Vjerovatno je vec bilo tema za kritikovanje demokratije ali koliko pratim nije odavno pa bi bilo lijepo da se sastanemo ovdje i da fino, koliko je moguce argumentovano onako ko ljudi ispljujemo po tom toliko navikanom sistemu i ako nista - dadnemo sebi oduska i izrazimo svoju frustraciju
Ne bih volio kontraargumente "pa sta je bolje, jel ko Saddam" ili "sta da ti je ko ovo ko ono", dakle ja ama bas ni sa čim ne poredim niti pravim komparacije niti navijam za nesto drugo, nego čisto me evo ovo sto nam se toliko promovise i u čemu cemo svakim danom sve vise trpiti jako nervira.
Takodjer ni argumentacije tipa "pa mi jos nismo demokratska zemlja" mi nisu previse suvisle jer je to samo djelomično tačno, jer ipak sistem glasanja i izbora, sloboda i ljudskih prava (a to je ono sto Zapad najvise i forsira i sili) je uglavnom implementirano.
Eto imamo izbore, eto biramo, ali nista se ne mijenja, i evo nek to bude prva kritika da demokratija je kukavičje jaje upravo zato sto moze sve da znači ali me jako smeta kad to prevode sa "vladavinom naroda"
Dakle jos napomena, ja govorim o demokratiji koju vidim i koju zivim, dakle realnom konceptu, mozda bi neka druga demokratija imala vise smisla ali to je nagadjanje.
I nemojte reci "ovo je kod nas, zemlje u kojim je zazivila demokratija su super" jer je to bajka za djecu. Eno Amerike i u sta se pretvorila demokratija i ljudska prava i slobode.
Evo kad sam kreno da jos spomenem sta me jos jako frustrira, to je sto dvije budale mogu naglasati jednog pametnog, i sto je glas moje rahmetli nane sa 3 razreda osnovne vrijedio koliko i glas dr. Filipovica, dr. Lagumdzije, Silajdzica, Bogićevića itd (bez ulaska u njihove političke opcije ili ličnosti) profesora na nasim fakultetima, doktora nauka i sl. dakle "učenog svijeta".
Ili sto u demokratiji upravljaju pare i politička ili druga kritična podobnost. Ne moze se na izbore ni kandidovat bilo ko, posebno ne onaj "ko" bez para i bez jakih veza, bez obzira koliko mozda bio pozitivan za taj "narod" kojeg su puna usta svih...
Ili sto zapravo tu i nema nekih puno izbora, eno u Americi imamo dvije opcije koje su redovno negdje u pet deka, a konačnu vagu zapravo donose manjine ili skupine podlozne malverzaciji i manipulaciji.
I stosta bih ja mogo jos ali eto da i vama ostavim prostora za pljuvanje, i ako je moguce i argumentaciju.
Ovo sve naravno govorim kao običan gradjanin, intelektualac kojeg sve to fino mlati po ledjima pa zeli da se oglasi, bez previse neke akademizacije...
Eh eto deder...