Toliko si nam zanimljiv da cemo mi tvoje brojke sabirati i traziti nepoznatu u jednacini, umjesto da glumis filozofa i napises cifru sam.Seawolf wrote:Uz sve informacije koje sam dao, nedostaje samo otplatni period (60 mjeseci), pa da se računica svede na jednu jednačinu sa jednom nepoznatom.TheHound wrote: Rata za auto moze biti 300KM i 1000KM, nije isto. Nov auto nije JEDAN AUTO, moze biti od 100.000KM i od 20.000KM. Ove tvoje informacije nista ne znace nit nam mogu biti relevantne ako ne znamo koja je cijena auta.
Kupovna moć novog automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- TheHound
#901 Re: Kupovna moć novog automobila
-
goran16v
#902 Re: Kupovna moć novog automobila
Kasko i registracija su ti nekih 1600 godisnje, imas otpilike 1 servis od cca 200-250, imas mjesecno rezervoar od 130, to ti je 280 KM/mjesecno bez zimskih guma, ljetnih guma, praonica, kvaroa sto te skupa izadje duplo vise od tvoje racunice i sa radom vise ne zivis od 1500 nego 1200, plati rezije eto te ispod milje.madner wrote:Pa racunica je jednostavna, mozes uzeti novo auto za circa 350 KM mjesecno. Registracija + kasko + odrzavanje 150 KM mjesecno i onda zivis sa 1500 KM.
Uklopio bi se nekako, jebo Tursku, auto vozas 50 sedmica.
-
milojicabrzi
#904 Re: Kupovna moć novog automobila
Evo i supruga i ja smo uzeli novo auto, prije cca 2 i po godine.
Imamo ratu leasinga, koja se sa kaskom, oko 440 KM. Nije to ni mala rata, osjetimo je itekako, ali sta je tu je-htjeli smo novo i sigurno auto, da se sa djecom bez problema mozemo uputiti na more ili bilo kakav duzi put.
Jeste malo nezgodno, kada ti uz ratu leasinga, naleti i mali servis od 200-250 KM, ali Boze moj, nema auta bez odrzavanja.
Kada odbijemo sve kredite i rate, ostane nam cca 2000 KM za zivot. Moze se, ne treba pretjerivati, sasvim kvalitetno živjeti od tog iznosa, za četveročlanu porodicu.
Imamo ratu leasinga, koja se sa kaskom, oko 440 KM. Nije to ni mala rata, osjetimo je itekako, ali sta je tu je-htjeli smo novo i sigurno auto, da se sa djecom bez problema mozemo uputiti na more ili bilo kakav duzi put.
Jeste malo nezgodno, kada ti uz ratu leasinga, naleti i mali servis od 200-250 KM, ali Boze moj, nema auta bez odrzavanja.
Kada odbijemo sve kredite i rate, ostane nam cca 2000 KM za zivot. Moze se, ne treba pretjerivati, sasvim kvalitetno živjeti od tog iznosa, za četveročlanu porodicu.
- madner
#905 Re: Kupovna moć novog automobila
Jos da ovaj Seawolf pogleda ljevo desno kada se vozi. Mozes mu mahat do sutra. 
-
goran16v
#906 Re: Kupovna moć novog automobila
Vidi, ne mozes porediti kupovinu nekretnine tj rjesavanje stambenog pitanja i kupovinu auta. Rjesavanje stambenog pitanja je rjesavanje egzistencalnog pitanja i cijena kvadrata stana kolika je tolika pri cemu vrijednost nekretnine ne pada. Za rjesavanje tog pitanja itekako ima rezona napraviti kompromise sa mnogo stvari u zivotu.Bakir1 wrote:koji je minimalni osnov za kupovinu nekretnine?
po logici i prici ovdje trebao bi imati jedno 4 mjesecno da mogu prezivjeti ratu od 800 KM![]()
i da se vratimo na pocetak price, dacija logan kosta 250 KM mjesecno sa ukljucenim kaskom i registracijom mjesecno narednih 7 godina, plus gorivo 100 maraka, eto ga 350 KM mjesecno.
da li je bolje za isti iznos finansiranja kupiti vozilo polovno na kojem ako nista nisu nove gume ili novog logana neka presudi logika njemaca koji su majstori stednje, koji prodaju auto pred veliki servis, pred zamjenu seta kvacila, sa kvarom od 1000 KM.
ko ne zna ustediti 350 KM od 2.000 mjesecno ne umije baratati sa parama.
S druge strane auto je, ajmo reci za vecinu, potreba, ali tu potrebu jednako mogu ispuniti i nov auto od 25k KM, ali i onaj star 3 god od 15k KM. Hoces li otici u "minus" pa sparati na hrani, garderobi, nekim sitnim zadovoljstvima da bi ti potrebe ispunjavao auto od 25k KM, ne bitno nov ili polovan, ili ces zivjeti kako si navikao i kako zelis, a da ti iste te potrebe jednako ispunjava auto od 15k KM je stvar licnog izbora.
Zbog toga onaj ko je spreman na grah x 5 sedmicno i Abidas sa pijace zbog auta od 25k KM i ja se nikad necemo sloziti da li se to moze uklopiti u 2 milje.
Last edited by goran16v on 07/11/2014 13:21, edited 1 time in total.
-
ado-šampion
#907 Re: Kupovna moć novog automobila
Jbt ovdje ljudi hoce da im se napise sve konkretno a ne daju nista. Sta si ti haveru dosad doprinio temi pa da propitujes okolo?TheHound wrote:Toliko si nam zanimljiv da cemo mi tvoje brojke sabirati i traziti nepoznatu u jednacini, umjesto da glumis filozofa i napises cifru sam.Seawolf wrote:Uz sve informacije koje sam dao, nedostaje samo otplatni period (60 mjeseci), pa da se računica svede na jednu jednačinu sa jednom nepoznatom.TheHound wrote: Rata za auto moze biti 300KM i 1000KM, nije isto. Nov auto nije JEDAN AUTO, moze biti od 100.000KM i od 20.000KM. Ove tvoje informacije nista ne znace nit nam mogu biti relevantne ako ne znamo koja je cijena auta.
Ja ne znam sta ljudi hoce, da se lezerno prijave na forum, i da im neko (ja na primjer) napise tacno koliko zaradjuje, tacno koliko mu je rata za ovo i za ono, koliko trosi na gace, koliko trosi na hranu i na kraju koliko spara? Mozda treba i drzim li kes kuci ili sparam u banci? Mozda gdje radim, adresu firme? Adresu kuce? Uz to i krvna slika i rodni list?
Ovdje je dosta ljudi, ukljujuci i mene, dalo dosta i previse. Da ja 80% ljudi s kojim komuniciram pitam i za pola onog sto sam ja ovdje napisao odjebali bi me, cak i oni koji me znaju, a kamoli na forumu da pisu.
I imam osjecaj cak i da napisem sve u bobu do marke, javili bi se neki i rekli nije to tako.
-
condy
#908 Re: Kupovna moć novog automobila
Nisam upućen kad je u pitanju kasko, kako računaju amortizaciju vozila ?milojicabrzi wrote:Evo i supruga i ja smo uzeli novo auto, prije cca 2 i po godine.
-
milojicabrzi
#909 Re: Kupovna moć novog automobila
Moraš dati odmah 1/3 cijene (oko 7-8 hiljada, ovisno od cijene auta), ostalo ti se razbije na npr. 60 rata ako je leasing na 5 godina. Rata ti je za auto od cca 25 000 negdje oko 350 KM, na to dodaj kasko od 70-80 KM mjesecno.Kasko je fiksan i osiguran je na full novonabavnu cijenu vozila i stalno je isti).condy wrote:Nisam upućen kad je u pitanju kasko, kako računaju amortizaciju vozila ?
Dakle, leasing nosi oko 5000 KM godisnje.
Mozes ici na prijevremeni otkup vozila, u tom slucaju ne placas kamatu, samo glavnicu duga i nesto ti je povoljnije (npr. nemas kaska za tu zadnju godinu ili dvije, pa te godina izađe oko 3600 KM).
Last edited by milojicabrzi on 07/11/2014 13:38, edited 2 times in total.
- Bakir1
#910 Re: Kupovna moć novog automobila
@goran
cek cek, period otplate automobila je plafon 7 godina a stana 10, rata je rata, za automobil ili za stan, za one koji su rijesili pitanje stana, kuce, i koji imaju slobodne prihode od toga u i oko 2000 KM sta je tacno nemoguca misija kupovine automobila?
meni je auto nebitna stvar u zivotu totalno u situaciji da mogu pjeske doci na posao u roku 8 min, da vozarim svaki dan u Sarajevo i Zenicu bila bi mi itekako ozbiljna stvar i u tim prilikama radije bih halalio 300 KM mjesecno na ratu automobila nego na popravke davao toliko ako ne i vise.
sta je tacno odricanje od "normalnih" stvari u zivotu?
to sto nemam lcd ili plazmu u kuci ili to sto mi pantole ili cipele nisu sa troznamenkastom brojkom ili mozda to sto mi telefon nije sega giga mega ili sto zena mora peglati ves a nemam masinu i susilicu u jednom?
cek cek, period otplate automobila je plafon 7 godina a stana 10, rata je rata, za automobil ili za stan, za one koji su rijesili pitanje stana, kuce, i koji imaju slobodne prihode od toga u i oko 2000 KM sta je tacno nemoguca misija kupovine automobila?
meni je auto nebitna stvar u zivotu totalno u situaciji da mogu pjeske doci na posao u roku 8 min, da vozarim svaki dan u Sarajevo i Zenicu bila bi mi itekako ozbiljna stvar i u tim prilikama radije bih halalio 300 KM mjesecno na ratu automobila nego na popravke davao toliko ako ne i vise.
to sto nemam lcd ili plazmu u kuci ili to sto mi pantole ili cipele nisu sa troznamenkastom brojkom ili mozda to sto mi telefon nije sega giga mega ili sto zena mora peglati ves a nemam masinu i susilicu u jednom?
-
condy
#911 Re: Kupovna moć novog automobila
Hvala, ovo su vrlo korisne informacije.milojicabrzi wrote:Moraš dati odmah 1/3 cijene (oko 7-8 hiljada, ovisno od cijene auta), ostalo ti se razbije na npr. 60 rata ako je leasing na 5 godina. Rata ti je za auto od cca 25 000 negdje oko 450 KM, na to dodaj kasko od 70-80 KM mjesecno.Kasko je fiksan i osiguran je na full novonabavnu cijenu vozila i stalno je isti).condy wrote:Nisam upućen kad je u pitanju kasko, kako računaju amortizaciju vozila ?
Mozes ici na prijevremeni otkup vozila, u tom slucaju ne placas kamatu, samo glavnicu duga i nesto ti je povoljnije (npr. nemas kaska za tu zadnju godinu ili dvije, pa te godina izađe oko 3600 KM).
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#912 Re: Kupovna moć novog automobila
Ja ovdje branim tezu,da ukoliko neko ima rijeseno stambeno pitanje ima prihode od 2000 KM mjesecno,moze,ponavljam,moze voziti novo auto od cca 20k KM uz ratu od 330 KM. Neka mu je kasko 100 KM mjesecno,mada se moze izganjati i do 50% popusta,uz 200 KM goriva,registracije i redovnog odrzavanja (neredovne kvarove pokriva garancija,donekle). Dakle ostaje 1400 KM za zivot. Ko kaze da ne moze porodica od ovoga zivjeti,sere ko foka. Kako ljudi onda zive od 800-900-1000 Km. Ili hajmo dalje malo otici. Kako penzioneri zive u ovoj zemlji.
- Bakir1
#913 Re: Kupovna moć novog automobila
ja se slazem sa tom tezom u potpunosti, nekome je sasvim normalno da danas dva puta ruca ja ne znam kako
-
milojicabrzi
#914 Re: Kupovna moć novog automobila
Rata je oko 350 KM, pogrijesih u ranijem postu, zajedno sa kaskom dodje nesto manje od 450 KM mjesecno.condy wrote:Hvala, ovo su vrlo korisne informacije.milojicabrzi wrote:Moraš dati odmah 1/3 cijene (oko 7-8 hiljada, ovisno od cijene auta), ostalo ti se razbije na npr. 60 rata ako je leasing na 5 godina. Rata ti je za auto od cca 25 000 negdje oko 350 KM, na to dodaj kasko od 70-80 KM mjesecno, sve skupa negdje oko 450 KM.Kasko je fiksan i osiguran je na full novonabavnu cijenu vozila i stalno je isti).condy wrote:Nisam upućen kad je u pitanju kasko, kako računaju amortizaciju vozila ?
-
emko1234
#915 Re: Kupovna moć novog automobila
Stani ba, vama ostane dvica kad sve platite. Da li bi ga uzeli da imate samo dvicu? To je pitanje.milojicabrzi wrote:Evo i supruga i ja smo uzeli novo auto, prije cca 2 i po godine.
Jarane, šta znači može se živjeti?mali_milojica wrote:Ja ovdje branim tezu,da ukoliko neko ima rijeseno stambeno pitanje ima prihode od 2000 KM mjesecno,moze,ponavljam,moze voziti novo auto od cca 20k KM uz ratu od 330 KM. Neka mu je kasko 100 KM mjesecno,mada se moze izganjati i do 50% popusta,uz 200 KM goriva,registracije i redovnog odrzavanja (neredovne kvarove pokriva garancija,donekle). Dakle ostaje 1400 KM za zivot. Ko kaze da ne moze porodica od ovoga zivjeti,sere ko foka. Kako ljudi onda zive od 800-900-1000 Km. Ili hajmo dalje malo otici. Kako penzioneri zive u ovoj zemlji.
Živi ona žutaljka na horsu bez noge, što prosi po Ferhadiji, živi brate i onaj čovjek što spava s onim debelim kerom po ulici, živi i oni cigani što spavaju po haustoru. Svi oni žive isto ko i ja i ti. Samo jel to čovjeka dostojan život.
Ovdje pričamo o normalnom životu. O tome kad ti prahne dijete odvest u Pionirsku i kupit mu sladoled od 3 marke, da to možeš uraditi. Da ne moraš kupiti Kineske hlače na pijaci, i ABIdas tene. Da ti dezdorans bude Nivea a ne Balea, da umjesto Bony Cole možeš kupit Coca Colu.
Na kraju krajeva znaš na šta se misli. A to se ne može 1400 maraka
-
goran16v
#916 Re: Kupovna moć novog automobila
Bakir1 wrote:@goran
Nije rata rata, jer:
1. Stan je egzistencijalno pitanje, negdje moras zivjeti (ako neces da si vjeciti podstanar (sto je dozivotna rata) ), kod stanova prakticno nema nov i polovan, a auto ne moras imati.
2. Poslije 7 godina isplatio si kredit za auto, ali taj auto vrijedi 1/5 onoga sto si dao za njega, poslije 10 godina stan vrijedi jednako koliko si dao, a mozda i vise. Auto je gubitak, a osim to je egzistencijalna potreba stan je investicija.
Sto se tice ostalih kalkulacija, ja se baziram na Sarajevo gdje je na jednoj prosjecnog Grbavici stan od cca 55 m2 nekih 110-15k KM, gdje su rezije za taj stan preko 200 KM/mjesecno, gdje je kafa 2 KM, gdje se parking placa prakticno cim predjes Mdvor, ne znam sta ti uzimas u racunicu.
Da ti ponovim, ako neko ima razlicite poglede na pitanje kompromisa o zivotnom standardu od mene onda se on i ja ne mozemo sloziti da li je 2000 dovoljno ili ne. Ja postujem svaciji rezon i ali zelim da se postuje i moj. Ja sam dijete prosjecne porodice, i brat i ja smo cijeli zivot nosili adidaske od 100 KM i leviske od 140, zimske jakne od 300-400, isli na more, na skijanje, isli na cevape i pitu kad god nam zamirisu, kuci mater kuhala da niko nikad niceg nije bio zeljan, to nikad nije bio nikakav luksuz ili sminka, to je bio zivotni standard kakav su dijelili svi oko mene (sa izuzetkom guzonjerske djele kojima su se najke i starke donosile s vana) i za to mi ne pada napamet sad, kad sam imam svoj dinar, zbog auta nosim dupljak tene od kojih cu fasovat kakvo gljivicno oboljenje ili dupljak farmerka, da uzdisem kad prodjem pored cevabdzinice ili vitrine sa mesom.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#917 Re: Kupovna moć novog automobila
Slozio bih se sa goranom kada je u pitanju stan.
To je nesto sto se rjesava jednom u zivotu,stvar na kojoj tesko da mozes biti u minusu. I razumijem ljude koji ce jesti grah 2x sedmicno,redovno ce se odrzavati krompirijada. Tu i tamo ce se pojesti meso,a vecinom ce to biti piletina. Auto se i ne mora imati,ne mora se ici svake godine na more. Sa porodicom se moze i jednom mjesecno izlaziti da se proseta po gradu i pojedu cevapi.
Ja bih samo volio cuti,koliko to neko izlazi u grad na kafu od 3 KM,na cevape,restorane,na planine,a djeca kuci. Meni je draze da se igram sa svojim sinom kod kuce,nego da mi svaki dan placaju cevape ili nesto drugo. Koliko puta godisnje kupuju farmerke od 150 KM,tene od 250 ili jakne od 400 KM itd itd. Reklo bi se da pojedini ni ne jedu kuci,ono sto zena napravi.
To je nesto sto se rjesava jednom u zivotu,stvar na kojoj tesko da mozes biti u minusu. I razumijem ljude koji ce jesti grah 2x sedmicno,redovno ce se odrzavati krompirijada. Tu i tamo ce se pojesti meso,a vecinom ce to biti piletina. Auto se i ne mora imati,ne mora se ici svake godine na more. Sa porodicom se moze i jednom mjesecno izlaziti da se proseta po gradu i pojedu cevapi.
Ja bih samo volio cuti,koliko to neko izlazi u grad na kafu od 3 KM,na cevape,restorane,na planine,a djeca kuci. Meni je draze da se igram sa svojim sinom kod kuce,nego da mi svaki dan placaju cevape ili nesto drugo. Koliko puta godisnje kupuju farmerke od 150 KM,tene od 250 ili jakne od 400 KM itd itd. Reklo bi se da pojedini ni ne jedu kuci,ono sto zena napravi.
Last edited by mali_milojica on 07/11/2014 13:55, edited 1 time in total.
- Bakir1
#918 Re: Kupovna moć novog automobila
i necemo se sloziti nikada, kada imamo razlicite poglede na zivot i gledamo iz drugacije perspektive.
u Sarajevu se parking placa, kafa je 2 KM, deset cevapa 7 KM, plata sa VSS je od 1200 KM, u Visokom pak sa druge strane sve je pod nogu parking nije pod naplatom, desetka je 5 KM ali je plata istog sa VSS od 800 KM.
nit je svaki grad u BiH Sarajevo a nit je standard svugdje kao u Sarajevu, meni se licno radi 500 KM vise ne isplati ici u Sarajevo i raditi, kada znamo da bih svaki dan izgubio barem 2h svoga zivota i potrosio sto auta sto goriva 350 KM vise.
moze se svasta, samo ne daj Boze da se sleti sa boljeg na gore
u Sarajevu se parking placa, kafa je 2 KM, deset cevapa 7 KM, plata sa VSS je od 1200 KM, u Visokom pak sa druge strane sve je pod nogu parking nije pod naplatom, desetka je 5 KM ali je plata istog sa VSS od 800 KM.
nit je svaki grad u BiH Sarajevo a nit je standard svugdje kao u Sarajevu, meni se licno radi 500 KM vise ne isplati ici u Sarajevo i raditi, kada znamo da bih svaki dan izgubio barem 2h svoga zivota i potrosio sto auta sto goriva 350 KM vise.
moze se svasta, samo ne daj Boze da se sleti sa boljeg na gore
-
prog321
#919 Re: Kupovna moć novog automobila
U Njemackoj ima svasta kao i kod nas.goran16v wrote:
U Njemackoj prosjecan covjek stedi citavu godinu da ode 10 dana na Mallorcu, a tih godinu dana ima sasvim normalan i udoban zivot pri cemu ne oskudjeva ni u cemu - to je upravo ono o cemu ja pricam + sto Svabo ima i nov auto.
I ja cu naravno napraviti kompromis, ali necu takav da to osjedim na krani, da se oblacim na pijaci i slicne egzibicije. Odrastao sam u vrijeme kad je moja porodica bila aposlutno prosjecna u svemu i takvih je bilo hiljade oko nas i svi smo uzivali u hrano koju voliko i kad volimo, oblacili se u Beku, Kluzu, Varteksu, obuvali u Planiki, Borovu, Sloveniasportu ili Beograd Sportu, isli na more, isli na zimovanja, to je za mene normalan standard i nema auta na svijetu zbog kojeg bi se ja toga odrekao. Ako uz takav standard moze nov auto - odlicno, ako ne moze nov onda moze polovan - opet dobro, ako ne moze ni polovan onda ne si ne mogu priustiti auto i kraj price!
U jednosobnom stanu zivi sa zenom i dvoje djece, a vozi Q7.
Meni nije oskudjevanje ne ici svake godine na skijanje i plazu. Oblaciti markiranu odjecu. To je ipak luksuz . Nije prosjek ni u Njemackoj.
- madner
#920 Re: Kupovna moć novog automobila
Ma dobro, realno puno ljudi ne zna sa parama.
- TheHound
#921 Re: Kupovna moć novog automobila
Nije mu bilo mrsko napisati esej a mrsko mu napisati kolika je rata za auto (najbitniji faktor jer se po tome moze odrediti da li je uzeo auto od 50k ili 20k KM). Ne pitam nikoga za platu i ostalo sto nije relevantno nego lik napisa esej a ne napisa ono sto je najvaznije za ovu diskusiju, poceo filozofirati.ado-šampion wrote: Jbt ovdje ljudi hoce da im se napise sve konkretno a ne daju nista. Sta si ti haveru dosad doprinio temi pa da propitujes okolo?Treba da te bude sramota.
Ja ne znam sta ljudi hoce, da se lezerno prijave na forum, i da im neko (ja na primjer) napise tacno koliko zaradjuje, tacno koliko mu je rata za ovo i za ono, koliko trosi na gace, koliko trosi na hranu i na kraju koliko spara? Mozda treba i drzim li kes kuci ili sparam u banci? Mozda gdje radim, adresu firme? Adresu kuce? Uz to i krvna slika i rodni list?
Ovdje je dosta ljudi, ukljujuci i mene, dalo dosta i previse. Da ja 80% ljudi s kojim komuniciram pitam i za pola onog sto sam ja ovdje napisao odjebali bi me, cak i oni koji me znaju, a kamoli na forumu da pisu.
I imam osjecaj cak i da napisem sve u bobu do marke, javili bi se neki i rekli nije to tako.
Ovdje se vodi diskusija o tome moze li se voziti auto od 20-25k KM a on upravo to nije napisao, nego veli de racunajte da ja malo ispadnem za..ban.
Last edited by TheHound on 07/11/2014 13:56, edited 1 time in total.
-
prog321
#922 Re: Kupovna moć novog automobila
.[/quote]Pirija wrote:Porediti Tursku sa Majorkom je ko poredit Orebic i Kubu...
hotel sa 5* u turskoj ne bi vise od 4* dobio u Spaniji
Turci zvijezdice dijele na prijateljskoj osnovi.... ono dobar si ti evo ti 5*....
a o boutique hotelima da ne govorim...
Nije tesko ni u Mallorcu otici.

-
goran16v
#923 Re: Kupovna moć novog automobila
U tome je cijela razlika, pojam zivjeti za mene i pojam zivjeti za tebe ne mora biti isti, takvim rezonom moze se kupiti nov auto sa miljom prihoda, ali se bojim da je dosta ljudi devalviralo svoj zivotni standard cim se spominju varijante oblacenja po pijacama, da su cipele ili pantalone od 100-njak KM kao neki aman-zaman luksuz.emko1234 wrote:
Jarane, šta znači može se živjeti?
Živi ona žutaljka na horsu bez noge, što prosi po Ferhadiji, živi brate i onaj čovjek što spava s onim debelim kerom po ulici, živi i oni cigani što spavaju po haustoru. Svi oni žive isto ko i ja i ti. Samo jel to čovjeka dostojan život.
-
citroen xm
#924 Re: Kupovna moć novog automobila
Zašto po pijacama, nisu svi butici žara skupi. Imaš brendova koji svoju robu ne cijene papreno. Uostalom, ne kupuju se cipele, kaputi, jakne i ostalo svaki mjesec.
Uostalom, opšte poznata stvar je da su kod nas neke stvari debelo precijenjene. Među te stvari spada obuća i odjeća. Ako hoćeš da se oblačiš dobro, a da prođeš jeftino postoje i šoping ture do Austrije gdje je karta smiješno jeftina, a odjeća i obuća se na sniženjima prodaje po bagatelnim cijenama.
Uostalom, opšte poznata stvar je da su kod nas neke stvari debelo precijenjene. Među te stvari spada obuća i odjeća. Ako hoćeš da se oblačiš dobro, a da prođeš jeftino postoje i šoping ture do Austrije gdje je karta smiješno jeftina, a odjeća i obuća se na sniženjima prodaje po bagatelnim cijenama.
Last edited by citroen xm on 07/11/2014 14:11, edited 1 time in total.
- Bakir1
#925 Re: Kupovna moć novog automobila
koliko godisnje puta kupis obucu?
koliko puta godisnje kupis te pantalone od 140 KM?
da kupis svaki mjesec pa hajd ali ne drzi ta prica vode ali nikako.
eh sada ako ti imas 2000 KM a hoces da zivis kao da imas 5000 KM pa normalno da ne moze, ko moze bujrum, ali da je nemoguce sa 2000 KM imati normalan zivot i imati nov automobil od 15 tKM, a pri tome rijeseno stambeno pitanje, i da svako ispod te magicne cifre oskudjeva u necemu to je preserans samo takav.
sigurno u kafani biftek ili teletina imaju drugaciji okus od onog koji ti spremi zena kuci?
koliko puta godisnje kupis te pantalone od 140 KM?
da kupis svaki mjesec pa hajd ali ne drzi ta prica vode ali nikako.
eh sada ako ti imas 2000 KM a hoces da zivis kao da imas 5000 KM pa normalno da ne moze, ko moze bujrum, ali da je nemoguce sa 2000 KM imati normalan zivot i imati nov automobil od 15 tKM, a pri tome rijeseno stambeno pitanje, i da svako ispod te magicne cifre oskudjeva u necemu to je preserans samo takav.
sigurno u kafani biftek ili teletina imaju drugaciji okus od onog koji ti spremi zena kuci?