Kutiljerov plan

Post Reply
Mister Yes

#401 Re: Kutiljerov plan

Post by Mister Yes »

madner wrote: Federalne jedinice su od pocetka, izvorni suverentitet u federaciji je uvijek na federalnim jedinicama. Cak i ako nema nikakvih ovlasti. Sto se tice KPJ, upravo je tako nastala. Kraljevina je nestala, narodi su formirali republike i one su se ujedinili u federalnu drzavu.
Jugoslavija je nastala tako što su se spojile Kraljevina Srbija i država SHS. Komunisti su svo vrijeme između dva rata imali namjeru zamjeniti banovine republikama. I tada su IZMISLILI te republike. NOB je organizovana po tako zamišljenim republikama a naravno vođena sa jednog mjesta. Na kraju su organizovana i raznorazna "ZAVNO" za svaku od tih ranije zamišljenih republika. Opet ponavljam, pravno je sve jasno. ALI U NEKOM MOMENTU IZMEĐU DVA RATA NEKO JE ZAMISLIO i NACRTAO TIH 6 REPUBLIKA. Pa jebem mu miša ne pričam španski. Mene zanima taj momenat kada je odlučeno da bude 6 republika a ne kako su to kasnije pravno pokrili.
madner wrote:Tebi nista nije jasno, nisu se republike odvojile. Drzava je prestala da postoji, tj. konstantovan je raspad iste, nakon sto nije reagovala na secesiju Slovenije. Ostale Republike su se morale ocitovati o tome da li zele dalje samostalno ili se udruziti u NOVU zajednicu.
Tačno tako. Moja greška zbog brzine. Mislio sam "odvojile se" u smislu jedna od druge a ne od Jugoslavije.
Last edited by Mister Yes on 25/02/2015 15:19, edited 3 times in total.
almir90

#402 Re: Kutiljerov plan

Post by almir90 »

muha_sa wrote: otkud ovo izvuce :? -mislim na ovaj posto koji si citirAo a ja veze s vezom nemam s istim :-)
Nisam tebe optužio, već samo citiram, vidim da si i ti kopirao odnekle taj tekst. :)
almir90

#403 Re: Kutiljerov plan

Post by almir90 »

medobrundoo wrote:
i ti i drugi previđate malu "sitnicu" koju sam gore krupno istako
oni nisu ciljali na cijelu opštinu, nego na dijelove, mjesne zajednice ili popisna naselja u kojima su bili većina
a to mnogi pojma nemaju jer ne znaju detaljniju etničku strukturu opština koja se svodi na stanje po popisnim naseljima ili mjesnim zajednicama

Jedno je biti u selu većina, koje pripada opštini na čijoj teritoriji su drugi narod većina. Gore su spomenute opštine, i ako gledamo kao tekst, na tim opštinama Srbi nikad ni prije rata nisu bili većina, a pogotovo nisu sada.
medobrundoo

#404 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

almir90 wrote:
medobrundoo wrote:
i ti i drugi previđate malu "sitnicu" koju sam gore krupno istako
oni nisu ciljali na cijelu opštinu, nego na dijelove, mjesne zajednice ili popisna naselja u kojima su bili većina
a to mnogi pojma nemaju jer ne znaju detaljniju etničku strukturu opština koja se svodi na stanje po popisnim naseljima ili mjesnim zajednicama

Jedno je biti u selu većina, koje pripada opštini na čijoj teritoriji su drugi narod većina. Gore su spomenute opštine, i ako gledamo kao tekst, na tim opštinama Srbi nikad ni prije rata nisu bili većina, a pogotovo nisu sada.
e to je ta alijevsko sda-ovska šupljara koju niste mogli srbima plasirat
ko je odredio granice opština ??
kada je u pojedinim opštinama bila većina jedna a kada druga strana?
sve su to srbi dobro znali jer su brinuli o svojima, za razliku od tvoga alije i sda kompanije koji pojma ni o čemu nisu imali, a srljali u nešto što ih je vodilo u konfrotaciju sa stranom koja je bila naoružana do zuba
mg

#405 Re: Kutiljerov plan

Post by mg »

Po ovom popisu iz 1991 svi su bili nacionalno osvješteni, zaboravili su bili zajedničke akcije, zaboravili su bili zajedničke derneke...

Spremni za prve safove i rovove, osim rata i nije bilo opcije.

Činjenica je samo da je mir u BiH uspostavljen pod prisilom MZ. BiH je podjeljena onako kako je MZ od samog početka i predlagala, sa manjim izmjenama i puno više više žrtava. Te žrtve idu na dušu onih koji su tada bili na vlasti.

U okvirima svjetske politike, naši političari imaju uskogrudno provincijsko viđenje stvari. Njihov kapacitet nije bio toliki da bi mogli da shvate da u svakom slučaju više gube, nego što dobijaju.

Više bi svima ova država vrijedila sa prijeratnom industrijom i bez ratnih razaranja, nego što nam vrijedi omeđena pustahija. Ovo se prije svega odnosi na Srbe, koji su najviše doprinjeli pustošenju.

Mada čisto sumnjam i u namjere izdajnika koji su u ratu i poslije rata opljačkali sve što se moglo i doveli nas ovdje.

EZ je samo dozvolila da uništimo privredu, eliminirala sebi konkurenciju.

Al u jednom su ovi sa početka 1991 uspjeli, ogradili su torove, a to je izgleda i bio cilj.
almir90

#406 Re: Kutiljerov plan

Post by almir90 »

medobrundoo wrote: e to je ta alijevsko sda-ovska šupljara koju niste mogli srbima plasirat
sve su to srbi dobro znali jer su brinuli o svojima, za razliku od tvoga alije i sda kompanije koji pojma ni o čemu nisu imali, a srljali u nešto što ih je vodilo u konfrotaciju sa stranom koja je bila naoružana do zuba
Hebo te Alija i SDA, nemam ti ja veze sa njima, najomraženija mi stranka, za koje glasa nikad ne bih znao.

Gore sam citirao stvar o kojoj sam upoznat, i iznio činjenice. Šta, kako, gdje i ko je kriv za rat, ja ti o tome mogu reći samo što sam pročitao i čuo. Znam jedino zašto su se srpska sela odvojila od opštine Gradačac gdje su bili većina, ili u nekim gdje su čak i sami Srbi živili. Ovo dalje mi je nepoznat pojam. Samo sam reagovao gore na kopirani tekst, u kojem se navodi da su na tim opštinama Srbi bili većina i prije rata, što je laž. Toliko od mene.
muha_sa

#407 Re: Kutiljerov plan

Post by muha_sa »

almir90 wrote:
muha_sa wrote: otkud ovo izvuce :? -mislim na ovaj posto koji si citirAo a ja veze s vezom nemam s istim :-)
Nisam tebe optužio, već samo citiram, vidim da si i ti kopirao odnekle taj tekst. :)
garant nekad davno pa zaboravio :lol:

ostarilo se :-)
medobrundoo

#408 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

almir90 wrote:
medobrundoo wrote: e to je ta alijevsko sda-ovska šupljara koju niste mogli srbima plasirat
Hebo te Alija i SDA, nemam ti ja veze sa njima, najomraženija mi stranka, za koje glasa nikad ne bih znao.

Gore sam citirao stvar o kojoj sam upoznat, i iznio činjenice. Šta, kako, gdje i ko je kriv za rat, ja ti o tome mogu reći samo što sam pročitao i čuo. Znam jedino zašto su se srpska sela odvojila od opštine Gradačac gdje su bili većina, ili u nekim gdje su čak i sami Srbi živili. Ovo dalje mi je nepoznat pojam. Samo sam reagovao gore na kopirani tekst, u kojem se navodi da su na tim opštinama Srbi bili većina i prije rata, što je laž. Toliko od mene.
pa nisi dobro reagovao jer ti promakla "sitnica" koju sam uvećao
oni spominju DIJELOVE opština koji imaju srpsku većinu i za koje "smatraju" da im trebaju pripast
ako pogledaš sada podjelu, upravo možeš i vidjet da je taj dio gradačke opštine i pripao manjem entitetu
oni su svoje ciljeve i ostavrio za razliku od glupog alije i sda kompanije

Image
Last edited by medobrundoo on 25/02/2015 15:16, edited 1 time in total.
almir90

#409 Re: Kutiljerov plan

Post by almir90 »

medobrundoo wrote: pa nisi dobro reagovao jer ti promakla "sitnica" koju sam uvećao
oni spominju DIJELOVE opština koji imaju srpsku većinu i za koje "smatraju" da im trebaju pripast
ako pogledaš sada podjelu, upravo možeš i vidjet da je taj dio gradačke opštine i pripao manjem entitetu
Pa i bolje što su se odvojili, i "pripojili" RS-u, jer danas živimo rahat, i ne moramo trpiti ničija sranja i razne blokade. Što se mene tiče, pozitivna stvar što su uzeli samo ono što im i pripada, jer su tu i bili sami oni, nisu zauzeli cijeli grad i pobili civile, iako su pokušavali, ali bezuspješno.
medobrundoo

#410 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

almir90 wrote:
medobrundoo wrote: pa nisi dobro reagovao jer ti promakla "sitnica" koju sam uvećao
Pa i bolje što su se odvojili, i "pripojili" RS-u, jer danas živimo rahat, i ne moramo trpiti ničija sranja i razne blokade. Što se mene tiče, pozitivna stvar što su uzeli samo ono što im i pripada, jer su tu i bili sami oni, nisu zauzeli cijeli grad i pobili civile, iako su pokušavali, ali bezuspješno.
očito si fulno cijelu temu čija se rasprava svodi na to da se to sve moglo desit i bez 100.000 poginulih gdje je 60% Bošnjaka i bez miliona raseljenih
daddy-kool

#411 Re: Kutiljerov plan

Post by daddy-kool »

medobrundoo wrote:
očito si fulno cijelu temu čija se rasprava svodi na to da se to sve moglo desit i bez 100.000 poginulih gdje je 60% Bošnjaka i bez miliona raseljenih
To i ja govorim, jer šta je vođstvo Srba u BiH razmišljalo kada je moglo dobiti puno bolji deal '92, nego što su ga dobili u Daytonu.
Nego haj'mo mi ratovati, pa ćemo se otcjepiti.
Džaba onolikih žrtava i patnje, mržnje među narodima (dobro ovo zadnje su možda i htjeli).
Mister Yes

#412 Re: Kutiljerov plan

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote:To i ja govorim, jer šta je vođstvo Srba u BiH razmišljalo kada je moglo dobiti puno bolji deal '92, nego što su ga dobili u Daytonu.
92-ge nikako nisu mogli dobiti RS iz jednog dijela. Kako bi bošnjački lideri bez rata objasnili Bošnjacima Zvornika, Srebrenice, Bratunca, Višegrada i Rogatice da će biti dio srpskog entiteta? Nikako.
almir90

#413 Re: Kutiljerov plan

Post by almir90 »

medobrundoo wrote:
Ma nisam fulio, nisam se bavio tom temom. Samo sam gore reagovao na tekst koji je postavljen.

Što se same teme i podjela tiče, ja lično i jesam za neki novi plan podjele, da se već jednom razriješimo svi jedni drugih, i svako svojim putem. Ovo više ovako ne ide nikako, iz dana u dan je gore.

Što se tiče same teme i gore navedenog plana, nisam previše čitao o tome, pa ne mogu dani neko svoje mišljenje, a što se same priče o podjeli tiče, gore sam već napisao.
don vito

#414 Re: Kutiljerov plan

Post by don vito »

daddy-kool wrote:
medobrundoo wrote:
To i ja govorim, jer šta je vođstvo Srba u BiH razmišljalo kada je moglo dobiti puno bolji deal '92, nego što su ga dobili u Daytonu.
Džaba onolikih žrtava i patnje, mržnje među narodima (dobro ovo zadnje su možda i htjeli).
Tesko da bi 1992. mogli dobiti cijele opcine sa opcinskim sredistem, sve mjesta u kojima su Bosnjaci bili vecina: Zvornik, Foca, Vlasenica, Visegrad, Doboj, Prijedor, Srebrenica, Bratunac...
gradove (ne opcine) sa bosnjackom vecinom: Bijeljina, Bosanski Novi, Modrica, Kotor-Varos
Derventu i Bosanski Brod sa hrvatskom vecinom
Brcko kao distrikt u kojem je Srba bilo 20 posto, a Bosnjaka i Hrvata 65 posto.
Od 5 najvecih gradova u RS samo je Banja Luka imala srpsku vecinu, a sada su tu i Doboj, Prijedor, Zvornik i Bijeljina gdje su vecina bili Bosnjaci.
Last edited by don vito on 25/02/2015 15:39, edited 1 time in total.
daddy-kool

#415 Re: Kutiljerov plan

Post by daddy-kool »

Realno i sada imaš Goražde i Brčko koji dijele RS na 3 dijela, ako hoćeš da gledaš povezanost.
Da ne spominjem Sarajevo sa okolinom. Napuštanje svih velikih gradova u BiH sem BL (i ako se može svrstati i Bijeljina u to).

Plus, sve druge direktno i indirektno plaćene cijene, pričali smo o tome.

Sve osim otcjepljenja.
medobrundoo

#416 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

daddy-kool wrote:
medobrundoo wrote:
:lol: :lol:
pa ti si dosad najviše fulno do svih
oni su 92 pristali na lisabonski sporazum po kojem bi dobili mnogo manje nego sada
ali tvoj glupi alija i sda kompanija NIJE PRISTALA misleći da će dobit unitarnu Bosnu, zbog čega srbi i jesu krenuli u rat i dobili, na kraju ...najveći oblik autonomije..republiku i više nego po lisabonskom sporazumu, a alija i sda kompanija karinu
daddy-kool

#417 Re: Kutiljerov plan

Post by daddy-kool »

medobrundoo wrote:
oni su 92 pristali na lisabonski sporazum po kojem bi dobili mnogo manje nego sada
Jesi li ti pročitao Lisabonski sporazum ili onako napamet pričaš?
Republika u nazivu entiteta ima veze sa uređenjem isto da su je nazvali i monarhijom.
Last edited by daddy-kool on 25/02/2015 15:44, edited 1 time in total.
medobrundoo

#418 Re: Kutiljerov plan

Post by medobrundoo »

jok ti si
šta ti nije jasno
don vito

#419 Re: Kutiljerov plan

Post by don vito »

daddy-kool wrote:Realno i sada imaš Goražde i Brčko koji dijele RS na 3 dijela, ako hoćeš da gledaš povezanost.
Da ne spominjem Sarajevo sa okolinom. Napuštanje svih velikih gradova u BiH sem BL (i ako se može svrstati i Bijeljina u to).

Plus, sve druge direktno i indirektno plaćene cijene, pričali smo o tome.

Sve osim otcjepljenja.
Od nekih 10-ak najvecih gradova u BiH. Srbi su bili vecina samo u BL. Cilj im je bio da zauzmu sto vise i promijene demografsku sliku - odseljavanjem Srba iz Federacije i njihovim naseljavanjem u RS. U tome su vise nego uspjeli jer je "napustanje" Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice i Bihaca pomoglo da se ucvrste u Doboju, Prijedoru, Bijeljini i Zvorniku.
daddy-kool

#420 Re: Kutiljerov plan

Post by daddy-kool »

medobrundoo wrote:jok ti si
šta ti nije jasno
Kako je trebala biti organizovana država BiH?
daddy-kool

#421 Re: Kutiljerov plan

Post by daddy-kool »

don vito wrote:
Od nekih 10-ak najvecih gradova u BiH. Srbi su bili vecina samo u BL. Cilj im je bio da zauzmu sto vise i promijene demografsku sliku - odseljavanjem Srba iz Federacije i njihovim naseljavanjem u RS. U tome su vise nego uspjeli jer je "napustanje" Sarajeva, Mostara, Tuzle, Zenice i Bihaca pomoglo da se ucvrste u Doboju, Prijedoru, Bijeljini i Zvorniku.
Sve je to jasno, ali bi se demografska slika svako mijenjala kao što se i danas dan mijenja.
Pitanje je da li su mogli dobiti isto ili više da nisu insistirali na ratnoj opciji nego da su se potrudili da pregovaraju?

Otcjepljenje je trebalo biti razlog br 1 za rat, a to nisu ostvarili. Ostalo se moglo dogovarati.
155_mm

#422 Re: Kutiljerov plan

Post by 155_mm »

od kud ta potreba isticanja kuteljerovog plana u PC-u. pogotovo ovo jadikovanje nad sudbinom bosnjaka zbog propasti tog plana. znaci za sve zlocne nad bosnjacima je kriv kutiljerov plan jer nije ispostovan. znaci nikakve dahije , turci i ostali kurci nego bas kutiljero.
pa podignite mu bre spomenik na tih dvodelnih 49% BiH. ili bar jednu krsnu slavicu da mu date. na primjer jednu osrednju crkvicu sv. Kutiljera Neispostovanog na mjestu paljenja zivih 68 bosnjaka u visegradu jer nisu postovali kutiljerov plan.
madner

#423 Re: Kutiljerov plan

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote: Federalne jedinice su od pocetka, izvorni suverentitet u federaciji je uvijek na federalnim jedinicama. Cak i ako nema nikakvih ovlasti. Sto se tice KPJ, upravo je tako nastala. Kraljevina je nestala, narodi su formirali republike i one su se ujedinili u federalnu drzavu.
Jugoslavija je nastala tako što su se spojile Kraljevina Srbija i država SHS. Komunisti su svo vrijeme između dva rata imali namjeru zamjeniti banovine republikama. I tada su IZMISLILI te republike. NOB je organizovana po tako zamišljenim republikama a naravno vođena sa jednog mjesta. Na kraju su organizovana i raznorazna "ZAVNO" za svaku od tih ranije zamišljenih republika. Opet ponavljam, pravno je sve jasno. ALI U NEKOM MOMENTU IZMEĐU DVA RATA NEKO JE ZAMISLIO i NACRTAO TIH 6 REPUBLIKA. Pa jebem mu miša ne pričam španski. Mene zanima taj momenat kada je odlučeno da bude 6 republika a ne kako su to kasnije pravno pokrili.
madner wrote:Tebi nista nije jasno, nisu se republike odvojile. Drzava je prestala da postoji, tj. konstantovan je raspad iste, nakon sto nije reagovala na secesiju Slovenije. Ostale Republike su se morale ocitovati o tome da li zele dalje samostalno ili se udruziti u NOVU zajednicu.
Tačno tako. Moja greška zbog brzine. Mislio sam "odvojile se" u smislu jedna od druge a ne od Jugoslavije.
Opet si ispucao kredit za danas, previse netacnih informacija po recenici.

Jos si fino klimao glavom na casu ranije, no opet gluposti. :D
LipeCvat

#424 Re: Kutiljerov plan

Post by LipeCvat »

medobrundoo wrote:
daddy-kool wrote:
medobrundoo wrote:
ali tvoj glupi alija i sda kompanija NIJE PRISTALA misleći da će dobit unitarnu Bosnu, zbog čega srbi i jesu krenuli u rat i dobili, na kraju ...najveći oblik autonomije..republiku i više nego po lisabonskom sporazumu, a alija i sda kompanija karinu
@brundo
Alija nije ni po kojoj osnovi moj...
Kao prvo radi se o "Izjavi o principima"..tek je trebalo dogovoriti etničkoteritorijalnu raspodjelu i u tu svrhu je trebala biti osnovana nekakva radna grupa....
Osim toga prilikom svjedočenja Kutiljera tužilac je ogolio Kardžićeve namjere glede potpisivanja ovog sporazuma...skupi strpljenja i pogledaj...
Realizacija strateških ciljeva bosanskih Srba je trajala i od potpisivanja "Izjave o principima"pa do povlačenja Alijinog potpisa,čitav mjesec dana...
hizo ramidovic

#425 Re: Kutiljerov plan

Post by hizo ramidovic »

medobrundoo wrote: pa ti si dosad najviše fulno do svih
svaka ti cast, jaro, kad si to tako genijalno uocio i zakljucio.
osim svoje rijeci i potpisa, jos im karadzic ukopao par 'iljada artiljerijskih cijevi oko sarajeva kao garanciju da ce ispostovati sve to, a ovi glupani sve odbili...
Post Reply