas internet pa malo pogledaj
ako mislis da ne steti samo ti koristi ler u toku voznje i kretanja
- corolla02
#34 Re: Kvacilo
ma ja vozim ionako bez lamelerespo wrote:u kretanju ler steti motoru
- respo
#35 Re: Kvacilo
stvarno mislis da uatomatik nema "lamelu"?
- corolla02
#36 Re: Kvacilo
zavisi, jedne imaju a druge nerespo wrote:stvarno mislis da uatomatik nema "lamelu"?
i hope this helps
-
ri0
#37 Re: Kvacilo
Ajmo to gledati sa ove strane. Kad si zadnji put cuo da je neko zamijenio motor zbog voznje u leru ?
Moguce da steti na odredjeni nacin motoru, ne ulazim u to, ali to su stvari cije se posljedice osjete nakon 15-20 godina dok kvačilo moze u roku od 10 min otici.
- respo
#38 Re: Kvacilo
pa ne moze otici u roku od 10 minuta ako kocis motorom
to je samo normalna pojava prebacivanje iz vece brzine u manju
jedino ako ne znam sta da radi sa mjenjacem i kvacilom pa da ode za 10 minuta
i kao sto rekoh lamela se vodi kao potrosna roba kao brisac diskovi pakne itd
to je samo normalna pojava prebacivanje iz vece brzine u manju
jedino ako ne znam sta da radi sa mjenjacem i kvacilom pa da ode za 10 minuta
i kao sto rekoh lamela se vodi kao potrosna roba kao brisac diskovi pakne itd
- pirmin
#39 Re: Kvacilo
Ima li ko pri ruci kakvih dobrih linkova sa principima rada, ne samo o kvacilu nego o kompletnom autu?palamuda wrote: Nađi na netu princip rada mjenjača i sve će ti biti jasno.
-
herbert mekfjuger
#40 Re: Kvacilo
http://www.oktani.com/tehnika.phppirmin wrote:Ima li ko pri ruci kakvih dobrih linkova sa principima rada, ne samo o kvacilu nego o kompletnom autu?palamuda wrote: Nađi na netu princip rada mjenjača i sve će ti biti jasno.
- pirmin
#41 Re: Kvacilo
Dobarherbert mekfjuger wrote:http://www.oktani.com/tehnika.phppirmin wrote:Ima li ko pri ruci kakvih dobrih linkova sa principima rada, ne samo o kvacilu nego o kompletnom autu?palamuda wrote: Nađi na netu princip rada mjenjača i sve će ti biti jasno.
-
sve za raju i jarane
#42 Re: Kvacilo
ako znas voziti uopste onda bi trebao i znati sta steti kvacilu... a to je ( slajdranje, drzanje noge na kvacilu na semaforu, trkanje po gradu, ne pravilno kretanju uz brdo...) Dobrom vozacu...ali pazi dobrom a takvih je malo lamela traje preko 200.000 km...Think about...
-
mentalist
#43 Re: Kvacilo
Ovo mi je slicno kada me pita neko, vozis li skolski. Sve zavisi kave su ti navike. Ja licno ne drzim nogu na papucici u toku voznje ali imam obicaj da kocim motorom. Ako ocijenim da ce skoro semafor da se prebaci na zeleno, drzim stisnuto kvacilo. Sigurno da to ostecuje i lamelu, ali sve je to do stila voznje.
A sto se tice ostecenja motora u ler voznji, po iskustvu mogu reci da se brze grije ako izbacis iz brzine. Slabiji rad vodene pumpe i svaakako ako je remen prenos ventilatora hladnjaka(sto je danas rijetkost) prokuvavanje je zasigurno.
A sto se tice ostecenja motora u ler voznji, po iskustvu mogu reci da se brze grije ako izbacis iz brzine. Slabiji rad vodene pumpe i svaakako ako je remen prenos ventilatora hladnjaka(sto je danas rijetkost) prokuvavanje je zasigurno.