ucitelji, nastavnici i profesori i sam nastavni program. izmisljanje nekih 20 metoda kako sabrati 2 broja, rastavljanje na hiljadu faktora koje bez veze zauzima mjesto u glavi... od 1-4 razreda cista glupost se uci, a onda u 5 nekakvi razlomci, zarezi iza brojeva, postoci, da se djeci zamanta. treba fino razgoditi to gradivo na 8-9 godina, da se uvede barem jos 1 dodatni cas sedmicno da se vjezba. predavaci kazu uradi to i to za zadacu, kao da dijete zna to kuci ponoviti ili roditelji da im pokazu

a u skoli im ofirno onda pitati kako se radi neki zadatak, nego uvijek prepisu od onih sto su matematiku znali.
da ne govorim kako je u srednjoj meni bilo. bila sam prirodni smjer, a imala smo matematiku skoro kao matematicari, a oni su imali 2 casa vise sedmicno od nas.
nista ni s cim nije uskladjeno, ne samo matematika. iz biologije u prvom razredu na pocetku rade vodu, bjelancevine, ugljikohidrate, jone, minerale koji se u hemiji tek lagano u 2. i 3. radi malo dublje, a iz fizike tek u 4. objasnjava. onda latinski koji se uci tek pred kraj skolovanja, ako se uopste uci, a koji treba da bude neki osnov u izucavanju jezika. u drugom iz fizike imali zadatke sa cosinusom, a to se tek u 4 iz matematike radi... ima ovoga jos bruku.