Odgovor je isti : ZATO
Kutak za ljubitelje matematike
-
MokeQc
#76 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Ova tema mi je vrlo slicna onoj : 'Zasto muskarci vole sise ?'
- interface
#77 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
ZATO sto moguMokeQc wrote:Ova tema mi je vrlo slicna onoj : 'Zasto muskarci vole sise ?'
- nellington
#78 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Zašto se ljudi penju na planine? Zato što su tu.interface wrote:ZATO sto moguMokeQc wrote:Ova tema mi je vrlo slicna onoj : 'Zasto muskarci vole sise ?'
- bez_ideje
#79 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Ne volim je zato sto ne dobijes nista uistinu novo,nista licno i tvoje!
- nellington
#80 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Kako se onda pišu naučni radovi u oblasti matematike?bez_ideje wrote:Ne volim je zato sto ne dobijes nista uistinu novo,nista licno i tvoje!
U kojoj to nauci dobiješ nešto novo, lično i svoje bez zadiranja u materiju?
- bez_ideje
#81 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Pa ne pricam o naucnim radovima,nego ovoj skolskoj matematici ! Ko hoce da pise naucne radove dakako ce zadirati u sve sto ima veze sa tim!
- nellington
#82 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Dobro - ali i dalje stoji drugo pitanje - koja nauka ti nudi to svoje, lično i novo?
- bez_ideje
#83 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Od nauke mi pada na pamet mozda hemija-smuckas neku svoju kremu,otkrijes novi lijek ,biologija-otkrijes novu vrstu.....
Zato sam ja ljubitelj umjetnosti
- nellington
#84 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Eh, i za tu kremu/lijek/vrstu valja se udubiti u materiju - i to isto toliko koliko treba udubljivanja za otkriće u matematici.bez_ideje wrote:Od nauke mi pada na pamet mozda hemija-smuckas neku svoju kremu,otkrijes novi lijek ,biologija-otkrijes novu vrstu.....
Eh, umjetnost, to je nešto drugo
- chuchumbamayumbe
#85 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Evo, moze se recimo dobiti nagrada od $1.000.000 za rjesenje jednog od ovih problema (jedan je nedavno rijesio Rus, jos nije prihvatio nagradu).
http://www.claymath.org/millennium/ (zaboravio sam staviti link na probleme od $1.000.000, pa ako ima ko zainteresovan, dumajte!)
Ne bi me cudilo da profesori koji drze matematiku na ETF-u i srodnim fakultetima iduce godine uvrste i "The Poincaré conjecture" tj, Poincareovu teoremu kao obaveznu na ispitima, uz dokazivanje od A do Z.
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /061222014
http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /100323016
Naravno, opet kazem, matematika je prelijepa nauka, obozavao sam baratati ciframa, formulama, rjesavati zadatke, ali kada se sve svelo na suhoparno bubanje kod Vajzovica i kojekakve nebulozne olimpijske zadatke, tada sam je prestao voljeti u tolikoj mjeri.
http://www.claymath.org/millennium/ (zaboravio sam staviti link na probleme od $1.000.000, pa ako ima ko zainteresovan, dumajte!)
Ne bi me cudilo da profesori koji drze matematiku na ETF-u i srodnim fakultetima iduce godine uvrste i "The Poincaré conjecture" tj, Poincareovu teoremu kao obaveznu na ispitima, uz dokazivanje od A do Z.
http://www.sarajevo-x.com/scitech/nauka ... /061222014
http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /100323016
Naravno, opet kazem, matematika je prelijepa nauka, obozavao sam baratati ciframa, formulama, rjesavati zadatke, ali kada se sve svelo na suhoparno bubanje kod Vajzovica i kojekakve nebulozne olimpijske zadatke, tada sam je prestao voljeti u tolikoj mjeri.
Last edited by chuchumbamayumbe on 11/04/2010 20:36, edited 2 times in total.
- nellington
#86 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Neće Griša to nikad ni prihvatitichuchumbamayumbe wrote:Evo, moze se recimo dobiti nagrada od $1.000.000 za rjesenje jednog od ovih problema (jedan je nedavno rijesio Rus, jos nije prihvatio nagradu).
-
ja71
#87 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Umjetnost je subjektivna a matematika objektivna.nellington wrote: Eh, umjetnost, to je nešto drugo
A neki ljudi tu ne uocavaju ogromnu razliku
-
michio
#88 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Grisa je ruska skola. Inace matematika se vise postuje u istocnoj Evropi nego na zapadu. Za 15 godina koliko sam vani nikad nisam cuo za matematicku olimpijadu dok se kod nas stalno spominje.
- nellington
#89 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Upravo - mi još držimo do nekih stvari - dokad, ne znam. Ekipe zemalja zapadnog svijeta na olimpijadama se ni po čemu ne razlikuju od ruskih ili kineskih: sastavljene su gotovo isključivo od Rusa, Rumuna i Azijata.michio wrote:Grisa je ruska skola. Inace matematika se vise postuje u istocnoj Evropi nego na zapadu. Za 15 godina koliko sam vani nikad nisam cuo za matematicku olimpijadu dok se kod nas stalno spominje.
- blackberry
#90 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Mogu samo reći da sam luuuuuda za matematikom
Završila ETF
Upisala 10-ke iz Mat 1 i Mat 2. Držala nastavu na Bolonji na ETF-u iz IM1 i IM2. Sada radim sa studentima na PhD-u na Ekonomiji (matematička podloga za makro, mikro, ekonometruiju itd) i držim instrukcije iz matematike za studente sa skoro svakog faxa. Sigurno nije prošao niti jedan dan u zadnjih 10 godina a da nisam uradila neki zadatak
znam, postala sam opsesivna matematikom...ali, šta ću
to je jače od mene
što više čitam stručnu literaturu - sve mi je zanimljivija
čak sam počela čitati i beletristiku baziranu na matematici

- nellington
#91 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Znači čita se Simon Singh, ili možda Papagajeva teorema 
- blackberry
#92 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Trenutno Papagajeva teorema 
- nellington
#93 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Sofijin svijet na matematički način - vidiš, to nije loša ideja kako da ljudi zavole matematiku - ako sam ja zavolio filozofiju čitajući Sofijin svijet, možda bi neko zavolio matematiku čitajući Papagajevu teoremu...
- andolC
#94 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
umjetnost itetako ima veze sa matematikom.ja71 wrote:Umjetnost je subjektivna a matematika objektivna.nellington wrote: Eh, umjetnost, to je nešto drugo
A neki ljudi tu ne uocavaju ogromnu razliku
ako govorimo o muzici note, ritam, takt itd. je cista matematika, ako govorimo o slikanju tu su proporcije, stih se moze matematicki objasniti, itd...
zlatni rez je matematicki termin, a nevjerovatno je koliko je puno primjenjen u umjetnosti
matematika je zajebana stvar, i nemojte se s tim zajebavat
- blackberry
#95 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Možda ako shvate da u matematici sve ima svoje zašto i da svaka teorema i otkriće imaju svoju historiju - možda će im biti lakše otvoriti svoja srca matematici
btw, meni je matematika super zanimljiva
Od srca preporučam Papagajevu teoremu - nije 'teška' za čitanje :d Btw, Sofijin svijet rules!
- nellington
#96 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Meni je uvijek bilo žao što nikad nisam imao vremena ljudima na tutorijalima pričati tu historiju iza svih tih teorema - priču u sukobu Newtona i Leibniza, priču o zlom Cauchyju, mladom Abelu, svestranom Lagrangeu... Možda bi nekom bilo interesantnoblackberry wrote:Možda ako shvate da u matematici sve ima svoje zašto i da svaka teorema i otkriće imaju svoju historiju - možda će im biti lakše otvoriti svoja srca matematicibtw, meni je matematika super zanimljiva
![]()
Od srca preporučam Papagajevu teoremu - nije 'teška' za čitanje :d Btw, Sofijin svijet rules!
- blackberry
#97 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Nisam ni ja bila u mogućnosti da im pričam o njima, ali sam im uvijek govorila da si nađu vremena da to sami pročitaju (po poznatom principu: 'Google is my friend'
). Pored svih zadataka koje sam im trebala uraditi - za to nije bilo vremena 
- Simply_Red
#98 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Po mom skromnom misljenju, sve je do pristupa predavaca u ranim fazama zivota. Sve to krene ovako: U prva 4 razreda osnovne skole svi uglavnom nauce osnovne stvari. Eh sad, 5 osnovne ( a to pricam iz licnog iskustva), je vec doba kad se pocinju individualni interesi razvijati. Tako da vec u 5-6 imas klince koji uce to sve napamet, da ne bi razocarali roditelje, i imas one koji se pocinju baviti drugim stvarima, i tako preskoce par lekcija sa osnovnim problemima iz matematike, i to ih prati kroz cijelo skolovanje. Sve je u pristupu, djecu od pocetka treba uciti o primjenjivosti matematike, o nekim malo zanimljivijim temama tipa dimenzije itd. Sjecam se milion puta kad profesorica u srednjoj skoli objasnjava neku lekciju, i mene to pocne interesovati, ali sam puno toga propustio.
S tim u skladu bih zelio da mi neko preporuci neku literaturu, ali ono.. vise teorijski posto sam u tom fazonu ovih dana
S tim u skladu bih zelio da mi neko preporuci neku literaturu, ali ono.. vise teorijski posto sam u tom fazonu ovih dana
- Ave, Nijaz!
#99 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Kontao sam nesto napisati, ali nemam komentara, ovo je previse za mene.
Last edited by Ave, Nijaz! on 11/04/2010 22:06, edited 1 time in total.
- atko
#100 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?
Da se ja pitam "Papagajevu teoremu" bi morale poznavati i cistacice koje ciste kabinet matematike ... a o predavacima da i ne govorim
Ako se malo osvrnemo oko sebe sve je zapravo matematika
Ako se malo osvrnemo oko sebe sve je zapravo matematika