Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Rasprave o vjerskim temama.
sarajlija1965

#1 Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

Da li me neko moze uputiti na neki izvor ili jos bolje knjigu koja se fenomenom Kurana bavi na nacin istorijskog kriticizma, dakle ne sa aspekta vjere, nego sa aspekta religijski neutralne nauke?
Pitam zato jer sam o Hriscanstvu i Judaizmu nasao brojne knjige u kojima je data naucna, nepristrasna i istorijska analiza Novog zavjeta i Hebrejske Biblije , ali o Kuranu nista nisam nasao na Netu.

Hvala!

PS. Moze i na engleskom.
theTruePath

#2 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

nema toga,zapad se sekularizirao davno pa su se mnogi bavili neutralnim nacinom tumacenja rkrscanstva i judaizma,,,muslimani su religiozni i jako vezani za religiju,svaki vid neutralizma se smatra anti tako da toga nema.

Posljedica je da imamo zapadnjake koji tumace islam,ali vrlo cesto to ispadne pogresno i antiislamski
theTruePath

#3 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

to ti kazem zato sto sam imao skolski rad-zene u islamu,,i zadatak je bio naci neutralnu literaturu ali je to bilo jako tesko,skroz nemoguce...ili sam nailazio na literaturu muslimanskih autora koji su naravno kovali islam u zvijezde,ili sam nailazio na kriticare koji su bili protiv islama.Uz to sam imao "politicki korektnu" profesoricu koja mi je gotovo oborila jer sam kritikovao serijat.(a nisam)
bogoljub

#4 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by bogoljub »

Pitanje ti nije definisano kako treba!
Kur'an nije nikakva naučna knjiga. Kur'an je knjiga upute. U nju se vjeruje.
;-)
theTruePath

#5 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

bogoljub ti je dao super odgovor,tesko je biti neutralan kada je rijec o savrsenoj knjizi,Uputi...prema Njoj niko nije ravnodusan,ili u nju vjeruju pa je brane svim srcem ili je negiraju (ali ipak vidi njene vrijednosti) pa se protiv nje svom silom bore :P

ali sto se tice pogleda na islam,danasnja tumacenja islama,grupacije itd....eh malo vise neutralne literature o tome bi trebalo za nas koji studiramo :D
sarajlija1965

#6 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

bogoljub wrote:Pitanje ti nije definisano kako treba!
Kur'an nije nikakva naučna knjiga. Kur'an je knjiga upute. U nju se vjeruje.
;-)
theTruePath wrote:bogoljub ti je dao super odgovor,tesko je biti neutralan kada je rijec o savrsenoj knjizi,Uputi...prema Njoj niko nije ravnodusan,ili u nju vjeruju pa je brane svim srcem ili je negiraju (ali ipak vidi njene vrijednosti) pa se protiv nje svom silom bore :P

ali sto se tice pogleda na islam,danasnja tumacenja islama,grupacije itd....eh malo vise neutralne literature o tome bi trebalo za nas koji studiramo :D

Odgvor trazim od ucenih i obrazovanih ljudi, onih koje nije strah sumnjati i pitati, te samostalno zakljucivati o svijetu oko sebe. Reci da nesto nije u redu sa bilo kojim pitanjem je samo po sebi znak intelektualne nemoci i duhovne inferiornosti. A na kraju krajeva, ja nisam ni postavio pitanje nego trazio uputu, upravo zato jer me ne zanima religiozni aspekt Kurana, to mogu procitati u Preporodu ili Saffu. Preferiram kada se nekoga uputi na izvor relevantnih i provjerenih informacija, a njemu samom se prepusti donosenje zakljucaka. Znam da je to mnogima teretli i zahmetli, ali ja ipak volim da mislim svojom glavom. :P

Ono sto me zanima je istorijski kontekst nastanka Knjige, uticaj politickih i demografskih okolnosti nastanka, te naucna analiza teorije o njenoj nepromjenjenosti, narocito u ranoj fazi usmene predaje, potom prepisivanja pa sve do 1455. godine kada je Gutenberg izumio stamparski stroj.

Nota bene: SVA, ali zaista sva sacuvana Jevandjelja iz perioda prije izuma stamparske masine razlikuju se makar u slovu, manje ili vise su puna gresaka prepisivaca, a neka su i zestoko prepravljana kao plod razvoja same Hriscanske doktrine. (Onu "teoriju" o tome kako je nepromjenljivost Kurana zapecacena matematickim obrascima u samoj Knjizi sam procitao, ali kao nadprosjecni/profesionalni poznavalac matematike, teorije vjerovatnoce i statistike ne da nisam uvjeren, nego sam razocaran "teoreticarima".)

Takodjer, zanima me kako je kroz istoriju dolazilo do pojave razlicitih interpretacija, vjerovatno opet kao plod politicko-socijalnih trvenja i ovozemaljskih interesa.

Ponavljam, vjeru ostavljam po strani kao induvidualni izbor pojedinca kojem ne treba analiza i naucni dokaz, jer jedno je "vjera", a drugo je "znanje". Ja sam u potrazi za ovim drugim. :)
theTruePath

#7 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

pa kao sto ti rekoh to neces naci :D
statix

#8 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by statix »

Ono sto me zanima je istorijski kontekst nastanka Knjige, uticaj politickih i demografskih okolnosti nastanka, te naucna analiza teorije o njenoj nepromjenjenosti, narocito u ranoj fazi usmene predaje, potom prepisivanja pa sve do 1455. godine kada je Gutenberg izumio stamparski stroj.
Imas onu finu teoriju o erupciji na otoku Santorini i njenom uticaju na ispisivanje tadasnje vjerske literature, narocito 10 Bozijih zapovijedi... :D

Evo mozda ovo pomogne pa onda istrazuj tacnost tih informacija...

http://www.bibliotecapleyades.net/socio ... east07.htm
vjernici ne otvarajte... :D
bijela

#9 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by bijela »

wow. zar je moguće, statix, da si postirao ovako obojen link, od prve rečenice do posljednje?

sarajlija, evo ti naziv jednog djela, mislim da je na tragu onoga što tebe zanima.
(unaprijed se ograđujem od ćafirštine u njoj :D, no eto za rad' nauke, racija i to... :oops: )

Christoph Luxenberg, The Syro-Aramaic Reading of the Koran: A Contribution to the Decoding of the Language of the Koran
theTruePath

#10 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

Christoph Luxenberg

ne zvuci muslimanski :oops: :lol:
Eborg

#11 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Eborg »

Koliko sam čuo Luxenbergova knjiga je dosta teška za svariti jer je on izučavao isključivo lingvistiku u Kur'anu. Uglavnom, čitava priča je oko toga da su u Siriji prije 40-tak godina našli neki Kur'an koji je haman pa najstariji ikad pronađen. Kur'an nije bio napisan "normalnim" arapskim nego nekom verzijom daktilografskog spisa bez onih tačkica na vrhu i sl. I onda je izučavao kako se prave drastične, gotovo zastrašujuće razlike u tekstu i kontekstu, samo na osnovu dodavanja ili oduzimanja jedne tačke. Nešto u fazonu ono oko npr. šehida. U Kur'anu recimo piše da će šehid dobiti 40 prelijepih djevica ili tako nešto a samo jedna tačka to mijenja u ukusno grožđe. Dakle drastične razlike, nigdje veze jedno s drugim. Jedini "problem" je što Luxenberga niko ne shvata za ozbiljno mada njegove teorije svakako interesantno zvuče.

http://en.wikipedia.org/wiki/Luxenberg
theTruePath

#12 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

covjek hocce neutralnu literaturu a ne to

najstariji poznati Kuran je onaj iz vremena ashaba Omera r.a,,i ne razlikuje se ni po cemu od ovog danas
arzuhal

#13 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arzuhal »

Đeš Luksu ozbiljno shvatit, to je isto da Dževdu Galijaševića shvatiš ozbiljno :D Ne, najozbiljnije - šta će biti tek kada se otkrije Kur'an star preko 2500 godina? :?: :idea:
arzuhal

#14 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arzuhal »

Fakat nisam nikad ni čuo za tog lingvističara, međutim, u vezi onog što si ti napisao...
Eborg wrote: Kur'an nije bio napisan "normalnim" arapskim nego nekom verzijom daktilografskog spisa bez onih tačkica na vrhu i sl.
Ovo je ''drevno'' poznata činjenica svima, a muslimanima najviše ili još bolje - najprije. A te tačke nisu oduvijek postajale u arapskom pismu, one su uvedene naknadno, kada se islam počeo širiti nearapskim govornim područjem jer...
I onda je izučavao kako se prave drastične, gotovo zastrašujuće razlike u tekstu i kontekstu, samo na osnovu dodavanja ili oduzimanja jedne tačke.

se tako molakšalo učenje/recitiranje Kur'ana onima koji nisu Arapi, kako bi ga ispravno učili i ne bi pravili zastrašujuće greške koje mijenjaju smisao dodavanjem ili oduzimanjem jedne tačke. Kao, npr:
Nešto u fazonu ono oko npr. šehida. U Kur'anu recimo piše da će šehid dobiti 40 prelijepih djevica ili tako nešto a samo jedna tačka to mijenja u ukusno grožđe. Dakle drastične razlike, nigdje veze jedno s drugim.
Ipak, koliko god se neki znanstvenik pošteno trudio otkriti nešto odavno otkriveno i poznato, taj mu trud većina ne priznaje...
Jedini "problem" je što Luxenberga niko ne shvata za ozbiljno mada njegove teorije svakako interesantno zvuče.
theTruePath

#15 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

evo ti ga,cak se ne zna ni ko je,koristi pseudonim...:

The real identity of the person behind the pseudonym remains unknown. The most widely circulated version[4][6][7] claims that he is a German scholar of Semitic languages. On internet blogs[8] and elsewhere,[9] however, he is alleged variously to be Lebanese, not to know Arabic,[citation needed] not to be a scholar,[citation needed] or even to be a Christian missionary.
Eborg

#16 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Eborg »

I ja bih ga vala koristio s obzirom na broj kretena zatupljenih dogmom koji se smatraju vitalno ugroženim ako se i najmanja stvar dovede makar na nivo diskusije a kamo li sumnje. :roll:
arzuhal

#17 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arzuhal »

Eborg wrote:I ja bih ga vala koristio s obzirom na broj kretena zatupljenih dogmom koji se smatraju vitalno ugroženim ako se i najmanja stvar dovede makar na nivo diskusije a kamo li sumnje. :roll:
A dobar je pseudonim i da se sačuva čovjek blamaže pred širom znanstvenom zajednicom...
Eborg

#18 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Eborg »

Stoji i to, moram priznati.

No, kako već rekoh, njegova mišljenja su odbačena tako da sam ih samo naveo kao primjer a ne kao vodilju.
arte.fakt

#19 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arte.fakt »

evo jedan pokusaj :D
sarajlija1965

#20 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

bijela wrote:wow. zar je moguće, statix, da si postirao ovako obojen link, od prve rečenice do posljednje?

sarajlija, evo ti naziv jednog djela, mislim da je na tragu onoga što tebe zanima.
(unaprijed se ograđujem od ćafirštine u njoj :D, no eto za rad' nauke, racija i to... :oops: )

Christoph Luxenberg, The Syro-Aramaic Reading of the Koran: A Contribution to the Decoding of the Language of the Koran
Hvala na tipu, evo skinuo 18MB u .PDF formatu na engleskom, pa veceras pred spavanje... :)
sarajlija1965

#21 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

arte.fakt wrote:evo jedan pokusaj :D
"All Arabic grammar is derived from Kuran..." Nisam bas siguran da je doktor na svom terenu sa pojmom "gramatika" (http://en.wikipedia.org/wiki/Grammar) jer nema logike da je nesto poput Kurana (ili u principu bilo koje knjige) pisano mimo u to vrijeme postojecih gramatickih pravila ili obicaja, inace bi bilo necitko i u najmanju ruku nerazumljivo... A onda upada samom sebi u usta u smislu: neke rijeci imaju razlicito znacenje kod razlicitih plemena iz tog perioda, sto je apsolutno logicno i prihvatljivo, ali postavlja se pitanje: sta je PRAVO tumacenje znacenja neke rijeci i ko je autoritet da to kaze?
strongwoman

#22 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by strongwoman »

Ne bih ulazila u prethodno napisano... da ne bih poludilaaaaaaaaa :x :x :x

Ali gospodine "Sarajlija i to 1965".. uzmite knjigu "Kur'an je istina" - morat cu vam provjeriti izdavaca - skupili su se naucnici doktori, astrolozi - krscani da opovrgnu Islam,,, francuzi, njemci itd.. i zamislite kroz to naucno istrazivanje dosli do zakljucka KUR'AN JE ISTINA... imas sve dokumentovano, slikovno opisano (da se ne moras previse udubljivati u razmisljanje).. knjiga ima narandzaste korice...

Eto... selam
Optimus Prime

#23 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Optimus Prime »

Nadam se da znas njemacki.

http://www.giordano-bruno-stiftung.de/A ... alisch.pdf

Tekst potice od renomiranog profesora isalmskih nauka sa Univerzitata u Münsteru (Njemacka) Muhameda Kalisch-a.
On se dugo bavio povjesnim kontekstom nastanka kurana i dosao je do zakljucka da je vrlo moguce da je prorok Muhamed samo jedna teoloska konstrukcija to jest da vjerovatno u onoj formi u kojoj ga kuran i hadisi opisuju nikada nije ni postojao, posto na tako nesto upucuju mnogi nezavisni historijski spisi.
Univerzitet Münster ga je nazalost zbog pritiska iz Centralnog savjeta muslimana Njemacke nakon toga suspendovao.
Uglavnom tekst je vrlo interesantan. Ako ne znas njemacki zamoli nekoga da ti prevede.

Na kraju dokumenta imas spisak literature koju je Kalisch koristio pa ti to moze dalje pomoci u pronalasku sirih informacija.
theTruePath

#24 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

inace taj Muhammed Kalisch je nedavno izjavio da vise nije musliman
sarajlija1965

#25 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

lejlatab wrote:Ne bih ulazila u prethodno napisano... da ne bih poludilaaaaaaaaa :x :x :x

Ali gospodine "Sarajlija i to 1965".. uzmite knjigu "Kur'an je istina" - morat cu vam provjeriti izdavaca - skupili su se naucnici doktori, astrolozi - krscani da opovrgnu Islam,,, francuzi, njemci itd.. i zamislite kroz to naucno istrazivanje dosli do zakljucka KUR'AN JE ISTINA... imas sve dokumentovano, slikovno opisano (da se ne moras previse udubljivati u razmisljanje).. knjiga ima narandzaste korice...

Eto... selam
Gospodjo lejlatab,
Odrastao sam u muslimanskoj familiji, okruzen vjerskim knjigama, te sam ih mnoge uistinu i procitao. A, vjerujte, bilo je takvih knjiga jer mi je direktni predak bio jedan od prvih bosanskih reisa. Ipak, liberalno vaspitanje mi je omogucilo da se upoznam i sa astronomijom, kosmologijom, kvantnom mehanikom, evolucijom i svim drugim divnim aspektima Nauke koja se bori da nam objasni svijet oko nas na nepristrasan, racionalan nacin usput cineci nas zivot laksim i, Boga mi, duzim. Posto vidim da sam vas i ovako uzrujao, necu vam reci koje shvatanje svijeta je pobjedilo. Recimo samo da svake hefte sa neta skidam New Scientist, a ne Saff... :wink:

I da.... Gospodjo lejlatab... Ne znam kako da vam to njezno kazem, ali... Astrologija NIJE Nauka!!! :-D

Alejkumuselam.
Post Reply