Ništa ja ne lupam. Probao sam ih i uvjerio sam se. Nikada ne "lupam" prije nego što ne provjerim. Zašto bi inače organizovali besplatne roštiljade preko cijele godine? Sigurno ne zato što im se proizvodi dobro prodaju. Probaj sve njihove suhomenate proizvode osim šunke koja nekako može i proći mada je i taj proizvod po kvalitetu daleko slabiji od istog proizvoda firme PPK Karlovac.Fair Life wrote:Lupas li lupas... providno brateeeeee.Ajnslag-cincilator wrote:(...)
... ali sam istovremeno izbacio svaki mogući proizvod firme Lijanovići d.o.o Široki Brijeg jer im se proizvodi osjete na lijekove.
(...)
Jel' na antibiotike?
Kupujmo domace! Kupujmo Bosansko!
-
Ajnslag-cincilator
#76 Re: Kupujmo domace! Kupujmo Bosansko!
- Fair Life
[img]http://www.oslobodjenje.ba/templates/JavaBean/images/image_01.jpg[/img] [size=134]27. Juni, 2005.[/size] wrote:Prilikom otvorenja Sajma "Kupujmo/koristimo domaće"
Piše: Š. HODŽIĆ (Foto: Damir ĆUMUROVIĆ)
26/06/05
Koncert pištaljki za premijera Terzića
Predsjednik Vijeća ministara BiH Adnan Terzić u subotu u sarajevskoj Zetri otvorio Drugi sajam Kupujmo/koristimo domaće sljedećim riječima:
“Dozvolite mi da u ovoj južnoameričkoj atmosferi proglasim Sajam otvorenim.”
Naime, poljoprivredni proizvođači okupljeni na platou ispred Zetre zvižducima pištaljki su izražavali nezadovoljstvo zbog odnosa džavne i entitetskih vlasti prema njihovim proizvodima. Oni su, takođe, držali transparente na kojima su tražili smjene nerijatelja poljoprivrede, odnosno odgovornih.
“Ja vam želim jasno poručiti”, kazao je Terzić onima koji su mu puhali u pištaljke, “da držeći transparente ne možete držati svoje motike, ne možete raditi za svojim strojem.” On je dodao kako misli da su “svi koji danas nose transparente”, zloupotrijebljeni od Udruženja poljoprivrednih proizvođača BiH. “Ako ćete se vi baviti politikom kao što Udruženje od vas traži”, dodao je Terzić, “onda ova država nema perspektive. Ne mogu domaći proizvođači napraviti kvalitetan proizvod držeći transparente i pušući u te zviždaljke.”
Terzić je od poljoprivrednika tražio da prekinu pištati kako bi mogli čuti nekoliko važnih poruka koje im, u ime Vijeća ministara, želi prenijeti. Međutim, nisu ga poslušali. Možda i zato što se odnekud više puta čula najprodornija pištaljka. Vjerovano im je nevidljivi dirigent davao signale da “koncert” ne prekidaju dok političari govore.
Premijer Terzić je uspio da kaže kako Vijeće ministara snažno podržava domaću proizvodnju”, te da je u posljednje dvije godine “uspjelo da obezbijedi da se bosanskohercegovački proizvodi nađu na svjetskom tržištu”. On je, takođe, rekao kako je Vijeće ministara odlučilo da uvede preferenciju od 15 odsto za sva preduzeća koja učestvuju na tenderima. “Ostalo je da kroz tu preferenciju od 15 odsto napravimo ekonomski konkurentan domaći proizvod”, kazao je Terzić.
Poljoprivredni proizvođači, za vrijeme ceremonije otvaranja Sajma, pištali su i potpredsjedniku Vlade Republike Srpske Borisu Gašparu, koji je u kratkom govoru dao podršku domaćoj proizvodnji. Ali, on se pravio kao da ne čuje nikakav koncert pištaljki.
Inače, na Sajmu bosanskohercegovačkih proizvoda i usluga, koji će biti otvoren do 28. juna, proizvode je izložilo 160 proizvođača. Organizator Sajma je Promo internacional. Predsjednik Uprave ove firme Vinko Ćuro je kazao kako je kod građana Bih sve izraženija svijest o kupovini domaćeg. On je pozvao sve nivoe vlasti da zaštite domaće proizvode, kao što to sa svojim rade proizvodima vlade drugih zemalja.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Ranko Bakić je kazao da je Sajam dokazao “kako proizvodimo mnogo kvalitetnije od onoga što uvozimo”. On je je zatražio od izlagača i gostiju da potpišu peticiju za zaštitu domaćih proizvoda.
Direktor Vanjskotrgovinske komore Mahir Hadžiahmetović je kazao kako je BiH prošle godine imala vanjskotrgovinski deficit gotovo sedam miliona maraka, te da je od vitalnog interesa stimulacija domaće proizvodnje i kupovina domaćeg.
Pet do dvanaest na osam satova
U ime Udruženja poslodavaca Tomislav Grizelj je zatražio od vlada u BiH da “nam obezbijede bolji sistem poslovanja kako bismo postali kurentni na svjetskom tržištu”.
Inače, na svečanoj pozornici Sajma postavljeno je osam satova koji su zaustavljeni na “pet do dvanaest”, što je simbolično trebalo da znači da ističu posljednji minuti za spas domaće proizvodnje.
-
nendertalac
#78 Re: Kupujmo domace! Kupujmo Bosansko!
Evo moram uraditi nesto sto inace ne radim - bez obzira sta ti je ko do sada odgovorio na ovo - i ja cu dodati svoje pa makar to sve bilo receno - nek bude receno jos jednom!Cazinjanin wrote:U FBiH u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren je izvoz od oko 1,435,000,000 KM, dok je uvoz iznosio 4,417,000,000 KM. Do kraja godine pretpostavljaju statisticari da bi se moglo uvesti jos robe u vrijednosti 1505,000,000 KM a izvesti oko 500,000,000 KM.
Dakle ukupni deficit ove godine bi bio negdje oko 4,090,000,000. Znaci malo vise od 4 milijarde KM ce se baciti ove godine. Prosjecno svaki stanovnik FBiH dnevno potrosi 4 KM na uvozni proizvod!!! Ovo mozemo promjeniti. Jako puno je proizvoda u BiH koji mogu zamjeniti uvozni, pa nek je skuplje za 10 feninga al ipak je domace! Iako je dosta BiH proizvoda i jeftinije.
Moram reci da zadnjih mjesec dana i ja i moja familija kupujemo u prehrani iskljucivo domace proizvode i za sad nemamo nikakvih problema ni financijskih ni zdravstvenih ni nista. A, kada bi se samo nas nekoliko desetaka na ovom forumu ukljucilo u ovu akciju pomogli bismo nasoj domovini za koju hiljadu maraka. Zato, kada budete u kupovini sjetite se sta vam rece onaj pametni forumas Cazinjanin KUPUJ DOMACE, KUPUJ BOSANSKO!
Jos cu vam reci jedan podatak, statisticari su izracunali da kada bi ljudi u BiH samo upola vise kupovali domace proizvode da bi posao u BiH naslo 200,000 osoba!
Prvo, citava stvar oko uvoza-izvoza je kao vruc krompir i moram ti reci da su najveci krivci - nasi privrednici i nasi ministri i zakonokrojaci. I ja nemam namjeru rjesavati taj problem time sto cu kupovati ono sto mi se ne svidja ili svidja daleko manje od postojeceg "naseg".
Sta to mi jos proizvodimo? Udji recimo u nekadasnji Sipad. Samo sto ne kukaku i ne placu na 60 minuta o tome kako su ih pokrali - a udji onda u njihovu prodavnicu i pokusaj razgovarati sa prodavacicama. Toliko ces se iznervirati da ces psovati sve nase jos tri dana. Ili u Alhos. S druge strane udji u neke prodavnice koje u principu drze stranci - jer se tu uglavnom prodaje strana roba - pa vidi koliko su predusretljivi i voljni da ti pomognu da nadjes ono sto trazis. Ili prosetaj Carsijom. Sad ces mi reci - Carsiju drzi Turska roba. Tacno. Zato sto je nase zlatare zlato po gramu kosta vise nego kompletan prsten iz Turske. S druge strane, ovi recimo sto prave tasne i cipele - jednostavno su preskupi za kvalitet koji daju. I ne pada im na pamet da to mjenjaju. Jednostavno ti kazu - "znate kod nas uglavnom kupuju stranci i nama se to isplati". Njih boli briga za domace potrosace. i sto se mene tice - sto bi se ja sekirala za njih. Mozes naci za 10 klasa bolje cipele koje su manje vise ista cijena kao ove nase - od njemacke firme koja proizvodi u madjarskoj. Bolje, dugotrajnije, udobnije...
Top bosovi u firmama kod nas su danas vecinom ljudi koji pojma nemaju o poslu kojim se bave - ne placaju radnike dovoljno, ne pokusavaju da unaprijede proizvodnju, da su konkuretni na vanjskom trzistu ... i to je problem kojim treba sami da se bave.
Druga stvar koja mene zanima iz tih statistickih podataka - to je roba koja se uvozi. Znaci sta se sve tacno uvozi sto NEMA kod nas? i u kolikoj mjeri? Kompjuteri? Software? Mobilni telefoni? Knjige? Auta? Avioni?
Bosna i Hercegovina je vrlo mala ekonomska jedinica u odnosu na ostatak svjetskog trzista. Ljudi su htjeli "na zapad" bez ikakve ideje o tome KAKO? Sta to sve ima u Bosni i Hercegovini sto bi uopste moglo biti konkurentno vani?
Kupi talijansku kuhinjsku garnituru - kostace te 4-5 puta vise nego "nasa" ali ce ti trajati 20 godina. Kupi nasu - trajat ce 2-3 mjeseca. Onda pocnu da otpadaju rucke, ladice se raspadaju ... A sta se desava sa inzinjerima? Apliciraju na poslove vozaca i portira. I vjerovatno ih ne dobiju jer su ispijeni i mrsavi. Ali spomeni vlasnicima fabrika da nesto rade drukcije, bolje, kvalitetnije, da unajme skolovan kadar - dobices nogu!
Pa onda fabrike - zasto niko nije ulozio u fabrike kao dio ekonomske pomoci? nego se svi koncentrisali na to kako da ih rasprodaju i zatvore. Sta je sa tvornicama lijekova? Sredstava za higijenu? Pa jeli moguce da je jedan zenski ulozak tako komplikovano napraviti da ja imam izbor ili neki od kog se osipam - ili njemacki. Oprostite mi sladokusci - ali ovo je realan problem. Samponi? Sapuni? Paste za zube?
Vocni jogurt? Sto je to toliki problem za napraviti?
Sta je sa sredstvima za proizvodju? Ko se sve kod nas bavi proizvodnjom masina i alata??? Ambalazom? Pa najmanje 2/3 hotela koji su iznikli po Sarajevu su polu prazni. Da se samo neko "dosjetio" pa te pare sto su imali da su ulozili u proizvodnju. Ne moze jedan napraviti fabriku - ali njih 10 moze i te kako. Ali kod nas ideja o zajednickim investicijama ne moze raditi jer kod nas svako hoce da je "sam svoj gazda". Ideja o zajednickom investiranju i uposljavanju obrazovanog kadra da vodi poslove - kod nas nece "uhvatiti korijen"
UFFFF....
ne volim o ovoj temi ni pocinjat!