Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Qler

#26 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by Qler »

tag33 wrote:meso i mesne preradjevine domace proizvodnje zaobilazim u sirokom luku buduci da melju i stavljaju sta stignu samo kako bi dobili na kvantitetu a to sto je kvalitet ravan nuli, to njih ne interesuje..
A ovi uvozni inace samo meso vrhunske kvalitete stavljaju, mladu teletinu, biftek u sudzuke, a vrat u hrenovke... daj nemojte ni vi da zivite u zabludi...
tag33

#27 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by tag33 »

Qler wrote:
tag33 wrote:meso i mesne preradjevine domace proizvodnje zaobilazim u sirokom luku buduci da melju i stavljaju sta stignu samo kako bi dobili na kvantitetu a to sto je kvalitet ravan nuli, to njih ne interesuje..
A ovi uvozni inace samo meso vrhunske kvalitete stavljaju, mladu teletinu, biftek u sudzuke, a vrat u hrenovke... daj nemojte ni vi da zivite u zabludi...
hrenovke ne uzimam, sudzuke takodjer :) sto sam mislio od mljevenog je pureca prsa koja "nasi" proizvodjaci i ne nude. Ne zivim u zabludi, samo realno govorim da nasi nemaju masine za proizvodnju i obradu mesa..
nikimostar

#28 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by nikimostar »

duh_sa_sjekirom wrote:
nikimostar wrote: Pa nema i nisam rekla da je Jana kvalitetna,nego da je brend,malo procitaj
Ti znači kupuješ po brendu, a ne po kvalitetu?
Jerbo, ako brend nužno znači i kvalitet, onda je Jana kvalitetna.
A ako ne znači, onda ni Jana ne mora biti kvalitet, pa je onda u rangu sa domaćim "nekvalitetnim" vodama, ali ti opet kupuješ Janu, ne?
Kad kupujem vodu,uvijek uzmem Janu :)
Qler

#29 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by Qler »

tag33 wrote:
Qler wrote:
hrenovke ne uzimam, sudzuke takodjer :) sto sam mislio od mljevenog je pureca prsa koja "nasi" proizvodjaci i ne nude. Ne zivim u zabludi, samo realno govorim da nasi nemaju masine za proizvodnju i obradu mesa..

evo vidis, ovdje si potrvdio da zivis u zabludi. Imamo mi (BiH) masine za sve, vjeruj mi. Kad mozemo u Konjicu da pravimo dijelove za Audi i Nissan u istoj fabrici, a u Gorazdu da rade za Ferrari, mislis da neko nije kupio masinu za preradu mesa? Masine su najmanji problem...
emirolini

#30 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by emirolini »

a u Visokom presvlake za W auta i BMW
tag33

#31 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by tag33 »

Dobro, ja cu da zivim u zabludi i da jedem vindija a ti jedi kokodžadu ;-)
duh_sa_sjekirom

#32 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by duh_sa_sjekirom »

nikimostar wrote: Kad kupujem vodu,uvijek uzmem Janu :)
Imaš, dakle, izbor između dvije vode jednake "nekvalitete", pri čemu je jedna domaća a jedna uvozna, i ti ipak uzimaš uvoznu??
Svaka čast, to se zove patriotizam/domoljublje...
Qler

#33 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by Qler »

tag33 wrote:Dobro, ja cu da zivim u zabludi i da jedem vindija a ti jedi kokodžadu ;-)

Ja cu recimo uzeti Bajru ili Argetu u krajnjem slucaju, ali made in BiH... shvatas poentu?
hadzinicasa

#34 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by hadzinicasa »

samo da pohvalim suhomesnate proizvode Semić.
:thumbup:
someone_

#35 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by someone_ »

Uvjek kupujem domace proizvode i jako obracam paznju na to. Smatram da je tu uzasno bitno za ekonomiju, industriju i zemlju generalno. Da, kupujem i na ustrb kvaliteta. Generalno se osipam od ljudi koji ne obracaju paznju na to.

A sto se tice Jana vode :x :x :x :x :x . Koji levat moras bit da lafo znas razliku. To je po meni cisto preseravanje. Pricamo o vodi a ne o nuklearnom reaktoru. Ne znam kako neko moze proizvesti pogresnu vodu ili izvanrednu vodu. To su tipovi ljudi koji bi se furali na skupa vina, ali posto nemaju para furaju se na vodu. Ako mislite da znate razliku napravite test. Zamolite nekog da vam naspe u pet case pet razlicitih voda (jednu sa cesme). Ako prepoznate koja je Jana (20% sanse po meni) onda je nastavite piti. Ako ne, skocite kroz prozor sa 2. sprata ili vise.

Last edited by someone_ on 09/04/2012 13:05, edited 1 time in total.
zemomak

#36 Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by zemomak »

Evo da i ja kazem koji domaci proizvodi siroke potrosnje su sad stalno zastupljeni u mojem domacinstvu : hepok sokovi, jami tesanj - gotova jela, tesanjski kiseljak :)

Sent from my iPhone 4s using Tapatalk
Bambi_na_kofeinu

#37 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by Bambi_na_kofeinu »

Ostaće mi vječna misterija ko uopće kupuje flaširanu vodu u tolikim količinama.
Čuj brendirana voda :-)
Pa još kad vidim da djetetu kupe onu "vodu" s voćnim okusima i pričaju o zdravim aspektima pijuckanja vode.
Flaširanu vodu kupim ako sam gdje na putu i nemam uz sebe već praznu flašicu koju mogu da dopunim česmovačom, naravno da kupim domaću.
One hamše sa flašicama Jane po gradu su iste one što zelje s pijace nosaju u Benetton kesama.

Što se pašteta, hrenovki i salama tiče, ko god ima iluziju da strani proizvođač u iste ne trpa žlape, vime, guzično i okologuzično meso, pa začinjeno bojama, solima i nitratima, u jednakoj mjeri kao domaći proizvođači...u teškoj je zabludi.

Ne kupujem domaće proizvode za higijenu, prehrambene pokušavam u što većoj mjeri.
awaken

#38 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by awaken »

nikimostar wrote:Iskreno uvijek prvo gledam kvalitet proizvoda,jer ja dajem svoje pare za to,ako je nesto ne kvalitetno,onda ne kupujem da mi je babino :-D

A ne znam sto ljudima smeta Jana,to je jednostavno postao brend kod nas,moje dijete koje ima 2 godine,cim vidi vodu,odmah kaze Jaaanaaa

Ja i ne znam za neku kvalitetnu vodu kod nas,ljudi ulazu u proizvod,napravili su brend i to je to,nasi bi da nista ne uloze,a da prodaju proizvod,e ne moze.

Ja sam uvijek kupovala Milkos mlijeko do neki dan,kad sam sjedila sa momkom koji radi za teleoptic i kaze kasni im plata puno,a gazda uziva,i onda kontam,sto da ja njemu kupujem mlijeko,a on nije u stanju da ,ljudima da mizernu platu,a ima posla i ima para.To se jos nije desilo ni u Vindiji,Podravki,Dukatu,Jamnici i ostalim,plata je tu svaki mjesec,nigdje nije bajno,ali ipak ima plate...
Niki....ne bih rekao da si ti 100% načisto koji su "naši" ;-)

A što se tiče naših proizvoda...jedino nam slatkiši nisu OK, to kupujem "sa strane" :oops: ostalo je manje-više domaće.
nikimostar

#39 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by nikimostar »

awaken wrote:
nikimostar wrote:Iskreno uvijek prvo gledam kvalitet proizvoda,jer ja dajem svoje pare za to,ako je nesto ne kvalitetno,onda ne kupujem da mi je babino :-D

A ne znam sto ljudima smeta Jana,to je jednostavno postao brend kod nas,moje dijete koje ima 2 godine,cim vidi vodu,odmah kaze Jaaanaaa

Ja i ne znam za neku kvalitetnu vodu kod nas,ljudi ulazu u proizvod,napravili su brend i to je to,nasi bi da nista ne uloze,a da prodaju proizvod,e ne moze.

Ja sam uvijek kupovala Milkos mlijeko do neki dan,kad sam sjedila sa momkom koji radi za teleoptic i kaze kasni im plata puno,a gazda uziva,i onda kontam,sto da ja njemu kupujem mlijeko,a on nije u stanju da ,ljudima da mizernu platu,a ima posla i ima para.To se jos nije desilo ni u Vindiji,Podravki,Dukatu,Jamnici i ostalim,plata je tu svaki mjesec,nigdje nije bajno,ali ipak ima plate...
Niki....ne bih rekao da si ti 100% načisto koji su "naši" ;-)

A što se tiče naših proizvoda...jedino nam slatkiši nisu OK, to kupujem "sa strane" :oops: ostalo je manje-više domaće.
Sto zato sto mi u nicku pise mostar,pa mislis da imam neke veze sa Mostarom i hrvatima,jadno sa tvoje strane,jos jednom se potvrduje da covjek ne moze imati svoje misljenje :roll:

Za tvoju info ja nemam nikakve veze sa Mostarom...

A za ove sto kazu cuj brendirana voda,pa naravno da je brend kad svi zivi znaju za to,kao sto je i coca-cola brend ili ces sada reci da to nije brend :-)

Ja sam samo svoje misljenje rekla,i za svoje pare cu kupovati Evian ako mi se kupuje,mislim smijesno o cemu se raspravlja :lol: :lol:
suncokret_1984

#40 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by suncokret_1984 »

Samo da pohvalim ovu bajrinu pastetu sto se pisalo o njoj, vec neko je pohvalio na onoj temi najbolji domaci proizvod...i slazem se, meni je odlicna :thumbup: a nisam ljubitelj pasteta..

sto se tice vode, samo cesmovaca :D a nekad sam kupila malu bocicu studene, samo zbog prakticnosti, bocica je mala, 0,25 l, pa moze stat u torbu, ja bez vode nigdje ne idem, napunim je cesmovacom i uvijek imam vode
(a da sam tad nasla ovako malu bocicu od domaceg proizvodjaca svakako bih je kupila).

Kupujmo domace :D meni se u zadnje vrijeme kvalitet od domacih proizvodjaca popravlja, iskreno ni Bajra nekad niej bio nesto, ali evo ide na bolje, sto je za svaku pohvalu :thumbup:
someone_

#41 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by someone_ »

nikimostar wrote: Sto zato sto mi u nicku pise mostar,pa mislis da imam neke veze sa Mostarom i hrvatima,jadno sa tvoje strane,jos jednom se potvrduje da covjek ne moze imati svoje misljenje :roll:

A za ove sto kazu cuj brendirana voda,pa naravno da je brend kad svi zivi znaju za to,kao sto je i coca-cola brend ili ces sada reci da to nije brend :-)

Ja sam samo svoje misljenje rekla,i za svoje pare cu kupovati Evian ako mi se kupuje,mislim smijesno o cemu se raspravlja :lol: :lol:
Za svoje pare mozes kupit i drogu i oruzje i prostitutku sto ne znaci da je ispravno.
tag33

#42 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by tag33 »

someone_ wrote:
nikimostar wrote: Sto zato sto mi u nicku pise mostar,pa mislis da imam neke veze sa Mostarom i hrvatima,jadno sa tvoje strane,jos jednom se potvrduje da covjek ne moze imati svoje misljenje :roll:

Za svoje pare mozes kupit i drogu i oruzje i prostitutku sto ne znaci da je ispravno.
Ma ja, kupiti vodu i kilu heroina, to ti dodje isto... :-)
someone_

#43 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by someone_ »

tag33 wrote:
someone_ wrote:
Ma ja, kupiti pogresnu vodu i kilu heroina, to ti dodje isto... :-)
Poenta ja naravno bila da argument "moje pare moj izbor" nije bas dobar, jer za izbor pored para treba doza odgovornosti, svijesti i savijesti. Ali za kolutanje ocima moze i vako. I droga i "cool" voda nude trenutnu satisfakciju (samo urbano), a na duge staze stete kako pojedincu (daje pare za nesto sto moze nasut sa cesme) tako i drustvu (ekonomija). Da, to mi dodje isto u ovom smislu.
agnostic_front

#44 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by agnostic_front »

Mlijecni proizvodi - domaci (ali bas domaci)
Hrana - domace (osim slatkisa, jer realno jos nismo tu bas dobri)
Voda - cesma ili neki izvori
Pivo - Sarajevsko
Higijena - strano sve (ustvari, ovdje bi violeta dosla, tako da toalet papir i svi papiri, violeta :thumbup: )
Cigare - drina

Jaki smo beton :D :bih: :bih: :bih:
sabanss

#45 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by sabanss »

Onaj ko je uspio ubjediti ljude da kupuju flasiranu vodu zasluzuje tri puta Nobelovu nagradu za ekonomiju :D

Litra flasirane = kubik "cesmovace"

Smijem staviti obje ruke u vatru da je hemijsko-bioloski ispravnija ova iz cesme.
Frooteky

#46 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by Frooteky »

Janu piju debili, ne kupim je ni kad je jedina u radnji čuj voda brend, onda je najveći brend vode u BiH ViK Sarajevo :shock: . Kobasice, hrenovke i slično Menprom, Bajra i jos neka, piletina i to domace, tanki smo kod sireva (žutih) al ostali mliječni prozvodi domaći, slatkiši su k...na žešća. Alkohol sa strane a pivo domaće uglavnom. Grickalice iz Srebrenika su odlične, Kečap i to isto ima odličnih u začine se ne razumijem :mrgreen: :bih:
thea

#47 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by thea »

sve domace kupujem, komsinsko samo ako ne postoji uopce nase.
nas sir, nase mlijeko, svjeze meso, kolacice, ma sve... a vasu janu ne kupujem, ponesem oobicno bocicu od kuce, ljeti na bas carsiji naspem sa cesme, nista ljepse

a ako govorite o vrhunskoj vodi u svijetu onda je to zasigurno EVIAN

nema dalje, jana je truba za sta daju ljudi pare
nikimostar

#48 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by nikimostar »

thea wrote:sve domace kupujem, komsinsko samo ako ne postoji uopce nase.
nas sir, nase mlijeko, svjeze meso, kolacice, ma sve... a vasu janu ne kupujem, ponesem oobicno bocicu od kuce, ljeti na bas carsiji naspem sa cesme, nista ljepse

:lol: :lol: :-) :-) :-)
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#49 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by F&N »

Kod mene se u 95% slucajeva kupuje domace i tako ce biti i dalje aBd, samo ono sto nemaju nashi kupit cu od stranaca.

Jesam li dobro zapamtio informaciju da se godisnje uveze u BiH, oko 200 miliona KM na sokove i vode??? :shock:
Ova stvar mi nije jasna.
Ljudi kupuju masovno Janu, hajd raja ne konta efekat kupovine domaceg proizvoda nisu svi isli u ekonomsku i studirali ekonomiju, ali zasto onda ovi domaci ne naprave neki brend, kvalitetan.

Zasto ne osmisle neku dobru flasu, dobrog dizajna, i naprave dobru reklamu.
Realno 90% domacih proizvoda ima dizajn ko da je 1975 godina, stas nema se para, ali daj malo potruditi se, malo zelje angazmana da se pokusa napraviti neka makar neki omot modernog dizajna.

Ja sto bih uradio licno, platio nekim ovim kod nas kvazi zvijezdama, u koje masa bulji, da malo neofirno furaju tu vodu, mimo TV-a, kod nas se raja na takve stvari maksimalno lozi.
Sto svi piju Janu, zato sto je Jana iz nekog razloga sminka, jer je piju ovaj, onaj, peti deseti...
Garantujem vam kada bi ove neke "popularne trebe" pocele malo kroz grad nosat tu flasu, i ostale wonna be one, nosali to isto, a onda tako dalje bi se sirilo. Papanluk je cudo, on nas ubi, a mi ne znamo da ga iskoristimo dok drugi to rade.

Ovo je samo primjer na flasi vode ali moze se isto primjeniti na svim ostalim proizvodima.

98% svih vocnih sokova je najobicniji koncentrat sa dodatcima, sva ostala razlika izmedju sokova je u odredjenim mirisima, aditivima nekim, AMBALAZI I MARKETINSKOJ KAMPANJI.
Nasi domaci proizvodjaci isto ko da nemaju maste, kad daju imena sokovima, kad snimaju reklame itd, odmah vidis da je sve to amaterski i kontas kako je i sok amaterski a zapravo isto sra.nje drugo losije pakovanje.
duh_sa_sjekirom

#50 Re: Kupovne navike jednog prosjecnog bh gradjanina/gradjanke

Post by duh_sa_sjekirom »

nikimostar wrote:
thea wrote:sve domace kupujem, komsinsko samo ako ne postoji uopce nase.

:lol: :lol: :-) :-) :-)
I? Šta je toliko smiješno?
Argumenti?
Post Reply