Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zonna

#101 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by zonna »

ma ovdje ima previse brkanja i mjesanja jabuka sa kruskama.ko bi jos normalan kupovao strani med pored naseg, nebitno gdje i kod koga ga kupujes.
ko jos kod nas kupuje vodu? svi ili skoro svi pijemo sa cesme i hvala bogu na tome. ne bih ulazila u temu o vodi po kafanama jer svako od njih koliko je meni poznati dobije prilikom otvaranja ili renoviranja objekta reklamne suncobrane, case itd ako odredjeno vrijeme nabavlja kod njih. mislim da je ugovorom svaki gazda vezan.
drugo je pitanje zasto nase firme to isto ne rade ili iz kojih razloga se gazda obavezao za jednog (jana) a odbio drugog (olimpiju).
medjutim tvrditi da je domace (po prodavnicama)zdravije od uvoznog je po meni malo pretenciozno i identicno obrnutoj tvrdnji kada znamo da kod nas nikakve kontrole ni uvoza ni domace proizvodnje nema.
ja licno dosta toga kupujem kod seljaka (meso, voce i povrce), nesto uzgajam od prosle godine sama a ostalo se trudim kupovati sa onom eko nalijepnicom (DM pretezno) bezobzira odakle dolazi...
sad tvrditi za neke da nisu patriote zbog ovih stvari... :|
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#102 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by PipiDugaDevetka »

...
Last edited by PipiDugaDevetka on 10/02/2011 14:24, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#103 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

analiticar007 wrote:Treba li kakva još labaratorija da dokaže da je ovaj med najbolji, hajmo reći ok za upotrebu, da se on uzima, a neki ''ž'' naziva, dakle moja politika samo 387......!!!!
Srbija: Svaka peta tegla meda neispravna

Image

Svaka peta tegla meda u Srbiji nije ispravna, a neki proizvođači, radi povećanja proizvodnje, pčele su hranili šećerom, dodavali su medu kukuruzni sirup i druge sastojke i takav proizvod prodavali kao med, pokazuju podaci Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Predsjednik Saveza Rodoljub Živadinović kaže da je pravi, kvalitetan med, često kristalizovan, a laici bi rekli ušećeren.

“Pravi falsifikati ne mogu nikada da se kristališu, jer oni se ne prave da se kristališu, oni se prave da bi mogli da stoje u rafovima polica, na pijacama”, pojasnio je Živadinović.

On je dodao da kupci u Srbiji, na žalost, za razliku od kupaca u drugim zemljama, ne vole kristalisani med.

Direktor Nacionalne organizacije potrošača Srbije Slobodan Eremić kaže da falsifikata ima na svim tržištima, pa i na mnogo zahtjevnijim i kontrolisanijim nego što je tržište Srbije.

Veterinarska inspekcija cijele godine provodi redovne kontrole, a vanredne kontrole obavljaju se uoči sajmova meda. Prema njihovim podacima, od stotinu tegli do sada je samo u jednoj otkrivan neispravan med.

Sanja Čelebićanin iz Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Srbije kaže da je tada iz prometa povučeno 490 kilograma meda zbog neodgovarajuće deklaracije. Veterinarska inspekcija takav med šalje na laboratorijsku analizu jer samo u laboratoriji može da se utvrdi da li je riječ o medu koji je falsifikat.

Pravi med nemoguće je prepoznati dok se ne urade sve propisane laboratorijske analize. Kao neka vrsta putokaza može da posluži cijena, jer se na tržištu pojavljuje med koji košta 215 dinara, što je niže od otkupne cijene po kilogramu.

U Srbiji se godišnje proizvede dva do tri puta više meda nego što se potroši. Viškovi se izvoze, ali se prije toga rade detaljne analize koje potvrđuju kvalitet meda, prenosi RTS.

Međutim, ovo je u Srbiji!?
:sax:
analiticar007

#104 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Iako tvrdiš, i ako si 99,9% sigurna da nema kontrola, opet se na kraju korpe puno uvoznim proizvodima, bez obzira što apeluju na postojanje karcenogenih stanica kod pojedinih uvoznih sokova, kašica za djecu, itd... Hoću reći, nema kompromisa, da na obje strane nema kontrole kao što tvrdiš, opet bi se kupovalo strano.

Živjela :bih:
analiticar007

#105 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Vidite ovo, stari članak:

Image
analiticar007

#106 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

zonna wrote:ma ovdje ima previse brkanja i mjesanja jabuka sa kruskama.ko bi jos normalan kupovao strani med pored naseg, nebitno gdje i kod koga ga kupujes.
ko jos kod nas kupuje vodu? svi ili skoro svi pijemo sa cesme i hvala bogu na tome. ne bih ulazila u temu o vodi po kafanama jer svako od njih koliko je meni poznati dobije prilikom otvaranja ili renoviranja objekta reklamne suncobrane, case itd ako odredjeno vrijeme nabavlja kod njih. mislim da je ugovorom svaki gazda vezan.
drugo je pitanje zasto nase firme to isto ne rade ili iz kojih razloga se gazda obavezao za jednog (jana) a odbio drugog (olimpiju).
medjutim tvrditi da je domace (po prodavnicama)zdravije od uvoznog je po meni malo pretenciozno i identicno obrnutoj tvrdnji kada znamo da kod nas nikakve kontrole ni uvoza ni domace proizvodnje nema.
ja licno dosta toga kupujem kod seljaka (meso, voce i povrce), nesto uzgajam od prosle godine sama a ostalo se trudim kupovati sa onom eko nalijepnicom (DM pretezno) bezobzira odakle dolazi...
sad tvrditi za neke da nisu patriote zbog ovih stvari... :|
Evo malo za vodu, dakle, ne spominjem samo ''kafiće'', već globalan uvoz, globalno vezivanje za strano!!!!!!

Image
vozač

#107 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by vozač »

PipiDugaDevetka wrote:
analiticar007 wrote:Treba li kakva još labaratorija da dokaže da je ovaj med najbolji, hajmo reći ok za upotrebu, da se on uzima, a neki ''ž'' naziva, dakle moja politika samo 387......!!!!
Srbija: Svaka peta tegla meda neispravna
Image

Svaka peta tegla meda u Srbiji nije ispravna, a neki proizvođači, radi povećanja proizvodnje, pčele su hranili šećerom, dodavali su medu kukuruzni sirup i druge sastojke i takav proizvod prodavali kao med, pokazuju podaci Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Predsjednik Saveza Rodoljub Živadinović kaže da je pravi, kvalitetan med, često kristalizovan, a laici bi rekli ušećeren.

“Pravi falsifikati ne mogu nikada da se kristališu, jer oni se ne prave da se kristališu, oni se prave da bi mogli da stoje u rafovima polica, na pijacama”, pojasnio je Živadinović.

On je dodao da kupci u Srbiji, na žalost, za razliku od kupaca u drugim zemljama, ne vole kristalisani med.

Direktor Nacionalne organizacije potrošača Srbije Slobodan Eremić kaže da falsifikata ima na svim tržištima, pa i na mnogo zahtjevnijim i kontrolisanijim nego što je tržište Srbije.

Veterinarska inspekcija cijele godine provodi redovne kontrole, a vanredne kontrole obavljaju se uoči sajmova meda. Prema njihovim podacima, od stotinu tegli do sada je samo u jednoj otkrivan neispravan med.

Sanja Čelebićanin iz Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Srbije kaže da je tada iz prometa povučeno 490 kilograma meda zbog neodgovarajuće deklaracije. Veterinarska inspekcija takav med šalje na laboratorijsku analizu jer samo u laboratoriji može da se utvrdi da li je riječ o medu koji je falsifikat.

Pravi med nemoguće je prepoznati dok se ne urade sve propisane laboratorijske analize. Kao neka vrsta putokaza može da posluži cijena, jer se na tržištu pojavljuje med koji košta 215 dinara, što je niže od otkupne cijene po kilogramu.

U Srbiji se godišnje proizvede dva do tri puta više meda nego što se potroši. Viškovi se izvoze, ali se prije toga rade detaljne analize koje potvrđuju kvalitet meda, prenosi RTS.

pojedini učesnici foruma brkaju neke pojmove, niko ne osporava domaće, (kupujem kad god procjenim da zadovoljava moje standarde i normalno dajem prednost domaćem, pogotovo u odnosu na bivše republike zajedničke nam države )
jedino što nisam preveliki optimista kad je u pitanju poštenje domaćih proizvođača, ispada po nekima da je dovoljno što je domaće i to je garant svega, kvaliteta, čistoće, sigurnosti ... ne pretjerujte molim vas, pa imam i ja dovoljno godina u dupetu i životnog iskustva da znam kako razmišljaju balkanci
Muderris

#108 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by Muderris »

Samo domaće!

E jedino ako proizvod koji želim kupiti naši na proizvode, onda gledam imal' u Hrvata, pa u Slovenaca pa tek onda u Srba. :D

Al eto, uvijek dam prednost komsijama nad npr. Izraelom. :D

Čak mi je merak kupovati neku tamo pavlaku iz mljekare iz ZE-DO Kantona za koju niko nije ni čuo pa pratiti jesul se išta popravili. Ako nisu, kažem -Ma hajde, biće bolje.

Ne razumijem ljude koji kupuju strano. Koji su to snobovi?!
analiticar007

#109 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by analiticar007 »

Negdje gore sam napisao da mi nismo svjesni koliku blagodat imamo sa vodom!! Ja prvi perem auto u avliji, od proljeća do kraja ljeta, ćilime, i sve što se može prati +++++ u kući. Vani se voda, kao što znate kupuje, a mi uvozimo, 34 miliona, ma sitnica, a ljudi ima i ne znam ti koliko, mislim oko 40% (ako ne griješim) koji ne rade, pa znate li vi kad bi otvorili fabriku za flaširanje naše vode i izvozili vani, ljude zapošljavali, širili, obogatili bi se kao arapi, njima treba voda, a ne nafta. Jedini trošak su nam flaše, pored objekta, a ima ih hvala Bogu, i ovih livada po raznoraznim mjestima. Toliki dug imamo prema MMF-u, a sve polahko se gasi, privrednici na izdisaju, pojedine fabrike, zašto, zato što sve uvozimo, pitam se, dokle više, dokle pranje para preko naših leđa, MI u porevodu sebe prosipamo našim brašnom, a uzimamo tuđe!!!!!!
PipiDugaDevetka

#110 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Samo jedan od četiri građana Njemačke ima povjerenje u kontrolu hrane

Image

Najnovije istraživanje u "GfK Marktforschung“ pokazalo je drastičan pad povjerenja potrošača u Njemačkoj u instituciju kontrole hrane. Tek ih četvrtina misli da su prehrambeni proizvodi dovoljno kontrolirani i da nisu štetni za zdravlje, navodi se u istraživanju GFK Marktforschung.

Veliko nepovjerenje pokazuju posebno osobe starije od 50 godina i oni s visokim stupnjem obrazovanja. Stoga i ne čudi da potrošači sada sve veću pažnju posvećuju kupnji jaja i mesa organskog podrijetla. Četvrtina ih se opredijelila na buduću kupnju samo proizvoda organske proizvodnje i tu prednjače upravo osobe starije dobi i višeg obrazovanja.

Suprotno, kada se ocjenjuje kupovinu/konzumaciju hrane u restoranima, pubovima, snack barovima, pekarnicama oko 35% potrošača u Njemačkoj vjeruje da ti objekti koriste isključivo nekontaminirane prehrambene sirovine. Ovakvo povjerenje prisutno je prvenstveno kod mlađih potrošača i onih sa srednjim obrazovanjem, ističe se u istraživanju GFK Marktforschung.

Izvor: Limun.hr

#111 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by sokkia »

Muderris wrote:Samo domaće!

E jedino ako proizvod koji želim kupiti naši na proizvode, onda gledam imal' u Hrvata, pa u Slovenaca pa tek onda u Srba. :D

Čak mi je merak kupovati neku tamo pavlaku iz mljekare iz ZE-DO Kantona za koju niko nije ni čuo pa pratiti jesul se išta popravili. Ako nisu, kažem -Ma hajde, biće bolje.

Ma koji snobovi? Glupani su to moj brate da se kazat ne može.
vozač

#112 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Post by vozač »

Muderris wrote:Samo domaće!

ako bi razmatrao mogućnost dodatka domuzine u mesnoj prerađevini, onda bih prije uzeo iz izraela nego od bilo kojeg balkanca (bez obzira na natpis garantovano bez koko groko), iskreno rečeno, a i ti ne bi trebao, u tom kontekstu, omalovažavati izraelske proizvode :D
PipiDugaDevetka

#113 Re: Kupujmo domaće, ne kupujmo strano

Image

Više volim salatu od kengurovine, nego od brazilsko-argentinske govedine!
Post Reply