Kurs konverzacijskog engleskog

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
iceman ze

#1 Kurs konverzacijskog engleskog

Post by iceman ze »

Raja pomagajte, da li negdje u SA ima Kurs konverzacijskog engleskog. Mislim da bi mi puno pomogao u ucenju engleskog, jer testove redovno polazem, a kad trebam s nekim pricati klijestima moras rijeci izvlaciti :-) Zvao sam neke skole, ali oni me opet namotavaju za neke nivoe i sl.............thx :-D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#2 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by corolla02 »

Nadji kakav radio/stanica/TV na engleskom, pa polahkoo..
kockica_kockica

#3 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by kockica_kockica »

Napredni nivo (84 x 60 minuta) B2.2 –C1.1 Sillabus skola za strane jezike
Nakon uspješno završenog ovog nivoa razvili ste potpuno razumijevanje engleskog jezika, uključujući poznavanje slenga, idioma i riječničkog registra. Možete komunicirati s pouzdanjem u praktično svim nespecijaliziranim situacijama i možete koristiti engleski za izražavanje istančanijih nijansi značenja. Među gramatičkim jedinicama koje se obrađuju na ovom nivou su "cleft" rečenice i različiti načini izražavanja pretpostavki. Naučili ste probraniji vokabular koji vam dopušta da izrazite izuzetno složene ideje i mišljenja.

Bez starih neudavaca i slicnog... A poslije dobijes i ceritifikat :mrgreen:
kockica_kockica

#4 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by kockica_kockica »

micki125 wrote:
kockica_kockica wrote:Napredni nivo (84 x 60 minuta) B2.2 –C1.1 Sillabus skola za strane jezike
Nakon uspješno završenog ovog nivoa razvili ste potpuno razumijevanje engleskog jezika, uključujući poznavanje slenga, idioma i riječničkog registra. Možete komunicirati s pouzdanjem u praktično svim nespecijaliziranim situacijama i možete koristiti engleski za izražavanje istančanijih nijansi značenja. Među gramatičkim jedinicama koje se obrađuju na ovom nivou su "cleft" rečenice i različiti načini izražavanja pretpostavki. Naučili ste probraniji vokabular koji vam dopušta da izrazite izuzetno složene ideje i mišljenja.

Bez starih neudavaca i slicnog... A poslije dobijes i ceritifikat :mrgreen:

a ja bi radije neudavaču, pa makar i ne dobio certifikat. :D

ma to je šuplja, i na ovim mojim što sam završio je pisalo da znam komunicirati, bla, bla, bla:-) , a ja dok nisam uzeo privatno časove nisam znao progovoriti valjano. sad je ko biva bolja situacija, ali sam nastavio sa vježbanjem, mada bi moglo i bolje ili ja samo previse ocekujem. :D

:lol: :lol: :lol:

Svaki kurs, cak i napredni, ti ne moze dati znanje stranog jezika.. Jezik se uci stalno i samostalno ... Ja sam isla na kurseve, ali sam svoje znanje koje sad imam istrenirala pricajuci sa strancima... Najteze je kazu pricati s nekim ko zna engleski jezik ili mu je maternji.. meni je to najlakse jer onda imam sigurnost kad budem pricala da ce me ta osoba ispraviti ako grijesim... A ko uci taj i grijesi...

Fond rijeci je jako vazan.. Ako ne znas rijec koja ti treba, a ne znas je objasniti onda si donji...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by ladyblue18 »

corolla02 wrote:Nadji kakav radio/stanica/TV na engleskom, pa polahkoo..
Upravo. Sve se moze sam nauciti, samo ako hoces, bez da bacas pare dzabe.
Ja sam ga pocela uciti sa 7 godina, upijala svaku rijec, izgovor, isla na kurseve, a tu je i 9 godina ucenja tokom skolovanja i uvijek se konverzacija vrsila na engleskom. Gledaj filmove, serije, programe, upijaj i nece ti biti problem vjeruj mi.
Ako imas stranaca u okolini pricaj sa njima, ja sam sa 8,9 godina se znala sita ispricati sa Amerikancima sa kojim je mama tada radila i ljudi se ibretili. :lol: :lol: To ti je jos najbolje vjeruj mi.
Sam ces se oslobadjati malo po malo, i vidjeces da ti nisu potrebni nikakvi kursevi konverzacije.
A imas i dosta stranica danas dobrih koje ti daju savrsenu obuku iz nekog jezika, od audio zapisa, vjezbe izgovora preko mikrofona i tih stvarcica.
Ne isplati ti se pare davati vjeruj mi, ako mozes sam. A ako ti je bas hitno, onda uzmi privatne casove. Jes' da su cesto zhara ali....
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#6 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by corolla02 »

:D
Ladyblue18, ja bih jos nastavio i ovo: Kursevi su dobri ali svi su ogranicenog tipa, dakle imas taj program tog kursa, i ti to sve prodjes ali ako ne koristis i ne vjezbas to sto si naucio/la brise se iz tvoje radne memorije, pa nakon godinu/dvije daj mi opet. Ono sto je poenta kod engleskog jezika je kontinuitet, jezik se ne moze nauciti prekonoci. Naravno svi mi drugacije ga ucimo i drugacije se prima kod svakog, ali ako ne ides iz okvira tvog kursa, tj. bas kako ti kazes, emisije, programi, filmovi, radio, novine, knjige, itd, itd. onda je taj kurs badava, odnosno kratkorocan. Ne znam, recimo danas imas na Internetu naci podcasts sa temama kakvih hoces, pa audio knjiga u formatima koje skines i snimis na mp3 player, i kao tako skinute su uvijek tu za tebe, kad ti got zatrebaju i tako vjezbas izgovor.
Dobra stvar je i citanje na engleskom jer tako obogacujes fond rijeci. Znam svaki pocetak je tezak, ali recimo zapoceti nekom odabranom knjigom/temom koja je tebi interesantna ili volis ili jednostavno dosta znas o tome, pa citas sa razumjevanjem i prevodjenjem na bosanski, na taj nacin povezujes sadrzaj sa tvojim znanjem i obogacujes svoj fond rijeci na engleskom. Pa tako sa par knjiga pocmes, pa onda predjes/odaberes nesto o cemu zelis da vise saznas ali se nisi prije susretao. Onda ti ove rijeci od prethodnih knjiga dobro dodju, vjeruj mi, ovako se stranice najlakse mnoze :-) sto je veoma bitno kod ucenja/citanja engleskog. NPR., svako vise voli vidjeti procitanih 20 stranica za 1 sat za razliku od 10 stranica, i ovo treba da ti bude stimulans za tvoje sljedece knjige, i time svaka naredna knjiga je laksa i laksa.
Jos nesto vazno, ne zapocinjati ucenje jezika nekom debelom i nejasnom knjigom typa fikcije ili o necemu o cemu ti nista ne znas; tad ta knjiga ce ti iz razonode preci u teret. Na ovaj nacin i najveci sladokusci znanja o engleskom jeziku gube volju i ubijaju je za usavrsavanjem istog!
Eto toliko...ja to iz svog iskustva :-)
ladyblue18

#7 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by ladyblue18 »

Naravno, vjezba i samo vjezba. I kontinuitet, inace pisi propalo sve.
Ja kada ne koristim bilo koji jezik pa samo mjesec dana, odmah osjetim kako gubim fond rijeci, naglasak, kako gramatika skripi i ostalo. Kontinuitet je jako bitan u svemu, a narocito u jezicima.
I dan danas za ovih 13,14 godina koliko hmm glupo mi reci ucim, ali koristim engleski jezik, uvijek nadjem bar nekoliko novih i nepoznatih rijeci u toku jedne sedmice, na internetu, tv-u, i odmah se bacim na trazenje prevoda. :mrgreen:
Sve zavisi od toga koliko neko voli jezike i da li im pristupa kao necemu mrskom i sto se mora, ili to radi zbog sebe jer ima zelju da se usavrsi, nauci itd...
Ja mogu reci za sebe da su mi jezici generalno velika strast, a narocito engleski, nikada ga nije dosadno istrazivati i upoznavati.

Ali bilo je perioda i kada sam ja znala zahrdjati, npr. kada sam zavrsila srednju prestalo je i moje aktivno koristenje engleskog. Pa raspust bio tada veliki i bas sam dobro bila zaribala narocito u spelingu, pa sam brze bolje se bacila na knjige i ostalo, zbog sebe same, jer ako zahrdjas jednom i ostanes tako pasivan propadne sve to.
Tako da danas citam dosta na engleskom kada imam vremena, a 90% svog vremena gledam strane programe na kojima nema prevoda i upijam naglasak, ako vise imam sta upiti. :mrgreen:

Samo moram reci da mi je poprilicno glupo kada se neko uzme ibretiti kako mogu tako da npr. gledam nesto bez prevoda, jos vise ako je taj neko moj vrsnjak ili mladji od mene, pa valjda bi i sam to morao znati. :roll: A i engleski je danas drugi jezik pa i kod nas haman, tako da ne mogu skontati da se neko moze cuditi. No...
Ali ljudi danas engleskom prilaze uglavnom kao obavezi i pukom strebanju sto je skroz pogresno.
Ako nemas strast i volju za necim, nemoj ni pokusavati, jer sebe mucis dzabe, ovo opcenito mislim. :mrgreen:

Uglavnom, @iceman vjeruj mi da se sam mozes dobro ufurati u fazon, bez keshiranja nekome. :mrgreen:
Bolonjac

#8 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by Bolonjac »

cc ljudi ljudi :D

umejsto da dash tih 30 KM cas daj za
http://www.paltalk.com

imash chat kanale vezane za jezike upadnes modza i curu nadjes :)

Ideja je u video chatu imaju jos neke besplatne alternative tipa: http://www.inspeak.com/
al slabo ljudi ima :(
Ima li neko neko bolje rjesenje za voice chat sa chat sobama :)
corolla02

#9 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by corolla02 »

Imam daidzu koji je u toku rata 92-95+3 godine naucio parlatati engleski u svojim kasnim 50tim i to mu prehranilo familiju!
Dakle sve se svodi, uci engleski jer nikad ne znas kad ce ti zatrebati!
iceman ze

#10 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by iceman ze »

Hvala na savjetima u vezi moga problema. Ja licno citam stranu literaturu, vezano za teme moga instresovanja, i mislim da poprilicno mogu razumjeti. Takoder filmove kada gledam, ubacim titlove na engleskog, i tu sam poprilicno siguran. Polozio sam takoder Cambridge ESOL 2 nivo engleskog. Cesto kod kuce pustim vijesti na stancima sa engleskog govornog podrucja i sl. Ono sto je meni problem, a to je da kad slusam nesupijem pohvatati dosta rijeci, jer poprilicno brzo izgovaraju i sa akcentom, tako da se izgubim sta zeli govornik da kaze. I ono sto sam vec rekao, da kad imam potrebu da razgovaram, da se sav ukutim......a mislim da mogu vise od toga reci sugovorniku. :)

Uzimao sam i privatne casove, i puno su mi pomogli oko spremanja za ispit, ali eto zelim osim tih ispita napraviti korak dalje, s obzrom da su mi i amcije da i posao radim na engleskom, mislim da na razgovoru za posao, prihvataju moje diplome, ali se bojim sutra ako bi dobio posao, da ne zatajim, zato sve ovo i radim, da konacno i tu barijeru prevazidjem. :-)

Pokusacu i sa ovim chat sobama, vec sam pokusavao na mircu pronaci isto sobe vezano za engleski jezik, ali iskoristicu i ove sto ste mi predlozili....... :-D
metal_rules_cura

#11 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by metal_rules_cura »

Imala sam isti problem dok nisam zadnjih par mjeseci pocela razgovarati sa strancima. Kako su se stvari odvijale... Otprilike ovako... Dodjem i razgovaram sa njima, svaku desetu rijec zapnem misleci kako savrseno znam i objasnim im sta zelim reci da bi mi oni rekli rijec koja se tacno odnosi na to, ja dodjem kuci, nadjem je i memorisem. Sljedeci put isto tako, ali prilikom pricanja uopce nisam razmisljala koje je vrijeme, kako slazem rijeci, jednostavno sam pricala i pricala ono sto znam i sto sam kroz skolu i kurseve savladala. Danas mogu reci kako sam se, ako nista, oslobodila u razgovoru, nemam problem, a fond rijeci se neosjetno vremenom siri.
ladyblue18

#12 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by ladyblue18 »

iceman ze wrote:Ono sto je meni problem, a to je da kad slusam nesupijem pohvatati dosta rijeci, jer poprilicno brzo izgovaraju i sa akcentom, tako da se izgubim sta zeli govornik da kaze. I ono sto sam vec rekao, da kad imam potrebu da razgovaram, da se sav ukutim......a mislim da mogu vise od toga reci sugovorniku. :)
To je normalno vjeruj mi, ali vremenom ce nestajati polako, kako se naviknes i razvijas sluh i vokabular.
Prevazici ces tu barijeru, samo polako.
I izbjegavaj britanski engleski, ja znam da i dan danas nekada ne mogu shvatiti sta pricaju. :-) :roll:

A engleski ti je npr.mala maca za njemacki. :mrgreen: Ko se u njemackom ne pogubi taj je genije. :mrgreen:
corolla02

#13 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by corolla02 »

ladyblue18 wrote:
iceman ze wrote:Ono sto je meni problem, a to je da kad slusam nesupijem pohvatati dosta rijeci, jer poprilicno brzo izgovaraju i sa akcentom, tako da se izgubim sta zeli govornik da kaze. I ono sto sam vec rekao, da kad imam potrebu da razgovaram, da se sav ukutim......a mislim da mogu vise od toga reci sugovorniku. :)
To je normalno vjeruj mi, ali vremenom ce nestajati polako, kako se naviknes i razvijas sluh i vokabular.
Prevazici ces tu barijeru, samo polako.
I izbjegavaj britanski engleski, ja znam da i dan danas nekada ne mogu shvatiti sta pricaju. :-) :roll:

A engleski ti je npr.mala maca za njemacki. :mrgreen: Ko se u njemackom ne pogubi taj je genije. :mrgreen:
Nista ti za to, ucenje engleskog nije kurs nego process, a za svaki process treba vremena. To gubljenje u toku razgovora se veze najcesce za neciji uzak fond rijeci, pa dok slusas ili carry conversation with someone, gubis se jer ne dobijes potpun prijevod sa engleskog na maternji. Vremenom ovo gubljenje nestaje i recimo ako prevedes 90% neke konverzacije onda ni 10% nije problem jer ga mozes izvuci na osnovu konteksta vaseg razgovora. Poslje, ako se vratis nazad i analiziras ovih nejasnih 10% onda se i to nauci i slijedeci put kad budes razgovarao sa nekim neces znati 9% i tako sve dalje dok ga ne usavrsis na nekih 1%.
Takodjer, dosta toga govori i boja glasa, brzina, visina, te govor tijela. Prema tome, ako si blizak sa nekom osobom brze upijas njegove rijeci i manire jer sa njim razgovaras cesce za razliku od nekog koga prvi put sreces, pa i jezik je individualan isto kao i personality. Znaci, osjecas se mnogo sigurnije carry conversation daily sa njim nego sa recimo sa nekim koga prvi put vidis.
I ovo da znas, nikad ga neces znati 100% i biti savrseni Englez/Amerikanac/Australac/Kanadjanin, uostalom ni oni nisu savrseni! A akcent nek te ne brine, jer je to dokaz da si bilingual!
Sunrise00

#14 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by Sunrise00 »

Sto se tice vokabulara i nekih fraza, korisne su audiobooks. Nemoj sad skinut nesto pretesko, sta ja znam :D Mozda nesto od ove moderne literature :) Ja recimo volim slusati chick-lit :oops: :D jer je lagano, zanimljivo, a i moze se pokupiti dosta fraza :D
ess

#15 Re: Kurs konverzacijskog engleskog

Post by ess »

Hej raja, jučer sam bila u prolazu pa nisam stigla dobro pročitati.. Uglavnom nešto se radi o nekom konverzacijskom kursu engleskog, koji je besplatan. Pa jel zna neko više o tome?? Plakat je na pofalićima na raskrsnici ispred ekonomske :-D
Post Reply