I ja sam ti napisao iz prve ruke kako vidim te dvije milje bez ijedne sekunde preseravanja.emko1234 wrote:Recimo da je Emko malo iznad prosjekaprog321 wrote:2000 maraka u BiH je kao 2000 eura u Njemackoj.
Sasvim solidno se moze zivjeti sa tim parama.
Ovdje Emko prica bajke. Cuj, madjionicar sa dvije hiljadarke
Kupovna moć novog automobila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emko1234
#826 Re: Kupovna moć novog automobila
- Bakir1
#827 Re: Kupovna moć novog automobila
Jesam emko dinamit stignem i kurban i cigare i vlasic i bjelasnicu i pun rezervoar goriva i zenu donedavno na masteru i punca da kupi auto i stipendiju jednu sve stignem.
U preventu radnik za 12 h za 7 radnih dana mjesec dana ima 500 KM pa ljudi zive imaju djecu kredite skole.
Kao nisu cipele cipelama ako nisu 300 KM?
U preventu radnik za 12 h za 7 radnih dana mjesec dana ima 500 KM pa ljudi zive imaju djecu kredite skole.
-
emko1234
#828 Re: Kupovna moć novog automobila
I sve to za manje od dvije milje?Bakir1 wrote:Jesam emko dinamit stignem i kurban i cigare i vlasic i bjelasnicu i pun rezervoar goriva i zenu donedavno na masteru i punca da kupi auto i stipendiju jednu sve stignem.
-
prog321
#829 Re: Kupovna moć novog automobila
emko1234 wrote:Recimo da je Emko malo iznad prosjekaprog321 wrote:2000 maraka u BiH je kao 2000 eura u Njemackoj.
Neka imas..Dabogda imao jos toliko.
Uspjeh treba respektirati
- supercali
#830 Re: Kupovna moć novog automobila
prosjek 800 a ti malo iznad znaci 1000-1200emko1234 wrote:Recimo da je Emko malo iznad prosjekaprog321 wrote:2000 maraka u BiH je kao 2000 eura u Njemackoj.
otkud tebi onda auto kad se falis da si ga ti sam kupio a ne otac?
daj ba emko ne zajebaji
poceo si se zapetljavati sam u svojim lazima i prevrtanjima svojih stavki
-
emko1234
#831 Re: Kupovna moć novog automobila
Respo, ograničen si ko lavor. Pa normalno da ću reći da sam malo iznad prosjeka, u zemlji u kojoj neko ima platu 450 maraka, a ja toliko dam za gorivo, onda ti skontaj jel to malo metafora ili sam stvarno malo iznad prosjekasupercali wrote:prosjek 800 a ti malo iznad znaci 1000-1200emko1234 wrote:Recimo da je Emko malo iznad prosjekaprog321 wrote:2000 maraka u BiH je kao 2000 eura u Njemackoj.
otkud tebi onda auto kad se falis da si ga ti sam kupio a ne otac?
daj ba emko ne zajebaji
poceo si se zapetljavati sam u svojim lazima i prevrtanjima svojih stavki
Stvarno me nekad iznenađuješ.
Ili bi možda bilo normalno da stvarno kažem ovjde koliko zarađujem?
- supercali
#832 Re: Kupovna moć novog automobila
daj ba ne zajebaji nije prvi put da si kontradiktoran al nema veze
ako imas platu 10milja neka imas dabogda imao i 30 al malo zesce lazes ili petljas nazovi to kako zelis
ako imas platu 10milja neka imas dabogda imao i 30 al malo zesce lazes ili petljas nazovi to kako zelis
-
direstraits0078
#833 Re: Kupovna moć novog automobila
Nesto nije u redu, 3 stranice a nigdje gorana da se javi. Ode vam tema u helac ljudi... 
-
radostan dan
#834 Re: Kupovna moć novog automobila
2750 u marku...i opet kažem -
a) pokrivati se koliko je jorgan dug
b) s kim si, onakav si
bjesniti u ovakvoj ek. situaciji u kojoj se nalazi 70-80-85 % ljudi sa nekim novim i skupim autima je bezobrazluk, a kupovati ga bez svjesti o tome kakve su i kakve će biti ek. prilike je - potpuno sljepilo.

mene su moji (ili sam ja koz život) naučili:radostan dan wrote: neću novo bakire, to sam raščistio sa sobom...bila u igri astra i suzuki (onaj mali sx)...nemam kredita, rješeno stambeno pitanje i više od toga, oboje zaposleni, pofina primanja...ali se slažem sa onima koji su pisali da ovo nije država za kupovinu novog auta. ne samo ova država nego komplet region...
nije razlog pad cijene novog auta, nego život - od danas do sutra...nikad ne znaš šta će biti sa budžetom, šta smo i koliko dužni mmf-u, kurcima-palcima, itd. jednostavno, ne možeš da planiraš sa sgurnšću da ćeš i za 5-7 godina imati isti dohodak kao i danas.
a) pokrivati se koliko je jorgan dug
b) s kim si, onakav si
bjesniti u ovakvoj ek. situaciji u kojoj se nalazi 70-80-85 % ljudi sa nekim novim i skupim autima je bezobrazluk, a kupovati ga bez svjesti o tome kakve su i kakve će biti ek. prilike je - potpuno sljepilo.
svaka čast ljudinoBakir1 wrote:
Jesam emko dinamit stignem i kurban i cigare i vlasic i bjelasnicu i pun rezervoar goriva i zenu donedavno na masteru i punca da kupi auto i stipendiju jednu sve stignem.
Last edited by radostan dan on 06/11/2014 21:21, edited 1 time in total.
-
emko1234
#835 Re: Kupovna moć novog automobila
Respo, ako ti nisi samo po sebi dovoljno kadar i bistar da pročitaš između redova i skontaš sta je metafora ili ti ga preneseno značenje, ne znači druže da neko laže. Jesi ikad pomislio da je do tebe, tj da nisi nešto dobro shvatio?supercali wrote:daj ba ne zajebaji nije prvi put da si kontradiktoran al nema veze
Ni tebi ne bi bio prvi put da trčiš pred rudu, pa ti niko ništa ne kaže. Opusti se.
- supercali
#836 Re: Kupovna moć novog automobila
trcati pred rudu i lagati neke stvari nije isto
ako se ti ne sjecas svojih lazi ima nekih koji pamte te neke tvoje price koje su ranije bile suprotne al nema veze eto vozi svog audija imaj platu 10milja ako je vec imas i uzivaj
mada sumnjam i za audi i za platu al eto ako ti je lakse imas oboje
ako se ti ne sjecas svojih lazi ima nekih koji pamte te neke tvoje price koje su ranije bile suprotne al nema veze eto vozi svog audija imaj platu 10milja ako je vec imas i uzivaj
mada sumnjam i za audi i za platu al eto ako ti je lakse imas oboje
- Bakir1
#837 Re: Kupovna moć novog automobila
Da emko kad se izracunam sto plata sto vannastavne aktivnosti opet je ispod dvice.
Evo me ziv nasmijan radostan
Evo me ziv nasmijan radostan
-
emko1234
#838 Re: Kupovna moć novog automobila
Svaka ti čast Bakire, ja se iskreno divim ljudima koji su na ovom kijametu u stanju da žive u skladu s onom " manje je više". Moj drug iz djetinjstva kojeg sam spomenuo nekoliko strana ranije je to isto uspio.
S vannastavnim aktivnostima prebace dvicu zajedno, ne pate od auta al su obišli pola svijeta. I sve to u 4 godine veze i 2,5 godine braka.
S vannastavnim aktivnostima prebace dvicu zajedno, ne pate od auta al su obišli pola svijeta. I sve to u 4 godine veze i 2,5 godine braka.
- supercali
#839 Re: Kupovna moć novog automobila
ma pusti ga fura se ono sto ganja tzv zlatna mladez
ono satro svaki vikend potrose stotine
voze skupe aute trose na odjecu po milju mjesecno nekakvi su kao menadzeri i sl
ovako zivi mozda 20 ljudi u gradu ostalo je skoro sve nesto u rangu tebe bakire bez ikakve namjere vrijedjanja tebe
ono satro svaki vikend potrose stotine
voze skupe aute trose na odjecu po milju mjesecno nekakvi su kao menadzeri i sl
ovako zivi mozda 20 ljudi u gradu ostalo je skoro sve nesto u rangu tebe bakire bez ikakve namjere vrijedjanja tebe
- Bakir1
#840 Re: Kupovna moć novog automobila
Ma sta koga cini sretnim ne trebaju mi cipele ni kosulje sa potpisom da bi bio sretan a ne osudjujem ni one koji u tome vide smisao zivota.
Svako za se travu pase, ja o sebi znam sve a znam da ima puno vise onih koji gore od mene zive s time u vezi prenemaganja samo dvica ne mogu ostati ravnodusan
Svako za se travu pase, ja o sebi znam sve a znam da ima puno vise onih koji gore od mene zive s time u vezi prenemaganja samo dvica ne mogu ostati ravnodusan
-
emko1234
#841 Re: Kupovna moć novog automobila
Otišli smo od teme, činjenica je da se s dvicom ne može pokriti novo auto od 25 000 i normalan život, to je bila tema priče.Bakir1 wrote:Ma sta koga cini sretnim ne trebaju mi cipele ni kosulje sa potpisom da bi bio sretan a ne osudjujem ni one koji u tome vide smisao zivota.
Nikakve luksuze nećemo spominjati.
- supercali
#842 Re: Kupovna moć novog automobila
dvica novo auto 20-25 dvije osobe moze
-
mefistofilis
#843 Re: Kupovna moć novog automobila
uz uslov da je stambeno pitanje rjeseno i da nemas blizance koji u sljedecih pet godina moraju otici na ekskurziju i maturusupercali wrote:dvica novo auto 20-25 dvije osobe moze
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#844 Re: Kupovna moć novog automobila
Ako je samo kredit za auto uz rijeseno stambeno pitanje moze se voziti novo auto. Naravno da ce mozda stekati na drugoj strani ako se imaju djeca. Ali hrane,rezija ne bi trebalo faliti. Moze se covjek moderno oblaciti i na pijaci,kupiti cipele u Deichmanu do 100 KM,ukratko voditi racuna o parama. Svi mi mozemo sjebati 5k KM kad se guzica otvori i da nam bude malo.
Moze se u kupovinu novog auta staviti varijabla prethodnog koje neko ima,vrijednosti 5-10k a zeli se ponoviti,to dosta smanjuje ratu.
Moze se u kupovinu novog auta staviti varijabla prethodnog koje neko ima,vrijednosti 5-10k a zeli se ponoviti,to dosta smanjuje ratu.
- Sodom1
#845 Re: Kupovna moć novog automobila
I ja se pitam dje co´jek, da ga nije banovalo jopedirestraits0078 wrote:Nesto nije u redu, 3 stranice a nigdje gorana da se javi. Ode vam tema u helac ljudi...
-
goran16v
#846 Re: Kupovna moć novog automobila
Jok, cekam 2 forumska strucnjaka da se zapitaju gdje sam pa da razgulim...
-
direstraits0078
#847 Re: Kupovna moć novog automobila
Dobro je. Već sam se bio zabrinuo. 
-
goran16v
#848 Re: Kupovna moć novog automobila
Zivim u takvoj "brojacanoj" situaciji, u stanu prosjecne velicine, nemam nikakvih kredita niti kakvih ekstra prohtjeva i troskova i siguran sam da 2 hijade u Sarajevu ne mogu pokriti nov auto od 20-25k KM na kredit, a da se to ne ide na ustrb normalnog zivotnog standarda.supercali wrote:dvica novo auto 20-25 dvije osobe moze
Sve te racunice i varijante, tipa ne moras na putovanje, oblacenje po pijaci, racunaj koliko te kosta da napravis sendvic, nemoj ovo, nemoj ono, sve su to prakticno kompromisi sa zivotnim standardom. Praveci kompromise mozes kupiti nov auto i sa 1000 KM primanja, jest ces grah 5 x sedmicno, 2 x makarone, oblaciti se na pijaci, gledati da ustetedis na apsolutno svemu, ali ima li to smisla?! Za mene nema jer si normala zivot podredio kupovini (novog) auta. Tu se vracamo na pricu, kuca bez oluka, ograda i fasade, blato do ulaznih vrata, a ispred bijesan auto.
Par sa prosjecnim primanjima nikad nece bolje zivjeti i imati veci standardo nego u periodu dok ne dobiju djecu i ako treba malo luksuznije da zive onda je to je tad, ali bez obzira na djecu, ovdje nema ni jahti, ni vila, ni bazena, ni skupe markirane garderobe, ni bijesne tehnike, ni ljetovanja na Bahamima, ni skijanja u Austriji, ni iPhona, ni tartufa i bifteka svaki dan, ni kafane svaku noc - sve umjereno i prosjecno.
Sta je smisao restorana, kafane, prodavnice garderobe, cipela, salona namjestaja, jel to bas sve namjenjeno samo za nadprosjecno bogate? Problem je u tome sto smo mi izgubili pojam sta je normalan zivotni standard i sto smo ga srozali u PM, sad ti je normalan zivotni standard da nisi gladan i poderan, a kafana, prodavnica garderobe itd su luksuz.
Izvedena je racunica, dok podmiris kredit za auto, rezije, troskove auta ode milja, sad sve zavisi ko s koje strane posmatra sta je normalan zivotni standard i moze li se uklopiti u milju sto ti ostane.
Last edited by goran16v on 07/11/2014 06:58, edited 2 times in total.
-
goran16v
#849 Re: Kupovna moć novog automobila
Ne znam da li da te zalim ili da ti zavidim kad sam ti ja briga u zivotu...direstraits0078 wrote:Dobro je. Već sam se bio zabrinuo.
-
direstraits0078
#850 Re: Kupovna moć novog automobila
Mora se covjek necim zanimati I kad sjedi na WC-u.