Najkraće: jer nema potrebe.ExNihilo wrote:Šta je po tebi razlog da se takvo šta nikada nije pojavilo?arzuhal wrote:Ne bi se baš moglo izvesti u cjelosti jer nisu poznati, odnosno do nas preneseni svi detalji za takvo nešto. A ne bi se napustila podjela po surama, samo bi se navodili ajeti iz sure.ExNihilo wrote:Bilo bi kul kad bi neko sastavio Kur'an po hronologiji objavljivanja. Sve uz fusnote i mape gdje je Poslanik tad bio. Takvo šta bi značilo da se mora napustiti podjela po surama jer iste nisu objavljivane u cjelosti.
Al' prpa.
Zanemari da se ne zna za baš svaki ajet precizna hronologija i uzmi u obzir da znamo gdje su sure objavljene, te da za veliku većinu ajeta (uspoređujući sa sirom) možemo napraviti educated guess gdje im je hronološki mjesto.
Kur'an online
- arzuhal
#326 Re: Kur'an online
- arzuhal
#327 Re: Kur'an online
To bi morala biti neka vrsta tefsira ili kombinacija tefsira, sire (životopisa), hadisa...To bi bilo nešto drugo. Ali, kao što rekoh, ovaj raspored sura kakvog poznajemo nije slučajan, kao uputa i objava.Bloo wrote:Samo vas pratim iz ovog svog ćoškaarzuhal wrote: Šta je, zeko?![]()
Ne znam ima li smisla da kažem da možda ima više smisla čitati po redoslijedu objavljivanja ako je koherentnije za pratiti razvoj islamske misli. Ovo bi mi bilo common sense nekako.
Ali sud mogu donijeti tek kad pročitam.
Nihilov prijedlog je interesantan - da bi se Kur'an stavio u neki širi okvir za razumijevanje.Smatram da bi bilo lakše za razumjeti laicima, te bi dobili detaljniju sliku nastanka u nekoj verziji Kur'ana koja bi uključivala crtice iz Muhammedovog života, kretanja et cetera, a paralelno sa surama koje su se objavljivale (nije bitno što se nemaju možda detaljni podaci). Preglednije, obuhvatnije...naravno ne znam kako bi se to djelo nazvalo
*grli kravu i srče kafu*
- ExNihilo
#328 Re: Kur'an online
Kako nema potrebe ako je Ali imao nešto slično?
Uostalom, ko je taj ko sebi uzima za pravo da determinira potrebe drugih.
- arzuhal
#329 Re: Kur'an online
Pa uzmi pa sebi napravi ako imaš potrebu, to sam i rekao: to bi spadalo u izučavanje Kur'ana.ExNihilo wrote:Kako nema potrebe ako je Ali imao nešto slično?
- arzuhal
#330 Re: Kur'an online
Ja imam kod sebe (jedan) redoslijed objavljivanja sura (ponegdje u zagradi i izdvojeni ajeti koji su objavljeni u Meki, odnosno u Medini, ako je riječ o generalno mekanskoj ili medinskoj suri), a ima i u Sujutijevom Itkanu, djelo je prevedeno, može se svako s tim upoznati, izučavati, marljivo učiti i postati dobar drug i džematlija 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#331 Re: Kur'an online
ja konto da krava nešto znači na arapskom ili da je ime nekog mjestaNurudin wrote:kakvo preneseno značenje ??
zanimljivo štivo
- ExNihilo
#332 Re: Kur'an online
Nije poenta hoću li napraviti ja ili neću. Ne svodimo raspravu na lični nivo. Postavlja se pitanje kako to da zadnjih milenijum i po niko među ulemom nije sastavio nešto slično, kako to da među brdima djela o Kur'anu, ne postoji nešto slično, iako je ideja logična, nameće se sama od sebe, a ne bi trebala ni biti dogmatski tabuizirana uzevši u obzir da je Ali, kako sam kažeš, imao takav Kur'an.arzuhal wrote:Pa uzmi pa sebi napravi ako imaš potrebu, to sam i rekao: to bi spadalo u izučavanje Kur'ana.ExNihilo wrote:Kako nema potrebe ako je Ali imao nešto slično?
Dakle, ne zadovoljava odgovor da nije bilo potrebe jer su učenjaci nadugo i naširoko pisali o hronologiji i mjestu objavljivanja. Zašto ne otići jedan korak dalje?
- arzuhal
#333 Re: Kur'an online
Primjer s pitanjima i podpitanjima od strane Jevreja o kakvoj se tačno kravi radi koju bi trebali žrtvovati primjer je onog svjesnog ljudskog cjepidlačenja, odugovlačenja, zavlačenja, ubleharenja, da ne kažem koju grublju a tačniju riječ za tu stranu ljudske prirodeBlack swan wrote:ja konto da krava nešto znači na arapskom ili da je ime nekog mjestaNurudin wrote:kakvo preneseno značenje ??![]()
zanimljivo štivo
- arzuhal
#334 Re: Kur'an online
Čekaj, jel to ti namećeš vlastitu potrebu, vlastitu logiku, vlastito pitanje, vlastitu logičnu ideju svima ili?ExNihilo wrote:Nije poenta hoću li napraviti ja ili neću. Ne svodimo raspravu na lični nivo. Postavlja se pitanje kako to da zadnjih milenijum i po niko među ulemom nije sastavio nešto slično, kako to da među brdima djela o Kur'anu, ne postoji nešto slično, iako je ideja logična, nameće se sama od sebe, a ne bi trebala ni biti dogmatski tabuizirana uzevši u obzir da je Ali, kako sam kažeš, imao takav Kur'an.arzuhal wrote:Pa uzmi pa sebi napravi ako imaš potrebu, to sam i rekao: to bi spadalo u izučavanje Kur'ana.ExNihilo wrote:Kako nema potrebe ako je Ali imao nešto slično?
Dakle, ne zadovoljava odgovor da nije bilo potrebe jer su učenjaci nadugo i naširoko pisali o hronologiji i mjestu objavljivanja. Zašto ne otići jedan korak dalje?
Gdje ja stadoh, ti produži
- ExNihilo
#335 Re: Kur'an online
Ne, nego iz činjenice da su učenjaci stoljećima raspravljali o pitanju hronologije i mjestu objavljivanja zaključujem da, suprotno onome što si rekao, potreba jeste postojala.
- arzuhal
#336 Re: Kur'an online
Jest utvrđena hronologija, kao što se bilježilo koji su ajeti objavljeni kada je Poslanik nije bio ni u Meki ni u Medini, koji noću a koji danju, itd. ali nije bilo potrebe za posebnim mushafom.
- Bloo
- Globalna šefica
#337 Re: Kur'an online
Titodragi, jel vi uopste citate sta je onaj drugi napisao?arzuhal wrote:Čekaj, jel to ti namećeš vlastitu potrebu, vlastitu logiku, vlastito pitanje, vlastitu logičnu ideju svima ili?ExNihilo wrote:
Nije poenta hoću li napraviti ja ili neću. Ne svodimo raspravu na lični nivo. Postavlja se pitanje kako to da zadnjih milenijum i po niko među ulemom nije sastavio nešto slično, kako to da među brdima djela o Kur'anu, ne postoji nešto slično, iako je ideja logična, nameće se sama od sebe, a ne bi trebala ni biti dogmatski tabuizirana uzevši u obzir da je Ali, kako sam kažeš, imao takav Kur'an.
Dakle, ne zadovoljava odgovor da nije bilo potrebe jer su učenjaci nadugo i naširoko pisali o hronologiji i mjestu objavljivanja. Zašto ne otići jedan korak dalje?Ja rekoh najlogičnije što sam umio: očito da nema ili nije bilo potrebe. Zna se šta je suština Kur'ana kao Upute.
Gdje ja stadoh, ti produži
Kur'an nije samo Uputa. Mislim ja ga ne citam kao Uputu.
Ovo sto Nihilo predlaze bi bilo djelo o Kuranu, a ne new and improved Uputa.
Takvo djelo bi olaksalo razumijevanje sustine, putem davanja sireg okvira nastanka.
- arzuhal
#338 Re: Kur'an online
De mi onda - kada su to već činjenice o kojima se raspravljalo stoljećima - navedi barem trojicu učenjaka iz tri različita stoljeća koji su raspravljali o hronologiji objave sura, i u kojim djelima su te rasprave i razmišljanja navedena, i do čega su došli, kakvih zaključakaExNihilo wrote:Ne, nego iz činjenice da su učenjaci stoljećima raspravljali o pitanju hronologije i mjestu objavljivanja zaključujem da, suprotno onome što si rekao, potreba jeste postojala.
- ExNihilo
#339 Re: Kur'an online
Kakve to ima veze i sa čim? Straw man alert.arzuhal wrote:De mi onda - kada su to već činjenice o kojima se raspravljalo stoljećima - navedi barem trojicu učenjaka iz tri različita stoljeća koji su raspravljali o hronologiji objave sura, i u kojim djelima su te rasprave i razmišljanja navedena, i do čega su došli, kakvih zaključakaExNihilo wrote:Ne, nego iz činjenice da su učenjaci stoljećima raspravljali o pitanju hronologije i mjestu objavljivanja zaključujem da, suprotno onome što si rekao, potreba jeste postojala.
- Bloo
- Globalna šefica
#340 Re: Kur'an online
I diskusija se lagano pretvara u sjedeljke sa metalcima...
Slusas Rotting corpse bride undead?
Navedi barem 3 albuma i djevojacko prezime majke drugog bunjara iz postave 83te..
Navedi barem 3 albuma i djevojacko prezime majke drugog bunjara iz postave 83te..
- arzuhal
#341 Re: Kur'an online
Tako je, to sam i rekao maloprije: to bi bilo djelo kombinacija tefsira, sire, hadisa, itd. Takvih stvari već imamo, u nekim manjim/sličnim/drukčijim oblicima, pa kada čitaš, npr, životopis Poslanika ubacuju se ajeti i sure koje su mu bile objavljivane u tom i tom periodu život i slično. Tako djelomično pratiš stvar, ali ne baš svakog ajeta, odnsono sure.Bloo wrote: Titodragi, jel vi uopste citate sta je onaj drugi napisao?
Takvo djelo bi olaksalo razumijevanje sustine, putem davanja sireg okvira nastanka.
- ExNihilo
#342 Re: Kur'an online
To je sira poduprta Kur'anom. Pričamo o Kur'anu poduprtim sirom.arzuhal wrote:Tako je, to sam i rekao maloprije: to bi bilo djelo kombinacija tefsira, sire, hadisa, itd. Takvih stvari već imamo, u nekim manjim/sličnim/drukčijim oblicima, pa kada čitaš, npr, životopis Poslanika ubacuju se ajeti i sure koje su mu bile objavljivane u tom i tom periodu život i slično. Tako djelomično pratiš stvar, ali ne baš svakog ajeta, odnsono sure.Bloo wrote: Titodragi, jel vi uopste citate sta je onaj drugi napisao?
- ExNihilo
#343 Re: Kur'an online
Ako ne znaš ko je dizajnirao cover art, te razlike između demo i studio verzije...ne javlja se.Bloo wrote:I diskusija se lagano pretvara u sjedeljke sa metalcima...
- arzuhal
#344 Re: Kur'an online
Ima veze s tvojom tvrdnjom kojom (1) želiš naglasiti da se stoljećima vodila rasprava o hronologiji (što nije tačno) i (2) isticanjem potrebe da se to treba ili je trebalo uraditi, ali ne znaš zašto nije, povezujući te dvije stvari (svoju netačnu tvrdnju i svoje pitanjeExNihilo wrote:Kakve to ima veze i sa čim? Straw man alert.arzuhal wrote:De mi onda - kada su to već činjenice o kojima se raspravljalo stoljećima - navedi barem trojicu učenjaka iz tri različita stoljeća koji su raspravljali o hronologiji objave sura, i u kojim djelima su te rasprave i razmišljanja navedena, i do čega su došli, kakvih zaključakaExNihilo wrote:Ne, nego iz činjenice da su učenjaci stoljećima raspravljali o pitanju hronologije i mjestu objavljivanja zaključujem da, suprotno onome što si rekao, potreba jeste postojala.
Dakle jednom ne baš tačnom, ali zato dramatično naglašenom tvrdnjom želiš da daš legitimitet svom pitanju kao da se radi o nekakvoj zavjeri da se to nikada ne uradi, da se to nešto ne smije i sl.
Rekao sam u prvom postu: ovaj raspored sura kakvog znamo nije stvar Poslanikovog hira, to je znao i hazreti Alija i mi danas znamo i on je kanonski, dakle on je jedini u upotrebi.
Ljudi mogu uzeti hronologiju koja nije nikome nedostupna pa sebi poredati kako hoće, odnosno naprosto čitati sure po tom redoslijedu.
- Bloo
- Globalna šefica
#345 Re: Kur'an online
You two make bunnies sad.
Možda nešto i konstruktivno se izrodi iz ovoga.

How can you be sure of the true and only form of Something in whose presence you are blotted out?
Možda nešto i konstruktivno se izrodi iz ovoga.

How can you be sure of the true and only form of Something in whose presence you are blotted out?
- arzuhal
#346 Re: Kur'an online
Ustvari, činjenice su da su se u mnogim stoljećima pojavljivali mushafi u kojima su sure bile poredane po hronologiji objave, samo što nisu izazvali nikakvu posebno interesovanje kod naroda, pa kako nije bilo potrebe za njima nešto je povučeno iz prodaje, a nešto se zagubilo, uništeno u poplavama, ratovima, i tako...

- ExNihilo
#347 Re: Kur'an online
Pa hajde, elaboriraj zašto moja tvrdnja nije tačna.arzuhal wrote:Ima veze s tvojom tvrdnjom kojom (1) želiš naglasiti da se stoljećima vodila rasprava o hronologiji (što nije tačno) i (2) isticanjem potrebe da se to treba ili je trebalo uraditi, ali ne znaš zašto nije, povezujući te dvije stvari (svoju netačnu tvrdnju i svoje pitanjeExNihilo wrote:Kakve to ima veze i sa čim? Straw man alert.arzuhal wrote:
De mi onda - kada su to već činjenice o kojima se raspravljalo stoljećima - navedi barem trojicu učenjaka iz tri različita stoljeća koji su raspravljali o hronologiji objave sura, i u kojim djelima su te rasprave i razmišljanja navedena, i do čega su došli, kakvih zaključaka)
Dakle jednom ne baš tačnom, ali zato dramatično naglašenom tvrdnjom želiš da daš legitimitet svom pitanju kao da se radi o nekakvoj zavjeri da se to nikada ne uradi, da se to nešto ne smije i sl.
Rekao sam u prvom postu: ovaj raspored sura kakvog znamo nije stvar Poslanikovog hira, to je znao i hazreti Alija i mi danas znamo i on je kanonski, dakle on je jedini u upotrebi.
Ljudi mogu uzeti hronologiju koja nije nikome nedostupna pa sebi poredati kako hoće, odnosno naprosto čitati sure po tom redoslijedu.
U suprotnom, tvoje pitanje mi liči na one mektebske trikove kada efendija dođe i pita učenike da mu nabroje prvu postavu Real Madrida, a nakon što ozareni dječak izblifa 11 realovaca, efendija pobjedonosno usklikne - hajd sad 11 ashaba...
Muslimani se ne mogu ni danas složiti oko toga da li je kanonizaciju prvi napravio Ali ili Osman, a kamoli šta više. Ne mogu se dogovoriti da li je imena surama dao Poslanik (osim 3-4 sure za koje imamo predaje) ili Osman, ili ashabi.
I ka'e kakve rasprava.
Zamolit ću za izvor.arzuhal wrote:Ustvari, činjenice su da su se u mnogim stoljećima pojavljivali mushafi u kojima su sure bile poredane po hronologiji objave, samo što nisu izazvali nikakvu posebno interesovanje kod naroda, pa kako nije bilo potrebe za njima nešto je povučeno iz prodaje, a nešto se zagubilo, uništeno u poplavama, ratovima, i tako...![]()
- arzuhal
#348 Re: Kur'an online
Čim prije, potrudit ću se da ti nađemExNihilo wrote:Zamolit ću za izvor.arzuhal wrote:Ustvari, činjenice su da su se u mnogim stoljećima pojavljivali mushafi u kojima su sure bile poredane po hronologiji objave, samo što nisu izazvali nikakvu posebno interesovanje kod naroda, pa kako nije bilo potrebe za njima nešto je povučeno iz prodaje, a nešto se zagubilo, uništeno u poplavama, ratovima, i tako...![]()
- ExNihilo
#349 Re: Kur'an online
Džezakallahu hajrenarzuhal wrote:Čim prije, potrudit ću se da ti nađemExNihilo wrote:Zamolit ću za izvor.arzuhal wrote:Ustvari, činjenice su da su se u mnogim stoljećima pojavljivali mushafi u kojima su sure bile poredane po hronologiji objave, samo što nisu izazvali nikakvu posebno interesovanje kod naroda, pa kako nije bilo potrebe za njima nešto je povučeno iz prodaje, a nešto se zagubilo, uništeno u poplavama, ratovima, i tako...![]()
![]()
- arzuhal
#350 Re: Kur'an online
ve ijjake, inša-Allahu te'ala, amin!ExNihilo wrote: Džezakallahu hajren