Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Dioda

#26 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Dioda »

nellington wrote:Svaka čast da takav math-hater na kraju upiše ETF ;)
Imala sam srecu da u kuci imam studenta etf-a koji mi pokaza da se matematika moze pravo zagotiviti :D I iako sam onako mrzila matematiku, sad se ne bih mogla zamisiti kako ucim neku suhoparnu teoriju :D

I dalje krivim profesore i nastavnike matematike koji jednostavno niti znaju objasniti neke stvari, niti se trude :D
MAN-lion's coach

#27 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by MAN-lion's coach »

..........
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:49, edited 1 time in total.
illuminated

#28 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by illuminated »

nellington wrote:Zašto ljudi (djeca, studenti, ali i stariji) tako često ističu kako ne vole matematiku, mrze matematiku i sl? Zašto je tako česta reakcija na rečenicu: "ja sam matematičar" upravo ova: "jao, ja nikad nisam volio/voljela matematiku, meni matematika nikad nije išla" i td, a to nije slučaj u tolikoj mjeri sa drugim predmetima, naukama i zvanjima?
ako je ona..onda je jednostvavno...."pridji da ti pokazem...zamisli neprigusene, harmonijske oscilacije...ovako..."
"formule cemo napisati kasnije..." i zavolice s vremenom...:P
ako je on..."ko te *ebe sto ne kontas"

sto bi reko Azem..ko vidi, vidi. ko ne vidi, bolje nek se ranije ispise, dok jos ima vremena..lol
cyprus

#29 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by cyprus »

Inače volontiram u SOS Kinderdorf centru kao instruktor matematike za osnovce :D , i mislim da znam zašto djeca a i ostali ne vole matematiku. Jednostavno je količina gradiva preobimna i oni koji "nisu talentovani" za matematiku stvarno to teško mogu pratiti. Također se uči i mnogo beskorisnih vrsta zadataka za osnovno obrazovanje. Tako da ja jedva uspijem učeniku objasnit jedno, a već sljedeći čas uči nešto drugo, i učeći to, zaboravi ovo prvo :-) .

A kad sam ja bio učenik, puno bolje mi je išla geometrija (iz koje sam imo 4-5) od algebre (čvrsta trica :D ). A u srednjoj kad sam vidio one integrale, logaritme, trigonometriju ... jooooooooooooj :x
blaster

#30 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by blaster »

Kako se misli rijesiti( ili se vec rijesio ) IM1 i IM2 ako je ovoliki mrzitelj? :?
pustopoljina

#31 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by pustopoljina »

sta da kazem...
pismeni 6 (jedva)
usmeni 10 (rasturila).
jedna usta sto jezika :D
mislim da nemam zivaca sjediti i vjezbati...jedino lijepo u mintakovicevoj zbirci tokom srednje bila je trigonometrija i analiticka geometrija,sve ostalo je bila MUKA.
nellington

#32 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

blaster wrote:
Kako se misli rijesiti( ili se vec rijesio ) IM1 i IM2 ako je ovoliki mrzitelj? :?
Riješila, Matematike 1 i Matematike 2 (IM1 i 2 su bolonjski predmeti, koleginica Dioda je antebolonjac, ako se ne varam)

@pustopoljina: na kom to fakultetu se desilo čudo da neko ima bolju ocjenu na usmenom nego na pismenom? :o
pustopoljina

#33 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by pustopoljina »

nellington wrote:
blaster wrote:
Riješila, Matematike 1 i Matematike 2 (IM1 i 2 su bolonjski predmeti, koleginica Dioda je antebolonjac, ako se ne varam)

@pustopoljina: na kom to fakultetu se desilo čudo da neko ima bolju ocjenu na usmenom nego na pismenom? :o
lakse da kazem kako se zvala profesorica:
camila ljubovic :D
mozda je i do srece...ispred mene (otvorena vrata) je bila cura koja nije znala pitagorinu teoremu.
a mene je stari naucio i to u stihovima :D
nellington

#34 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nellington »

pustopoljina wrote: lakse da kazem kako se zvala profesorica:
camila ljubovic :D
mozda je i do srece...ispred mene (otvorena vrata) je bila cura koja nije znala pitagorinu teoremu.
a mene je stari naucio i to u stihovima :D
eee, to bar zna svako dete :D
pustopoljina

#35 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by pustopoljina »

vidis :D
nAN3

#36 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by nAN3 »

Basčelija Jasna :wink:
Ave, Nijaz!

#37 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Ave, Nijaz! »

Matematika se samo buba, kao pjesmica, nema tu kontanja, to je opca zabluda.
Dioda

#38 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Dioda »

blaster wrote:Kako se misli rijesiti( ili se vec rijesio ) IM1 i IM2 ako je ovoliki mrzitelj? :?
@nellington vec napisa odgovor :-D I da jos dodam da neko, ko mrzi matematiku ne moze studirati na etf-u. Iz prostog razloga sto je bukvalno svaki predmet matematika :lol:
pustopoljina wrote:usmeni 10 (rasturila).
deeeseet :shock: :D Svaka cast :-D
Ave, Nijaz! wrote:Matematika se samo buba, kao pjesmica, nema tu kontanja, to je opca zabluda.
Cuj nema kontanja :shock: Jest' ako mislis na tablicu mnozenja :D
Ave, Nijaz!

#39 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Ave, Nijaz! »

Dioda wrote:
Ave, Nijaz! wrote:Matematika se samo buba, kao pjesmica, nema tu kontanja, to je opca zabluda.
Gdje ima kontanja?
interface

#40 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by interface »

slazem se da mnogo ucenika matematiku tesko prihvata. imao sam primjer toga kod mog sina. onda smo sjeli zajedno i malo izmjenili pristup ucenju matematike. od tada je sve kako treba.

siguran sam da je problem u pristupu matematici. famu koja se oko nje podize dijete skuplja od roditelja i drugih ucenika. sasvim sigurno, najveci doprinos toj fami daju i sami nastavnici matematike.

evo jednog ted predavanja na tu temu.

http://www.ted.com/talks/lang/eng/arthu ... ation.html
Last edited by interface on 11/04/2010 19:20, edited 1 time in total.
melb26sa

#41 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by melb26sa »

Mislim da otkad sam u 5-6tom razredu zbog povrede fulila predavanja o razlomcima nikad je vise nisam skontala. Geometrija hajde i ok ali ovo ostalo... ma jok. Zato jezici idu bez ikakvog problema.
Moj muz cista suprotnost - matemacki genije - eno sam ga uspjela nagovoriti da upise accounting pa mi se sad hvali kako rastura - sve As (10tke). Ali jezici - zna 10 recenica na bosanskom i to je to.
ljubav_aha

#42 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by ljubav_aha »

matematika iziskuje uporan i konstantan rad,znaci vise je u pitanju lijenost,a drugo,ako neko voli rjesavati matematicke probleme u obliku zabave,to znaci da osoba zaista voli matematiku,npr, meni je matematika bila sasvim u redu,ali je ne volim ,iako sam radila instrukcije po komsiluku
pjegica

#43 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by pjegica »

Ja sam među onima koji mrze matematiku. Uvijek sam u školi imala sve petice i jednu dvicu, iz matematike. Nisam bila ni previše lijena, znala sam nekad dugo da vježbam i pokušavam skontat, al najčešće džaba. I sad se često uhvatim u računanju na prste. Ne krivim nikoga, do mene je...
Nekim čudom su mi fizika i hemija kasnije išle...
Mada, trenutno mi je dobro bez svega toga...
ljubav_aha

#44 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by ljubav_aha »

melb26sa wrote:Mislim da otkad sam u 5-6tom razredu zbog povrede fulila predavanja o razlomcima nikad je vise nisam skontala. Geometrija hajde i ok ali ovo ostalo... ma jok. Zato jezici idu bez ikakvog problema.
Moj muz cista suprotnost - matemacki genije - eno sam ga uspjela nagovoriti da upise accounting pa mi se sad hvali kako rastura - sve As (10tke). Ali jezici - zna 10 recenica na bosanskom i to je to.

:lol: :thumbup:
kurty

#45 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by kurty »

Eh ta divna matematika...
Volio sam je, mislim kao predmet... A sad kao nesto sto upotrebljavam stalno je prava stvar...

Znate kad se matematika zavoli...Kad radite zadatak, gdje izmedju da znaka jednakosti napisete 4 reda, i na kraju dobijete jedan od dva najcesca rezultata u matematici "1" ili "0"

Ili kad kroz zadatak, definisete kretanje muhe u zraku... Milina brate, milina...

A oblast... Daleko najdraza trigonometrija... Pa kad sin, cos, tg, ctg izracunaju sve sto vam treba, a imate samo jednu malu sliku, sa dva broja...
kurty

#46 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by kurty »

Ave, Nijaz! wrote:
Dioda wrote:
Gdje ima kontanja?

evo gdje ima kontanja... :D :D :D

Image
Static-X

#47 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Static-X »

ja se volim igrat s brojevima
paja patak

#48 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by paja patak »

volila u osnovnoj :D

zamrzila u srednjoj (:? valjda pubertet ko ce znat)

zavolila ponovo na faxu :D

vecina je ne voli zato jer je potrebno jako mnogo vjezbanja, i povezivanja gradiva (pogotovo u visim matematikama)... to je moje neko objasnjenje...

a ima i krivice u profesorima koji cesto ne znaju objasnit i ubiju svaku zelju za matematikom u tebi :x :lol: :lol:
Ave, Nijaz!

#49 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by Ave, Nijaz! »

kurty wrote: evo gdje ima kontanja... :D :D :D

Image
Znam da je ironicno od tebe, ali evo uzmimon i taj banalni primjer.

Imas teoremu, teorema definise obicnu jednakost, uvrstis brojeve u jednakost i rijesis djeciji problem.
Nema tu nikakvog kontanja, cista teorija.
minjonja

#50 Re: Zašto ljudi mrze matematiku?

Post by minjonja »

ucitelji, nastavnici i profesori i sam nastavni program. izmisljanje nekih 20 metoda kako sabrati 2 broja, rastavljanje na hiljadu faktora koje bez veze zauzima mjesto u glavi... od 1-4 razreda cista glupost se uci, a onda u 5 nekakvi razlomci, zarezi iza brojeva, postoci, da se djeci zamanta. treba fino razgoditi to gradivo na 8-9 godina, da se uvede barem jos 1 dodatni cas sedmicno da se vjezba. predavaci kazu uradi to i to za zadacu, kao da dijete zna to kuci ponoviti ili roditelji da im pokazu :run: a u skoli im ofirno onda pitati kako se radi neki zadatak, nego uvijek prepisu od onih sto su matematiku znali.
da ne govorim kako je u srednjoj meni bilo. bila sam prirodni smjer, a imala smo matematiku skoro kao matematicari, a oni su imali 2 casa vise sedmicno od nas.

nista ni s cim nije uskladjeno, ne samo matematika. iz biologije u prvom razredu na pocetku rade vodu, bjelancevine, ugljikohidrate, jone, minerale koji se u hemiji tek lagano u 2. i 3. radi malo dublje, a iz fizike tek u 4. objasnjava. onda latinski koji se uci tek pred kraj skolovanja, ako se uopste uci, a koji treba da bude neki osnov u izucavanju jezika. u drugom iz fizike imali zadatke sa cosinusom, a to se tek u 4 iz matematike radi... ima ovoga jos bruku.
Post Reply