Kupujete li bh. proizvode?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Kupujete li bh. proizvode?

1. Uvijek kada postoji proizvod koji tražim
30
61%
2. Da, ali ako su jefitiniji
0
No votes
3. Da, ako su kvalitetniji
14
29%
4. Nikad, skupi su i nekvalitetni
5
10%

Total votes: 49

Dezze

Post by Dezze »

SiSaJuMe wrote:Cuj kupujmo domace.., bolje je da naprave zakon pa da te domace proizvode bolje kontrolisu. U granapu gaziran sok 2litra za 1.00 marku. Sav se slego. Na pitanje sto je takav prodavacica odgovara ., jebo ga ti samo ga promuckas., O domacim mljecnim i mesnatim proizvodima da nepricam.,.
Nazalost toliko imamo para da smo primorani kupovat cak i takve proizvode.,

A domoljubje hahhahaa., to samo moze kod nas ko moto palit. :lol:
Nije tacno. Mislis da bi Francuzi, Britanci i ini kupili nesto strano?? Da, samo ukoliko nema odredjenog proizvoda koji je domace proizvodnje... "Kupujmo domace" je pojava u ekonomskim naucnim krugovima poznata kao "etnocentrizam". Zar mislis da se to pojavilo samo u BiH?
nexo

Post by nexo »

.............
Last edited by nexo on 08/07/2010 17:44, edited 1 time in total.
dinash

Post by dinash »

nekidan sam kupio pakovanje tuzlanske soli. ali, inace je odgovor na pitanje iz naslova historijsko Ne.
nexo

Post by nexo »

..........
Last edited by nexo on 08/07/2010 17:44, edited 1 time in total.
_stoKA_

Post by _stoKA_ »

kupujem :D domace od zemlje u kojoj sam, moram stas, heb ga
branimir_s

Post by branimir_s »

striker wrote:
sekretar wrote:Uvijek: Brajlović, Ovako, Dita, Vispak, onaj začin ala vegeta iz janje, FDS, Bira, MIG, Sarajmilk...

Za dobar ovih znam i kako proizvode, tako da se i za kvalitet ne brinem.
Violeta.Imaju odličan tariguz :D
Ne bi bilo lose izraditi tariguz sa slikama politicara - po zelji.
FAT - Tariguz za debele - Mile Dodik - Kolika mu je glava dvije guzice mozes obrisat.
SOFT - Tariguz za osjetljive - Suljo Tihic - Celavica prosto klizi po vasem tijelu i ne iritira kozu
HEY I AM GAY - Tariguz namijenjen iskljucivo za gay populaciju - Slavko JovičIć Slavuj - veliki nos za veliki uzitak
Pearl

Post by Pearl »

branimir_s wrote:
striker wrote:
sekretar wrote:Uvijek: Brajlović, Ovako, Dita, Vispak, onaj začin ala vegeta iz janje, FDS, Bira, MIG, Sarajmilk...

Za dobar ovih znam i kako proizvode, tako da se i za kvalitet ne brinem.
Violeta.Imaju odličan tariguz :D
Ne bi bilo lose izraditi tariguz sa slikama politicara - po zelji.
FAT - Tariguz za debele - Mile Dodik - Kolika mu je glava dvije guzice mozes obrisat.
SOFT - Tariguz za osjetljive - Suljo Tihic - Celavica prosto klizi po vasem tijelu i ne iritira kozu
HEY I AM GAY - Tariguz namijenjen iskljucivo za gay populaciju - Slavko JovičIć Slavuj - veliki nos za veliki uzitak
:lol: :lol:

ja uzimam violeta tariguz i maramice za lice...
vegafruit asortiman (dzemovi, ajvari, sokovi)
megle mlijeko (iz bihaca, al cujem da i oni uvoze mlijeko iz HR ?!?! kao da ga nemamo dovoljno pa mozda i odustanem od toga)
kiseljake i ostale kisele vode
tuzlanska so :)

otprilike to :D

interesantno je da su moji prijatelji iz HR prosto poludili za Ilidzanskim dijamantom sa okusom limuna ili zove (ne znam vise ni koji je).. prosli put kad su dolazili, ponijeli su sa sobom flasa i flasa.. u interexu cak nisu imali ni pun karton, ljudi se shebali da neko to voli i kupuje na veliko :D:D
Lisac

Post by Lisac »

u mojoj se korpi otprilike nadju iste 'domace' stvari kao i kod pearl sa izuzetkom da ja umjesto mlijeka (koje ne podnosim) kupujem vino ('blatina') :D istina zaluta tu ponekad i 'krajishka ljuta' kao i 'livanjski' sir a bogami i 'cincar' :D

inace ne biram stvari patriotski no po kvalitetu pa tek onda po cijeni. bez kvalitetne distribucije i kontrole proizvoda nece nikada biti razvijeno ni trzhishte za domace proizvode.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

...... Sve što je kvalitetno i podnošljivo ja kupujem, mlijeka, pavleke, sireve, povrće, brašno...jogurti, kefir, poneki slatkiš, sve sa tržnice....

Ambalaža i standardan kvalitet su tradicionalne boljke naših proizvoda (firmi)....
forumasica

Post by forumasica »

Kupujem domace sta valja...
Naravno da necu kupiti domace auto, odjecu, obucu.... AL KAD VIDIM DA NEKO KUPUJE UVOZNU VODU PORED NASE HOCE MI NESTO BITI :x !!!!!!
Kupujem DOMACE, i to: vodu + pivo + mlijeko + mlijecne proizvode + sve od violete + so + kafu + secer + sokove + dzemove, med i sl. + vino + ulje + sve od klas-a + suhomesnate proizvode itd.
Neki dan sam se u kaficu posvadjala kad narucih kiselu, a on donese "Jamnicu"!! :shock: Sorry, al ja to stvarno ne mogu da shvatim, ajde nadjite bilo gdje u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji da sluze (ili kupuju) bosansko-hercegovacki proizvod!! Al moze proci kod nas sve! Ima tu malo i onoga prijasnjeg "sve strano je cool i dobro". Ja kupujem domace da bi sutra imala bolju platu ili penziju, i da zivim u bilo kojoj drugoj zemlji kupovala bih njihove proizvode.
striker

Post by striker »

forumasica wrote:Kupujem domace sta valja...
Naravno da necu kupiti domace auto, odjecu, obucu.... AL KAD VIDIM DA NEKO KUPUJE UVOZNU VODU PORED NASE HOCE MI NESTO BITI :x !!!!!!
Kupujem DOMACE, i to: vodu + pivo + mlijeko + mlijecne proizvode + sve od violete + so + kafu + secer + sokove + dzemove, med i sl. + vino + ulje + sve od klas-a + suhomesnate proizvode itd.
Malo si se zafurala u nabrajanju :D ... nemamo domaći šećer :-?
forumasica

Post by forumasica »

striker wrote:
forumasica wrote:Kupujem domace sta valja...
Malo si se zafurala u nabrajanju :D ... nemamo domaći šećer :-?
E hebaji ga, vazda se upalim na ovu temu pa mi se omakla tastatura. :roll:
Evo umjesto secera - cigare
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

Evo da sada ne otvaram drugu temu, ali može li mi neko ovdje riješiti misteriju one zamrznute "Jami" pite, (svejedno, bureka, zeljanice...).
Helem, u pakovanju dođe 6 tih malih zvrkova i teže ukupno 720g, a cijena im je oko 6 KM!!!!
E, sada, 1 kg zeljanice u buregdžinici je 6KM (burek, ja mislim 8), a u cijenu je uključeno vrijeme koje ti treba da se napravi, sirovine + energija. Pa kako, hebote ono zamrznuto može onda koštati 6 KM za 720 g?

Ali najveću konfuziju mi pravi ona "Jami" prodavnica u Ferhadiji, gdje onaj jedan zvrk (gotov i vruć) prodaju za ca. 60 pf., što za 6 zvrkova iznosi 3,20 KM. Pa kako, gdje je tu računica???

Slično je i sa "Jami" zamrznutom picom (3,5 KM) koja nije loša, ali mislim da je preskupa..

Mistery..
:D
Mislilac

Post by Mislilac »

alphonse kauders wrote:Evo da sada ne otvaram drugu temu, ali može li mi neko ovdje riješiti misteriju one zamrznute "Jami" pite, (svejedno, bureka, zeljanice...).
Helem, u pakovanju dođe 6 tih malih zvrkova i teže ukupno 720g, a cijena im je oko 6 KM!!!!
E, sada, 1 kg zeljanice u buregdžinici je 6KM (burek, ja mislim 8), a u cijenu je uključeno vrijeme koje ti treba da se napravi, sirovine + energija. Pa kako, hebote ono zamrznuto može onda koštati 6 KM za 720 g?

Ali najveću konfuziju mi pravi ona "Jami" prodavnica u Ferhadiji, gdje onaj jedan zvrk (gotov i vruć) prodaju za ca. 60 pf., što za 6 zvrkova iznosi 3,20 KM. Pa kako, gdje je tu računica???

Slično je i sa "Jami" zamrznutom picom (3,5 KM) koja nije loša, ali mislim da je preskupa..

Mistery..
:D
Jami dobro. Bez reklame.

gotov proizvod (dakle: pečena pita) + pakovanje + zamrzavanje + transport + marža veletrgovca ili malotrgovca = maloprodajna cijena

Jasnije? :D
Post Reply