Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Murisno1

#1 Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Murisno1 »

Pozdrav samozaposlenima. Hajde da imamo temu gdje ćemo neka svoja konkretna iskustva dijeliti, eventualno i savjete o pokretanju firme, radu, radnicima, zaposlenima, parama, ratama, kirijama, rezijama, kreditima, inveticijama i sl ... Ako ima koja budala da hoce u privatluk da mu odmah na startu kazemo kakava je to zahebancija, ali da vrijedi ako su motivi regularni i sl :D

Ja sam u privatluku od 19. godine, uspona i padova mali milion, vazda borba, milina kad zaradis svoju paru. Mislim da se poduzetnici dobro razumiju međusobom, jer pojednostavljuju stvari. Mislim, isto tako, da se nepoduzetni ljudi nikako ne razumiju, upravo jer komplikuju stvari i sl ...
Tina SA

#2 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

Odakle cemo poceti ??
Privatnici,samozaposleni i poduzetnici -ko su ti ljudi.
Da li se bave privatlukom kao osnovnom djelatnoscu ili su zaposleni u drzavnim firmama pa im privatluk dodje kao hobi .
Ovo sada sto je na sceni je zaista za diskusiju ,jer koji covjek moze sebi priustiti zadovoljstvo da ulozi svoj kapital,obezbijedi radna mjesta i nemoze da opstane jer nema reda .
Ono sto je sigurno je da svi oni koji se bave privatnim biznisom placaju doprinose i da su uredno registrovani nebi nam trebali krediti MMF-
Murisno1

#3 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Murisno1 »

Tina SA wrote:Odakle cemo poceti ??
Da li se bave privatlukom kao osnovnom djelatnoscu ili su zaposleni u drzavnim firmama pa im privatluk dodje kao hobi .
Ovo sada sto je na sceni je zaista za diskusiju ,jer koji covjek moze sebi priustiti zadovoljstvo da ulozi svoj kapital,obezbijedi radna mjesta i nemoze da opstane jer nema reda .
Ono sto je sigurno je da svi oni koji se bave privatnim biznisom placaju doprinose i da su uredno registrovani nebi nam trebali krediti MMF-
ja se nisam nikad ni na biro prijavio, a bilo je vakta kad sam bio privatnik u crnom :D
mene, drzava, apsolutno ne iteresuje. ni njene institucije, ni njene pare.

stid bi me bilo da u ovakvoj drzavi, gdje svako ko proizvodi nove vrijednosti ili strajka ili jedva zivi, pripam natprosjecnu platu ili da uzimam lovu s biroa a sposoban sam raditi ..

međutim, to je druga stvar. da je tesko, jasta je. imas rokove, namete, stisak oko vrata, nikad ne znas koja ce im nova glupost naumpast.
Tina SA

#5 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

Murisno1 wrote:
ja se nisam nikad ni na biro prijavio, a bilo je vakta kad sam bio privatnik u crnom :D

stid bi me bilo da u ovakvoj drzavi, gdje svako ko proizvodi nove vrijednosti ili strajka ili jedva zivi, pripam natprosjecnu platu ili da uzimam lovu s biroa a sposoban sam raditi ..

međutim, to je druga stvar. da je tesko, jasta je. imas rokove, namete, stisak oko vrata, nikad ne znas koja ce im nova glupost naumpast.

Nažalost,država bi trebala da se i te kako interesuje kako građanima na prostoru gdje žive omogućiti uz pomoć privatnih obveznika život dostojan čovjeka.
Prije su Općine vodile računa o potrebnim djelatnostima i potrebama građana tako da nije bilo djelatnosti koje su jedna drugoj konkurencija i nisu u interesu građana.
Zato država treba itekako da se bavi boljom poslovnom klimom i da pomaže razvoj privrede a time i zapošljavanje koje doprinosi boljem penzionom fondu.
Općina bi trebala da bude najveći saveznik svakom poduzetniku ali nije tako nažalost.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#6 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Entropio »

.
Murisno1

#7 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Murisno1 »

Tina SA wrote: Nažalost,država bi trebala da se i te kako interesuje kako građanima na prostoru gdje žive omogućiti uz pomoć privatnih obveznika život dostojan čovjeka.
Prije su Općine vodile računa o potrebnim djelatnostima i potrebama građana tako da nije bilo djelatnosti koje su jedna drugoj konkurencija i nisu u interesu građana.
Zato država treba itekako da se bavi boljom poslovnom klimom i da pomaže razvoj privrede a time i zapošljavanje koje doprinosi boljem penzionom fondu.
Općina bi trebala da bude najveći saveznik svakom poduzetniku ali nije tako nažalost.
Ma države to nit zna nit hoće. Sve što se može stavlja na teret privatnicima, a onda kad treba dat pare upru prstom opet u privatnike. Ma to mi je bolna tema i neću o tome naširoko. Država je po pitanju biznisa nula.

Jedino kome su valjali je notarima i računovođama ... njima su napravili poso. Uz to i nekim kućama tipa revicon koji ogromne pare zarađuju prepričavajući ono što piše u službenim novinama i slična sranja ..

Biznis za čovjeka, jednog :-)
pridearijana

#8 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by pridearijana »

Murisno1 wrote:Pozdrav samozaposlenima. Hajde da imamo temu gdje ćemo neka svoja konkretna iskustva dijeliti, eventualno i savjete o pokretanju firme, radu, radnicima, zaposlenima, parama, ratama, kirijama, rezijama, kreditima, inveticijama i sl ... Ako ima koja budala da hoce u privatluk da mu odmah na startu kazemo kakava je to zahebancija, ali da vrijedi ako su motivi regularni i sl :D

Ja sam u privatluku od 19. godine, uspona i padova mali milion, vazda borba, milina kad zaradis svoju paru. Mislim da se poduzetnici dobro razumiju međusobom, jer pojednostavljuju stvari. Mislim, isto tako, da se nepoduzetni ljudi nikako ne razumiju, upravo jer komplikuju stvari i sl ...
Najgore od svega mi je sto su "privatnici" na losem glasu jer kao slabo placaju a puno se radi.Ja sve u svojoj firmi izmirim na vrijeme,nije mi problem dati drzavi vecinski dio novca koji ja zaradim ali mi teze pada rad nasih ljudi.Do sad se niko od zaposlenih nije pojavio sa svijescu da treba svoju platu da zaradi i onda se cudimo sto nam je drzava u ovakvom stanju i stopa nezaposlenosti visoka.Prvo,drzava nam je upravo onakva kakva bi trebala da bude jer kako kazu svaki narod ima politicare kakve zasluzuje.Nasi ljudi nisu za posla,samo da piju kafu i komentarisu kako im nesto nije uredu.Ponekad mi djeluje kao da bi prvog u mjesecu da podigne svoju platu ali da se na poslu ni ne pojavljuje.Zao mi je svih privatnika koji posteno rade,isplacuju sve obaveze na vrijeme a imaju problema sa zaposlenima.Tek kad shvatimo sta je rad i posao i koliko se u takvo nesto treba uloziti vremena,truda,obrazovanja i sl.tad ce svima biti lakse.Najgore od svega je sto svi dodju i mole te za posao,spremni su raditi za bilo koje pare a poslije mjesec-dva misle da su svu pamet pokupili i traze vece plate i brojne beneficije.To je ono sto mi najvise smeta.Kako da ocekujem da me drzava shvati kad ne mozes naci nekoga ko ce ti raditi posao i da te razumije koliko je u danasnje vrijeme tesko zaradjivati novac.Uzas...
Murisno1

#9 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Murisno1 »

pridearijana wrote:
Murisno1 wrote:Pozdrav samozaposlenima. Hajde da imamo temu gdje ćemo neka svoja konkretna iskustva dijeliti, eventualno i savjete o pokretanju firme, radu, radnicima, zaposlenima, parama, ratama, kirijama, rezijama, kreditima, inveticijama i sl ... Ako ima koja budala da hoce u privatluk da mu odmah na startu kazemo kakava je to zahebancija, ali da vrijedi ako su motivi regularni i sl :D

Najgore od svega mi je sto su "privatnici" na losem glasu jer kao slabo placaju a puno se radi.Ja sve u svojoj firmi izmirim na vrijeme,nije mi problem dati drzavi vecinski dio novca koji ja zaradim ali mi teze pada rad nasih ljudi.Do sad se niko od zaposlenih nije pojavio sa svijescu da treba svoju platu da zaradi i onda se cudimo sto nam je drzava u ovakvom stanju i stopa nezaposlenosti visoka.Prvo,drzava nam je upravo onakva kakva bi trebala da bude jer kako kazu svaki narod ima politicare kakve zasluzuje.Nasi ljudi nisu za posla,samo da piju kafu i komentarisu kako im nesto nije uredu.Ponekad mi djeluje kao da bi prvog u mjesecu da podigne svoju platu ali da se na poslu ni ne pojavljuje.Zao mi je svih privatnika koji posteno rade,isplacuju sve obaveze na vrijeme a imaju problema sa zaposlenima.Tek kad shvatimo sta je rad i posao i koliko se u takvo nesto treba uloziti vremena,truda,obrazovanja i sl.tad ce svima biti lakse.Najgore od svega je sto svi dodju i mole te za posao,spremni su raditi za bilo koje pare a poslije mjesec-dva misle da su svu pamet pokupili i traze vece plate i brojne beneficije.To je ono sto mi najvise smeta.Kako da ocekujem da me drzava shvati kad ne mozes naci nekoga ko ce ti raditi posao i da te razumije koliko je u danasnje vrijeme tesko zaradjivati novac.Uzas...
S time se pomiri što prije. Radnik kad počne poduzetnički razmišljat, uskoro postane privatnik/poduzetnik jer sabere 2 i 2. Takve, po mom mišljenju treba čuvati ko oči u glavi. Rijetkost su, ali tako je sa svim vrijednim na svijetu.

Sa nehljebarima ne treba diskutovati. Mislim da se privatnici previše ibrete sa budalama sa onom klasičnom luzerskom pričom. Oni misle da su za sve probbleme u svijetu krive pare a jadan čim dobije platu ode kupit najnoviji mobitel, nove farmerice, nove patike... a ja se prva tri mjeseca u godini mučim da osiguram barem 80% onog što na godišnjem nivou moram dat usranom i nesposobnom državnom aparatu, a uz to ne dobijam nikakvu podršku, a uz to me još i sputavaju gdje god mogu ...

Dakle, skonto sam da s ljudima nema diskusije. Radi, ne raspravljaj se.
tzman

#11 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by tzman »

Kad je otvorena ovako zanimljiva tema da odmah priupitam par stvari koje me interesuju.

U sljedeća 3-4 dana trebam otvoriti obrt kao dodatnu djelatnost (prijavljen sam u drugoj firmi) jer tako cu izbjeci većinu plaćanja državi.

E sad da li je istina da ako imam otvorenu dodatnu djelatnost plaćam samo PDV ukoliko mi promet ne prelazi 50 000KM ?
Da li mogu koristiti najobičniju fiskalnu kasu koja se ne spaja na računar (jeftinija je) ?
Da li ovi ljudi što već rade za mene (naravno na crno) mogu raditi preko ugovora o djelu ?

Oblast kojom ću se baviti je IT i development,na otvaranje sam se odlučio jer sam dobio licencu i certifikat da mogu licencirati software po firmama a imam i partnerstvo sa jednom firmom tako da orginalne Windowse dobijam jeftino.

Dosad mi je najveci problem bio taj sto nisam mogao izdati fakturu firmama,tako da je vecina firmi odustajala od mojih usluga.
Ciprol

#12 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Ciprol »

Samo da se javim na temu i pohvalim one koji imaju volju da rade kao privatnici, a ne da čekaju hoćel' se naći na budžetu :thumbup: :thumbup:

Ova rečenica mi je toliko zasmetala. Privatnici sve krivi! Aman!
Nećemo kriviti državni aparat koji popije i pojede svaku marku, krivimo privatnike jer ne daju dovoljno para državi!
Tina SA

#13 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

Ciprol wrote:Samo da se javim na temu i pohvalim one koji imaju volju da rade kao privatnici, a ne da čekaju hoćel' se naći na budžetu :thumbup: :thumbup:

Nećemo kriviti državni aparat koji popije i pojede svaku marku, krivimo privatnike jer ne daju dovoljno para državi!

Ohh,žao mi je -neću više nikad protiv privatnika.
Hoćemo kriviti državu kada mnogi budu pošteno radili i budu na to imali pravo.
Ja sam poduzetnik iz razloga što nevolim šefovima da govorim -da ,tako je -ako nisu u pravu i znam kako su ti isti poduzetnici u nemilosti mnogih pa i samih poduzetnika.
Ja jednostavno volim zakon i ako netezimo svi zajedno tome onda ćemo još dugo lutati u mraku.
Ja znam sve i vjerujem da mnoge boli nepravda ali ona se nemože iskorjeniti nepravdom nego ukazivanjem na greške onih u državnim institucijama ali argumentima i borbom za bolje sutra.
Mnogi moji prijatelji neznaju za radno vrijeme,a zadnji koriste odmor ali u državi gdje se zatvaraju oči pred kriminalom i radom na crno -nepostoji bolje jer svi love u mutnom a to nije država po mjeri čovjeka.
Slažem se da treba mnoge poduzetnike pohvaliti samo imam zamjerku što nisu bolje uvezani i što nemaju bolje predstavnike u Parlamentu da nam nedonose zakone retroaktivno .
Ciprol

#14 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Ciprol »

Tina SA wrote:
Ciprol wrote:Samo da se javim na temu i pohvalim one koji imaju volju da rade kao privatnici, a ne da čekaju hoćel' se naći na budžetu :thumbup: :thumbup:

Ohh,žao mi je -neću više nikad protiv privatnika.
Hoćemo kriviti državu kada mnogi budu pošteno radili i budu na to imali pravo.
Ja sam poduzetnik iz razloga što nevolim šefovima da govorim -da ,tako je -ako nisu u pravu i znam kako su ti isti poduzetnici u nemilosti mnogih pa i samih poduzetnika.
Ja jednostavno volim zakon i ako netezimo svi zajedno tome onda ćemo još dugo lutati u mraku.
Ja znam sve i vjerujem da mnoge boli nepravda ali ona se nemože iskorjeniti nepravdom nego ukazivanjem na greške onih u državnim institucijama ali argumentima i borbom za bolje sutra.
Mnogi moji prijatelji neznaju za radno vrijeme,a zadnji koriste odmor ali u državi gdje se zatvaraju oči pred kriminalom i radom na crno -nepostoji bolje jer svi love u mutnom a to nije država po mjeri čovjeka.
Slažem se da treba mnoge poduzetnike pohvaliti samo imam zamjerku što nisu bolje uvezani i što nemaju bolje predstavnike u Parlamentu da nam nedonose zakone retroaktivno .
Ja nisam rekao da ne volim zakon. Znam da ima mnogo privatnika koji izrabljuju radnike, ali nek im se pošalje inspekcija koja će odraditi posao kako treba, a ne da ih se kupi sa kojim kilogramom mlade janjetine.
Nažalost, privatnici nisu uvezani, pravih predstavnika nema, jer svi ti koji su izabrani, pune svoje džepove.
Tina SA

#15 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

tzman wrote:Kad je otvorena ovako zanimljiva tema da odmah priupitam par stvari koje me interesuju.

U sljedeća 3-4 dana trebam otvoriti obrt kao dodatnu djelatnost (prijavljen sam u drugoj firmi) jer tako cu izbjeci većinu plaćanja državi.

E sad da li je istina da ako imam otvorenu dodatnu djelatnost plaćam samo PDV ukoliko mi promet ne prelazi 50 000KM ?
Da li mogu koristiti najobičniju fiskalnu kasu koja se ne spaja na računar (jeftinija je) ?
Da li ovi ljudi što već rade za mene (naravno na crno) mogu raditi preko ugovora o djelu ?

Oblast kojom ću se baviti je IT i development,na otvaranje sam se odlučio jer sam dobio licencu i certifikat da mogu licencirati software po firmama a imam i partnerstvo sa jednom firmom tako da orginalne Windowse dobijam jeftino.

Dosad mi je najveci problem bio taj sto nisam mogao izdati fakturu firmama,tako da je vecina firmi odustajala od mojih usluga.

Kao i mnogi uredno zaposlen a rado bi da iskoristi šansu i zaradi još love.
Problem što nemožeš izdavati račun je malo veći jer ako nisi registrovan a još imaš radnike na crno je privredni kriminal.Zašto iskorištavate ljude ,zar netreba i njima dati šansu da zarade i planiraju svoju porodicu ili su pogodnosti namjenjene samo za pojedine.
Znate li koliko ima takvih u BiH koji prodaju originale iskorištavajući radnu snagu.
Zašto ljudi na to pristaju -to je zaista strašno osim ako nije način da se stekne radno iskustvo.
detroit-mercy

#16 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by detroit-mercy »

Tina SA wrote:
Murisno1 wrote:

Nažalost,država bi trebala da se i te kako interesuje kako građanima na prostoru gdje žive omogućiti uz pomoć privatnih obveznika život dostojan čovjeka.
Prije su Općine vodile računa o potrebnim djelatnostima i potrebama građana tako da nije bilo djelatnosti koje su jedna drugoj konkurencija i nisu u interesu građana.Zato država treba itekako da se bavi boljom poslovnom klimom i da pomaže razvoj privrede a time i zapošljavanje koje doprinosi boljem penzionom fondu.
Mozes li elaborirati podebljano?
Tina SA

#17 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

Ciprol -razumijem sasvim ,čini mi se da su Ciprol boje najbolje i uvjek sam na strani onih koji rade u interesu i države i radnika.Poznajem takvih priličan broj i želim im zaista uspjeh i poslovnu atmosferu.
Postoje mnoge nepravilnosti i samo jako uvezani poduzetnici mogu nešto učiniti -Ne oni koje kupi politika nego oni koji su svjesni koliko jednom poduzetniku treba da otvori samo jedno radno mjesto a nekamoli više i ako iza njega nestoji država onda je to tuga.
BiH kasni u svemu a vlast se boji udruženja a tamo gdje ima straha a nema dogovora očito nije sve kako treba.
Tina SA

#18 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

Detroit -mercy
Svaka Općina je dužna da vodi računa o svojim građanima i njihovim potrebama.Poduzetnici bi trebalo da uz pomoć Općine i uz neku uzajamnu saradnju doprinesu ekonomskom napretku svoje Općine i što je najvažnije zapošljavanju i obrazovanju mladih.Nesmijem ni da pomislim kako bi uz jednu poslovnu atmosferu svaka Općina bila oaza življenja za njene građane.Poduzetnici su jedina nada za uspješan rad Općina,ali trebaju pomoć i podršku,saradnju sa Obrazovnim ustanovama i obrazovanje potrebnog kadra uz obaveznu edukaciju kod poduzetnika čime se već pri kraju školovanja dobije sposoban kadar kome se na račun znanja riješava problem zapošljavanja.
Šta mi imamo danas?
Općine koje nevode brigu o svojim građanima,njihovim potrebama i koje nije briga za poduzetnike koji pošteno rade bez ičije podrške nego podržavaju rad na crno i iskorištavanje radnika.
Protiv sam iskorištavanja i nebrige društva za mlade.
Poduzetnici nemogu sami više davati šanse dok oni koji zarađuju milione okreću glave.
Miki123

#19 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Miki123 »

Prije su Općine vodile računa o potrebnim djelatnostima i potrebama građana tako da nije bilo djelatnosti koje su jedna drugoj konkurencija i nisu u interesu građana
kad prije? prije rata, pa to nam nije valjalo.

objasni mi ovo "prije" jer ovo što si napisala je sputavanje konkurencije i fer tržišne utakmice.

numerus clausus među frizerskim salonima, buregdžijama i piljarama :-)
Tina SA

#20 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

Miki123 wrote:
Prije su Općine vodile računa o potrebnim djelatnostima i potrebama građana tako da nije bilo djelatnosti koje su jedna drugoj konkurencija i nisu u interesu građana
kad prije? prije rata, pa to nam nije valjalo.

objasni mi ovo "prije" jer ovo što si napisala je sputavanje konkurencije i fer tržišne utakmice.

numerus clausus među frizerskim salonima, buregdžijama i piljarama :-)
Da prije rata,koliko god nekome nije valjalo i koliko god su Opcine i tada profitirale,bilo je deset puta bolje nego sada.Inspekcije su radile svoj posao i nije se moglo desiti da neka piljara ,frizerski salon ili buregdzija rade 5 god neprijavljeni ili sa puskom iza vrata.
Koja je konkurencija danas?Nezdrava i kriminalna.Imamo hiljade objekata koji nisu registrovani ili rade u pripremi izbjegavajuci placati obaveze a iskoristavaju radnike.
Dovoljno je bilo uci u Skenderiju .
Nema fer utakmice dok Opcina ne odradi svoj posao i ukloni sve one koji ne ulaze u igru a to su oni koji su potencijalni rusitelji socijalnog mira .
Nema sputavanja konkurencije-postoji samo privredni kriminal,utaja poreza, neprijavljeni radnici i nije lose stvari zvati imenom.
intro

#21 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by intro »

Svaka čast za temu.

U vremenu u kojem živimo, koliko je pametno napustiti fin posao u privatnoj firmi i krenuti svojim putem, otvoriti svoju malu firmu?

S jedne strane je to izazov i onaj osjećaj da mislite da neke stvari biste radili bolje a s druge strane neka sigurnost, mnogi bi bili sretni da su na vašem radnom mjestu, posebno u državi u kojoj živimo.

Ima li takvih koji su izučili "zanat" i krenuli u privatne vode?
Tina SA

#22 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

intro wrote:Svaka čast za temu.

U vremenu u kojem živimo, koliko je pametno napustiti fin posao u privatnoj firmi i krenuti svojim putem, otvoriti svoju malu firmu?

S jedne strane je to izazov i onaj osjećaj da mislite da neke stvari biste radili bolje a s druge strane neka sigurnost, mnogi bi bili sretni da su na vašem radnom mjestu, posebno u državi u kojoj živimo.

Ima li takvih koji su izučili "zanat" i krenuli u privatne vode?

Ako bih ti rekla nemoj to učiniti,mislićeš da te mrzim a ako to učiniš za koju godinu ćeš reći-šta mi je ovo trebalo kada sam spavao mirno.
Poslovna atmosfera u BiH je nezdrava i puno je bolje za jednu dobru ekipu da rade u jednoj firmi uz uvažavanje onih koji mogu više.Razvodnjavanje kvalitetnog kadra i otvaranje novih firmi donosi dobit samo bankama,javnim preduzećima i Općinama.
Ono što je za mnoge poduzetnike problem je svakako kadar koji je u većini slučajeva radno nesposoban i smatra da znanje treba da stekne ne radnom mjestu i na teret poduzetnika.
To isto smatra i država i zato umjesto da ulažu u obrazovanje oni daju pogodnosti podobnim poduzetnicima da taj kadar stekne minimum znanja.
To je apsurd jer poduzetnici finansiraju već obrazovanje,pa biroe za zapošljavanje i na kraju opet obučavaju umjesto da zapošljavaju sposobne i razvijaju privredu -tapkaju u mjestu.
Naravno podrška otvaranju novih poslovnih jedinica je veoma aktuelna a da li će taj poduzetnik uspjeti u nezdravoj poslovnoj atmosferi zavisi koliki mu je imunitet.
agnostic_front

#23 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by agnostic_front »

Tina SA wrote:Ako bih ti rekla nemoj to učiniti,mislićeš da te mrzim a ako to učiniš za koju godinu ćeš reći-šta mi je ovo trebalo kada sam spavao mirno.
Poslovna atmosfera u BiH je nezdrava i puno je bolje za jednu dobru ekipu da rade u jednoj firmi uz uvažavanje onih koji mogu više.Razvodnjavanje kvalitetnog kadra i otvaranje novih firmi donosi dobit samo bankama,javnim preduzećima i Općinama.
Ono što je za mnoge poduzetnike problem je svakako kadar koji je u većini slučajeva radno nesposoban i smatra da znanje treba da stekne ne radnom mjestu i na teret poduzetnika.
To isto smatra i država i zato umjesto da ulažu u obrazovanje oni daju pogodnosti podobnim poduzetnicima da taj kadar stekne minimum znanja.
To je apsurd jer poduzetnici finansiraju već obrazovanje,pa biroe za zapošljavanje i na kraju opet obučavaju umjesto da zapošljavaju sposobne i razvijaju privredu -tapkaju u mjestu.
Naravno podrška otvaranju novih poslovnih jedinica je veoma aktuelna a da li će taj poduzetnik uspjeti u nezdravoj poslovnoj atmosferi zavisi koliki mu je imunitet.

A gdje ce to da stekne znanje? Ne mislis valjda da na fakultetu treba da nauci kako treba da radi?
Problem je sto je obrazovanje preobimno, i oduzima previse vremena, koje bi se iskoristilo tako sto bi studenti mogli da rade part-time poslove gdje bi ucili. Ako mislis na te mane u obrazovnju, slazemo se. Ako mislis da neko ko je izasao sa fakulteta treba odmah da zna svoj posao, ne slazemo se. Moje misljenje je da mnogo teze steci radnu naviku nego nauciti poslovne zadatke, a ta navika se upravo stice kroz zaposljavanje u tim mladjim danima. Dakle, i obrazovanje snosi krivicu, ali i mi sami, koji nismo bas vicni radu, ipak se mora priznati.

Sto se ostalog tice, poslovna atmosfera je katastrofalna, a ne nezdrava, zelimo kapitalizam, u glavama nam je socijalizam, sta je ovo sto danas imamo...ko zna...
Tina SA

#24 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by Tina SA »

agnostic_front wrote:
Tina SA wrote:Ako bih ti rekla nemoj to učiniti,mislićeš da te mrzim a ako to učiniš za koju godinu ćeš reći-šta mi je ovo trebalo kada sam spavao mirno.

A gdje ce to da stekne znanje? Ne mislis valjda da na fakultetu treba da nauci kako treba da radi?
Problem je sto je obrazovanje preobimno, i oduzima previse vremena, koje bi se iskoristilo tako sto bi studenti mogli da rade part-time poslove gdje bi ucili. Ako mislis na te mane u obrazovnju, slazemo se. Ako mislis da neko ko je izasao sa fakulteta treba odmah da zna svoj posao, ne slazemo se. Moje misljenje je da mnogo teze steci radnu naviku nego nauciti poslovne zadatke, a ta navika se upravo stice kroz zaposljavanje u tim mladjim danima. Dakle, i obrazovanje snosi krivicu, ali i mi sami, koji nismo bas vicni radu, ipak se mora priznati.

Sto se ostalog tice, poslovna atmosfera je katastrofalna, a ne nezdrava, zelimo kapitalizam, u glavama nam je socijalizam, sta je ovo sto danas imamo...ko zna...

Čuj na fakultetu da uči.Ma daj,tamam posla,ko bi kafe ispijo. :D
Problem je što program obrazovanja nema veze s vezom,primitivan je i zastario i nije sve u štrebanju.
Upravo poslići u struci 3 puta sedmično po 2 h,ništa naporno a dovoljno da spojiš teoriju i praksu i zavoliš ono što radiš jer to možeš samo ako znaš.
E sad radne navike se ne stiču po završetku fakulteta nego od malih nogu.Znaš ono slaganje igračaka,preuzimanje obaveze u kući pa dalje dok ne naučiš da ti nije ništa teško.
Ja primim radnicu i ona gleda u jednu tačku i gleda i gleda i čeka platu .
Za mene je to psihijatriski slučaj .
Meni je uvjek u glavi bila obaveza i želja da zaradim novac.
Do nas je koliko imamo viziju i želimo od svoga života nepraviti nešto a ne kriviti druge .
Ovo što danas imamo je primitivizam ,feudalno društvo i izrabljivanje ljudi .
Ja opet mislim da čovjek to sebi netreba da dozvoli i da treba mjenjati neke loše navike .
Recimo radne-dok studiraš nađeš poslić u struci i svaki dan nešto naučiš,kradeš znanje od drugih i kad završiš fakultet ti si već zaposlen ako zaslužiš povjerenje.
oridjidji

#25 Re: Kutak za privatnike, samozaposlene i poduzetnike

Post by oridjidji »

Može li nam neko objasniti proceduru kako recimo registrovati udruženje, klub, kafić, firmu ili samozaposlenje. Kroz jedan niz koraka?
Post Reply