KUPUJMO I KORISTIMO DOMAĆE ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bedrudin

Post by bedrudin »

chuchumbamayumbe wrote: Opet kažema, svako selo svoju punionicu vode, jal kisele, jal obične! Pa jebote, taj Tešanj ko da pliva na izvorima!
A napravite eksperiment, uzmite neku od tih čungalunga voda (svaka čast Oazi), nalijte je u čašu pa ostavite pola sata. Pa isto uraddite sa Sarajevskim kiseljakom ili Jamnicom. Ja samo sarajevski, mada je i jamnica odlična! Od bivših država meni je Knjaz Miloš vazda bio najbolja kisela, Radenska nikada.
Nisu sve vode iste, razlikuju se u vise stvari. Gledas li ikada one analize/sastojke na etiketi? Konkretno, Sarajevski kiseljak ne pijem zato sto bas i nakon pola sata (a i vise) ostaje isti. Previse je tu dodataka, CO2 i ostalih sranja. Da li si ikada probao neobradjeni kiseljak u Kiseljaku, u onom parku? Razlikuje li se imalo od onoga u flasi? Vjeruj, da taj tesanjski kraj pliva na vrhunskim izvorima.

Evo onaj koji ja najradije pijem

2004 Award Winners
Carbonated Bottled Water
Gold: Borsec, Harghita County, Romania (487 points)
Silver: Kiseljak Princess, Bosnia (479 points)
Bronze: StoneClear Springs, Vanleer, TN (476 points)

http://www.berkeleysprings.com/water/awards.htm

A malo jos pogledaj vezano za bosanske vode.

Konkretno sto se jogurta tice, u mnogima savrseno ukusnim, "uvijek svjezim" i idealnim ima vise konzervansa i najludjih dodataka nego mlijeka, pa se sporije i teze kvare. Znam i da mnogi pradavaci stede struju pa preko noci iskljucuju frizidere i tad dolazi do kvarenja, posebno ljeti.

Zora i meni nedostaje :-D Kako me samo podsjeca na djetinjstvo.
bedrudin

Post by bedrudin »

Hierarchia wrote:
bedrudin wrote:
Hierarchia wrote:
A ti mora da si neki sanitetski inspektor ili neka civija u Zavodu za kontrolu hrane (ako takvo sto imamo)?
O ti cemu to, filozofe, pardon filozof-skeptice :lol:
Ne vidim nista "filozofsko" u mom pitanju. Zar ti tako komplikovano izgleda? Evo, pojednostavit cu ti:
Tvrdis da su "svi ovi proizvodi sigurno kvalitetni, mnogima strana konkurencija ni kvalitetom ni cijenom ne moze ni blizu". Otkud ti ti podaci i kako sa tolikom sigurnoscu mozes tvrditi tako nesto? Posto si mi djelovao stoposto siguran, rekoh da nisi neki inspektor koji je to sve provjeravao...
Mislim da je vrlo bitno biti skeptik, kad je hrana u pitanju, i ne dozvoliti da te truju cim zele, pod jeftinim parolama "kupujmo domace".
Sa sigurnoscu mogu tvrditi na osnovu licnog iskustva. Da, dobro je u svemu biti skeptik, ne samo kada je hrana u pitanju, ali nazalost, ponekad je skepticizam stvar samo nasih uobrazilja i pustih zelja. A ne brini za mene, ne dam se ja tek tako jeftinim parolama i skupim reklamama.
bedrudin

Post by bedrudin »

surajaa wrote: Pri tome nisu svjesne da sve ono sto se (dakle, svi kozmeticki, prehrambeni proizvodi) u inostranstvu proizvede za zemlje istocnog svijeta, u koje spadamo i mi, kao i susjedna nam Hrvatska automatski gubi na svojoj kvaliteti. Nama mogu prodati to svoje "zlatno smece", kod nas je veliki procenat siromastva, neinformiranosti i neobrazovanosti, cime smo vec zaradili epitet "odlicne mete" za ekspertize i pokuse istrazivackih timova Henkel-a ili P&G. Usput, sigurna sam i u to da niko od nas sigurno nece tuziti veliku korporaciju za nedovoljnu kvalitetu njihovih proizvoda, cime bi oni, ukoliko se sve dokaze, izgubili milione i milione eura. Aktivisti za zastitu zivotinja su svojedobno izisli na ulice Hrvatske noseci u rukama parole "Ariel, Tide i Bonux peru krvavo", aludirajuci na jos uvijek prisutna testiranja koja se vrse na zivotinjama. Dakle, uz sve ostalo, ja im za to dajem jos jedan minus.
Slazem se. Milka u Njemackoj i Milka u Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i nemaju bas mnogo zajednickog. Tako je sa vecinom proizvoda koji dolaze iz EU. Oni su iskljucivo namijenjeni za izvoz i ne plasiraju se na trziste EU.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Konkretno sto se jogurta tice, u mnogima savrseno ukusnim, "uvijek svjezim" i idealnim ima vise konzervansa i najludjih dodataka nego mlijeka, pa se sporije i teze kvare. Znam i da mnogi pradavaci stede struju pa preko noci iskljucuju frizidere i tad dolazi do kvarenja, posebno ljeti.
Upravu si. Da bi se jogurt ili bilo sto drugo odrzalo svjezim i sto duze izdrzalo, dodaju mu se konzervansi. Medjutim, nisu oni najopasniji, tu su i pojacivaci ukusa, aditivi, koji se dodaju hrani (cipsevi, namazi, gotove salate, svi slatkisi).
Ipak, ne znam sta je bas zdravije - jogurt s konzervansima ili pokvareni jogurt (koji ima u sebi neke stetne bakterije)?
Sto se tice istocnoevropskog trzista, tu ste oboje upravu. Nerijetko se cak proizvodi prepakuju (razblazi mlijeko, dodaju se konzervansi, u EU su neki od njih nedozvoljeni), da ne govorim o stvarnoj razlici istog proizvoda kod nas i tamo. Kako god okrenes, moras biti skeptik. Da nije tuzno, bilo bi smijesno. :(
Zhaba

Post by Zhaba »

kvalitet naših proizvoda je neosporan, ali zakoni su regulisani tako da oni ne mogu cijenom konkurisati slovenackim, hrvatskim ili srpskim.
da li vi kupujete domaće proizvode i trudite li se da ih birate, bez obzira na cijenu i naravno groznu ambalažu?

koliko vam je vazno da podrzite ekonomiju svoje zemlje?
kad sam u BiH kupujem naravno domace proizvode i moram reci da su mi cesto i bolji od proizvoda iz HR, SLO itd. Jedino ARGETU ne dam za ni jednu drugu pastetu!
bedrudin

Post by bedrudin »

Hierarchia wrote:Upravu si. Da bi se jogurt ili bilo sto drugo odrzalo svjezim i sto duze izdrzalo, dodaju mu se konzervansi. Medjutim, nisu oni najopasniji, tu su i pojacivaci ukusa, aditivi, koji se dodaju hrani (cipsevi, namazi, gotove salate, svi slatkisi).
nevjerovatne stvari stavljaju u hranu i onda se cudimo karcinomima i svim onim bolestinama koje nas unistavaju, a postale su gotovo normalna pojava, iako se prije se za njih gotovo da i nije znalo. posebno je to izrazeno nakon rata, jer smo izlozeni raznim otrovima i cudima zahvaljujuci i nekontrolisanom uvozu, a nekima sluzimo i kao zamorcici.

Hierarchia wrote:Ipak, ne znam sta je bas zdravije - jogurt s konzervansima ili pokvareni jogurt (koji ima u sebi neke stetne bakterije)?

Ne znam zasto toliko insistiras na pokvarenom jogurtu? Pa nije valjda da su svi domaci jogurti pokvareni. Vjeruj, ni ja ne volim pokvareni jogurt niti bilo sta drugo pokvareno :roll: , a svi mlijecni proizvodi koje evo vec godinama trosim su domaci, pa tako i kefir i jogurt i nisu nikada pokvareni.
bedrudin

Post by bedrudin »

chuchumbamayumbe wrote: Kafa Nes, a za goste Zlatna Džezva (ona crvena je odlična)!
Jesi li siguran da je Nes kafa koju pijes "GMO free"?

Nestle..in 1970's, Nestle's powdered milk had not been available in the UK and the boycott began. There is an non-profit organisation called 'Baby Milk Action' which aims to save lives and to end the avoidable suffering caused by inappropriate infant feeding. The global network is called IBFAN (the International Baby Food Action Network).

The World Health Organisation (WHO) estimates that 1.5 million infants die around the world every year because they are not breastfed. Where water is unsafe a bottle-fed child is up to 25 times more likely to die as a result of diarrhoea than a breastfed child. Nestle's been targeting the developing countries like Africa, India,Sri Lanka etc.

The water in certain parts of those countries are not clean and therefore causes diarrhoe amongst the infants.That is why a marketing code was introduced in 1981 to regulate the marketing of breastmilk substitutes.
The code says that companies should not promote their products, must not give away free samples of products n must not confront mothers with their products.

Nestle had broken all these laws and had been found giving incentives to health workers if they would help them promote their products.
Nestle also had advertisements all around the world like Malaysia and China. An advertisement was found in the one of the hospitals in Shanghai promoting Nestle's milk powder.

The ad in M'sia is about a baby saying hello to mummy..

ABOUT THE INGREDIENT :

The company made the ingredients of the baby powder more dilute so that it last longer. Besides that, this means the baby would tend to get hungry faster n consume more milk.

Nestle was also found giving away free samples at hospitals in the developing countries and stopped doing it once the mother and the infant leaves the hospital. It was found that once a baby started taking bottled milk, it is more likely that they will not hv the ability to suck it's mother's breast. So the mothers had to buy milk powder for their babies and the price of the powder could only be afforded by the rich and so leads to starving of babies.

The next thing is NESCAFE... It was found that Nestle used GM(Genetically Modified)ingredient to make it's coffee. Greenpeace Hong Kong activists plan demonstrations to highlight the issue.

Nestle's 'Alsoy' infant formula also found to contain Genetically Modifies Organisms(GMO) despite promising not to use them so they were forced to withdraw all their products in Italy.

In addition the journalist John Vidal comments on Nestle's GMO plans, "There's still some way to go before you can drink genetically engineered coffee but Nestle, the University of Hawaii (working with Monsanto) and the Hawaii Biotechnology Group Inc have patents on coffee gene sequences that may allow the bush to grow caffeine-free."

There are 20 countries that boycott Nestle's products and one of them is Australia.

Among Nestle's products are Kitkat which has loads of fats,sugars,salts and is one of the main contribution to the obesity of teenagers in UK.

Nestle had said that it's company will run 'ethically and responsibly' but the current issue with the Ethiopian government showed that what they say were nothing but lies. The company insists that the world poorest country owed them US$6million when they r currently facing the worst famine for the last 20 years. The government agreed to pay US$1.5 million according to today's exchange rate but Nestle insists that they want to work according to the exchange rate of 1975 following the nationalization of the company.

Kako bi bilo da razmislis da ipak i ti kao i gosti predjes na Zlatnu Dzezvu?
Deluxe

Post by Deluxe »

Nego plimpi, kad ćeš ti napraviti dernek 100% domaće, pa fino domaća sudžuka, sir, razni kiseli elementi (krastavci, paprike, kupus...) pa sokovi, pive, vina, pa mineralne vode, kolaci i slatkisi itd. itd. i na kraju Violeta :D Naravno, domaća mjuza (merlin, harimatahari i ostali)
pa svi fino damo po cenera i napravimo mini promociju domaćeg i kvalitetnog, hm? hm? hm? :-)
plimpi

Post by plimpi »

Deluxe wrote:Nego plimpi, kad ćeš ti napraviti dernek 100% domaće, pa fino domaća sudžuka, sir, razni kiseli elementi (krastavci, paprike, kupus...) pa sokovi, pive, vina, pa mineralne vode, kolaci i slatkisi itd. itd. i na kraju Violeta :D Naravno, domaća mjuza (merlin, harimatahari i ostali)
pa svi fino damo po cenera i napravimo mini promociju domaćeg i kvalitetnog, hm? hm? hm? :-)
Uh što volim ljude od akcije!

tako se fino mozemo i svi upoznati :D ja sam za, samo treba prostor...i ja ne bih podrzavala nista vezano za alkohol :D ali snasli bi se ostali i bez mene vjerujem...
to zvuci kao vrlo ostvariva idejica, samo bi mi falilo te mjuze, to bi se vjerovano ti pobrinuo/la? i blagajnika ko će da glumi? ...a higijeničara?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Hierarchia wrote:Meni je meso u sarajevskim mesnicama (a slicno je i u drugim gradovima) prilicno sumnjivo. Ne mislim direktno na porijeklo, nego na nacin drzanja. Prvo, kad ugledam kako se zimi-ljeti ona telad klate u izlogu... Nekad kupim meso na Marijin Dvoru, tamo imaju prilicno ciste uvjete, rukavice, kasu i usluznost. ....
Latex rukavice na rukama mesara su prilično dobra zaštita od bruceloze, q-groznice i slično! :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

bedrudin wrote:
chuchumbamayumbe wrote: Kafa Nes, a za goste Zlatna Džezva (ona crvena je odlična)!
Jesi li siguran da je Nes kafa koju pijes "GMO free"?

.....The next thing is NESCAFE... It was found that Nestle used GM(Genetically Modified)ingredient to make it's coffee. Greenpeace Hong Kong activists plan demonstrations to highlight the issue......

Kako bi bilo da razmislis da ipak i ti kao i gosti predjes na Zlatnu Dzezvu?
http://www.nestle.com/Our_Responsibility/Gene_Technology/Gene+Technology.htm wrote:Nestlé will continue to use ingredients derived from genetically modified crops wherever appropriate.
Nestle je oduvijek tvrdio da koristi GM sastojke, ali isto tako, stoji na navedenoj web stranici, da poštuju zakone države u kojoj posluju.
Do nas je i naših vlasti.
PipiDugaDevetka

Image
ZBOG GM KINDERLADE LJUDI SANJAJU NAKAZE
TIJEKOM saborske rasprave o genetski modificiranim proizvodima, dr. Zora Meštrović, inače magistrica nuklearne medicine i zdravstvene ekologije, ustvrdila je kako su monstruozni snovi prepuni strašnih nakaza posljedica konzumacije Kinderlade. Kinderlada, naime, sadrži lecitin iz genetski preinačene soje, pa osim što sanja stravične snove, osoba bi mogla i umrijeti od šoka, ako je alergična, zbog poljupca s osobom koja je pojela kinderladu, prenosi Večernji list tvrdnje dr. Zore Meštrović. ....
taxi_driver

Post by taxi_driver »

PipiDugaDevetka wrote:Image
ZBOG GM KINDERLADE LJUDI SANJAJU NAKAZE
TIJEKOM saborske rasprave o genetski modificiranim proizvodima, dr. Zora Meštrović, inače magistrica nuklearne medicine i zdravstvene ekologije, ustvrdila je kako su monstruozni snovi prepuni strašnih nakaza posljedica konzumacije Kinderlade. Kinderlada, naime, sadrži lecitin iz genetski preinačene soje, pa osim što sanja stravične snove, osoba bi mogla i umrijeti od šoka, ako je alergična, zbog poljupca s osobom koja je pojela kinderladu, prenosi Večernji list tvrdnje dr. Zore Meštrović. ....

poslije pojedenog kinder buen-a ja se svaki put ubijem od sexa u snu.garant je do njega.a ja kontao da sam zagorio. :D :D :D :D :D
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Zhaba wrote:
kvalitet naših proizvoda je neosporan, ali zakoni su regulisani tako da oni ne mogu cijenom konkurisati slovenackim, hrvatskim ili srpskim.
da li vi kupujete domaće proizvode i trudite li se da ih birate, bez obzira na cijenu i naravno groznu ambalažu?

kad sam u BiH kupujem naravno domace proizvode i moram reci da su mi cesto i bolji od proizvoda iz HR, SLO itd. Jedino ARGETU ne dam za ni jednu drugu pastetu!
Ovo me podsjeti na nesto sto sam cula prije par godina. Sjedim u jednom sarajevskom kaficu (ljeto je, u basti caffea) i slusam razgovor konobara i troje ljudi. Pita konobar sta cete popiti. Djevojka kaze: Ja cu neki sok, ali obavezno da je domaci. Nakon narudzbe, kaze ona drugima: Kad u Svedskoj ne mogu, mogu ovdje podrzati domace.
To je ta instant-patriotska prica. Mogu i ja podrzati gladne u Africi tako sto cu godisnje uplatiti 10 maraka za njih a cijelu godinu pametovati kako ih trebamo spasiti.
Btw. argeta je zivuca bomba aditiva (ima ih preko 50, o tome sam citala) i mnogi od njih su dokazano kancerogeni. Ja je godinama ne jedem.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Hierarchia wrote:
Zhaba wrote:

Ovo me podsjeti na nesto sto sam cula prije par godina. Sjedim u jednom sarajevskom kaficu (ljeto je, u basti caffea) i slusam razgovor konobara i troje ljudi. Pita konobar sta cete popiti. Djevojka kaze: Ja cu neki sok, ali obavezno da je domaci. Nakon narudzbe, kaze ona drugima: Kad u Svedskoj ne mogu, mogu ovdje podrzati domace.
To je ta instant-patriotska prica. Mogu i ja podrzati gladne u Africi tako sto cu godisnje uplatiti 10 maraka za njih a cijelu godinu pametovati kako ih trebamo spasiti.
Btw. argeta je zivuca bomba aditiva (ima ih preko 50, o tome sam citala) i mnogi od njih su dokazano kancerogeni. Ja je godinama ne jedem.

ma najbolje je nista ne jesti.a ni piti.evo ja sa kinder buena idem na evrokrem.ali ni to nije domace.barem ne sada.i sad sam stvarno u nedoumici,sta da jedem i pijem.posto volim zdravo da zivim.
Hierarchia

Post by Hierarchia »

taxi_driver wrote:
Hierarchia wrote:
Zhaba wrote: kad sam u BiH kupujem naravno domace proizvode i moram reci da su mi cesto i bolji od proizvoda iz HR, SLO itd. Jedino ARGETU ne dam za ni jednu drugu pastetu!

ma najbolje je nista ne jesti.a ni piti.evo ja sa kinder buena idem na evrokrem.ali ni to nije domace.barem ne sada.i sad sam stvarno u nedoumici,sta da jedem i pijem.posto volim zdravo da zivim.
Jedi crni hljeb sa zitaricama, te vase holandske sireve (ja sam svojevremeno bila u jednoj kaasfabrik i vidjela sam kako se to pravi), pij obicnu vodu, od slatka samo voce - ionako ti je sav secer visak. :-)
Hierarchia

Post by Hierarchia »

Deluxe wrote:Nego plimpi, kad ćeš ti napraviti dernek 100% domaće, pa fino domaća sudžuka, sir, razni kiseli elementi (krastavci, paprike, kupus...) pa sokovi, pive, vina, pa mineralne vode, kolaci i slatkisi itd. itd. i na kraju Violeta :D Naravno, domaća mjuza (merlin, harimatahari i ostali)
Moze dernek, ali samo da je uz ovo 100%domace i 100% GMO free. :-)
taxi_driver

Post by taxi_driver »

Hierarchia wrote:
taxi_driver wrote:
Hierarchia wrote: Ovo me podsjeti na nesto sto sam cula prije par godina. Sjedim u jednom sarajevskom kaficu (ljeto je, u basti caffea) i slusam razgovor konobara i troje ljudi. Pita konobar sta cete popiti. Djevojka kaze: Ja cu neki sok, ali obavezno da je domaci. Nakon narudzbe, kaze ona drugima: Kad u Svedskoj ne mogu, mogu ovdje podrzati domace.

Jedi crni hljeb sa zitaricama, te vase holandske sireve (ja sam svojevremeno bila u jednoj kaasfabrik i vidjela sam kako se to pravi), pij obicnu vodu, od slatka samo voce - ionako ti je sav secer visak. :-)

jedem crni hljeb sa zitaricama,pijem samo obicnu vodu,voce kako kad,ali kinder bueno volim.cime dfa ga zamijenim?
shuriken

Post by shuriken »

otkud znak?
ko ga uvodi?
ko izdaje licence?
koji su kriteriji?
van Basten

Post by van Basten »

ja gledam da kupujem domaće proizvode gdje god je to moguće... recimo mesni proizvodi, mlijeko, kefir, salate, ajvar, kečap... al ima proizvoda koje mi nemamo u svom asortimanu bar da ja znam (senf, majoneza...?) ili imamo ali su totalno nekvalitetni i nekonurentni (kaladont...).
elektropotrosac

Post by elektropotrosac »

hajde pokretac teme daj informacije da te ne bi ko osumnjicio:

otkud znak?
ko ga uvodi?
ko izdaje licence?
koji su kriteriji?
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

elektropotrosac wrote:hajde pokretac teme daj informacije da te ne bi ko osumnjicio:

otkud znak?
ko ga uvodi?
ko izdaje licence?
koji su kriteriji?
`````
Neko opet uzeo lovu iz budzeta, rastalili se...kao sto obicno kod nas i biva...
Hierarchia

Post by Hierarchia »

taxi_driver wrote:
Hierarchia wrote:
taxi_driver wrote:

jedem crni hljeb sa zitaricama,pijem samo obicnu vodu,voce kako kad,ali kinder bueno volim.cime dfa ga zamijenim?
Zamisljaj ga... Masta moze svasta. :D Zdravije je makar.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Ljudi ba!
Dajte mi malo pojasnite oko te GMO (pregledao sam Wikipediju), sta je tu ustvari toliko kontoverzno? Je li dokazano da je nesto stetno ili nije? Nije da podrzavam ili osporavam GMO, ali me fakat interesuje sta je to toliko opasno i oko cega su se ljudi toliko zadeverali kada se spominje ovako modifikovana hrana (biljka, zivotinja).
Meni je, cini mi se, opasnije gledati one jadne bekane sto ih napasaju pored ceste, pa ga onda na Karauli okace pored ceste da se onako priklano okapa, a bijeda ceka u redu da dobije rebarca ili krtine... A okolo auspusi, olovo..... A joj!
:roll:
King Kikapu

Post by King Kikapu »

a domaca kokakola?
Post Reply