Kutak za anti - VW trenutak

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
preludezalude

#1026 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by preludezalude »

emko1234 wrote:
Bakir1 wrote:slazem se apsolutno ali ima malo nedorecenosti u toj cijeloj prici koju pokusavas plasirati....
nema, ponavljam ti, nema po mome misljenju puno stvari za auto iz koncerna koje se mogu uzeti kao pro, posebno nakon ovoga sto se desava ;-)
tako da sablonski razmisljati manji pad cijene, bolja post prodaja i svi ti kliseji su manje bitni u cijeloj prici
Nije to šablonsko razmišljanje. To je činjenica. Primjer su ti citroeni C5 kod kramara. Svi redom s odličnim/najboljim opremama. Svi redom godišta ko i moj audi, ista klasa auta. Činjenica je da ni C5 2.2hdi Exslusive sa tiptronic mjenjačem i onim zajebanim ovjesom 2010 nije bio jeftin. Nije bio 90k km, al je sigurno bio skuplji od 65k km, možda čak vrlo blizu 70k km. I sad je to auto na piku nekih 17-18-19k km s kilomtražama do 150k km. Moje auto je bilo 25% skuplje ko novo, i sad je duplo skuplje od tog citroena. Pa valjda ima tu nešto. Haj isključit ćemo 3.0 motor, iako je to danas više minus nego plus. Al A4 2.0tdi iz te godine s dobrom opremom ne možeš naći ispod 27-28k km. To je opet 10k skuplje od prosječnog C5, i tako je kod nas i tako je i na zapadu. Hoćeš mi to objasniti?
Evo ja cu malo prokomentarisati ovaj tvoj drugi dio posta. Ja trenutno zivim na bliskom istoku i zivim u okruzenju u kojem ima para ko blata. Ovdje je vw totalno necjenjeno auto i ne vrijedi qrca. Jedna od najnecjenjenijih brendova je bas VW. Kia je cjenjenija i daleko skuplja od recimo pasata.
Postavljam tebi pitanje: Hoces li mi to objasniti?
basicm

#1027 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by basicm »

Objasnjenje je da svijet nije BiH, i da nisu svugdje ovce iste vrste. Uslikaj vw starog 3-4 godine pa im pokazi kvalitet, pogotovo unutrasnjosti.
preludezalude

#1028 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by preludezalude »

ado-šampion wrote:
preludezalude wrote: Ado nisi u pravu i ne posmatras stvari iz pravog ugla. Kazes nisu kupci u BiH prevareni jer im norma u svakom slucaju ne znaci nista. U pravu si da im norma ne znaci nista. Medjutim, da su se ta vozila prodavala pod istinitom euro 3 normom, cijena bi im bila sigurno niza od one po kojoj su se prodavala. Da li su sad prevareni kupci?
Nisu se ni mogla prodavati pod Euro 3 normom jer VW je prevario s normom, a nemaju razlicite norme za razlicita trzista. :D

To ne ide tako svakako. Proizvodjac poveca normu jer je primoran a ne da poveca cijenu svog auta. Recimo, 2011. pred uvodjenje norme Euro 5 kao obavezne je bilo dosta dizelasa s Euro 4 normom. Onda su svi presli na Euro 5 a cijene su ostale iste. To je trosak na koji proizvodjac mora da racuna. Tako da cisto sumnjam da bi auta i s hipoteticki gledano Euro 3 normom bila ista jeftinija.

Zadnji put kad sam bio kod Tomica, ima tome preko 2 mjeseca, cekao sam tu u salonu i usput pogledam novog keca, 116d, i pridje mi ovaj prodavac, ja mu govorim kako imam keca stariji model i da onako na prvu nije razlika, ali eto onda se malo vadim, 3 cilindra dizel, 1.6, 115 KS, 270 Nm, a prije bilo 2.0, 4 cilindra, ista snaga i 260 Nm. On meni govori, da i Euro 6. Ja ga blijedo gledam, mislim boli me qrac u Bosni za to, taman da je Euro 4. Nisam ga pitao eh pasa da je Euro 4 koliko bi cijena bila niza. :-) Btw, danas u 2015. kosta isto koliko bi 2011. kostao moj s istom opremom, Euro 5, i 2010. moj s istom opremom Euro 4.

Ali nema veze sve to, poenta je sto se razni forumasi koji nisu ni blizu pogodjeni slomise da dokazu kako su to oni koji jesu vlasnici u BiH pogodjeni, pa ako nista besmislenim argumentima, tipa prodali su ti auto koje nije Euro 5. Super, siguran sam da ce svako ko ga je kupio zbog te cinjenice kupiti Opel sljedeci put. :D Mislim, salu na stranu, mislim da svakom ko daje svoje pare puca qrac za prevaru i za sve ovo, nego gleda da dobije (naj)bolje za svoje pare, kao i obicno, sve dok se zavrsi na tome da je jedino sto ga pogadja ovim svim to da mu auto nije Euro 5. A auta ce biti Euro 6 sigurno SVA, bez ikakvog uticaja na snagu i bez znacajnog uticaja na potrosnju. Makar u EU. Eto zivi bili pa vidjeli.

Dosta od mene na ovu temu, a predlazem da se o temi prevare nastavi na temi koja je napravljena tim povodom.
Grdno se varas da bi cijena ostala ista da se pojavio na trzistu pod euro 3 normom. Prvo, trziste za takva vozila bi bilo jaaaako malo, a drugo to bi bilo da se izrazim siromasno trziste. Skontali su u vw da su jebani i da moraju prevariti drzave i kupce da bi prodali svoj proizvod.
530i

#1029 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

tempuser wrote:
NediM17 wrote:KIA ima velike marze, odes u salon i na dobar dan cijena vec sleti dole par milja. ;)
Kao sto napisah, porede se cijene iz cjenovnika, te dobardan popute ne mozes, a i ne moras dobiti u svakom salonu. Cjenovnik je argument za raspravu.

U Kiji dobiješ automatski popust na navedene cijene, ne moraš reći ni dobar dan, kod drugih to nije tako, ali to je valjda politika poslovanja kod kije i hyundaija.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1030 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mk ultra »

madner wrote:Seat kombinuje sve mane VW i Spansku kvalitetu izrade.
audi q3 za EU se isključivo sklapa u Seat fabrici
polo 6r isto tako
tempuser

#1031 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

530i wrote:
tempuser wrote:
NediM17 wrote:KIA ima velike marze, odes u salon i na dobar dan cijena vec sleti dole par milja. ;)
Kao sto napisah, porede se cijene iz cjenovnika, te dobardan popute ne mozes, a i ne moras dobiti u svakom salonu. Cjenovnik je argument za raspravu.

U Kiji dobiješ automatski popust na navedene cijene, ne moraš reći ni dobar dan, kod drugih to nije tako, ali to je valjda politika poslovanja kod kije i hyundaija.
Ok i kad ukalkulisemo tu nezvanicnu pogodnost, a koliko vidim kod Golfa de drze iskljucivo cjenovnika, sta mislis koliko ce dobiti popusta na Ceed koji je po cjenovniku 47k KM? Da te pravo pripaze sa 15% popusta, a nece, opet to je opet malo preko 40 milja, a onda te pitam, jel Ceed dizel od 40k KM bez obzira na opremu preskup? Ako se drzimo rezona da je Golf preskup, kako onda gledati na P308 koji ide i preko 50k KM po cjenovniku! Sve su to auti srednjeg cjenovnog ranga nize srednje klase, sve u 5 deka. Dok se ljudi ibrete da Golf moze biti 40k KM dotle su svi ostali na mala vrata dosli do te cifre!
Ja se sjecam kad je izasao novi Sportage, super dizaj, FWD bio 30 i nesto milja, 4WD nesto oko 40k KM, u odnosu na ostale super cijena, Sad osnovni 39k, najjeftiniji 4WD benz je 46k KM, a 4WD dizel i to samo sa 2,0 motorom od 55 pa do 68,3k KM, to su uveliko cifre Toyote RAV4!!!!!
Last edited by tempuser on 15/10/2015 23:33, edited 1 time in total.
530i

#1032 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by 530i »

Golf dizel počinje od 38 hiljada i nešto sitno...
Ceed dizel je otprilike 31 i po hiljadu, na šta daju barem hiljadarku popusta - pogledaj njihov zvanični cjenovnik na stranici, okačen kao pdf dokument...
Eh, da Golf pri tome ima euro 3 normu, Ceed euro 5 ili euro 6... :D
Šta je kome skupo neka svako sebi izračuna, golf je u poređenju sa oktavijom, corollom, meganeom...prilično skup. Ali, neki vole da plate skupo, strepe hoće li im auto biti ukradeno i na kraju dobiju auto sa prevarantskim softwareom koje zagađuje kao golf 3 sdi...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1033 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mali_milojica »

tempuser wrote: Ok i kad ukalkulisemo tu nezvanicnu pogodnost, a koliko vidim kod Golfa de drze iskljucivo cjenovnika, sta mislis koliko ce dobiti popusta na Ceed koji je po cjenovniku 47k KM? Da te pravo pripaze sa 15% popusta, a nece, opet to je opet malo preko 40 milja, a onda te pitam, jel Ceed dizel od 40k KM bez obzira na opremu preskup? Ako se drzimo rezona da je Golf preskup, kako onda gledati na P308 koji ide i preko 50k KM po cjenovniku! Sve su to auti srednjeg cjenovnog ranga nize srednje klase, sve u 5 deka. Dok se ljudi ibrete da Golf moze biti 40k KM dotle su svi ostali na mala vrata dosli do te cifre!
Svako ko nudi 1.6 dizel snage cca 100 KS i neki srednji paket,da ne govorim o pocetnom,a kosta oko i preko 40k je preskup,pa taman bila i Alfa :D
Ako neko nudi posten motor,posten paket opreme,posten auto na kraju krajeva,pri cemu hajmo reci prvo mislim npr na vec spomenutog Leon FR sa 2.0 TDI motorom nije preskup.
Golf 1.6 TDI od 38k KM sa pocetnim paketom opreme je 4600 KM skuplji od Ceeda 1.6 CRDI sa pocetnim paketom opreme. Snaga vozila je ista.
Cak i 308 je jeftiniji 3700 KM.
Last edited by mali_milojica on 15/10/2015 23:53, edited 4 times in total.
madner

#1034 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by madner »

Jah, sta bi onda rekli za vecu bracu koja kostaju preko 80 000. :D
tempuser

#1035 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

@530
Jeste Ceed dizel ali sa 1,4 motorom, onaj sa 1,6 motorom je vec 33.390 KM po PDF cjenovniku, a milju popusta kad ozvanice onda cemo je i ukalkulisati...
Sto se tice zagadjenja, drzavni zakon iz 19. vijeka, 9/10 ljudi vozi auta koja su daleko od EURO5, a sad glavni parametar jel EURO4 ili EURO5?!Pusti suplju pricu, sutra da neko ponudi nove aute bez katalizatora sa 5 milja popusta ne bi mogao naprodavati koliko bi nasi savjesni ekolozi to kupovali!
basicm

#1036 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by basicm »

Ovdje se slazem sa Goranom, mogli smo reci da je golf skup dok su drugi bili jeftiniji. Sad su se ostali opasno priblizili cijenom i vec je upitno ko od njih nije na cjenovnom mjestu koje zasluzuje. Ako uzmemo u obzir da za software ne znamo i da se nije desio, golf je imao potpuno pravo biti skuplji od ostalih barem 5000 ako nista onda zbog cijenjenosti brenda na trzistu. Ostale stvari necu spominjati, ja licno smatram da je u golfu dosta stvari uradjeno bolje nego kod drugih, i da je prvi medju jednakima, minimalno. Ali da kupujem novo auto tog ranga, vjerovatno bih uzeo nesto drugo, octaviu prije njega sigurno.
Izlija

#1037 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by Izlija »

Prevara je prevara, pa taman da su umjesto kože stavljali skaj. Njihova prevara ima dodatnu težinu u eri ekoljubaca koji će im to masno naplatiti.
tempuser

#1038 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

mali_milojica wrote:
tempuser wrote: Ok i kad ukalkulisemo tu nezvanicnu pogodnost, a koliko vidim kod Golfa de drze iskljucivo cjenovnika, sta mislis koliko ce dobiti popusta na Ceed koji je po cjenovniku 47k KM? Da te pravo pripaze sa 15% popusta, a nece, opet to je opet malo preko 40 milja, a onda te pitam, jel Ceed dizel od 40k KM bez obzira na opremu preskup? Ako se drzimo rezona da je Golf preskup, kako onda gledati na P308 koji ide i preko 50k KM po cjenovniku! Sve su to auti srednjeg cjenovnog ranga nize srednje klase, sve u 5 deka. Dok se ljudi ibrete da Golf moze biti 40k KM dotle su svi ostali na mala vrata dosli do te cifre!
Svako ko nudi 1.6 dizel snage cca 100 KS i neki srednji paket,da ne govorim o pocetnom,a kosta oko i preko 40k je preskup,pa taman bila i Alfa :D
Ako neko nudi posten motor,posten paket opreme,posten auto na kraju krajeva,pri cemu hajmo reci prvo mislim npr na vec spomenutog Leon FR sa 2.0 TDI motorom nije preskup.
Golf 1.6 TDI od 38k KM sa pocetnim paketom opreme je 4600 KM skuplji od Ceeda 1.6 CRDI sa pocetnim paketom opreme. Snaga vozila je ista.
Cak i 308 je jeftiniji 3700 KM.
U tome je poenta, svi polako navlace cijene na tu cifru, a ljudi vide samo Golfa.
Pa i kad se o direktnom poredjenju radi, ne mozes sve svesti na 2 dimenzije. Najjeftiniji BMW 116d kosta 10 milja vise od Golfa. Snaga vozila ista! Bez ikakve namjere da branim VW i uz kolosalnu prevaru koju su napravili nerealno je ocekivati da KIA, koju je 99% do prije 5 god smatralo fildzan ligom, i VW kostaju isto, ali isto tako treba priznati da rastom imidza KIA znacajno dize cijene.
mali_milojica

#1039 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mali_milojica »

basicm wrote:Ovdje se slazem sa Goranom, mogli smo reci da je golf skup dok su drugi bili jeftiniji. Sad su se ostali opasno priblizili cijenom i vec je upitno ko od njih nije na cjenovnom mjestu koje zasluzuje. Ako uzmemo u obzir da za software ne znamo i da se nije desio, golf je imao potpuno pravo biti skuplji od ostalih barem 5000 ako nista onda zbog cijenjenosti brenda na trzistu. Ostale stvari necu spominjati, ja licno smatram da je u golfu dosta stvari uradjeno bolje nego kod drugih, i da je prvi medju jednakima, minimalno. Ali da kupujem novo auto tog ranga, vjerovatno bih uzeo nesto drugo, octaviu prije njega sigurno.
I ja bih se slozio sa njim,a i sa tobom. Ali ponavljam,van svake mi je pameti platiti (prodavati je genijalno) pocetni dizel motor,pocetni paket opreme za 38k KM. I kazem pametnija i logicnija mi je kupovina Seat Leona FR sa 2.0 TDI motorom od 150 KS.
tempuser wrote: U tome je poenta, svi polako navlace cijene na tu cifru, a ljudi vide samo Golfa.
Pa i kad se o direktnom poredjenju radi, ne mozes sve svesti na 2 dimenzije. Najjeftiniji BMW 116d kosta 10 milja vise od Golfa. Snaga vozila ista! Bez ikakve namjere da branim VW i uz kolosalnu prevaru koju su napravili nerealno je ocekivati da KIA, koju je 99% do prije 5 god smatralo fildzan ligom, i VW kostaju isto, ali isto tako treba priznati da rastom imidza KIA znacajno dize cijene.
Razumjeli smo se :thumbup:
tempuser

#1040 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

Izlija wrote:Prevara je prevara, pa taman da su umjesto kože stavljali skaj. Njihova prevara ima dodatnu težinu u eri ekoljubaca koji će im to masno naplatiti.
Tacno, samo sto prevara nema veze sa prodajnom cijenom. I prije prevare su ljudi tvrdili da je Golf preskup, sto je vjerovatno istina, ali uopste ne gledajuci na cijene konkurencije i da se na jednog Ceeda 1,6 dizel moze potrositi preko 40k KM!
tempuser

#1041 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

mali_milojica wrote: I ja bih se slozio sa njim,a i sa tobom. Ali ponavljam,van svake mi je pameti platiti (prodavati je genijalno) pocetni dizel motor,pocetni paket opreme za 38k KM. I kazem pametnija i logicnija mi je kupovina Seat Leona FR sa 2.0 TDI motorom od 150 KS.
Cek malo, tebi i meni moze biti van svake pameti dati 38k za 1,6 dizel u osnovnoj opremi ali... Nisam 100% siguran ali ptprilike Golf u zadnje 2 generacije drzi otprilike taj nivo cijene za taj model, dok jedna KIA i ostali iz generacije u genraciju lagano dizu cijenu pa ce u naredne 2 generacije 38k KM biti sasvim normalna cijena dok ce Golf biti mozda milju skuplji.
Ja sam prije 8,5 god za svoj auto dao nesto malo preko 40k KM, dobio sam 2,0 TDI motor (kako god da ga kude ja sam presao 167k km bez kvarova i sutra da ga prodam ja mogu reci da je odlican), najvisi paket opreme + nesto malo dodatne i pratece opreme i mislim da sam dobro prosao. Vjerujem da tad nije postojala KIA, mislim da je aktuelni model bio Cerato dizel, a koja je bila skuplja od 30 hiljada +10%, a vidi sad, trenutna cijena Octavie elegance 2,0 TDI CR 150 KS je 38.536 KM po cjenovniku, znaci otpirlike istao kao i 2006, a KIA Ceed 1,6 CRDI sa 128 KS EX Style 37.390 KM. I ne samo to nego je najskuplja Octavia sa DSG-om po cjenovnicima (ne gledam RS i L&K model) nekih 4,5 milje jeftinija od Ceeda EX Maxx bez automatskog mjenjaca (koji je 3000 KM). E to je trend koji vlada tako da se navikavajte na ove cifre...
mali_milojica

#1042 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by mali_milojica »

tempuser wrote:
mali_milojica wrote: I ja bih se slozio sa njim,a i sa tobom. Ali ponavljam,van svake mi je pameti platiti (prodavati je genijalno) pocetni dizel motor,pocetni paket opreme za 38k KM. I kazem pametnija i logicnija mi je kupovina Seat Leona FR sa 2.0 TDI motorom od 150 KS.
Cek malo, tebi i meni moze biti van svake pameti dati 38k za 1,6 dizel u osnovnoj opremi ali... Nisam 100% siguran ali ptprilike Golf u zadnje 2 generacije drzi otprilike taj nivo cijene za taj model, dok jedna KIA i ostali iz generacije u genraciju lagano dizu cijenu pa ce u naredne 2 generacije 38k KM biti sasvim normalna cijena dok ce Golf biti mozda milju skuplji.
Ja sam prije 8,5 god za svoj auto dao nesto malo preko 40k KM, dobio sam 2,0 TDI motor (kako god da ga kude ja sam presao 167k km bez kvarova i sutra da ga prodam ja mogu reci da je odlican), najvisi paket opreme + nesto malo dodatne i pratece opreme i mislim da sam dobro prosao. Vjerujem da tad nije postojala KIA, mislim da je aktuelni model bio Cerato dizel, a koja je bila skuplja od 30 hiljada +10%, a vidi sad, trenutna cijena Octavie elegance 2,0 TDI CR 150 KS je 38.536 KM po cjenovniku, znaci otpirlike istao kao i 2006, a KIA Ceed 1,6 CRDI sa 128 KS EX Style 37.390 KM. I ne samo to nego je najskuplja Octavia sa DSG-om po cjenovnicima (ne gledam RS i L&K model) nekih 4,5 milje jeftinija od Ceeda EX Maxx bez automatskog mjenjaca (koji je 3000 KM). E to je trend koji vlada tako da se navikavajte na ove cifre...
Preskupo da jebe rak raka.
tempuser

#1043 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

Lijepo pise na zvanicnom cjenovniku, metalik boja 700, parking senzori 500, automatski mjenjac za taj neki motor od 126 KS 3000 KM, ne upratih jel s PDV-om ili ne. :izet:
direstraits0078

#1044 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by direstraits0078 »

:D
direstraits0078

#1045 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by direstraits0078 »

tempuser wrote:
direstraits0078 wrote:
Golf jest preskup, čak i škoda ide gore sa cijenama u zadnje vrijeme...
Al zato, Seat Leon... :izet:
Slazem se, ali kako to da je samo Golf dizel od 40k KM preskup, a jedna KIA nije? Ja nadjoh za 10 mon jos 2 modela sa slicnim rasponom cijena.
Ako je puno dati 40k KM za Golfa dizela onda je puno za svaki auto te klase i slicnim motorom ukljucujuci i ovog Leona?!
Meni se cini da ljudi tenzenciozno i subjektivno komentarisu bez elementarne orjentacije kako kod drugih stvari stoje!
Ovo je misquote, nisam ja ovo napisao.
tempuser

#1046 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

IzvinjaJem se, da ne bude preveliki quote vjerovatno sam pogresno pobrisao!
ElRe

#1047 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by ElRe »

tempuser wrote:Dok se ljudi ibrete da Golf moze biti 40k KM dotle su svi ostali na mala vrata dosli do te cifre!
Ja se sjecam kad je izasao novi Sportage, super dizaj, FWD bio 30 i nesto milja, 4WD nesto oko 40k KM, u odnosu na ostale super cijena, Sad osnovni 39k, najjeftiniji 4WD benz je 46k KM, a 4WD dizel i to samo sa 2,0 motorom od 55 pa do 68,3k KM, to su uveliko cifre Toyote RAV4!!!!!
Kia Sportige je bar za klasu pouzdanija od Toyote RAV, tako kazu ADAC istrazivanja. Aktuelni RAV je totalni promasaj od auta.

Razoj novog dizel motora je velika investicija. Danas postoje 2 maksimalno 3 supplier-a koji vjerovatno imaju neki precutni dogovor (Bosch, Delphi, Siemens) i koji su glavni proizvodjaci komponenti za dizel motore, koji drze R&D dizel motora, pa jos kada se dodaju glupe eko norme, cijena automobila sa dizel motorima ide dosta visoko. I onda cijena automobila sa dizel motorima bude priblizna kod manje-vise svih proizvodjaca.
Last edited by ElRe on 16/10/2015 08:20, edited 1 time in total.
golfiista

#1048 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by golfiista »

još kako su ukakili sa ovim radioNom, da ne povjeruješ...

Image
A ovi ventilacijski otvori iz audija b8 predstavljenog 2007.g., ostalo im viška iz narudžbe..
tempuser

#1049 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tempuser »

ElRe wrote:
tempuser wrote:Dok se ljudi ibrete da Golf moze biti 40k KM dotle su svi ostali na mala vrata dosli do te cifre!
Kia Sportige je bar za klasu pouzdanija od Toyote RAV, tako kazu ADAC istrazivanja. Aktuelni RAV je totalni promasaj od auta.
Da zanemarim cinjenicu da je Toyota jos uvijek "ustani se kad cujes ime" brend za KIA-u i da je RAV4 zacetnik klase, da li si ovo sto tvrids zakljucio na osnovu onoga sto si samo procitao ili pises iz nepsorednog iskustva ili subjektivni utisak???? Pitam kao neko ko neko ko je u porodici imao 2, 3. i aktuelnu generaciju RAV-a...
tintilinic

#1050 Re: Kutak za anti - VW trenutak

Post by tintilinic »

ElRe wrote:

Razoj novog dizel motora je velika investicija. Danas postoje 2 maksimalno 3 supplier-a koji vjerovatno imaju neki precutni dogovor (Bosch, Delphi, Siemens) i koji su glavni proizvodjaci komponenti za dizel motore, koji drze R&D dizel motora, pa jos kada se dodaju glupe eko norme, cijena automobila sa dizel motorima ide dosta visoko. I onda cijena automobila sa dizel motorima bude priblizna kod manje-vise svih proizvodjaca.

Nije tema ali KIA ide na nisku ulaznu cijenu ,benzinski motor i pogon 2WD, pa poslije džidžaš i opremu i ode u nebo, Toyota ide s vrlo opremljenim vozilima odmah 2.2 diesel motorom i pogonom 4WD. To je stvar pristupa tržištu. Toyota i KIA rezultati u svjeskim razmjerama daju odgovor šta je bolji pristup.
Post Reply