nellington wrote:
Šta ste mi donijeli za rođendan?

http://www.jaredlander.com/wordpress/wo ... e-2011.jpg
nellington wrote:
Šta ste mi donijeli za rođendan?

nellington wrote:Drago mi je da ova tema još uvijek privuče nove korisnike foruma da podijele svoja iskustvaSad nešto razmišljam... mislim da nikad nisam pričao o svojim iskustvima u osnovnoj i srednjoj školi - možda je tako i bolje. Razočarali biste se da čujete.
Da je rodici matematika iole zanimljiva ili da joj je stalo, ne bi tražila tebe da joj objašnjavaš. Sam sebe kontradiktuješ, s jedne strane kažeš da je potrebno matematiku predstaviti na pristupačan način i zainteresovati, a s druge nemaš strpljenja za one koji nemaju strpljenja za matematiku.Denox wrote:Rego sam se samo da napisem post ovde u ovoj temi,tj. moje iskustvo sa matematikom.
Sad sam trenutno 2 razred Gimnazije u Goraždu.U osnovnoj školi sam imao odličnog nastavnika uz kojeg sam veoma zavolio matematiku,pored rada i učenja je uvijek bilo šale čime bi on na neki način podsticao učenike da zavole matematiku.Smatram da se matematika nemoze odjednom nauciti,ona se uci citav zivot.Imam sad u srednjoj par drugova koji imaju sve petice sem matematike,fizike i hemije(a to meni dize prosjek) ne znaju dva razlomka razlicitih nazivnika sabrati i kad meni neko kaze pokazi mu...kako da mu pokazem kad on ne zna osnovne stvari ://
Imam rodicu koja je 7 razred devetogodisnje škole i sad mene tetka smara da joj objasnjavam zato sto je ona slaba iz matematike.Kad odem ja kod nje da joj pomognem potpuno je nezainteresovana,ja joj to sve objasnim fino,korak po korak.I posle pitam je da uradi primjer sama kad nista ne zna.I meni je stvarno ubitacno dosadno takvim osobama pokazivati kad ona mene ne je*e ni 2% posto.
Znaci glavno je naci metodu stimulacije ucenika,predstaviti matematiku na "zanimljiv" nacin.U osnovnoj je moj razred bio najjaci na kantonu iz matematike.Prva tri mjesta na kantonalnom su skoro uvijek iz mog razreda bila,mada ja nisam bio medju njima,ali sam uvijek ih u stopu pratio.
Sada kad sam dosao u srednju skolu,nekako mi je mozak "sazrio".Bolje razmisljam i bolji sam od par tih ucenika koji su mene potcjenjivali u osnovnoj.Trenutno u srednjoj nemam stalnog profesora sto mi veoma puno otezava rad.U 2 godine su mi promjenila vec 3 profesora,a nadzire se i četvrti.Dodatan problem u vjezbanju mi predstavljaju netacni podaci u knjigama.Npr. ja uzmem da vjezbam malo i uradim zadatak,pogledam tamo rjesenje kad ono drugacije.Pregledam po 5 puta da vidim gdje sam napravio gresku i kad mi profesor kaze da je pogresno u knjizi pa ja bih je zapalio.
Tako da bih svima preporucio da traze starije neke knjige ili da traze pouzdane sajtove na internetu.

atko wrote:nellington wrote:Drago mi je da ova tema još uvijek privuče nove korisnike foruma da podijele svoja iskustvaSad nešto razmišljam... mislim da nikad nisam pričao o svojim iskustvima u osnovnoj i srednjoj školi - možda je tako i bolje. Razočarali biste se da čujete.
ja sam nakon solidnog i obecavajuceg starta u prvom osnovne ... vazda sam se vrtio oko nekih cetvorki ... i svi su kao supljirali, ucitelj, pedagog, stari ... sad ce on biti odlican u drugom radimo mi na tome ... ja prodjem sa dvicom na polugodistu (tad nije bilo tromjesecja)... iz matematike... radni list .. jedno 15 zadaca izostavio ... jedva nekako na tricu naguram na kraju drugog ...... nastavice se .... kad nellington zapocne svoju pricu
Pi Day question! Why do you think this calculation is important to aerodynamics?
A. Helps engineers design airplane wings
B. Pi tells us how much lift a wing will generate
C. Helps to determine what size to make the wing on an airplane.
D. All of the above
oh to puno znaciatko wrote:dedera razastri slova ... nemoj sad da se izvlacis ...![]()
elem u trecem i cetvrtom ... su nam nesto saltali nove ucitelej i uciteljice jer je nas voljeni ucitelj bio nesto bolestan ... bila jedna zbaha... svaki drugi cas digne moju teku i pokaze kako ne treba imati takav rukopis i keca mi spuca... srecom dodje druga uciteljica poslije ove ... strah i trepet ... ne skole nego republike
... al ja pocnem redati petice kod nje ... i tako s nekom u prosjeku cetvorkama i pokojom tricmo zavrsim treci i cetvrti ... ali stari fakat nije bio time iskompleksiran sto njegov zlatni sincic nema sve 5+ ... nikad al nikad u zivotu me nije kaznjavo za takve stvari ... tjero da pisem zadace nazor, zabranjivao da se idem vani igrati i slicne stvari ...
nellington wrote:1. Do četvrtog razreda - divna učiteljica, nije bilo problema, osim na dodatnoj iz matematike - kad nisam vjerovao rješenjima druge učiteljiceU to vrijeme, u trećem razredu otkrivam da ima matematike i van onoga što smo učili u školi. Puno učenika je imalo prilike baš u tom uzrastu da sazna jako puno od ovog čovjeka:
Jedini koga ću pomenuti imenom i reći hvala: rahmetli mr. Nihad Suljičić.
2. 5-8. razred: jedan nastavnik i tri nastavnice: bilo ih je umornih, dobrodušnih, neobičnih - a ja sam učio da radim sam.
3. Srednja škola - radio sam sam, tako mi je bilo najlakše. Nastavnik je bio odličan, ali je to već bilo vrijeme kad sam najviše mogao sam sebi pomoći
nikad u zivotu nisam sve 5 icenumizmatic wrote:Danas sva djeca imaju petice iz svega.
Nema pretjerano atraktivnih anegdota s nastave, osim što sam u petom osnovne stvarno trebao zamrziti matematiku nakon drila kroz koji sam prošaoirfan2 wrote:nelli, želimo da čujemo epizode iz osnovne i srednje. apsolutno nema veze što su subjektivne, dapače
nellington wrote: a ono što sam imao je bilo strašno neuredno)
srednja skola,izuzento sma brozo biljezila goovor pojeidnih profesora,jer toga nije bilo ni u knjigamaatko wrote:nellington wrote: a ono što sam imao je bilo strašno neuredno)
rukopis je posebna prica... pisati i crtati tehnicki to je drugo tu nisam imo problema ... al ako treba da pisem regularno ... to je neski specijalni sifrovani sistem... srecom konFjuteri danas dominiraju ...
![]()
ulazi profa na ispit ... ugleda mene i kaze.. znam da poises nogom ... al pisi desnom molim te
nellingotn,zar nika nisi imao sukobe sa nastavnicima ili profesorima u skoli ili sa rajom,kod mene je to bilo redovno,ali nisma znala da si ti bio prilicno povucennellington wrote:Nema pretjerano atraktivnih anegdota s nastave, osim što sam u petom osnovne stvarno trebao zamrziti matematiku nakon drila kroz koji sam prošaoirfan2 wrote:nelli, želimo da čujemo epizode iz osnovne i srednje. apsolutno nema veze što su subjektivne, dapače![]()
Još se sjećam jutra kad me nastavnik napao što nisam ostalim učenicima iz svog razreda rekao kad je školsko takmičenje, pa su na školskom biti samo učenici iz ostalih odjeljenja. Sad što on meni uopće nije rekao za to takmičenje prije, nikom ništaUglavnom, organizuju takmičenje i za nas, tako se ja počnem takmičiti
![]()
Najljepše uspomene su upravo te s takmičenja - nastavu, bar što se matematike tiče, slabo i pamtim (lažem, sjećam se ocjenjivanja sveski u osmom razredu - tu me panika hvatala, jer ja više od pola stvari koje su predavane nisam imao u svesci jer im nisam vidio smisla, a ono što sam imao je bilo strašno neuredno)
tiha voda brijegove valjaljubav_aha wrote:
nellingotn,zar nika nisi imao sukobe sa nastavnicima ili profesorima u skoli ili sa rajom,kod mene je to bilo redovno,ali nisma znala da si ti bio prilicno povucen
pa i ja sam finaatko wrote:tiha voda brijegove valjaljubav_aha wrote:
nellingotn,zar nika nisi imao sukobe sa nastavnicima ili profesorima u skoli ili sa rajom,kod mene je to bilo redovno,ali nisma znala da si ti bio prilicno povucen
atko wrote:@nedims
http://www.codecogs.com/latex/eqneditor.php
ili googlaj "online equation writer" pa proberi neki ljepsi
ljubav_aha wrote:atko wrote:nellington wrote:Drago mi je da ova tema još uvijek privuče nove korisnike foruma da podijele svoja iskustvaSad nešto razmišljam... mislim da nikad nisam pričao o svojim iskustvima u osnovnoj i srednjoj školi - možda je tako i bolje. Razočarali biste se da čujete.
ja sam nakon solidnog i obecavajuceg starta u prvom osnovne ... vazda sam se vrtio oko nekih cetvorki ... i svi su kao supljirali, ucitelj, pedagog, stari ... sad ce on biti odlican u drugom radimo mi na tome ... ja prodjem sa dvicom na polugodistu (tad nije bilo tromjesecja)... iz matematike... radni list .. jedno 15 zadaca izostavio ... jedva nekako na tricu naguram na kraju drugog ...... nastavice se .... kad nellington zapocne svoju pricu
hocu da cujem jupi
![]()
![]()
evo necu off topicsa moje jedne FB stranice
PItanje :
Pi Day question! Why do you think this calculation is important to aerodynamics?
A. Helps engineers design airplane wings
B. Pi tells us how much lift a wing will generate
C. Helps to determine what size to make the wing on an airplane.
D. All of the above