Kusturica: Nisam ja Srbin ni pravoslavac - već Hercegovac!
Slavni srbijanski redatelj, nositelj francuskog Ordena viteza reda umjetnosti i književnosti, a od nedavno i zvijezda filma "Firewall" - Nemanja (Emir) Kusturica - otkriva je li mu je Srbija oprostila slavu, ali i zašto nikada neće otići u Sarajevo.
Redatelj koji je predsjedavao žirijem Kanskog festivala i koji je na Mećavniku osnovao međunarodni filmski festival, prema mišljenju mnogih je "namršten, neraspoložen".
Kusturica u intervjuu za "Story" otkriva zašto je to tako i je li mu je domaća javnost odmogla ili pomogla u građenju karijere, točnije, "oprostila slavu".
"Ljudi imaju dojam da sam nepristupačan, ali moj izgled je stvar teškog buđenja. Uglavnom sam umoran pa djelujem namršteno, pojedinci čak misle i kako sam alkoholičar, ali ništa od toga nije točno", kazao je Kusturica i dodao kako nisu točne tvrdnje da se "uspjeh kod nas ne oprašta".
"Postoji samo jedna mala grupa ljudi koja je protiv mene. Svi koji kažu da mi Srbija nikada nije oprostila slavu mogu se u to uvjeriti. Dovoljno je samo provjeriti web i forume i vidjeti kako je zaista u pitanju mali broj ljudi. Siguran sam da su oni proizvod rada raznih političkih službi koje žele stvoriti lažnu sliku o meni".
Bh. magazin "Dani" je 1993. godine objavio vijest kako se redatelj nalazi u Sarajevu, a da u Beogradu živi njegov dvojnik Pantelija S. Milisavljević.
"Ti ljudi su željeli napraviti pometnju kako bi preduprijedili ono što će se dogoditi nekoliko godina kasnije. Kada sam shvatio da ne mogu ostati neutralan odlučio sam se vratiti pravoslavlju iz kojega potječe moja obitelj. Kada mi je umrla majka krstio sam se i uzeo ime Nemanja. Nisam znao da će moje krštenje izazvati toliku buku, ali bio sam glup i trebao sam to pretpostaviti. Nisam ja nikakav pravoslavac, niti Srbin, već Hercegovac".
Nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini Kusturica se nije vraćao u Sarajevo.
"Nisam, niti ću to ikada uraditi! Kako da odem tamo gdje me neka fukara može dohvatiti i u ime neke luđačke ideje mi razbiti glavu! Ne plašim se, ali nemam potrebu ići kod tih ljudi. Prošlo je sedamnaest godina i ne bih sebi priuštio ići među one čije mišljenje ne dijelim". (mondo)