Ovdje je tvoja inicijalna i kardinalna fula. I ne samo tvoja, nego vjernika generalno. To o cemu ti pricas nije znanje o istinitim i dokazivim stvarima, nego znanje o onome sto je neko prije rekao da je istina, a ni on(i) ni ti ne mozete dokazati da je to o cemu pricate istina.King Theoden wrote: ↑20/04/2020 11:58 Hm, nikako da se usaglasimo oko jedne stvari, a to je da ja govorim iz ugla znanja tj onoga ko je proveo godine uz šejhove i sam izučavao kutubi site, a da ste vi ljudi koji niste bili u stanju da napišete ime čovjeka koji prenosi hadise o aiši a koje buharija smatra vjerodostojnim.
Evo, frišak primjer.
Ako kolega plavo-bijeli želi da govori iz ugla znanja, zamolio bih ga da nam napiše nešto o lancu prenosilaca predaje.
Dovoljno je ono što je ulema kazala o tim ljudima.
Kad to uradiš, pričamo dalje.
Drugo, ja sam izučavao kutubi-site. Vi bez gugla ne znate ni šta je to.
Nakon toga sam maltene svakom muslimanu kazao da se drži podalje od hadisa jer postoji opasnost da ga odvedu u zabludu.
Imamo sjeckanja i prekrajanja hadisa, nevjerovatne kontradikcije, itd.
Buharija je bio majstor u prekrajanju hadisa.
Ja želim da vjerujem kako je to radio iz najboljeg nijeta tj kako bi prekrio ono što je smatrao mahanama.
I, po ko zna koji put, bilježio je hadise bez konsultacija sa ulemom. Bilo mu je bitno ko kaže, a ne šta kaže.
Recimo, čuveni hadis kojeg prenosi od Ibn abasa u kojem stoji da je zadnje objavljeno bio ajet o kamati.
U istoj knjizi, par stranica poslije, prenosi da je kazao beraa (skroz drugi ashab) kako je ajet o kelali ono što je zadnje objavljeno.
Ili, ako mu već vjerujete, red je da vjerujete i ovaj hadis(mislim da vam neće teško pasti jer svakako vjerujete u teoriju evolucije)
Hadis od amra bin mejmuna u kojem kaže kako je u doba džahilijeta(predislamski period) vidio grupu majmuna kako kamenuju majmunicu i to zbog bluda, pa je i on prišao i zajedno s njima kamenovao.
Možda su ovim htjeli da opravdaju kaznu koju lažno pripisuju islamu, a to je kamenovanje.
Komplikovano, znam, ali sejjovi i ostali su velicine samo onima koji ih tako vide. Meni, recimo, ne predstavljaju nista, dok su tebi abuzenze.
S druge strane, Tesla, Ajnstajn itd. su bitni i tebi i meni, jer ono sto su oni otkrili ili pretpostavili, na kraju je i dokazano kao nesto postojece, funkcionlano i iskoristivo. I to jeste stvarno i dokazivo znanje, a koje se onda moze unaprijediti dalje, ili iskoristiti za nesto drugo.
Ovo o cemu ti pricas su samo naklapanja, gomila pretpostavki i lista zelja baziranih na percepciji ljudi o svemu tome od prije 1500+ godina.