evo najbolje ovaj video pokazuje kako to u stvari izgleda suncevo kretanje u svemiru i planete koje ga prate kao pacici svoju majku patku.HardcoreMX wrote:Smrcak15 wrote:Orbitalna brzina mjeseca programirana u suri Mjesec u Kur'anu
![]()
![]()
Činjenica da je cijeli kosmos na ovaj način opremljen orbitama također se ističe u Kur'anu u ajetu:
-Tako Mi neba punog zvjezdanih puteva.(Kur'an:Az-Zariyat, 7)
Kada se u Kuranu spominje Sunce i Mjesec, ističe se, također, da oni, svaki pojedinačno, plove po svojim orbitama:
- I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove.(Kur'an: Al-Anbiya' 33.)
Činjenica da Sunce ne posjeduje statičan položaj, u drugom ajetu se nagovještava:
-I Sunce se kreće do svoje određene granice,to je odredba Silnoga i Sveznajućeg.(Kur'an:Ya-Sin 38.)
-Nit’ Sunce može Mjesec dostići nit’ noć dan prestići, svi oni u svemiru plove.(Kur'an: Ya-Sin 40.)
Ove kuranske činjenice su postale poznate i razumljive nakon suvremenih opservatorijskih osmatranja. Prema otkrićima modernog doba i proračunima stručnjaka iz astronomije, Sunce se kreće u putanji nazvanoj Solar Apex, koja je usmjerena prema Vega zvijezdi. Prvi proračun Solarnog Apexa je izveden krajem 18 stoljeća,tokom vremena proračunske metode su usavršavane i po aktuelnim vrijednostima iz 21 stoljeća, Sunce se kreće brzinom od 19,7 km/s ,mjereno galaktičkim koordiantnim sistemom na galaktičkoj dužini od 57° i širini od 22°.
U cijelom kosmosu postoji ogroman broj galaksija ,po nekom proračunu od oko 200 milijardi galaksija, od kojih svaka posjeduje u prosjeku po 200 milijardi zvijezda.Mliječni put,naša galaksija broji po proračunu izmedju 100 do 300 milijardi zvijezda. Većina ovih zvijezda ima svoje planete, a planete, također, svoje satelite. Sva ova svemirska tijela, opet, posjeduju veoma precizno određene orbite. I svako od ovih tijela se kreće po svojoj orbiti koja je u savršenom skladu i harmoniji sa ostalima. Pored toga, također, i veoma veliki broj zvijezda-repatica kreće se po orbitama koje su određene za njih. Galaksije se, također, zbunjujućom brzinom i preciznošću kreću po svojim orbitama. Tokom ovih kretanja nijedno nebesko tijelo se ne sudara sa drugim,njihovi putevi se ne ukrštavaju. Posrijedi je tako zaprepašćujući sklad da je uočeno da određene galaksije prolaze jedna kroz drugu a da se, pritom, nijedan njihov dio ne sudara sa drugim.Apsolutno je sigurno da čovječanstvo u periodu objave Kurana nije posjedovalo teleskope niti dodatnu razvijenu tehnologiju,ni nalik današnjoj kojom je moguće vršiti osmatranje kosmosa u dubinama mjerenim milionima kilometara, niti je uopće posjedovalo saznanja današnje,moderne fizike i astronomije.
- A zašto ne pogledaju nebo iznad sebe? - kako smo ga sazdali i ukrasili i kako u njemu nema nereda! (Kur'an: Qaf 6.)
Kur'anske mudzize
- Smrcak15
#601 Re: Kur'anske mudzize
-
r_faruk
#602 Re: Kur'anske mudzize
jedini koji ad hominem napada si ti i ljdui slicni tebi!
dobio si milion dokaza ali si ih ignorisao!
medjutim problem je sto ti ne znas sta je dokaz, a sa naukom nemas nikakvog kontakta, najbolja knjiga ti je kuran i ponasas se kao da poznajes svaku sferu zivota i o svemu bi raspravljao. usudis se da "obaras" naucne tvrdnje priznatih naucnika i stotine njihovih radova, dok si ti napisao i objavio jedno veliko nista u nicemu! ako se ne varam zivis u americi? sto ne svratis malo na istok u kreplakistan pa zivis u blagodatima islama, ali jok... nema tamo slobode, ne mozes raditi ono sto mislis da je ispravno, doduse mogao bi ozeniti kakvo dijete i mlatiti zenu i ubiti nekog od cafira sto tesko da mozes uraditi tu na zapadu...
zbilja, sto se ne odselis u saudiju? nema boljeg mjesta za muslimana od saudije, zar ne?
medjutim problem je sto ti ne znas sta je dokaz, a sa naukom nemas nikakvog kontakta, najbolja knjiga ti je kuran i ponasas se kao da poznajes svaku sferu zivota i o svemu bi raspravljao. usudis se da "obaras" naucne tvrdnje priznatih naucnika i stotine njihovih radova, dok si ti napisao i objavio jedno veliko nista u nicemu! ako se ne varam zivis u americi? sto ne svratis malo na istok u kreplakistan pa zivis u blagodatima islama, ali jok... nema tamo slobode, ne mozes raditi ono sto mislis da je ispravno, doduse mogao bi ozeniti kakvo dijete i mlatiti zenu i ubiti nekog od cafira sto tesko da mozes uraditi tu na zapadu...
zbilja, sto se ne odselis u saudiju? nema boljeg mjesta za muslimana od saudije, zar ne?
- Smrcak15
#603 Re: Kur'anske mudzize
r_faruk wrote:jedini koji ad hominem napada si ti!
ne bih ja bas rekaodobio si milion dokaza ali si ih ignorisao!
o svemu sto se tice religije i moje knjige Kur'ana, i kad mi dodju ateisti da osporavaju to, normalno da cu diskutovati o svemui o svemu bi raspravljao.
jer nedozvoljavam da mi neko ko je tek poceo nesto da cita o islamu sa anti-islamski stranica da meni palamudi koji sam u islamu i konstantnom izucavanju vise od 22 godine.
-
r_faruk
#604 Re: Kur'anske mudzize
nismo mi dosli da palamudimo vama, nego musafir!
ti bi ko nesto zabranjivao a?
nego selis li se u saudiju ili ostajes na mrskom cafirskom zapadu?
covjece ti ne znas sloziti recenicu kako treba, a izucavas? ko onaj magistar pezic! eto on je sa nasih govornih podrucja, magistar i ne zna pricati...
pa kako da vas svijet shvati ozbiljno i da vas ne ismijava? ili kao onaj sarlatan zakir koji tvrdi da su homosapiensi izumrli...
covjece ti ne znas sloziti recenicu kako treba, a izucavas? ko onaj magistar pezic! eto on je sa nasih govornih podrucja, magistar i ne zna pricati...
pa kako da vas svijet shvati ozbiljno i da vas ne ismijava? ili kao onaj sarlatan zakir koji tvrdi da su homosapiensi izumrli...
- zforumas
#605 Re: Kur'anske mudzize
Zasto je sve u prenesenom znacenju? Zasto nesto sto je namjenjeno svakome mora biti tooiko komplikovao i zapetljano? Zasto nije jednostavno i razumljivo svakome, od obicnog djeteta do nuklearnog fizicara?
- Smrcak15
#606 Re: Kur'anske mudzize
moj vrli rukfashr_faruk wrote:nismo mi dosli da palamudimo vama, nego musafir!
a sta bi to zabranjivao??
imam i opravdanje, dali bi ti znao bolje pisati da si izasao iz Bosne kao dijete? i da si samo zavrsio 2 razreda regularne skole u bosni a ostalo sve vani.covjece ti ne znas sloziti recenicu kako treba,
nego pusti se toga, nego de mi reci kako da se sve ovo u jednoj knjizi poklopi, kako uopste neko moze da vjeruje da je ovo slucajnost???
- Smrcak15
#607 Re: Kur'anske mudzize
zato sto je Ovako "dupla informacija u istom tekstu"zforumas wrote:Zasto je sve u prenesenom znacenju? Zasto nesto sto je namjenjeno svakome mora biti tooiko komplikovao i zapetljano? Zasto nije jednostavno i razumljivo svakome, od obicnog djeteta do nuklearnog fizicara?
dok kad bi direktno islo to bi bila samo kao jedna informacija a ovako duple ili mnogostruke informacije se salju u istom tekstu.
naprimjer Da Bog kaze, "Neutron je tezi od elektrona 1,839 puta"
niti bi poslanik razumio ovo niti bi generacije razumjele ovo 1400 Godina
znaci bilo bi ne mudro, da postavi stvari u Kuranu koji nece ni poslanik ni mnoge generacije razumjeti, a samo bi uzimalo mjesto u Kur'anu.
Pa fino onda da izbjegenes ovaj problem. Fino to ukopnoujes u vec postojeci tekst.
prepricavam ti pricu ali konsonante NTRN spomenem u ovoj formaciji samo jednom na odredjenom mjestu i to bas u suri i ajetu 18:39-->1,839 da odgovara omjeru neutrona naspram elektrona.
na ovakav nacin poslat ces poruku prvenstveno odgojnog karaktera plus ces poslati kodiranu poruku buducoj generaciji koja ce to znati desifrovati pomocu kompijutera.
ili napirmjer ovo
Ja da objavljujem narodu nesto u tom vremenu
hocu li reci DNA je nesto u svakom zivom bicu zapåocet ce nauka o DNA 1865 godine
dali bi razumio poslanik sta je DNA i generacije posle, nebi razumjele niti bi im ista znacilo jer nebi docekali tu godinu.
pa sta se onda uradi, fino kodiram tu informacij u u vec postojece rijeci, naprimjer hocu da narod edukujem jednom pricom iz proslosti sto se desilo, pa pocnem
ti u tom vremenu samo vidis tekst o toj zeni i kako se trebamo ugledati na nju u dobrim djelima u siromastvu i u bogastvu
18:65 Zena Edna je bila vrlo pobozna i cedna zena, pomagala je siromahe i u bogastvu i u siromastvu, zivjela je u Ednabelle gradu.
ali za buduce generacije je to naucno cudo, vizuelno cudo sto moze da osjetis i vidis, nesto opiljivo
18:65 Zena Edna je bila vrlo pobozna i cedna zena, pomagala je siromahe i u bogastvu i u siromastvu, zivjela je u Ednabelle gradu.
potavi ciljano slova DNA na tom mjestu od 6236 ajeta i nigdje vise jer znam da ce nauka od DNA poceti 1865 godine.
jeli ti sad jasno zasto je ovako stvari programirane u Kur'anu?
Last edited by Smrcak15 on 17/11/2016 10:08, edited 2 times in total.
- zforumas
#608 Re: Kur'anske mudzize
Zasto nije poslanik mogao znati za neutron nego se eto bas moralo cekati toliko vremena? Kada je nesto univerzalno znaci da nema pojma ni o cemu nego zna o svacemu pomalo....Smrcak15 wrote:zato sto je Ovako "dupla informacija u istom tekstu"zforumas wrote:Zasto je sve u prenesenom znacenju? Zasto nesto sto je namjenjeno svakome mora biti tooiko komplikovao i zapetljano? Zasto nije jednostavno i razumljivo svakome, od obicnog djeteta do nuklearnog fizicara?
dok kad bi direktno islo to bi bila samo kao jedna informacija a ovako duple ili mnogostruke informacije se salju u istom tekstu.
znaci bilo bi nemudro, da postavi stvari u Kuranu koji nece ni psolanik ni mnoge generacije razumjeti, a samo bi uzimalo mjesto u Kur'anu.
Pa fino onda da izbjegenes ovaj problem.
Fino to ukopnoujes u vec postojeci tekst
prepricavam ti pricu ali konsonante NTRN spomenem u ovoj formaciji samo jednom na odredjenom mjestu i to bas u suri i ajetu 18:39-->1,839 da odgovara omjeru neutrona naspram elektrona.
na ovakav nacin poslat ces poruku prvenstveno odgojnog karaktera plus ces poslati kodiranu poruku buduco generaciji koja ce to znati desifrovati pomocu kompijutera.
To ja vidim cisto politicki u smislu one recenice "moze biti a ne mora da znaci". Ostavljanje "otovrenih" vrata tako da se bilo sta moze ukomponovati. Ako za neki dogadjaj koji se desio trazis "predvidjanje" onda to nije predvidjanje neko trazenje slamke spasa. Predvidjanje je kada neko dodje i kaze u Kur'anu pise to i to i desit ce se tada i tada....tek to je predvidjanje a ne obrnuto.
-
L u c i f e r
#609 Re: Kur'anske mudzize
Kada uzmes bilo koju kolicinu podataka i analiziras je sa raznih aspekata trazeci bilo kakvu podudarnost sa bilo kojim fenomenom, naravno da ces i naci.
Nisu muslimani izumili tu disciplinu.
Ali nemam nista protiv sa svako vjeruje ono sta hoce. Ja sam od muhabeta digao ruke kad mi covjek veli da su se nase duse slozile da budu testirane, ali nam je zatim izbrisano sjecanje na to. Dakle, shvatam da neki ljudi jednostavno ZELE da vjeruju i tu su bilo kakvi razumni i logicni argumenti bezvrijedni.
Ali nemam nista protiv sa svako vjeruje ono sta hoce. Ja sam od muhabeta digao ruke kad mi covjek veli da su se nase duse slozile da budu testirane, ali nam je zatim izbrisano sjecanje na to. Dakle, shvatam da neki ljudi jednostavno ZELE da vjeruju i tu su bilo kakvi razumni i logicni argumenti bezvrijedni.
- Smrcak15
#610 Re: Kur'anske mudzize
ponovo procitaj gore post jer sam dodao jjos jedan primjer.zforumas wrote:Zasto nije poslanik mogao znati za neutron nego se eto bas moralo cekati toliko vremena? Kada je nesto univerzalno znaci da nema pojma ni o cemu nego zna o svacemu pomalo....Smrcak15 wrote:zato sto je Ovako "dupla informacija u istom tekstu"zforumas wrote:Zasto je sve u prenesenom znacenju? Zasto nesto sto je namjenjeno svakome mora biti tooiko komplikovao i zapetljano? Zasto nije jednostavno i razumljivo svakome, od obicnog djeteta do nuklearnog fizicara?
znaci bilo bi nemudro, da postavi stvari u Kuranu koji nece ni psolanik ni mnoge generacije razumjeti, a samo bi uzimalo mjesto u Kur'anu.
Pa fino onda da izbjegenes ovaj problem.
Fino to ukopnoujes u vec postojeci tekst
na ovakav nacin poslat ces poruku prvenstveno odgojnog karaktera plus ces poslati kodiranu poruku buduco generaciji koja ce to znati desifrovati pomocu kompijutera.
To ja vidim cisto politicki u smislu one recenice "moze biti a ne mora da znaci". Ostavljanje "otovrenih" vrata tako da se bilo sta moze ukomponovati. Ako za neki dogadjaj koji se desio trazis "predvidjanje" onda to nije predvidjanje neko trazenje slamke spasa. Predvidjanje je kada neko dodje i kaze u Kur'anu pise to i to i desit ce se tada i tada....tek to je predvidjanje a ne obrnuto.
zato sto to njemu ama bas nista neznaciZasto nije poslanik mogao znati za neutron nego se eto bas moralo cekati toliko vremena?
a evo ti primjer na tebi koliko mu to znaci
sad da je tebi kazem u tebi i svakom covjeku ima jedna bakterija koja se zove bakterija X i ima funkciju tu i tu. Ti niti iko od naucnika nemoze to da provjeri....dali tebi znaci ista ova informacija u tom trenutku, ama bas nista. Ali ta informacija ce se tek otkriti nakon 150 Godina kad jos vise tehnologija uznapreduje, pa kad prodje 150 Godina nazovu je naucnici bakterija X sa upravo tim funkacijama sto sam tebi opisao a vi vec pod zemljom davno i tvoji savremenici....
pa ima i to samo ne bas exaktan datum, ali ima i takvih predvidjanja i to u kuranu i u hadisu poslanika. da si se malo vise informisao znao bi za ta predvidjanja.Ako za neki dogadjaj koji se desio trazis "predvidjanje" onda to nije predvidjanje neko trazenje slamke spasa. Predvidjanje je kada neko dodje i kaze u Kur'anu pise to i to i desit ce se tada i tada....tek to je predvidjanje a ne obrnuto
- zforumas
#611 Re: Kur'anske mudzize
Upravo to..L u c i f e r wrote:Kada uzmes bilo koju kolicinu podataka i analiziras je sa raznih aspekata trazeci bilo kakvu podudarnost sa bilo kojim fenomenom, naravno da ces i naci.
kada znas rezultat lako je nastimati proces
- Smrcak15
#612 Re: Kur'anske mudzize
L u c i f e r wrote:Kada uzmes bilo koju kolicinu podataka i analiziras je sa raznih aspekata trazeci bilo kakvu podudarnost sa bilo kojim fenomenom, naravno da ces i naci.
nemozes naci ono sto se moze nacu i u KuranuKada uzmes bilo koju kolicinu podataka i analiziras je sa raznih aspekata trazeci bilo kakvu podudarnost sa bilo kojim fenomenom, naravno da ces i naci.
a jeli ti mozes dokazati nekako da tako nije bilo prije naseg rodjenja?Ja sam od muhabeta digao ruke kad mi covjek veli da su se nase duse slozile da budu testirane, ali nam je zatim izbrisano sjecanje na to. Dakle, shvatam da neki ljudi jednostavno ZELE da vjeruju i tu su bilo kakvi razumni i logicni argumenti bezvrijedni
- Smrcak15
#613 Re: Kur'anske mudzize
hajde nastimaj ovo u nekoj drugoj knjizizforumas wrote:Upravo to..L u c i f e r wrote:Kada uzmes bilo koju kolicinu podataka i analiziras je sa raznih aspekata trazeci bilo kakvu podudarnost sa bilo kojim fenomenom, naravno da ces i naci.
kada znas rezultat lako je nastimati proces
Logical Rules(wich are extracted from Qur’an itself) for counting words:
-If you count two opposite Words (example Word X and Word Y) you must count on both sides with the same Method.
-If you count only singular words you must count on the other Side also Singular.
-Or you count all Derivates you must count on the other Side also all Derivates.
-If you count only word with infinite article (The/arabic Al) you must count on the other side also with infinite article (The/arabic Al) .
God swears in this verse about opposite parts:
89:3 by the even and the odd,
Antonyms - (Opposite ”WORDS” counting, no verse is needed to conect them)
1
Angels – 88 times
Devils – 88 times
2.
This word – 115 times
Next world – 115 times
3.
Heat – 4 times
Coolness – 4 times
4.
Summer – 1 times
Winter – 1 time
5.
Man – 24 times
Woman – 24 times
6.
Worry – 13 times
Reassurence – 13 times
7.
Near – 10 times
Away – 10 times
8.
Smart people – 16 times
Crazy people – 16 times
9.
Belief – 25 times
Disbelief – 25 times
10.
Benefit-9 times
Harm – 9 times
11.
East Sunrise – 16 times
West Sunset – 16 times
12.
Your day – 5 times
Their day – 5 times
13.
Allah loves - 17 times
Allah loves not - 17 times
--------------------------------------------------------
Antonyms - (Opposite ”TEXT” counting, no verse is needed to conected them)
1.
Chapter 88
Verses (2-7) about Hell and people of Hell – 24 words
Verses(8-16) about Paradise and people of paradise – 24 words
2.
Chapter 56
Verses(27-40) about Hell and people of Hell – 37 words
Verses(41-48) about Paradise and people of paradise – 37 words
--------------------------------------------------------
Similar words counting or words wich have connections with each other counting
1.
Sun – 33 times
Light (singular)- 33 times
2.
Wine – 6 times
Drunk/drunkness – 6 times
3.
Preach – 25 times
Tongue/Language – 25 times
4.
That day (refering to Judgment day) – 70 times
Judgment day – 70 times
5.
Messenger and all its derivatives – 513 times
All names of Messengers (Adam, Noah, Abraham, moses, Jesus, David, Jacob…until Muhammed) – 513 times
6.
Prophet(arbic Nabi root Nun ba hamza, bearer of good ”news”) – 80 times
News-(arabic Naba root Nun ba hamza, same root as for prophet) – 80 times
2:213 Mankind was a single community, then God sent prophets(Nabiyyan) to bring good news and warning…
7.
Phrase ”Seven heavens” – 7 times
The creation of Heavens – 7 times
8.
Say – 332 times
They said – 332 times
9.
War – 4 times
Prisinors of War – 4 times
10.
Jesus’ disciples – 5 times
Monks/Monasticism/Priests - 5 times
11.
Chapter 18 where year and science of DNA were prophecied
(DNA appears most times in the Qur’an in verse 18:65, science of DNA began year 1865 by Gregor Mendel)
Letters in this formation DNA – 7 times
Letters in this formation RNA – 7 times
12.
The Kingdom – 20 times
The Throne – 20 times
----------------------------------------------------
Words wich are connected by a verse
1.
Adam – 25 times
Jesus – 25 times
Verse wich connects them:
3:59 For God the likeness of Jesus is as that of Adam whom He fashioned out of dust and said "Be" and he was.
2.
Iblis is name of greatest Satan
Iblis – 11 times
Seeking refuge – 11 times
41:36 If the Satan incite you to evil, seek refuge in God. He is all-hearing and all-knowing.
3.
Dog - 5 times
People who deny our signs - 5 times
7:176 …..His likeness is that of a dog who hangs out his tongue if you drive him away, and still hangs it out if you leave him alone. Such is the case of the people who deny Our signs. Narrate this history to them; they may haply reflect.
4.
Human – 65 times
All parts from wich human are created also( earth, sperm, embryo, foetus, bones, flesh) - 65 times
Verses wich connects them:
23:14 then We made that drop into a clinging form, and We made that form into a lump of flesh, and We made that lump into bones, and We clothed those bones with flesh, and later We made him into other forms––glory be to God, the best of creators!––
18:37 His companion retorted, ‘Have you no faith in Him who created you from dust, from a small drop of fluid, then shaped you into a man?
5.
Action(Do, does…) – 108 times
Reward – 108 times
4:114 There is no good in most of their secret talk, only in commanding charity, or good, or reconciliation between people. To anyone who ”does” these things, seeking to please God, We shall give a rich ”reward”;
6.
Spider- 2 times
Those whom they had taken(protectors) besides Allah - 2 times
Those whom they had taken(protectors) besides Him - 2 times
Verse wich connects these examples:
29:41 The likeness of >>those whom they had takes besides Allah<<, protectors is as the likeness of a >>spider<<, that takes to himself a house; and, verily, the weakest of houses is a spider's house, if they did but know!
7.
Donkey- 2 times
Carrying (the Torah) - 2 times
Verse wich connects these examples:
62:5 The parable of those entrusted to carry the Torah, who subsequently do not carry it out in practice, is that of a donkey carrying a load of books (it transports what it does not understand). How evil is the example of those who (ignore what their Book teaches and) deny God’s Revelations (sent down for them and containing news of the Last Messenger)! God does not guide the wrongdoing people.
8.
Magic/Witchcraft (arabic Sihr) - 60 times
Tempt/Test/Trial (arabic Fitnah) - 60 times
Verse wich connects these two words
2:102 and followed what the evil ones had fabricated about the Kingdom of Solomon instead. Not that Solomon himself was a disbeliever; it was the evil ones who were disbelievers. They taught people >magic/witchcraft< and what was revealed in Babylon to the two angels Harut and Marut. Yet these two never taught anyone without first warning him, ‘We are sent only to >tempt/test/trial<- do not disbelieve.’
9.
Last Hour (Sa'at) - 48 times
Unseen (Ghayb, pure singular form) - 48 times
verse wich connects these two words:
34:3 Still, the disbelievers say, ‘The LAST HOUR(Sa'at) will never come upon us.’ Say(to them muhammed), ‘Yes, by my Lord, [it will], by Him who knows the UNSEEN(GHAYB)! Not even the weight of a speck of dust in the heavens or earth escapes His knowledge, nor anything smaller or greater. It is all recorded in a clear Record
10.
Ship- 23 times-
Drowning - 23 times
He (Noah) and those with him were saved in a Ship – and their opposite part were drowned.
64- They rejected him. Consequently, we saved him and those with him in the ”ship”, and we ”drowned” those who rejected our revelations, they were blind.
7-The Purgatory, 64
11.
Few -75 times
Appreciative/Thankful- 75 times
Verse wich connect these two words
34:13....only a few of My servants are appreciative/thankful. (The Quran)
12.
Sick (Athan) - 24 times
Hurt(Marid) - 24 times
Verse wich connect these two words
2:196 But should any of you be ”sick”, or have a ”hurt” in his head, let the atonement be by fasting, or charity, or sacrifice.
13.
Guidance (Hudan) - 79 times
Mercy (Rahmat) - 79 times
verses wich connects these two words:
16:64 We have sent down the Scripture(Quran) to you(Muhammed) only to make clear to them what they differ about, and as >>guidance<< and >>mercy<< to those who believe.
7:154 Once again, We gave Moses the Scripture(Torah), perfecting [Our favour] for those who do good, explaining everything clearly, as >>guidance<< and >>mercy<<, so that they might believe in the meeting with their Lord.
14.
Light/Enlightening - 49 times
Intellect/Understanding - 49 times
Verses wich indirectly connects these words see the photo bellow.
41:1 This is a Scripture which We have sent down to you [Prophet] so that, with their Lord’s permission, you may bring people from the depths of darkness into light,
2:242 In this way Allah makes His Signs clear to you, so that hopefully you will use your intellect.
22:8 Yet there are some who contend about God without any knowledge or guidance or enlightening Book,
15.
Trumpet- 10 times
Blow - 20 times , blowing is mentioned twice more just like the verse connects two blows with a trumpet
39:68 The TRUMPET will be BLOWN, whereupon everyone in the heavens and the earth will be struck unconscious, except those who will be spared by God.Then it will be BLOWN another time,
whereupon they will all rise up, looking.
16.
Blessed/Blessings (arabic Baraka)- 32 times
Charity/Purity (arabic Zakah) - 32 times
Verse wich connects these two words
19:31 He(Allah) made me(Jesus) >>blessed<< wherever I may be. He commanded me to pray, to give >>charity(zakah)<< as long as I live
17.
The creation of Heavans - 7 times
He(God) ascended on the Throne (after the creation of Heavens)- 7 times
Verse wich connects these two:
7:54 Your Lord is God, who created the heavens and earth in six periods, then ascended Himself on the throne;
18.
Darkness (without definitive article)- 9 times
Kindling fire - 9 times
Verse wich connect darkness with kindling fire:
2:17 Their example is that of one who >>kindled a fire<<, but when it illuminated what was around him, Allah took away their light and left them in >>darkness<< [so] they could not see.
Word darkness in verse 2:17 was used without definitive article, so all words darkness without definitive articles were counted.
19.
Warn(Nadher) - 124 times
Frighten/Fear(Khawf) - 124 times
6:51 Use the Quran to ">warn<" those who ">fear<" being gathered before their Lord- they will have no one but Him to protect them and no one to intercede- so that they may beware.
-----------------------------------------------------------------
Word Counts wich has connection with natural phenomenom :
1. Nonspecific singular form for Day- 365 times just like in a year
2. Word days (plural form) – 30 times, (corresponding to 30 days
in lunar- and solar month)
3. Word month singular form 12 times just like in a year
4a Word Moon – 27 times
4b Word crescent (part of the moon) – 1 time
Word Crescent, part of the moon, occur once = part of 28 day (7h 43m 12s or we can write it in decimals .32166)
Moon orbits the earth
27.32166 days according to NASA
ili ovo

ili ovo
ukratko
1. sura 9 = 9 mjesec
2. Dzuz/Dio 11 = 11 dan , Kuran podijeljen na 30 dijelova a septembar ima 30 dana.
3. Ajet 109 = 109 UNUTRASNJIH spratova je bilo u Juznom tornju
4. Ajet 110 = 110 UNUTRASNJIH spratova je bilo u Sjevernom tornju
5. Ajeti 109-110 = jedini ajeti koji govore o rusenju gradjevina/zgrada u tom dijelu Kurana.
6 Ajeti spominju da je zgrada na ivici = Tornjevi su bili na ivici atlantskog okeana, na obali.
7. Ajeti 109-110 imaju 157 slova = 157 putnika u 2 aviona je poginulo totalno u napadima na tornjeve u New Yorku
8. 1343stopa(Feet) je bilo od dna pa do 109 sprata na tornjevima = 1343 ajeta je od pocetka Kur'ana do 109 ajeta u suri 9 Dzuz/Dio 11.
9. U ta dva ajeta gradjevina/zgrada se spominje 3 puta = 3 zgrade su srusene za vrijeme napada na New York
10. Lingivsticka separacija je uradjena u ajetima bas kao sto su zgrade bile u stvarnosti 2 puta "Svoja zgrada"(2x arapski Bunjanuhu) i 1xNjihova zgrada(Bunjanuhum) Treca zgrada srusena sto nije licila na tornjeve blizance)
11. Ajet 110. Neće prestati građevina njihova koju su podigli biti (izvor) sumnje u srcima njihovim...
Zar nije mnogo sumnje oko 9/11 napada na new york, masa nekih teorija zavjere sve nekakve sumnje
THE TOP 40 Reasons to Doubt the Official Story
http://www.911truth.org/the-top-40-reas ... cal-story/
Scholars for 9/11 Truth - Why Doubt 9/11?
http://twilightpines.com/index.php?opti ... &Itemid=70
Znaci imamo blizance u rijecima i trecu rijec za sebe:
Blizanci Tornjevi = "Svoja zgrada" + "Svoja zgrada"
Treca srusena zgrada = Njihova zgrada

12). 19 napadaca u napadima 9/11 = od ajeta 110 do kraja sure 9 ima 19 ajeta
13). Sjeverni toranj je imao 110 unutrasnji spratova, visina tornja je bila 417m, novi "One World trade center" je iste visine kao njegov predhodnik 417m = Sa ajetom 110 pa do kraja sure 9 ima 417 rijeci.
Last edited by Smrcak15 on 17/11/2016 10:26, edited 1 time in total.
- zforumas
#614 Re: Kur'anske mudzize
@smrcak
predvidjanja kako izlazak sunca sa zapada, sudnji dan, pitanja, duvanje u rog i sl???
Nismo na istoj valnoj duzini...
da meni kazes da postoji ta bakterija ja bih se na glavu popeo da je nadjem (ili da okupim tim ljudi koji bi ju trazili) i to bi mi bila velika pomoc jer znam da postoji i znam da nije uzalud. A ovako niko nije znao za neutron nego ga je otkrio slucajno...zasto?
Sve te price su tipske... Ako ti skocis znas da ces spasti i to je jasno. Svako malo dijete zna to. I jasno ce reci spast ces. Nece niko reci lebdjet ces preko 7 mora i 7 gora a onda ce se pojaviti velika okrugla stvar koja se vrti u krug bla bla bla pa ces svojim blacenim tabanima dodirnuti zemlju...
Jok ba...samo ces spasti.
To ti je isto kao da ja iz Njemacke krenem u Bosnu preko Australije
predvidjanja kako izlazak sunca sa zapada, sudnji dan, pitanja, duvanje u rog i sl???
da meni kazes da postoji ta bakterija ja bih se na glavu popeo da je nadjem (ili da okupim tim ljudi koji bi ju trazili) i to bi mi bila velika pomoc jer znam da postoji i znam da nije uzalud. A ovako niko nije znao za neutron nego ga je otkrio slucajno...zasto?
Sve te price su tipske... Ako ti skocis znas da ces spasti i to je jasno. Svako malo dijete zna to. I jasno ce reci spast ces. Nece niko reci lebdjet ces preko 7 mora i 7 gora a onda ce se pojaviti velika okrugla stvar koja se vrti u krug bla bla bla pa ces svojim blacenim tabanima dodirnuti zemlju...
- Smrcak15
#615 Re: Kur'anske mudzize
zforumas wrote:@smrcak
ne to , to je dalekopredvidjanja kako izlazak sunca sa zapada, sudnji dan, pitanja, duvanje u rog i sl???
nesto sto mi sad vidimo da se desava, naprimjer neke stvari sto sam citao prvi put da ce se desiti prije 15 Godina a desile su se tek prvi puta prije 8 Godina.
ti opet ne kontas jednu stvar, ma da se cijeli ljudski rod nasadi na glavu nemoze otkriti do odredjenog vremena, dok se tehnologija ne razvije, poenta je nemozes vidjeti dok ne dodje napredna tehnologija a to tek za 150 Godina recimo. pa ti sad trazio koliko god hoces , nema ti psasa, nemoze je otkriti jer nemoa na zemlji jos tehnologija sa kojom se to moze otkriti.Nismo na istoj valnoj duzini...
da meni kazes da postoji ta bakterija ja bih se na glavu popeo da je nadjem (ili da okupim tim ljudi koji bi ju trazili) i to bi mi bila velika pomoc jer znam da postoji i znam da nije uzalud
pa James Chadwick ga otkrio i imenovao tek 1932 godineA ovako niko nije znao za neutron nego ga je otkrio slucajno...zasto?
a sta zasto??
- zforumas
#616 Re: Kur'anske mudzize
zasto je morao slucajno otkriti, zasto nismo dobili direktne upute. Bar te koje su pozitivne, znacajne, koje mogu poboljsati nacin kako svijet funkcionise.
Zasto nije penicilin dat narodu prije?
Zasto su samo kazne opisane bukvalno, i ratovi? Zasto umjesto "sablja", "klanje" i ostalo nisu upotrebljavana neka prenesena znacenja?
Zasto su samo kazne opisane bukvalno, i ratovi? Zasto umjesto "sablja", "klanje" i ostalo nisu upotrebljavana neka prenesena znacenja?
- Smrcak15
#617 Re: Kur'anske mudzize
zforumas wrote:zasto je morao slucajno otkriti, zasto nismo dobili direktne upute. Bar te koje su pozitivne, znacajne, koje mogu poboljsati nacin kako svijet funkcionise.
slucajno neslucajno , i to je bozije odredjenje, ako Bog zeli da ti podari nesto on ti dadne znanje ili spletom okolnosti se dodje to otkrica ali sve sa Bozijom voljom da tako dadne tu novu stvar u spoznaju.zasto je morao slucajno otkriti, zasto nismo dobili direktne upute. Bar te koje su pozitivne, znacajne, koje mogu poboljsati nacin kako svijet funkcionise.
ulazenje u ta pitanja zasto je pencilin tek tad otkriven a ne prije je ulazenje u Boziji razum, a to je nemoguce odgonetnuti.Zasto nije penicilin dat narodu prije?
pa Kur'an je objavljivan poslaniku i njegovim drugovima u tom periodu zavisno od situacije, ako je situacija bila rat, upute su stizale kad je u pitanju rat, ako je tema bila bracni odnosi, ajeti su stizali na tu temu, ako je pitanje bilo o seksu, ajeti su stizali i po tom pitanjuZasto su samo kazne opisane bukvalno, i ratovi? Zasto umjesto "sablja", "klanje" i ostalo nisu upotrebljavana neka prenesena znacenja?
kad neko nesto pita, poslanik nezna to sam od sebe odgovoriti, i pocne objava tako sto poslanik se umiri, pocne ga znoj oblivati, dok drugi cekaju da se objava zavrsi, pa im kaze pisi te , njegovi pisari uzmu do cega dodju i zapisivaju sta je objavljeno.
- zforumas
#618 Re: Kur'anske mudzize
Smrcak15 wrote: Zasto nije penicilin dat narodu prije?
Ovim si mi sve rekaoulazenje u ta pitanja zasto je pencilin tek tad otkriven a ne prije je ulazenje u Boziji razum, a to je nemoguce odgonetnuti.
I jos samo...situacije. Znaci tada niko nije bio bolestan, svi masala zdravi pa im upute za lijekove nisu bile potrebne.
- Smrcak15
#619 Re: Kur'anske mudzize
imali su oni lijekova u u srednjem vijeku pogotov u islamskom svijetuzforumas wrote:Smrcak15 wrote: Zasto nije penicilin dat narodu prije?Ovim si mi sve rekaoulazenje u ta pitanja zasto je pencilin tek tad otkriven a ne prije je ulazenje u Boziji razum, a to je nemoguce odgonetnuti.
![]()
I jos samo...situacije. Znaci tada niko nije bio bolestan, svi masala zdravi pa im upute za lijekove nisu bile potrebne.
ti kao da hoces reci, zasto nije taj pencilin dat od samog nastanka ljudskog roda.
nisi mi odgovorio na pitanje, dali mozes naci onako nesto u drugim knjigama , a to sto sa ti pokazao je mali djelic sta sve ima u Kur'anu
-
r_faruk
#620 Re: Kur'anske mudzize
mozemo naci sve u drugim knjigama, ali je besmisleno traziti..............
- Smrcak15
#621 Re: Kur'anske mudzize
ma sve mi mozemo u drugim knjigamar_faruk wrote:mozemo naci sve u drugim knjigama, ali je besmisleno traziti..............
-
L u c i f e r
#622 Re: Kur'anske mudzize
Otkud znas da druge knjige ne mogu?
Da li si njih izucavao 22g ili se "igrom slucaja" bas potrefilo da je istinita vjera tvog naroda?
O tome da ja trebam dokazivati neistinost tvoje tvrdnje, a ne ti istinitost svoje tvrdnje, zaista je suvisno reci bilo sta.
Sta cemo sa ljudima koji nisu dobri matematicari i znalci arapskog? Njima ova "cuda" ne mogu doprijeti do mozga.
Da li si njih izucavao 22g ili se "igrom slucaja" bas potrefilo da je istinita vjera tvog naroda?
O tome da ja trebam dokazivati neistinost tvoje tvrdnje, a ne ti istinitost svoje tvrdnje, zaista je suvisno reci bilo sta.
Sta cemo sa ljudima koji nisu dobri matematicari i znalci arapskog? Njima ova "cuda" ne mogu doprijeti do mozga.
-
L u c i f e r
- zforumas
#624 Re: Kur'anske mudzize
Da, upravo to hocu reci. Zasto su ljudi umirali od tako banalnih stvari kao sto je obicna prehlada?Smrcak15 wrote:imali su oni lijekova u u srednjem vijeku pogotov u islamskom svijetuzforumas wrote:Smrcak15 wrote: Zasto nije penicilin dat narodu prije?Ovim si mi sve rekaoulazenje u ta pitanja zasto je pencilin tek tad otkriven a ne prije je ulazenje u Boziji razum, a to je nemoguce odgonetnuti.
![]()
ti kao da hoces reci, zasto nije taj pencilin dat od samog nastanka ljudskog roda.
nisi mi odgovorio na pitanje, dali mozes naci onako nesto u drugim knjigama , a to sto sa ti pokazao je mali djelic sta sve ima u Kur'anu
Prouci malo numerologiju, a jedan clan ti je na par tvojih postova nasao znacenje vezano za neki random broj.
Zar se sva bit Kur'ana svodi na to znacenje brojeva i podudarnosti? Trebas onda biti fasciniran cijelim epovima i sonetima koji su napisani u savrsenom desetercu...ej zamisli cijela knjiga i svaki stih se sastoji tacno od 10 slogova i opet ti slogovi i stihovi i cijele pjesme i epovi imaju smisla....
- Smrcak15
#625 Re: Kur'anske mudzize
L u c i f e r wrote:Otkud znas da druge knjige ne mogu?
u Kuranu, jednoj knjizi, znaci samo jedna knjiga ima na hiljade brojcanih cuda i to bas da se sve nacdju u njoj.Otkud znas da druge knjige ne mogu?
i ne samo to nego te knjiga direktno Tebe izaziva ako sumnjas u Kur'anu hajde uradi jedan ovakav Kur'an ako mozes.
netrebas tu biti dobar matematicar da znasSta cemo sa ljudima koji nisu dobri matematicari i znalci arapskog? Njima ova "cuda" ne mogu doprijeti do mozga
jeli ti tesko razumjeti da ima 365 dana u godini, jeli tesko razumjeti da nespecificna forma singular za Dan je spomenuta 365 puta
pa rijeci koje sus suprotne se ponavljaju isto puta, ove stvari nisu velika matematika, i djeca mogu da razumiju.
znaci uKur'anu ima za svakoga ponesto i za onoga koji dobro mozga i onoga kojem to ne ide od ruke.