Hvala tebi Mustafapasa, ali ako smo dosli u situaciju da moramo zahvaljivati jedni drugima zato sto imamo civilizovan razgovor, onda su ljudi ovdje u vecem belaju nego sto izgleda.Mustafapasa wrote:@Poznanik i @kojeime
Hvala sto niste odmah planuli i sto ste ljudi koji znaju da je cilj i definicija rasprave donosenje najboljih zakljucaka.
KUPUJMO DOMAĆE
Moderator: anex
-
kojeime
#26 Re: KUPUJMO DOMAĆE
-
kojeime
-
kv99
#28 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Jesi i ostetio gazdu jer si kupio strani produktkojeime wrote:Cekao sam ovakvu reakciju.kv99 wrote:
Kupio njemacki prozvod jer su tamo radnici bolje placeni ali nisi htjeo da kupis domaci proizvod jer ovdje radnici ne dobivaju redovno plateZnaci da ti je draze da neki nijemac redovno dobije platu od koje ce finansirati da mu djeca idu u skolu, ima zdravstveno osiguranje, penziju itd nego da kupis domaci proizvod pa da neko od domacih ima isto tako barem neredovno ? Po tebim je bolje da nema nikako platu nego da ima neredovno jer ako nikada ne kupis proizvod znas li sta ce se dogoditi ? Mislis li da ce radnici ostati na poslu ili ce dobiti nogu jer niko ne kupuje proizvode iako su kvalitetni i sta mislis koliku /kakvu ce tada da imaju i primaju platu? I sta mislis ko ce vise da uplati : taj radnik iz Njemacke za skole u koje idu tvoja djeca, bolnice gdje se ti lijecis i da prima platu 10 puta mjesecno a koliko ce onaj koji prima platu u Travniku pa makar to bilo i neredovno ? Iz solidarnosti prema radnicima mislis da je bolje da imaju platu 0 KM koju primaju nikada nego da imaju malu platu koju primaju ponekad
Super ti je rezon
Radnici ovdje nece dobiti platu kupio ja njihov proizvod ili ne. NIje da ce je dobiti ako kupim, a nece ako ne kupim, nece je dobiti nikako. Dakle jedina posljedica toga sto necu kupiti je to da gazda nece moci finansirati svoj luksuz. Dakle, posto radnici nece nikako dobiti platu, onda da pokusamo i gazdu ostaviti bez luksuza, mozda dodje u situaciju da kaze "bolje da dam ljudima platu pa i ja da imam, nego da ne dam platu pa da ni ja nemam".
Radnici koji rade bez plate ostanu bez posla. Gazda koji je ipak morao uzeti kredit, potrositi novac da pokrene firmu ostane bez firme ali mu ostanu dugovi, ili barem izgubi ulozeno. On puno gubi i cilj je natjerati gazdu da zbog straha od takvog gubitka pocne da se ponasa posteno.
Dakle posto radnici svakako nemaju, necu im nista ni uzeti, cilj je uzeti gazdi ili ako nece da mu se sve uzme, da mu se uzme samo dio na taj nacin sto ce posteno platiti radnike.
Napomena: Ja radim kod privatnika i govorim i iz svog iskustva. Nije bas kriticno, ali svaki mjesec je sve gore, pa ne govorim bez veze.
Kao sto vidimo, inspekcije ne rade, strajkovi ne donose korist, za tuzbe treba imati zivaca i novca, sta nam preostaje? Nasilje ili ovako posredan nacin borbe.
Ako kupujete proizvode eksploatatorskih gazda, novac nece ici radnicima za plate vec gazdama za bogacenje. Sto vise kupujete vise ide gazdi, ne ide radnicima. Da je htio, gazda bi radnicima vec dao, ako ima malo posteno bi podijelio to malo a ako ima puno i to bi posteno podijelio. Gazda eksploatator nece posteno platiti ljude koji rade, kupovali mi njegov proizvod ili ne.
Kazes da radis kod privatnika i da ti je mala plata pa ako stvarno smatras da ce gazda da poveca platu kada opadne prodaja pa da ti pomognemo javi nam koje proizvode ili usluge prodajete pa da napravimo akciju da niko to ne kupuje ...ako si toliko siguran u tu teoriju
-
kojeime
-
kv99
#30 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Cuo sam za svakvih opravdanja zasto da se ne kupuje domace ali ovaj tvoj je originalan pa se nadam da ces da me uvjeris da nisam u pravu. Poceo si da tvrdis da je bolje da se kupuju strani proizvodi jer oni placaju redovno svoje radnike a da se ne kupuju domaci jer se radnici ne placaju redovno. Pa ti je teorija da ce gazda da poveca plate kada vidi da ne ide prodaja.kojeime wrote:Cilj je ako gazda ne placa radnike da i on ostane bez firme. Kada tonem ja neka tone i on.kv99 wrote:Jesi i ostetio gazdu jer si kupio strani produktkojeime wrote:
Cekao sam ovakvu reakciju.
Radnici ovdje nece dobiti platu kupio ja njihov proizvod ili ne. NIje da ce je dobiti ako kupim, a nece ako ne kupim, nece je dobiti nikako. Dakle jedina posljedica toga sto necu kupiti je to da gazda nece moci finansirati svoj luksuz. Dakle, posto radnici nece nikako dobiti platu, onda da pokusamo i gazdu ostaviti bez luksuza, mozda dodje u situaciju da kaze "bolje da dam ljudima platu pa i ja da imam, nego da ne dam platu pa da ni ja nemam".
Radnici koji rade bez plate ostanu bez posla. Gazda koji je ipak morao uzeti kredit, potrositi novac da pokrene firmu ostane bez firme ali mu ostanu dugovi, ili barem izgubi ulozeno. On puno gubi i cilj je natjerati gazdu da zbog straha od takvog gubitka pocne da se ponasa posteno.
Dakle posto radnici svakako nemaju, necu im nista ni uzeti, cilj je uzeti gazdi ili ako nece da mu se sve uzme, da mu se uzme samo dio na taj nacin sto ce posteno platiti radnike.
Napomena: Ja radim kod privatnika i govorim i iz svog iskustva. Nije bas kriticno, ali svaki mjesec je sve gore, pa ne govorim bez veze.
Kao sto vidimo, inspekcije ne rade, strajkovi ne donose korist, za tuzbe treba imati zivaca i novca, sta nam preostaje? Nasilje ili ovako posredan nacin borbe.
Ako kupujete proizvode eksploatatorskih gazda, novac nece ici radnicima za plate vec gazdama za bogacenje. Sto vise kupujete vise ide gazdi, ne ide radnicima. Da je htio, gazda bi radnicima vec dao, ako ima malo posteno bi podijelio to malo a ako ima puno i to bi posteno podijelio. Gazda eksploatator nece posteno platiti ljude koji rade, kupovali mi njegov proizvod ili ne.Teorija kod tebe je da ce kada gazda vidi da mu je opala prodaja povecati platu radnicima
Praksa je da u tom slucaju ne samo privatnici u Bosni i Hercegovini vec svuda u svijetu pocnu da smanjuju broj radne snage a to znaci otkaz i umjesto malo plate ponekad dobijes nista plate nikada . I sto mislis zbog cega gazde mogu da rade to sto rade,ne samo zbog zakona vec i zbog samih radnika ? Sto se ne boje da mu radnici nece otici i da nece moci da zaposli druge da ih zamjeni ? Ne boji se jer zna da za svako to mjesto ima 10 kojih ga trazi a ima ih 10 jer domaca privreda je u ku*cu a tu se nalazi jer je nekima stav da ima svabo i austrijanac redovnu platu a nas nula.
Kazes da radis kod privatnika i da ti je mala plata pa ako stvarno smatras da ce gazda da poveca platu kada opadne prodaja pa da ti pomognemo javi nam koje proizvode ili usluge prodajete pa da napravimo akciju da niko to ne kupuje ...ako si toliko siguran u tu teorijuJedva cekam da pomognem a siguran i ostali da probamo tu teoriju
Ako gazda nema para da plati radnicima plate nije rjesenje da im plate ne daje, vec onda firma idu u stecaj ili bankrot. Pa se onda snimi stanje firme i vidi ima li smisla pokusati je spasiti ili zatvarati da se ne ide u nedogled sa neplacenim radom. Ako nema para za plate, onda firma ne posluje normalno i treba ici u stecaj ili bankrot ili potpuno gasenje. Plata mi jeste mala, ali ja ne govorim o visini plate, visina plate zavisi od toga da li firma posluje dobro ili lose. Mala plata nije neisplacivanje plate, nemoj karikirati stvari. Neisplacivanje plate kao posljedicu treba da ima bankrot ili stecaj, a ne nastavak rada sa radnicima kao robovima. Jer onaj ko radi, a ne prima naknadu za rad je rob, a ropstvo je zakonom zabranjeno. Meni bi gazda koji ne isplacuje platu isao u zatvor jer bi bio gonjen po krivicnom a ne prekrsajnom zakonu.
Ali intersantno je da u firmama gdje gazda nema para za plate radnicima, ima para da sebi kupi novi auto, vilu na moru i slicno. Takve gazde su moj cilj, ne oni koji kada nema para za platu radnicima i sebi smanji platu pa je ni sebi ne isplati. Takav gazda dijeli sudbinu radnika i on nije eksploatator.
A radnici jesu kukavice. Ne bih ja isao na strajk. To vise ne pali. Ja bih kada znam da je gazda u kreditima par miliona i da je ulozio par miliona, ja bih volio da svi radnici, ako gazda nije posten prema njima, daju otkaz. Isti dan. Pa ako gazda moze da ostvari sta prijeti, to jeste da moze da nadje na ulici 50 ili 100 radnika koji bi mu mogli odmah nastaviti radni proces gdje je stao, dobro za gazdu. Naravno da ne bi mogao i bilo bi mu frka, samo radnici se plase boriti za sebe.
Zato i jesmo donji.
I otisli smo daleko od teme i zacatavamo, tako da je ovo sve od mene.
Zato sam te i pitao ako si toliko siguran da ce privatnik za koga radis povecati platu jer ne moze da proda svoje produkte javi nam za kojeg gazdu radis, koje proizvode ili usluge prodajete i ja ti obecavam da cu istog momenta prestati da kupujem ma koliko mi dragi bili. A ti se javi poslije godinu dana pa nam reci jesi ili dobio povecanje plate ili otkaz alternativno ko je prvi u novcaniku osjetio krizu u firmi kada je fima pocela da tone : radnici (ti) ili gazda ?
-
Mustafapasa
#31 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Razlika je u tome sto je nasu pakovao bosanac, u svojoj fabrici,sa nasim ljudima i spremio za trziste. Dakle imao je sirovinu na kojoj je uradio dorade/obrade i dobio krajnji proizvod...u drugom slucaju rizu je pakovao slovenac. Gora varijanta je da mi kupujemo onu koju je pakovao slovenac. Kada kupujes rizu pakovanu kod nas, pakovao je nas "proizvodjac" koji je opet za tu namjenu angazirao domace ljude, trosio domaca varijabilna sredstva i na kraju platio nama PDV i ako nista, makar je smanjio nezaposlenost za 10...PipiDugaDevetka wrote:Kupujem rižu koja na pakovanju ima barkod sa početnim brojevima 387. Objasni mi, molim te, ovo u vezi sa asembliranjem na bh. teritoriji i kako to da je to bosanska riža, a riža sa barkodom 383 slovenačka? Obadvije uvozne, jedna iz USA, a druga iz Italije.Mustafapasa wrote: Sta je za mene domaci proizvod? Pa za mene je domaci proizvod svaki onaj koji se sklapa/proizvodi/aseblira na teritoriji BiH, sto znaci da su tu angazovane domace radne snage,intelekt i sirovine/proluproizvodi. Ukratko, za mene su svi oni koji nose kod 387.
Ako kupujes onu koju je pakovao slovenac, onda tamo nekom Primozu pravis obrt.
- chuchumbamayumbe
#32 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Ima ba ista tema, nema potrebe ponovo počinjati istu priču.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=60168
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=60168
-
BatoL
#33 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Malo pogrešno izdvajaš iz kontekstakv99 wrote:Cuo sam za svakvih opravdanja zasto da se ne kupuje domace ali ovaj tvoj je originalan pa se nadam da ces da me uvjeris da nisam u pravu. Poceo si da tvrdis da je bolje da se kupuju strani proizvodi jer oni placaju redovno svoje radnike a da se ne kupuju domaci jer se radnici ne placaju redovno. Pa ti je teorija da ce gazda da poveca plate kada vidi da ne ide prodaja.
Zato sam te i pitao ako si toliko siguran da ce privatnik za koga radis povecati platu jer ne moze da proda svoje produkte javi nam za kojeg gazdu radis, koje proizvode ili usluge prodajete i ja ti obecavam da cu istog momenta prestati da kupujem ma koliko mi dragi bili. A ti se javi poslije godinu dana pa nam reci jesi ili dobio povecanje plate ili otkaz alternativno ko je prvi u novcaniku osjetio krizu u firmi kada je fima pocela da tone : radnici (ti) ili gazda ?
-proda to preduzece nekome (pa i strancu) ko ima para/znanja da od toga napravi nešto
-zatvori firmu i pošalje radnike na biro gdje će bar imati zdravstveno osiguranje, ako ništa.
U svakom slučaju poenta je da ga se nešto mijenja, ono za šta se ti zalažeš je sipanje vode u šuplje bure, ako ne začepiš rupu, samo je pitanje vremena kada će voda isteći...
Što se same teme tiče, samo da skrenem pažnju na jednu "sitnicu": svi domaći proizvođači/brendovi će u budućnosti biti izloženi sve većoj konkurenciji jer otvaranje Evrope prema BiH istovremeno otvara i BiH tržište (evo, recimo, da je BiH imala automabilsku industriju, vidjeli bi šta bi sa njom sada desilo). Ostaće samo najjači domaći brendovi, ostali će nestati po principu otvori se Konzum zatvore se prodavnice i granapi u radijusu od x km.
-
leo karan
#34 Re: KUPUJMO DOMAĆE
kupuj, samo ja kad te sretnem...gotova siplain vanilla wrote:Jao demokracije..pa nije ovo tvoj forum, niti tvoja licna temaMustafapasa wrote: Onima koji nisu pobornici ovakvih razmisljanja i ove teme uopste, neka se ne javljaju na istu. Onima kojima je draze kupiti uvozno mlijeko pod pretpostavkom da je kvalitetnije nego domace tj.mlijeko od nekog dede sa Vlasica koji je poranio da pomuze krave da bi prodao to isto mlijeko, nije mjesto na ovoj temi. Misleci da je uvozno=kvalitetno=bolje nego domace, nanose sebi stetu jer kako kazu: "joj mlijeko mi se 3 dana na kucnoj temp nije pokvarilo!" Pa kako ce se pokvariti kad je puno konzervansa
![]()
Nece meni niko govoriti sta da kupujem za svoje pare![]()
Kupujem sta ja mogu i sta ja hocu
-
leo karan
#35 Re: KUPUJMO DOMAĆE
spadam u onu kategoriju koja kupuje samo zato sto je domace, nek ne valja, ja cu da kupujem
osim odjece
tocim gorivo kod hife i energopetrolu, kakvo god da je
samo fds
sve mlijecne proizvode, iskljucivo domace
a gledam opet da to sto kupujem, kupujem u nasim prodavnicama, amko, dp, bingo
jest da se svaki put iznerviram u dp-u jer nema onog sto bih ja uzeo al brzo me prodje
zatvorio sam racun u unicredit #%*/#>§
sad cu fino da otvorim ili u PBS ili BOR banci
a vi ostali, svoje tesko zaradjene pare trosite na "certificirane i standardizovane" proizvode i usluge
mora da cete biti ljepsi, sretniji i zadovoljniji
osim odjece
samo fds
jest da se svaki put iznerviram u dp-u jer nema onog sto bih ja uzeo al brzo me prodje
zatvorio sam racun u unicredit #%*/#>§
a vi ostali, svoje tesko zaradjene pare trosite na "certificirane i standardizovane" proizvode i usluge
-
Mustafapasa
#36 Re: KUPUJMO DOMAĆE
leo karan wrote:spadam u onu kategoriju koja kupuje samo zato sto je domace, nek ne valja, ja cu da kupujem
osim odjece
samo fds
jest da se svaki put iznerviram u dp-u jer nema onog sto bih ja uzeo al brzo me prodje![]()
zatvorio sam racun u unicredit #%*/#>§![]()
Bog ti dao svako dobro, ti si moj covjek
- drndalo
#37 Re: KUPUJMO DOMAĆE
A sto osim odjece ??? Sta ti fali da kupjues i losu odjecu ? Pa "nasa" je ??? Jos ako je iz Kine, Pakistana, Bangladesa, Turske... Sreci nema kraja...leo karan wrote:spadam u onu kategoriju koja kupuje samo zato sto je domace, nek ne valja, ja cu da kupujem
osim odjece
-
leo karan
#38 Re: KUPUJMO DOMAĆE
pratim modne trendove koji pusu sa zapada, pa zato ne mogudrndalo wrote:A sto osim odjece ??? Sta ti fali da kupjues i losu odjecu ? Pa "nasa" je ??? Jos ako je iz Kine, Pakistana, Bangladesa, Turske... Sreci nema kraja...leo karan wrote:spadam u onu kategoriju koja kupuje samo zato sto je domace, nek ne valja, ja cu da kupujem
osim odjece
- iMacak
#39 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Mustafapasa wrote:leo karan wrote:spadam u onu kategoriju koja kupuje samo zato sto je domace, nek ne valja, ja cu da kupujem
osim odjece
samo fds
jest da se svaki put iznerviram u dp-u jer nema onog sto bih ja uzeo al brzo me prodje![]()
Bog ti dao svako dobro, ti si moj covjek
leo ti si nas kralj
-
Zl@tko
#40 Re: KUPUJMO DOMAĆE
inače KUPUJTE U BINGU, jer preferira domaće proizvode
a ne npr. u Merkatoru ili Interexu
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#41 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Čim gazda Binga napravi wc za kupce kao u Interexu, eto me odmah!Zl@tko wrote:inače KUPUJTE U BINGU, jer preferira domaće proizvode
Do tada, majka penzionerska u Interex po fasungu!
-
kv99
#42 Re: KUPUJMO DOMAĆE
BatoL wrote:Malo pogrešno izdvajaš iz kontekstakv99 wrote:Cuo sam za svakvih opravdanja zasto da se ne kupuje domace ali ovaj tvoj je originalan pa se nadam da ces da me uvjeris da nisam u pravu. Poceo si da tvrdis da je bolje da se kupuju strani proizvodi jer oni placaju redovno svoje radnike a da se ne kupuju domaci jer se radnici ne placaju redovno. Pa ti je teorija da ce gazda da poveca plate kada vidi da ne ide prodaja.
Zato sam te i pitao ako si toliko siguran da ce privatnik za koga radis povecati platu jer ne moze da proda svoje produkte javi nam za kojeg gazdu radis, koje proizvode ili usluge prodajete i ja ti obecavam da cu istog momenta prestati da kupujem ma koliko mi dragi bili. A ti se javi poslije godinu dana pa nam reci jesi ili dobio povecanje plate ili otkaz alternativno ko je prvi u novcaniku osjetio krizu u firmi kada je fima pocela da tone : radnici (ti) ili gazda ?. Ono što je kojeime mislio je da ukoliko doće do pada prodaje gazda mora da radi nešto da to promjeni, uloži nešto u tu firmu (pa možda počne bar da redovno plaća radnike da rade bolje/duže) umjesto da nastavi da muze polumrtvu kravu dok ne crkne od gladi. U slučaju da ne zna/ne može/nema para opcije su mu da:
-proda to preduzece nekome (pa i strancu) ko ima para/znanja da od toga napravi nešto
-zatvori firmu i pošalje radnike na biro gdje će bar imati zdravstveno osiguranje, ako ništa.
U svakom slučaju poenta je da ga se nešto mijenja, ono za šta se ti zalažeš je sipanje vode u šuplje bure, ako ne začepiš rupu, samo je pitanje vremena kada će voda isteći...
Što se same teme tiče, samo da skrenem pažnju na jednu "sitnicu": svi domaći proizvođači/brendovi će u budućnosti biti izloženi sve većoj konkurenciji jer otvaranje Evrope prema BiH istovremeno otvara i BiH tržište (evo, recimo, da je BiH imala automabilsku industriju, vidjeli bi šta bi sa njom sada desilo). Ostaće samo najjači domaći brendovi, ostali će nestati po principu otvori se Konzum zatvore se prodavnice i granapi u radijusu od x km.
Znaci teorija je da ce vlasnik firme povecati platu kada padne prodaja
Cuo sam za razlicita opravdanja zasto se ne kupuje domace ( kvalitet, izgled, cijena ) i sam je rekao da je kvalitet bio dobar, isto tako izgled , cijenu je bio spreman da plati ali da nije kupio jer mu je draze da radnik u Njemackoj dobije redovnu platu nego domaci radnik ponekad
Ja sam pitao nekoliko puta ako zelite da provjerimo tu teoriju u praksi da gazda poveca platu kada padne prodaja, neka javi kod kojeg privatnika radi pa se moze organizovati bojkot da prodaja padne....i neka se javi za godinu dana i kaze da li je dobio povisicu plate ili otkaz .
P.S I sto mislite sto se gazde mogu da ponasaju ovako prema radnicima ? Da li je samo do zakona ili je do toga da znaju da mogu da ima 10 drugih koji ce da rade za istu platu ? A sto ima tih 10 drugih ? Da nije do toga sto nema posla jer nema domace proizvodnje a nema jer se izmedju ostalog smatra da je bolje da ima radnik u Njemackoj nego nas ?
-
laks
#43 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Svaki artikal na kome broj počinje sa 387... proizveden je u BiH. Pogrešno je mišljenje da argeta, perutnina, coca-cola, ... nisu domaći proizvodi, jer su vlasnici stranci.
Veoma je važno kupovati domaće proizvode kad god se može. Povlaci to dosta drugih stvari...
Veoma je važno kupovati domaće proizvode kad god se može. Povlaci to dosta drugih stvari...
-
Zl@tko
#44 Re: KUPUJMO DOMAĆE
jednu stvar ti ne kontaš
razlika je u otme KO JE VLASNIK, ko ubire KAJMAK !!!!
slovenačke firme imaju samo svoje ispostave u BH, istina zapošljavajku domaće ljude ali PROFIT/KAJMAK ide u sloveniju ili HR ili druge zemlje
dok kod domaćih fabrika to ipak ostaje u BH,
istovremeno je ovo odgovor i onom što spominje domaće "gazde" i kako neće d anjima ostanu pare, jer će kupiti mercedes ili ići na skijanje itd. pa OPET će kupiti taj mercedes OVDJE od nekog domaćeg dilera, gdje rade domaći ljudi i platiti OVDJE pdv ili turističkoj agenciji preko koje će ići na zimovanje
tako da je opet ne stoji ta primjedba da je to razlog zbog koga on eto ne bi kupio domaći proizvod
uostalom, mora da je dotični prespavao časove na kojima se učilo o kapitalizmu, početnoj akumulaciji kapitala i sl.
to što mi prolazimo DANAS tu fazu koju su njemačka i sličen zapadne zemlje prošle prije 100 godina, što imamo POČETNI KAPITALIZAM to možemo zahvaliti komunisitma koji su nas eto unazadili najmanje 100 godina
a ako neko misli da se preko noći može iz opanaka preći u "socijalizam" grdnos e vara, kako su se prevalili i bivši yu komunisti
valja generacijama prolijevati znoj i suze radeći i po 14-16 sati na dan (kako se nekad radilo u zapasnim zemljama...čitati Emila Zolu :Žerminal)
a što mi to prolazimo danas sa zakašnjenjem od 100 godina, rekao sam razlog
razlika je u otme KO JE VLASNIK, ko ubire KAJMAK !!!!
slovenačke firme imaju samo svoje ispostave u BH, istina zapošljavajku domaće ljude ali PROFIT/KAJMAK ide u sloveniju ili HR ili druge zemlje
dok kod domaćih fabrika to ipak ostaje u BH,
istovremeno je ovo odgovor i onom što spominje domaće "gazde" i kako neće d anjima ostanu pare, jer će kupiti mercedes ili ići na skijanje itd. pa OPET će kupiti taj mercedes OVDJE od nekog domaćeg dilera, gdje rade domaći ljudi i platiti OVDJE pdv ili turističkoj agenciji preko koje će ići na zimovanje
tako da je opet ne stoji ta primjedba da je to razlog zbog koga on eto ne bi kupio domaći proizvod
uostalom, mora da je dotični prespavao časove na kojima se učilo o kapitalizmu, početnoj akumulaciji kapitala i sl.
to što mi prolazimo DANAS tu fazu koju su njemačka i sličen zapadne zemlje prošle prije 100 godina, što imamo POČETNI KAPITALIZAM to možemo zahvaliti komunisitma koji su nas eto unazadili najmanje 100 godina
a ako neko misli da se preko noći može iz opanaka preći u "socijalizam" grdnos e vara, kako su se prevalili i bivši yu komunisti
valja generacijama prolijevati znoj i suze radeći i po 14-16 sati na dan (kako se nekad radilo u zapasnim zemljama...čitati Emila Zolu :Žerminal)
a što mi to prolazimo danas sa zakašnjenjem od 100 godina, rekao sam razlog
-
kojeime
-
The 51st State
#46 Re: KUPUJMO DOMAĆE
nema to veze sa zeljom ili ne zeljom gazda, jednostavno rad je roba kao i svaka druga i ta roba danas generalno ima nisku cijenu zbog prevelike ponude, sva ostala prica je moralizatorsko prekenjavanje...
-
kv99
#47 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Znaci ja treba sada da prestanem kupovati robu jer gazda ne placa svojim radnicima ? A kako da ja znam koji to gazda ne radi ? Koji gazda ne placa nikako ? Koji gazda placa povremeno ? Koji gazda placa redovno ? Itd-itd. Ako je doslo do toga da gazda ne placa nikako onda neka radnici uniste tu firmu , neka ne proizvode produkte koji ce se moci prodavati, neka zabusavaju, otezu, neka rade sve sto mogu da naprave produkt neprofitabilan i prije ce propasti firma nego sto ce to biti da se postepeno smanjiva prodaja. Ali nije u tome fazon vec je fazon da tvoje opravdanje nema smisla. Svako moze da bira koji produkt hoce da kupi, neko kupuje strano jer mislis da je bolji kvalitet, nego zbog izgleda, neko zbog cijene, neko jer ga boli ona stvar za bilo koga drugog. A neko to upakuje da se bori za prava domaceg radnika jer ne kupuje domace proizvode. Pravo da ti kazem ja ti ne mogu reci sta da kupis za sebe iz BiH ili Njem ali ako to pokusas da upakujes kao brigu za domace radnike onda cu da ukazem da tvoje opravdanje ne pije vodu.kojeime wrote:Rekoh da necu vise, ali eto, da probam jos jednom.
Kada se smanji prodaja i prozivodnja dolazi do otpustanja radnika. I ako ne kupujemo nase proizvode, nasi ljudi ostaju bez posla. Kv99, ti stvarno mislis da ja to ne znam?
I stvarno mislis da ja zelim da neki Nijemac koji ima redovnu platu dobije moj novac umjesto nekog naseg radnika?
Hajde vrati se na moje postove, pa ih procitaj hladne glave bez pretpostavljanja i predrasuda. A da ne bi to radio, da jos jednom pojasnim i to ce biti stvarno moj zadnji post na ovoj diskusiji.
Dakle, u ovoj zemlji ima poslodavaca koji NE ZELE da posteno placaju radnike. Njihove firme posluju dobro, ali oni ne zele da placaju posteno. Koliko god da mi kupujemo proizvode tih firmi, koliko god da se poslovanje tih firmi poboljsa, radnici opet nece biti posteno placeni, jer gazda NE ZELI da ih posteno plati. Novcem koji bi trebao dati za plate radnicima kupuje sebi luksuz.
U takvom slucaju, nas patriotizam ne pomaze radnicima vec samo gazdi. Ne pomaze ni drzavi jer ako ne daje platu onda sigurno ne uplacuje doprinose, a vjerovatno na svaki nacin izbjegava i platiti porez.
Jedan od nacina da ih zaustavimo je da ne kupujemo njihove proizvode i da ih dovedemo do propasti. Radnici tamo vec nemaju, drzava isto tako od takve firme nema koristi, tako da jedini ko ima koristi i kome mozemo nastetiti je gazda. Da mu firma propadne a njemu ostanu dugovi, krediti koje mora vratiti i iz licne imovine, iz luksuza koji je kupio preko grbace neplacenih radnika.
Ti mislis da je bolje kupovati i od takvog gazde, koji ce dati umjesto 12 mozda 4 plate godisnje, pa kako ne daje platu nece uplatiti ni doprinose, pa ljudima idu godine, nece moci u penziju, a kada se razbole ne mogu kod ljekara jer nije uplaceno zdravstveno. E radnicima u takvoj firmi je bolje da ostanu bez posla, barem ce imati zdravstveno osiguranje na birou, a ko zna, mozda ce vrijeme koje bi utrosili na rad bez plate uspjeti upotrijebiti da se snadju, da pronadju posao gdje ce biti placeni kako treba. Pri tome ne mislim (samo) na visinu plate, vec da dobiju svih 12 plata u godini koliko god male bile (makar dobili samo minimalac) i da im se plate doprinosi.
A propadanjem takvih poslodavaca ce biti manje firmi ali zdravijih. Pa je to temelj na kojem se gradi sistem da svaki buduci poslodavac MORA dati 12 plata godisnje i platiti doprinose. A samo visina plate zavisi od poslovanja, a ne broj isplacenih plata. Mora isplatiti sve plate.
Je li sada malo jasnije?
I kao sto je @ 51 state ukratko rekao ono sto sam i prije govorio : cijena rada se ne odlucuje samo po dobroj volji gazde vec koliko je ponuda i potraznja kao i svake druge robe ili usluge. Ako nema domace privrede , nema ni "domacih " poslova a nema domacih poslova ako se ne kupuju domace proizvedeni produkti. Pa ako je nekome stvarno stalo da pomogne domacim radnicima kupice domaci produkt a kome nije ...ima ona izreka " opravdanje je kao i su*ak, to svako ima ". Vidim da je vase "rjesenje " problema da se firme dovedu u propast , radnici dobiju otkaz i time povece nezaposlenoste. Kako vidim da se vi gospodine bavite ekonomskom teorijom na visokom nivou da li mozete da meni laiku , objasnite sta se dogodi sa cijenom kada se poveca ponuda ?
-
domaci.ba
#48 Re: KUPUJMO DOMAĆE
Vozdra,
Sta uraditi da se promijeni svijest gradjana BiH? Radili su istrazivanje na ovu temu i dosli do zakljucka da ljudi u hercegovini smatraju za proizvode koji kolaze iz RH da su domaci.Isto je bilo kod ispitanika iz rs za robu iz RSrbije.Dok susjedi su smatrali da roba iz hercegovine i rs je strana roba.Kako sada to promijeniti?
Jer je bitno iz razloga koji cu prekopitati od kolege sa foruma jer pojasnjava:"Razlika je u tome sto je nasu pakovao bosanac, u svojoj fabrici,sa nasim ljudima i spremio za trziste. Dakle imao je sirovinu na kojoj je uradio dorade/obrade i dobio krajnji proizvod...u drugom slucaju rizu je pakovao slovenac. Gora varijanta je da mi kupujemo onu koju je pakovao slovenac. Kada kupujes rizu pakovanu kod nas, pakovao je nas "proizvodjac" koji je opet za tu namjenu angazirao domace ljude, trosio domaca varijabilna sredstva i na kraju platio nama PDV i ako nista, makar je smanjio nezaposlenost za 10...
Ako kupujes onu koju je pakovao slovenac, onda tamo nekom Primozu pravis obrt"Ovo je nekako najblize trenutnom stanju.Obrt-multiplikacija novca.Bitno je da se para vrti kod nas da ostane sto duze.Na ovaj nacin mozemo da se zastitimo od odliva novca jer ga onda cak i nesvjesno re investiramo.Znamo da nemamo bas konkurentske prednosti da se nosimo sa ponudom stranaca.Domaci proizvodjaci se zale kako nisu konkurentni pa oni ne ulazu a traze povoljniju poziciju jer skidaju kajmak dok je god to moguce..Imate firme koje se bave bas ovim vi fino platite i oni vama porade po "kuci".Razlog jednostavan ovo vas ubrza,jaci ste kao ponudjac.Potrebno je vrijeme da se izgradi ime-brend.Evo primjer bellisima nekada i sada.A koliko se moze poraditi na svijesti opet je sve na nama.
Sta uraditi da se promijeni svijest gradjana BiH? Radili su istrazivanje na ovu temu i dosli do zakljucka da ljudi u hercegovini smatraju za proizvode koji kolaze iz RH da su domaci.Isto je bilo kod ispitanika iz rs za robu iz RSrbije.Dok susjedi su smatrali da roba iz hercegovine i rs je strana roba.Kako sada to promijeniti?
Jer je bitno iz razloga koji cu prekopitati od kolege sa foruma jer pojasnjava:"Razlika je u tome sto je nasu pakovao bosanac, u svojoj fabrici,sa nasim ljudima i spremio za trziste. Dakle imao je sirovinu na kojoj je uradio dorade/obrade i dobio krajnji proizvod...u drugom slucaju rizu je pakovao slovenac. Gora varijanta je da mi kupujemo onu koju je pakovao slovenac. Kada kupujes rizu pakovanu kod nas, pakovao je nas "proizvodjac" koji je opet za tu namjenu angazirao domace ljude, trosio domaca varijabilna sredstva i na kraju platio nama PDV i ako nista, makar je smanjio nezaposlenost za 10...
Ako kupujes onu koju je pakovao slovenac, onda tamo nekom Primozu pravis obrt"Ovo je nekako najblize trenutnom stanju.Obrt-multiplikacija novca.Bitno je da se para vrti kod nas da ostane sto duze.Na ovaj nacin mozemo da se zastitimo od odliva novca jer ga onda cak i nesvjesno re investiramo.Znamo da nemamo bas konkurentske prednosti da se nosimo sa ponudom stranaca.Domaci proizvodjaci se zale kako nisu konkurentni pa oni ne ulazu a traze povoljniju poziciju jer skidaju kajmak dok je god to moguce..Imate firme koje se bave bas ovim vi fino platite i oni vama porade po "kuci".Razlog jednostavan ovo vas ubrza,jaci ste kao ponudjac.Potrebno je vrijeme da se izgradi ime-brend.Evo primjer bellisima nekada i sada.A koliko se moze poraditi na svijesti opet je sve na nama.
-
mekaba
#49 Re: KUPUJMO DOMAĆE
leo karan wrote:spadam u onu kategoriju koja kupuje samo zato sto je domace, nek ne valja, ja cu da kupujem
osim odjece
samo fds