Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

teAMICA

#76 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by teAMICA »

DinoZe wrote:Zelim da se unaprijed izvinim ako cu nekoga uvrijediti, ali citajuci postove na ovoj temi ne mogu da shvatim da imamo toliko mentalnih retarda u nasem drustvu.
Znaci danas kada se sve zemlje na svjetu bore za svakao jebeno radno mijesto, kada je konkurencije toliko da ljudi ikao rade mogu ostati gladni, kada svako svakoga industrijski zeli da unisti, neki jos uvijek pokusavajau da nadzu razlog zasto bi trebalo kupiti stranu robu a ne domacu.
Razumijem da moramo kupovati high end proizvode sa strane jer nemamo takvi industriju a necemo je ni imati jer kroz odliv novca iz drzave necemo imati sredstava da iskolujemo ljude itd.
Ali pavlaka, meso, mlijeko, voda, pivo, hljeb, suhomesnati proizvodi, kobasice???????
Pa zar neko moze toliko biti ogranicen da uzme pavlaku ili vodu iz Slovenije ili iz Hrvatske.
Znaci ne svidza ti se jedna pavlaka domaceg proizvodzaca tu uzmes drugu. Zenicka mljekara pravi mileram, jogurt i pavlaku da im je tesko naci konkurenciju.
Druga stvar dali se iko od ovih sto kupuju slo ili hr pavlaku ikada zapitao pa koliko to te zemlje imaju krava, pa da mogu podmiriti i svoje stanovnistvo i jos izvesti na strano trziste u tolikom broju? Moze jedino ako su to neke svemirske krave koje daju 500L mlijeka dnevno.Kontrola i kvaliteta proizvoda i labaratorije to je klasicna izvlakusa vidim gore kod doticnih . Da, da, pa zar mislite da su iste kontrole za izvoz u Eu i za izvoz u BiH, zar mislite da Milka cokolada ima isto kako mase u Njemackoj kao ona u BiH, dali znate da se u Milke koje su namjenje za izvoz iz EU stavlja biljno maslo? To i ptice na grani znaju.
Zar mislite da Slo ili Hr firme da ne govorim ove iz Srbije daju sve uzorke u Lab da se to kontrolise ako znaju da ta roba ide BiH?? Dajte molim vas malo ukljucite mozak.
Imamo takvu situaciju u drzavi kakva je sto se tice politike. Ali zato narod treba upaliti mozak. Jer ako ne podrzavamo vlastitu proizvodnju nece biti ni novca da kupimo neki strani proizvod a da o radnim mjestima i penzijama ne pricamo. Sve ovo sto radimo, radimo sami sebi, danasnje mlade genarcije nece imati penzije kada budu imali dovoljno godina. Dok ce se Hr ili Slo smijati i govoriti vi Bosanci bili i ostali levati, sta smo mi vama sve uvaljivali.
Dajte molim vas upalite mozak i razmislite sta radite prvo sebi pa onda svojoj djeci u buducnosti kupujuci strane proizvode.
Ja kada vidim da neko pije Janu u Sarajevu mislim da taj covijek nema ni malo mozga.

Kupujuci nas proizvode pomazemo i nasim firmama da kupe novu tehnologiju da bi proizvodi bili jos kvalitetniji.
Vidio sam cak i pavlaku iz Madzarske u Konzumu, pa zar iko zdrav kupi pavlaku iz Madzarske koja je provela najmanje 10 dana na kamionu a gdje je lager, proizvodnja itd. Isto tako je za ovim stvarima iz Slo i Hr putuju stavri 3 sedmice i onda kupac kaze jeste ovo dobro, bas je ukusno. :-)

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
analiticar007

#77 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

A ZAŠTO je mlijeko od krave iz Afganistana staro pola godne i milion pojacivaca okusa. Uz to malo pilce salame iz Njemacke zarazene dioxinom ? ZAŠTO ?

ZATO JER NEMA KONTROLE HRANE ni pri uvozu, niti kod domaće proizvodnje! I zato DOMAĆI proizvođači trpaju sve i svašta da bi ostvarili ekstra profit.

Analitičac007: pitaj svoga tetka, ali neka ti pošteno kaže i neka se zakune djetetom, da li ima SVOJU labotratoriju u kojoj kontrolira ulazne sirovine od kojih pravi svoj konačni produkt? Najvjerovatnije ce ti reci da daje uzorke na analizu na veterinarski fakultet ili negdje drugdje GDJE JE CIJENA ANALIZE CCA 200 - 250 KM PO UZORKU! Pa koliko to onda tvoj tetak uzoeraka dnevno ili mjesceno moze da iskontrolira, ako je SAMO JEDAN UZORAK (analiza) cca 200 - 250 KM? Koliko? Jedan mjesecno?

Dakle, u krajnjoj instanci nije ni do tvoga tetka, mada bi i on MORAO imati SVOJU laboratoriju za kontrolu ulaznih sirovina - a siguran sam da nema - ipak je do sitema i vlade koja ne polaze dovoljno paznje na kontrolu namirnica, odnosno ne polaze nikakvu paznju, pa nam zato i uvaljuju hranu domacu zatrovanu, a takodjer i slovenacku ili hrvatsku, a posebno srbijansku gdje je dva litra soka 1 KM, a pri tome je JEDAN lita vode 2 KM. Gdje je tu logika? Kada kazem "kupujmo strano" prije svega mislim na svoju i na nasu djecu, ali ne mislim da treba kupovati SVE strano, nego samo od provjerenih svjetskih brendova, jer ne mozemo reci da bas svi svjetski brendovi bas svakome uvaljuju smece, a to ne rade iz prostog razloga jer ako im neko nekada negdje uradi analizu pa nadju kancerogene supstance, njihov biznis ce propasti preko noci.

Sto se tice domacih proizvodjca, je*e se njima, nema kontrole i mogu raditi sta god hoce.

Razmislite malo, nemojte ici samo srcem, razmislite o ovome sta pisem i pomislite na svoju djecu. Je*o ba politiku, za svoj novac kupujem samo ono (hrana) za koju PRETPOSTAVLJAM da je ispravna, a ako uz to imam i neke pokazatelje, to je onda super.[/quote]

Slusaj prijatelju, kao prvo, moj tetak nema potrebe da nešto nosi na labaratoriju, jer ne bavi se prehrambenim proizvodima, već su u pitanju radovi na putu, malo jači!!! Tako, kad bi stalno angažovali neke strance da rade puteve, znakove i ostale signalizacije, manje bi njegova firma radila, a ovako, hvala Bogu, ima posla, dobija tendere, zahvaljujući svom kvalitetu i ekspeditivnosti, odmah je i radnik sretan, iako do sada im nikad plate ne kasne, ne znam koliko bilo posla, i to je rijetkost. Drugo, uvijek ću podražavati domaće, i ja da se pitam, da imam nekoliko dana, sati vlasti, učinio bi mnogo promjena, vjeruj mi. Ne bi svakakvi dobijali tendere, a to za analize, griješiš, jer i otac gdje mi je radio, mnogi su mislili i za tu firmu da ne nose, a lično sam sa njim išao i nosilo svako malo, jer neko zaista traži crno na bijelo papir koji pokazuje šta je i kakvo je, ili mu se nudilo ako želi da sam odnese ukoliko misli nešto drukčije, iako se to nikad nije desilo, firma je poslovala u najboljem redu. Zato, tu priću neću nikad prihvatiti, pa ti piši šta hoćeš, jer nismo svi isti, ne radimo svi isto.
Npr., za gorivo su svašta pričali, evo npr. na energopetrolu, kod OHR-a, gdje ja sipam naftu, 2 puta sedmično se nosi na analizu, iz razloga što OHR tu sipa i traže validne dokaze.
Tako ti je i za hranu, postoje pravila i procedure koje moraš poštovati, ako si imalo ozbiljna firma.
analiticar007

#78 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

DinoZe, vidiš li ti šta sve pojedini ljudi misle, pišu... Nemam riječi
phil manzanera

#79 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by phil manzanera »

Dakle, ovo je forum, znaci ne zelim nikoga nista ubjedjivati niti dokazivati, ja samo KAZEM, neko drugi nesto drugo kaze, pa se onda izvuce neki zakljucak. Ponovno, kazem vam da je kontrola hrane u BiH - proizvodnje i uvoza - na najnizem mogucem nivou, tako da proizvodjaci trapaju sve sto stignu u smislu sirovina koje ugradjuju u svoj proizvod, a takodjer i oni koji izvoze u BiH ZNAJU da je kontrola nikakva i zato i oni trpaju najjeftinije sirovine u hranu za BiH. I zato je ne kazem da treba kupovati iskljucivo stranu hranu, vec iskljucivo stranu hranu od provjerenih svjetskih brendova. Nisam bas voljan da podrzavam BiH privdedu trovanjem svoje djece kupovinim proizvoda za koje znam iz struke da su kancerogeni, krcati antibioticima, mikotoksinima i sl. Sto se tice malih proizvodjaca i npr. kravara za koje kazete da oni prave domace i da nisu skloni hemiji jer i ne znaju sta je to, pa svaki kravar ili proizvodjac meda zna sta su to antibiotici i svaki kravar i svaki pcelar daje antibitike da bi izlijecio krave ili pcele, no proizvodi takvih zivotinja su ZABRANJENI za ljudsku upotrebu. Z A B R A N J E N I !!! Otidjite na trg kod ekonomije, eno vam sada sajam meda pa pokusavajte se praviti nevjesti i isprovocirajte pricu o lijecenju pcela, SVAKI pcelar ce vam na kraju priznati da povremeno LIJECE pcele antibioticima, no nijedan nece odustati od prodaje svojih proizvoda samo zato jer je lijecio pcele chloramphenicolom, vec ce odmah grunuti svoje proizvode na tezgu. Zsto? Zato jer ga zaboli qrac i jer ZNA da nema kontrole.

No, neka svako postupa po svojoj savjesti. I saznanjima. Kada bude prica o kosarci, ja se necu javljati jer o kosarci pojma nemam, no o ovoj temi znam jako puno, vjerujte. No, kazem, svako po svom.
phil manzanera

#80 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by phil manzanera »

DinoZe wrote:
analiticar007 wrote:DinoZe, vidiš li ti šta sve pojedini ljudi misle, pišu... Nemam riječi
Vidim niti ja imam rijeci :sad:

Pa, racunam da se u ovoj zemlji smije MISLITI, a takodjer racunam da se u ovoj zemlji smije i reci, odnosno napisati sta se MISLI o sigurnosti hrane u OVOJ zemlji, ili SVI MORAMO misliti jednako i u horu plejeskati onako kako je neko jedan zamislio, a pri tome ne smijemo reci sta mislimo o zadatoj temi?

Ja se duboko ispricavam, oliti izvinjavam sto sam se drznuo i uzeo sebi slobodu da iskazem svoje nezadovoljstvo sigurnoscu hrane u BiH, i u smislu proizvodnje i u smislu uvoza.

Imate pravo, hrana u BiH je cisto zlato i nema govora o tome da u BiH (čuj molim te) moze biti nesto neispravno. Sve cista poezija. Al' kad bi se zaje*avali. Samo jedna mala, malecka opaska, sjetite se prije smo nekoliko mjeseci afere Lijanovic kada su prodavali pod firmom "Domaće" brazilsko uvezeno meso, smrznuto naravno. Osim, jedino, ako Lijanovice ne smatrate domacom firmom. U tom slucaju, treba ovu temu copy-and-paste u politiku.

Jos jednom isprike i izvinjenja sto sam se drznuo da iskazem svoju sumnju u higijesnku, mikrobiolosku, hemijsku i svaku drugu ispravnost hrane u BiH.

Da ne bih remetio vas virtualni mir i uljuljkavanje, vise se necu oglasavati u ovoj temi (u nekoj drugoj hocu svakako), jer sam rekao sve krucijalno sto se moze reci.

Aj živjeli.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#81 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by PipiDugaDevetka »

Ja nikada nisam vidio vijest da je neka bh. mljekara povukla određenu količinu mlijeka sa tržišta jer su samokontrolom otkrili da im je neko od kooperanata dostavio mlijeko tretirano hloramfenikolom.
vozač

#82 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by vozač »

PipiDugaDevetka wrote:Ja nikada nisam vidio vijest da je neka bh. mljekara povukla određenu količinu mlijeka sa tržišta jer su samokontrolom otkrili da im je neko od kooperanata dostavio mlijeko tretirano hloramfenikolom.
ma ti si meni kralj, s neba pa u bubrege :lol:
eto sad ispade naši seljaci ne valjaju robu, sve organska proizvodnja 8)

bio ja na seminaru vezano za organsku proizvodnju, mislim da je firma koja daje certifikate bila KRAV, švedi, pričaju oni o kontroli, standardima i tako to, kad će ti jedan naš seljak, "a kolko puta godišnje vi to kontrolišete", misleći pri tome na postavljene standarde za proizvodnju, kaže njemu šved "pa prije nego krenete sa proizvodnjom mi vidimo ispunjavate li standarde i eventualno po potrebi možda opet naredne godine",
kaže njemu seljak "znači kad prođe kontrola, ja počnem proizvodnju i ne moram se pridržavati tih standarda", ... šved se samo nasmiješi 8-)

šta hoću reći, seljak ostaje seljak, a ne vidim čemu toliko bacanje za domaćom proizvodnjom, kao u naših proizvođača je sve regularno, pa ljudi božiji zar ne vidite koja je glupost to što pričate, gledano sa aspekta kvalitete i sigurnosti

treba birati kvalitetnu hranu i kad god je moguće zamisliti se nad onim što kupujete, a to domaće, uvozno, ako ne potenciramo priču o ekonomiji nego o kvalitetu hrane uopšte nije bitno, valja ko stigne, na nama je da se snalazimo i biramo
maraska

#83 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by maraska »

teAMICA wrote:
DinoZe wrote:Zelim da se unaprijed izvinim ako cu nekoga uvrijediti, ali citajuci postove na ovoj temi ne mogu da shvatim da imamo toliko mentalnih retarda u nasem drustvu.
Znaci danas kada se sve zemlje na svjetu bore za svakao jebeno radno mijesto, kada je konkurencije toliko da ljudi ikao rade mogu ostati gladni, kada svako svakoga industrijski zeli da unisti, neki jos uvijek pokusavajau da nadzu razlog zasto bi trebalo kupiti stranu robu a ne domacu.
Razumijem da moramo kupovati high end proizvode sa strane jer nemamo takvi industriju a necemo je ni imati jer kroz odliv novca iz drzave necemo imati sredstava da iskolujemo ljude itd.
Ali pavlaka, meso, mlijeko, voda, pivo, hljeb, suhomesnati proizvodi, kobasice???????
Pa zar neko moze toliko biti ogranicen da uzme pavlaku ili vodu iz Slovenije ili iz Hrvatske.
Znaci ne svidza ti se jedna pavlaka domaceg proizvodzaca tu uzmes drugu. Zenicka mljekara pravi mileram, jogurt i pavlaku da im je tesko naci konkurenciju.
Druga stvar dali se iko od ovih sto kupuju slo ili hr pavlaku ikada zapitao pa koliko to te zemlje imaju krava, pa da mogu podmiriti i svoje stanovnistvo i jos izvesti na strano trziste u tolikom broju? Moze jedino ako su to neke svemirske krave koje daju 500L mlijeka dnevno.Kontrola i kvaliteta proizvoda i labaratorije to je klasicna izvlakusa vidim gore kod doticnih . Da, da, pa zar mislite da su iste kontrole za izvoz u Eu i za izvoz u BiH, zar mislite da Milka cokolada ima isto kako mase u Njemackoj kao ona u BiH, dali znate da se u Milke koje su namjenje za izvoz iz EU stavlja biljno maslo? To i ptice na grani znaju.
Zar mislite da Slo ili Hr firme da ne govorim ove iz Srbije daju sve uzorke u Lab da se to kontrolise ako znaju da ta roba ide BiH?? Dajte molim vas malo ukljucite mozak.
Imamo takvu situaciju u drzavi kakva je sto se tice politike. Ali zato narod treba upaliti mozak. Jer ako ne podrzavamo vlastitu proizvodnju nece biti ni novca da kupimo neki strani proizvod a da o radnim mjestima i penzijama ne pricamo. Sve ovo sto radimo, radimo sami sebi, danasnje mlade genarcije nece imati penzije kada budu imali dovoljno godina. Dok ce se Hr ili Slo smijati i govoriti vi Bosanci bili i ostali levati, sta smo mi vama sve uvaljivali.
Dajte molim vas upalite mozak i razmislite sta radite prvo sebi pa onda svojoj djeci u buducnosti kupujuci strane proizvode.
Ja kada vidim da neko pije Janu u Sarajevu mislim da taj covijek nema ni malo mozga.

Kupujuci nas proizvode pomazemo i nasim firmama da kupe novu tehnologiju da bi proizvodi bili jos kvalitetniji.
Vidio sam cak i pavlaku iz Madzarske u Konzumu, pa zar iko zdrav kupi pavlaku iz Madzarske koja je provela najmanje 10 dana na kamionu a gdje je lager, proizvodnja itd. Isto tako je za ovim stvarima iz Slo i Hr putuju stavri 3 sedmice i onda kupac kaze jeste ovo dobro, bas je ukusno. :-)

A još kad mi Janu posluže u kafiću pored toliko domaćih voda... :x
teAMICA

#84 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by teAMICA »

maraska wrote:
teAMICA wrote:

A još kad mi Janu posluže u kafiću pored toliko domaćih voda... :x
eee, to je već drugo - tu vodu neću da pijem, niti u takvim kafanama ostavljam svoj novac
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#85 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

vozač wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ja nikada nisam vidio vijest da je neka bh. mljekara povukla određenu količinu mlijeka sa tržišta jer su samokontrolom otkrili da im je neko od kooperanata dostavio mlijeko tretirano hloramfenikolom.
ma ti si meni kralj, s neba pa u bubrege :lol:
eto sad ispade naši seljaci ne valjaju robu, sve organska proizvodnja 8)

bio ja na seminaru vezano za organsku proizvodnju, mislim da je firma koja daje certifikate bila KRAV, švedi, pričaju oni o kontroli, standardima i tako to, kad će ti jedan naš seljak, "a kolko puta godišnje vi to kontrolišete", misleći pri tome na postavljene standarde za proizvodnju, kaže njemu šved "pa prije nego krenete sa proizvodnjom mi vidimo ispunjavate li standarde i eventualno po potrebi možda opet naredne godine",
kaže njemu seljak "znači kad prođe kontrola, ja počnem proizvodnju i ne moram se pridržavati tih standarda", ... šved se samo nasmiješi 8-)

šta hoću reći, seljak ostaje seljak, a ne vidim čemu toliko bacanje za domaćom proizvodnjom, kao u naših proizvođača je sve regularno, pa ljudi božiji zar ne vidite koja je glupost to što pričate, gledano sa aspekta kvalitete i sigurnosti

treba birati kvalitetnu hranu i kad god je moguće zamisliti se nad onim što kupujete, a to domaće, uvozno, ako ne potenciramo priču o ekonomiji nego o kvalitetu hrane uopšte nije bitno, valja ko stigne, na nama je da se snalazimo i biramo
Nemam ja kod kuće gas-maseni foto-spektrometar i set ELISA testova da bih prekontrolisao kupljeno mlijeko.

Rod rođeni, moj rođak, prvi od moje krvi, otkako se javila globalna finansijska kriza otpočeo sa proizvodnjom mlijeka od dvije krave. Pitam ga da mi pokaže zdravstvene kartone krava kako bih nastavio kupovati mlijeko kod njega. Jok, neda na pokaz kravlje kartone! Prestao kupovati njegovo mlijeko. Sad kupujem i vrlo malo ga koristim APTAMIL, prokleto holandsko mlijeko u prahu, zapravo, hrana dječija. Oko 12 KM za 450gr.
analiticar007

#86 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

phil manzanera wrote:
DinoZe wrote:
analiticar007 wrote:DinoZe, vidiš li ti šta sve pojedini ljudi misle, pišu... Nemam riječi
Vidim niti ja imam rijeci :sad:

Pa, racunam da se u ovoj zemlji smije MISLITI, a takodjer racunam da se u ovoj zemlji smije i reci, odnosno napisati sta se MISLI o sigurnosti hrane u OVOJ zemlji, ili SVI MORAMO misliti jednako i u horu plejeskati onako kako je neko jedan zamislio, a pri tome ne smijemo reci sta mislimo o zadatoj temi?

Ja se duboko ispricavam, oliti izvinjavam sto sam se drznuo i uzeo sebi slobodu da iskazem svoje nezadovoljstvo sigurnoscu hrane u BiH, i u smislu proizvodnje i u smislu uvoza.

Imate pravo, hrana u BiH je cisto zlato i nema govora o tome da u BiH (čuj molim te) moze biti nesto neispravno. Sve cista poezija. Al' kad bi se zaje*avali. Samo jedna mala, malecka opaska, sjetite se prije smo nekoliko mjeseci afere Lijanovic kada su prodavali pod firmom "Domaće" brazilsko uvezeno meso, smrznuto naravno. Osim, jedino, ako Lijanovice ne smatrate domacom firmom. U tom slucaju, treba ovu temu copy-and-paste u politiku.

Jos jednom isprike i izvinjenja sto sam se drznuo da iskazem svoju sumnju u higijesnku, mikrobiolosku, hemijsku i svaku drugu ispravnost hrane u BiH.

Da ne bih remetio vas virtualni mir i uljuljkavanje, vise se necu oglasavati u ovoj temi (u nekoj drugoj hocu svakako), jer sam rekao sve krucijalno sto se moze reci.

Aj živjeli.

Naravno, nemam ni ja ništa protiv tebe, Bože sačuvaj. I ja sam se registrovao kako bi mogao koju napisati, ali jednostavno, moje lično mišljenje, ne podržavam one koji ne poštuju domaće, ne znam ti da kakvo je. Kako se sjećam i znam, još niko nije umro od domaćeg. A sjećam se i znam da je kod stranih, da ne navodim, otkriveno karcenogenih, i ne znam ti šta već, i po dnevnicima pričali, apelovali na građane, itd...
U svakom slučaju, imaš pravo na svoje mišljenje i ja se izvinjavam ako sam te (ako ne trebam persirati) nećim naljutio, samo možeš da se ne složiš i to je to, ali da napišeš ne kupujte domaće, to je po meni malo više oštro, jer da moj otac drži neku mljekaru, sam bi mu pomagao da probudi što više svijest kod građana.

Pozdrav i tebi...
analiticar007

#87 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Olimpija je voda proglašena skoro najboljom vodom (čak je i Klinton konzumirao dok je bio prisutan, nazočan na našoj terirotiji, čak je samo tu vodu tražio), čak i ako ne znate, ima pčelar, ne mogu mu se sjetiti imena, jednom ću vam napisati, ostaviti link, čisto da imate, jer ujedno drži neke trave, lijeći, itd..., jako je poznat, sjetit ću se, osvojio zlatnu medalju, ne znam tačno gdje, kad budem imao konkretno napisat ću.
To hoću da kažem, imamo i mi dobrih kvalitetnih proizvoda, što bi rekli kao u naslovu, ''DAR PRIRODE''... 8)

Raja, sve vas pozdravljam
sokkia

#88 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by sokkia »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Na ovo je suvišan bilo koji drugi komentar. Svaka čast!
Jedino bih dodao da sam nedavno od jednog doktora čuo da je sada broj oboljelih od raka debelog crijeva samo u SBK veći nego u cjeloj Jugoslaviji prije rata a sve su predpostavke po mišljenju doktora da je upravo uvozna hrana uzrok tome.
Ko voli nek izvoli,ja jok!
PipiDugaDevetka

#90 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Dok mi pričamo na više tema ''KUPUJMO DOMAĆE'', vlasnici hiper-mega trgovina provode akciju ''SMIJMO SE DOMAĆEM''!

Vidi u Merkatoru specijalno namješte ne stalaže pod nazivom ''KORPA DOMAĆIH PROIZVODA''.
Uvališe nam ''korpu''!
zonna

#91 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by zonna »

analiticar007 wrote:Olimpija je voda proglašena skoro najboljom vodom (čak je i Klinton konzumirao dok je bio prisutan, nazočan na našoj terirotiji, čak je samo tu vodu tražio), čak i ako ne znate, ima pčelar, ne mogu mu se sjetiti imena, jednom ću vam napisati, ostaviti link, čisto da imate, jer ujedno drži neke trave, lijeći, itd..., jako je poznat, sjetit ću se, osvojio zlatnu medalju, ne znam tačno gdje, kad budem imao konkretno napisat ću.
To hoću da kažem, imamo i mi dobrih kvalitetnih proizvoda, što bi rekli kao u naslovu, ''DAR PRIRODE''... 8)

Raja, sve vas pozdravljam
olimpija?!?! iz coca cole hadzici?
hadzici koji su u ratu bombardovani osiromasenim uranijumom? a znamo kako ta tvar prodire u tlo (do vode) i koliko dugo ostaje u istom...
zonna

#92 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by zonna »

pipi, ja kupujem domace mlijeko od jedne zene. nikada mi nije palo na pamet da trazim zdravstveni karton krave?! zasto si ti to trazio od rodjaka?
PipiDugaDevetka

#93 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

zonna wrote:pipi, ja kupujem domace mlijeko od jedne zene. nikada mi nije palo na pamet da trazim zdravstveni karton krave?! zasto si ti to trazio od rodjaka?
Korištenje injekcija BGH (Rapid bovine growth hormone) nije zabranjeno u BiH.
Pored povećanog prirasta mesa, krave daju i više mlijeka, međutim, jadne krave češće obolijevaju od mastitisa- upale kravljeg vimena. To se liječi antibioticima, najčešće hloramfenikolom.

Htio sam vidjeti da li su i kada rođakove krave bile tretirane antibioticima. Imaju u ušima žute minđuhe.
zonna

#94 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by zonna »

ja sam pitala da li daje neke hormone kravama i ona tvrdi da ne daje. naravno moje je da sumnjam u njene izjave ali mi nikad nije palo na pamet da trazim zdravstveni karton...
zamolila sam je da nam ne donoci mlijeko ako se krava lijeci od neceg i naravno da se na to frapirala kao "pa nisam luda!?". do sada nikad nije prijavila da je uopste veterinar dolazio a ne da je krava bolesna...
joj, ne mozes nikako izbjeci to sve...
PipiDugaDevetka

#95 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

zonna wrote:ja sam pitala da li daje neke hormone kravama i ona tvrdi da ne daje. naravno moje je da sumnjam u njene izjave ali mi nikad nije palo na pamet da trazim zdravstveni karton...
zamolila sam je da nam ne donoci mlijeko ako se krava lijeci od neceg i naravno da se na to frapirala kao "pa nisam luda!?". do sada nikad nije prijavila da je uopste veterinar dolazio a ne da je krava bolesna...
joj, ne mozes nikako izbjeci to sve
...
I ja sam bio ''sluđen'', tražio izlaz, međutim, nema odbrane...Samo država ima laboratorije, ljude i opremu,...A kakva nam je država-zaštitnik? Ne bih da offtopičim,...

Nikada nisam čuo ili vidio vijest da neka bh. mljekara povuče izvjesnu količinu mlijeka jer je samokontrolom pronašla nešto nedozvoljeno u mlijeku koje ta mljekara proizvodi.
Last edited by PipiDugaDevetka on 10/02/2011 13:48, edited 1 time in total.
analiticar007

#96 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Mislim da je suvišno bilo šta reći nakon ovog članka, i momka koji se svim svojim snagama bori za domaće, svaka mu čast!!!!!

Evo slika, ne znam da li ćete moći pročitati tekst, istu imam i ja...

Image
analiticar007

#98 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Evo link koji sam obećao, pa pogledajte malo šta mi ustvari imamo:

http://www.ekomed.ba/index.php?option=c ... &Itemid=27
analiticar007

#99 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Evo isječak:

Image
analiticar007

#100 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Treba li kakva još labaratorija da dokaže da je ovaj med najbolji, hajmo reći ok za upotrebu, da se on uzima, a neki ''ž'' naziva, dakle moja politika samo 387......!!!!
Post Reply