Kursadžije - je li normalno...?

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

seln

#26 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by seln »

Jednom sam se nasao u drustvu (rodbina, prijatelji) koje mi je zeljelo pokazati "nesto praaaavo smijesno"...
i onda mi puste DVD tog...kako god se zvalo.
Jebote, oni se ubijaju od smijeha, a ja sve vrijeme kontam "jesam li ja u pogresnom filmu".
vratnik

#27 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by vratnik »

Nisam gledao, tako da ne mogu nista reci o toj seriji. Ono sto mogu je da su nam svi pokusaji ekranizacije humora (dobro ne bas svi, bilo je par svjetlih trenutaka) uzas. Za razliku od ekranizacije npr. engleskog. Kad bi neki vanzemaljac sa smislom za humor pregledao serije, i po tome pokusao uci u srz nacije, mislim da bi ga gorke suze oblile kad pogleda nase "najsmjesnije nesto sto si ikad vidio".
A nismo to fakat zasluzili, imamo smisao za humor definitivno. Nije nam strana ni ironija, u stanju smo se nasmijati sami sebi sto je jedan veliki dar, i na kraju opet nista..
(Namjerno cijelo vrijeme nase, nam, posto se o istom humoru radi)
graue_maus

#28 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by graue_maus »

seln wrote:Jednom sam se nasao u drustvu (rodbina, prijatelji) koje mi je zeljelo pokazati "nesto praaaavo smijesno"...
Jebote, oni se ubijaju od smijeha, a ja sve vrijeme kontam "jesam li ja u pogresnom filmu".
kursadzije nisam gledala ali ovakvu scenu sam imala sa ismet horo humorom , meni tip nije smijesan .... svi se smiju ja neznam cemu bi se nasmijala........ :cry:
Popara

#29 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by Popara »

graue_maus wrote:
seln wrote:Jednom sam se nasao u drustvu (rodbina, prijatelji) koje mi je zeljelo pokazati "nesto praaaavo smijesno"...
kursadzije nisam gledala ali ovakvu scenu sam imala sa ismet horo humorom , meni tip nije smijesan .... svi se smiju ja neznam cemu bi se nasmijala........ :cry:
E pa to ti je otprilike to... neko to zove zdravim narodnim humorom... ja jednostavno ne kontam... morebit sam glup :) ne bjezim ni od toga...
jasko_ba

#30 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by jasko_ba »

jednom vozac ubaci na relaciji zenica - sarajevo dvd ovog sranja
da sam mogao iskociti nekako iz autobusa, to bih uradio :-D
za sve ostalo, nazalost, na kablovskoj su recimo glavni programi dm, pink, bn i slicne pizdarije..u manjim gradovima nemate nikako recimo discovery, animal planet, program sa dobrim serijama itd...tako da, zaglupljivanje naroda se nastavlja lagano :(
wewa

#31 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by wewa »

fakat, da nije arene i eurosporta, fox crimea, natgeo i animal planeta, ne bih imala sta pogledati na tv-u.
arzuhal

#32 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by arzuhal »

''Kursadžije'' su klasični uradak/otpadak balkanskog turbo-folka. Znači, mulj, talog. A da bi taj mulj bio prihvaćen, valja(lo je) imati muljevitu situaciju.
Neki dan sam gledao veoma lijepu i zanimljivu emisiju/dokumentarac na TVSA (2009.) o ''sarajevskoj školi humora'' ili ''šege'', kako to reče Senad Bašić. U emisiji su govorili i Mirza Tanović, Enko Mehmedbašić, Kugla, Elvis J. Kurtovich...Lijepo je slušati nekoga ko promišlja stvar iznutra, ko je pri-samoj-stvari. I Mirza veli kako je Sarajevo i BiH mogla zaista imati neku svoju školu humora, nešto zaista dobro, da se nastavilo kretati putem ''Teversonovih bajki''. ''Teversonove bajke'' su bile na tragu Monty Pythona, razvijale se kroz jezik univerzalnog humora, koji je mogao biti svjetskog kalibra, mogla je ''sarajevska škola humora'' zadobiti veliki kvalitet i imati svoje i ishodište i mjesto na mnogo većoj sceni od Sarajeva, BiH i Balkana. Taj put nije bio lokalno koncipiran, ograničen vremenom i prostorom...
Međutim, desili su se ''Audicija'' (što po sebi nije toliko strašno, ali je utirala put jednom lokalnom i do balčaka komercijaliziranom humoru prilagođenom svjetini koja...haj dobro), a onda - ''Nadrealisti'', kao najpogubniji projekat po mnogo čemu. I onda je sve otišlo u vm. Ideja da se, zaista, 'bosanski humor' kultivira u neku prepoznatljivu vrijednost je izgubljena. Kugla priča kako se sjeća da se u Sarajevu nije nikad pričalo onako kako se pričalo NAKON pojave ''Nadrealista'', i kako je to bio odličan put za uništavanje i kvarenje jezika. I još mnogo toga.
Zato je danas ''Lud, zbunjen, normalan'' vrhunac, haman, bh. humora, vrhunac kvaliteta.

E, kad imamo takvu situaciju kakvu imamo, naći će se dovoljno konzumenata za sami mulj ''Kursadžija''.
xxxSARAJLIJAxxx

#33 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by xxxSARAJLIJAxxx »

Žešće sranje od humora, ako se ovo može nazvati humorom...
Pogledao sam nekoliko epizoda kad je ovo tek izašlo i tad mi je kao malo bilo zanimljivo, ali onda šta su počeli da rade, nije humano. Prije svega, ne zna se koja je gluplja šala, uglavnom se sve svodi na nacionalističku osnovu a što je najgore, sve su to fazoni koji se ponavljaju kroz epizode ovog istog, i svaki taj fazon je davno isfurao u raji..
Prema tome, bolje baciti vrijeme na neku finu smješnu seriju, nego na ovaj piece of shit.
dječak sa šibicama

#34 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by dječak sa šibicama »

Nikada se nisam mogao natjerati da pogledam vise odpet minuta tog plagijata Pervanove Vecernje skole, ili kako ga zovu, Kursadzije.

Po meni, radi se o jednom od brojnih uradaka koji ide ka ciljanoj publici, posebno u Srbiji, posebno u srpskoj dijaspori. Kako je vecina srpske dijaspore ruralnog porijekla, otud i Selo gori baba se ceslja ili Kursadzije u udarnim terminima. Radasin, onaj policajac crnogorac sta je vec, onda onaj bata Djoso sto sada vodi narodnjacke emisije na Pinku, dakle sve dzikanski likovi sa papanskim humorom, ali neko to voli ocito.

Ono, u 8 Selo gori, u 9 Grand parada, u 10 Kursadzije, i ozezi.
kritichar

#35 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by kritichar »

Nema samo smeća među našim emisijama i programima, ima ga puno i van našeg govornog područja.

Kakav narod takve emisije, očito da smo primitivan narod pa su nam serije poput kursadžija zanimljive.
To su te tzv. porodične emisije, gdje se skupi cijela porodica, i onda sutra djeca u školi prepričavaju šta i kako je bilo.
Kako roditelji ne vide tu ništa loše, onda zajedno sa djecom to gledaju, i to što vide na TV-u postaje model normalnog ponašanja. Na taj način televizija odgaja i roditelje i djecu.
Tako da morala nema u kući, a šta očekivati u školi ili na ulici.

A kada neko spomene moral, biva prozvan moralistom, što je skoro uvredljivo u ovaj vakat, jer su uvijek oni koji su manjina ismijavani.

I na kraju dobiješ društvo gdje je moralno ono što juče nije bilo jer smo eto sad moderni.
Not My Idea

#36 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by Not My Idea »

wewa wrote:zivimo u zemlji u kojoj je avaz 'najtiraznija' dnevna novina, a ekspres najcitaniji hefticnjak. need i say more?
johntra

#37 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by johntra »

arzuhal wrote:''Kursadžije'' su klasični uradak/otpadak balkanskog turbo-folka. Znači, mulj, talog. A da bi taj mulj bio prihvaćen, valja(lo je) imati muljevitu situaciju.
Neki dan sam gledao veoma lijepu i zanimljivu emisiju/dokumentarac na TVSA (2009.) o ''sarajevskoj školi humora'' ili ''šege'', kako to reče Senad Bašić. U emisiji su govorili i Mirza Tanović, Enko Mehmedbašić, Kugla, Elvis J. Kurtovich...Lijepo je slušati nekoga ko promišlja stvar iznutra, ko je pri-samoj-stvari. I Mirza veli kako je Sarajevo i BiH mogla zaista imati neku svoju školu humora, nešto zaista dobro, da se nastavilo kretati putem ''Teversonovih bajki''. ''Teversonove bajke'' su bile na tragu Monty Pythona, razvijale se kroz jezik univerzalnog humora, koji je mogao biti svjetskog kalibra, mogla je ''sarajevska škola humora'' zadobiti veliki kvalitet i imati svoje i ishodište i mjesto na mnogo većoj sceni od Sarajeva, BiH i Balkana. Taj put nije bio lokalno koncipiran, ograničen vremenom i prostorom...
Međutim, desili su se ''Audicija'' (što po sebi nije toliko strašno, ali je utirala put jednom lokalnom i do balčaka komercijaliziranom humoru prilagođenom svjetini koja...haj dobro), a onda - ''Nadrealisti'', kao najpogubniji projekat po mnogo čemu. I onda je sve otišlo u vm. Ideja da se, zaista, 'bosanski humor' kultivira u neku prepoznatljivu vrijednost je izgubljena. Kugla priča kako se sjeća da se u Sarajevu nije nikad pričalo onako kako se pričalo NAKON pojave ''Nadrealista'', i kako je to bio odličan put za uništavanje i kvarenje jezika. I još mnogo toga.
Zato je danas ''Lud, zbunjen, normalan'' vrhunac, haman, bh. humora, vrhunac kvaliteta.

E, kad imamo takvu situaciju kakvu imamo, naći će se dovoljno konzumenata za sami mulj ''Kursadžija''.
E, jes mi Kugla neki veliki stručnjak u pm...nema gdje ga nema, još malo pa će iz pašteta početi iskakati...malo, malo, eto Kugle i žene mu, vrle urednice...Lik bio adolescent kad su nastajali Nadrealisti i sad se on lafo sjeća kako se pričalo prije...Sarajavski sleng je postojao i prije njih, samo što je tada omasovljen i postao popularniji kod novih generacija...ja ne vidim da mu nešto fali danas i niko se na njega ne žali, ispada kao neki trademark našeg grada..izgleda Kugli umjetniku smeta...druga stvar, upravo su i Nadrealisti većim dijelom bili naslonjeni na Monty Python, jer tada nije ni postojao drugi uzor u humorističnim serijama takvog tipa, osim engleske škole humora...i danas se na mnogim njihovim skečevima vidi veliki uticaj Montijevaca...Mirza i Teversenove bajke su također bile odličan projekat, ali sad reći da je Audicija maltene smeće je veća glupost koju sam odavno pročitao...
Audicija je bila akademski projekat, iza koga je stajala jedna obrazovna institucija i koja je dovela do toga da na ASU tada, a i danas, dolaze studenti iz svih dijelova bivše Juge, ali i šire...današnje smeće od Željkove Audicije, nije ni do koljena staroj i originalnoj verziji koja je lansirala neka od najvećih imena tadašnjeg YU i sadašnjeg bh. glumišta...skečevi u Audiciji baš i opisuju realne situacije i likove koji dolaze na audicije za ASU, jer znaš onu staru, svako danas želi biti glumac....
jedino što je ovdje istina jeste da su Kursadžije smeće od showa, koje uglavnom služi kao program za prepričavanje lokalnih viceva, kao i da je Feđa previše razvodnio LZN i da je trebao stati kad su bili na vrhuncu....
tech10

#38 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by tech10 »

Ja od njih samo gledam u uciteljicu iz Doboja.
sheilak

#39 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by sheilak »

Pa jeste normalno. Ista je to publika koja se kidala zbog Zikine dinastije, Breninog "Hajde da se volimo" ili koja se jos kune u ove ocajne Audicije ili u Sex & Selo.
El_comadante

#40 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by El_comadante »

meni su jedino bile dobre Zimmer Fraj na NovaTV što je bila, Bela Ladja na RTSu i donekle naša mala klinka. mislim što se tiče humora ostalo nula bodova, naravno dobar je bio i Pervan pogotovo one prve epizode poslije meni bar i nije nešto.
Henry Chinaski

#41 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by Henry Chinaski »

Niko nikog ne tjera da gleda ono što mu se ne sviđa. Ja, recimo, to nikad nisam gledao pa ne znam o čemu pričaš.Činjenica je, međutim, da su emisije tog tipa najgledanije. TRAŽILI STE, EVO VAM GA !!!

Ipak, mislim da bi neke regulatorne agencije (čitaj vlast) trebale zaštititi priglupo stado (čitaj narod) od njih samih.
pajero

#42 Re: Kursadžije - je li normalno...?

Post by pajero »

Henry Chinaski wrote:Niko nikog ne tjera da gleda ono što mu se ne sviđa. Ja, recimo, to nikad nisam gledao pa ne znam o čemu pričaš.Činjenica je, međutim, da su emisije tog tipa najgledanije. TRAŽILI STE, EVO VAM GA !!!

Ipak, mislim da bi neke regulatorne agencije (čitaj vlast) trebale zaštititi priglupo stado (čitaj narod) od njih samih.
Potpisujem... :sad:
Post Reply