Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#801 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

ime123 wrote:
supercali wrote: ovo samo dokazuje da raja zivi vise od svojih mogucnosti a onda dodje kuknjava nema se
pa nema kad hoces da budes hadzija a ne mozes to biti
i ja mogu jedan vikend glumiti rokfelera u gradu a onda sisati veslo
Nije to vise od mogucnosti, nego ti je navedeno sta podrazumijeva pristojan zivot. Druga je stvar sto se kod nas smatra kurcenjem ono sto se u razvijenim zemljama smatra minimalnim za pristojan zivot.
ovdje je kurcenje
to sto je negdje pristojno ne pije vode
i u africi je ovo sve kod nas luksuz pa niko nece reci vidi ga zivi normalno u kuci a oko njega sve oni busmani sa liskama preko genitalija
svako podneblje ima svoje standarde sta je normalno ili nije
nismo razvijena zemlja i to je glavna cinjenica da je ovo ostalo kurcenje
drndalo

#802 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by drndalo »

Mora li se u mjesec dana na poslu 20-25x rucati placeno na pauzi ? Ne moze se svaki drugi dan barem ponijeti posten sendvic ili salata od kuce, em znas sta si sebi napravio za jelo, em ti ostane 50-100 KM vise u dzepu mjesecno...? Malo li je...?
ime123

#803 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ime123 »

Pa nismo u Africi, u Evropi smo, na najrazvijenijem i najcivilizovanijem kontinentu sa najboljim zivotnim standardom na kojem smo zadnja rupa. I nas zivotni standard se mjeri prema tome a ne prema dzunglama u Africi.
ado-šampion

#804 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

drndalo wrote:Mora li se u mjesec dana na poslu 20-25x rucati placeno na pauzi ? Ne moze se svaki drugi dan barem ponijeti posten sendvic ili salata od kuce, em znas sta si sebi napravio za jelo, em ti ostane 50-100 KM vise u dzepu mjesecno...? Malo li je...?
Ja ne mogu, jer me sendvic drzi sat vremena. Jedno je kad citav dan listas avaz a drugo je kad imas normu 8 sati koje moras odraditi. Ja ne jedem ujutro, ne stignem, pojedem oko 11-12 recimo malu porciju sitni cevap ili slicno, plus kafa, to dodje 7 maraka, i u 5 kad krenem kuci s posla sam gladan ko vuk. Tad 5-pola 6 jedem kuci i to su moja dva obroka dnevno. Eventualno pojedem jos nesto sitno prije spavanja.

Postoji nacin ustede, a to je da idem kuci na rucak, sto ponekad i radim, ali i to kosta ako jedes kvalitetno i suma-sumarum svede se na to da je dobitak jedino to sto jedes zdravije. Za nekoga je mozda sendvic opcija, ali za mene nije. Da imam djecu pa odvajam od svojih usta za njih to je drugo, ali dok imam para nema potrebe da se mucim.
madner

#805 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Jah, pa Svabe ponesu sebi rucak. Mozes ponjeti sta hoces, samo moras uzeti one posudice.

To je fakat najjednostavnija usteda.
dadoka84

#806 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by dadoka84 »

Jeste ako jedes nekvalitetno, da sastavis dobar sendvic plus pice treba ti oko 6KM. U restorancicu grah 4 i kafa markica :D
prog321

#807 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Nije samo Svabo.
i Amerikanac, Kanadzanin, Britanac nose posudice za dorucak.
Ali nas Bosnjo kuka kako smo zadnja rupa u Evropi , ali mu je mrsko nositi rucak. :lol:
prog321

#808 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

dadoka84 wrote:Jeste ako jedes nekvalitetno, da sastavis dobar sendvic plus pice treba ti oko 6KM. U restorancicu grah 4 i kafa markica :D

Znaci zivis bolje od prosjcnog Amera ? :D
ado-šampion

#809 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

madner wrote:Jah, pa Svabe ponesu sebi rucak. Mozes ponjeti sta hoces, samo moras uzeti one posudice.

Da, razumijem ja to, samo sve sto hoces da napravis sebi da poneses a da ja zdravo i da te drzi, to kosta. Evo ja nisam nosio, ali sam znao po citav mjesec ici na rucak kuci i izaslo me skoro isto kao da sam jeo vani kad sam se na kraju mjeseca sracunao. Mozda sam od recimo 250 ustedio 50. Kod mene se kuci kuha i znam koliko to kosta, ako se hoce kvalitetno.

Fazon je u tome sto je kod nas vani sve jeftino u odnosu na Njemacku. Kod nas se ubijes za cenera bukvalno, kod njih za cenera mozes hamburger pojesti. Mene manji tanjir hrane kosta 5 KM i kafa 2 KM, i moze me drzati 4-6 sati nekako, a Svabu long chicken koji ga drzi 2-3 sata kosta 7 eura, plus kafa 2,5-3 eura. Nije onda ni cudo sto im se isplati nositi svoje.
dadoka84

#810 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by dadoka84 »

prog321 wrote:
dadoka84 wrote:Jeste ako jedes nekvalitetno, da sastavis dobar sendvic plus pice treba ti oko 6KM. U restorancicu grah 4 i kafa markica :D

Znaci zivis bolje od prosjcnog Amera ? :D
Haha. Jašta, ja vozim 1.5 a on 5.5 :D
supercali

#811 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by supercali »

ado-šampion wrote:
madner wrote:Jah, pa Svabe ponesu sebi rucak. Mozes ponjeti sta hoces, samo moras uzeti one posudice.

Da, razumijem ja to, samo sve sto hoces da napravis sebi da poneses a da ja zdravo i da te drzi, to kosta. Evo ja nisam nosio, ali sam znao po citav mjesec ici na rucak kuci i izaslo me skoro isto kao da sam jeo vani kad sam se na kraju mjeseca sracunao. Mozda sam od recimo 250 ustedio 50. Kod mene se kuci kuha i znam koliko to kosta, ako se hoce kvalitetno.

Fazon je u tome sto je kod nas vani sve jeftino u odnosu na Njemacku. Kod nas se ubijes za cenera bukvalno, kod njih za cenera mozes hamburger pojesti. Mene manji tanjir hrane kosta 5 KM i kafa 2 KM, i moze me drzati 4-6 sati nekako, a Svabu long chicken koji ga drzi 2-3 sata kosta 7 eura, plus kafa 2,5-3 eura. Nije onda ni cudo sto im se isplati nositi svoje.
ti poredis svabinu cijenu sa sobom ovdje
isti je odnos njemu kao i tebi ovdje jer on nema 400 eura platu prosjeka da mu je toliko skupo kao sto mislis
drndalo

#812 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by drndalo »

Dobro je kako je !? 6 KM ? Svaka cast, sta stavljas 300gr. lososa i 200 gr. gorgonzole ???

Od kuce nosis nekvalitetno da bi bilo jeftinije, a u restorancicu ti veliki altruisti zvani GAZDE serviraju SVE JAKO KVALITETNO, pa jos za 2 KM jeftinije, i pri tome i zarade 2 KM na toj tvojoj porciji...? Hmm, nesto me *ebe ova aritmetika, a i tebe bogami...
ado-šampion wrote:
drndalo wrote:Mora li se u mjesec dana na poslu 20-25x rucati placeno na pauzi ? Ne moze se svaki drugi dan barem ponijeti posten sendvic ili salata od kuce, em znas sta si sebi napravio za jelo, em ti ostane 50-100 KM vise u dzepu mjesecno...? Malo li je...?
Ja ne mogu, jer me sendvic drzi sat vremena. Jedno je kad citav dan listas avaz a drugo je kad imas normu 8 sati koje moras odraditi. Ja ne jedem ujutro, ne stignem, pojedem oko 11-12 recimo malu porciju sitni cevap ili slicno, plus kafa, to dodje 7 maraka, i u 5 kad krenem kuci s posla sam gladan ko vuk. Tad 5-pola 6 jedem kuci i to su moja dva obroka dnevno. Eventualno pojedem jos nesto sitno prije spavanja.
Probaj ustati 15-20 min. ranije, i doruckovati u tom slucaju... Nema ne stignem, neces se nista vise naspavati ako ustanes 20 min. kasnije, a za to vrijeme se moze s mirom nesto pojest/popit u miru kuce, prije posla...
dadoka84

#813 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by dadoka84 »

Stavis svega po malo :D sendvic nije dobar ako mu je hljeb deblji od namaza :D
Losos mi tesko padne jer sam izvadio zucnu kesu :D iako je ekstra.
Mogao bi se malo ljepse obraćati sugovornicima.
Warashii

#814 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Warashii »

prog321 wrote:Auchh ,, to je malo i za biciklo.

Zenica i Travnik jesu mrka kapa za plate. Razguli odatle.
Bi ja al ne ide vec godinama . Moja je sreca da supruga ima , hvala Bogu, kud i kamo bolji pos`o nego li ja pa nas to drzi a inace znam jako mnogo osoba koji imaju ovakve plate kao ja ili nesto malo bolje a samo jedno radi ili oboje radi za neku platu do max. 500 KM i smatraju se sretnim .
A ja radim u nekom sektoru koji je svuda u svijetu jako dobro placen al et ja imam tu srecu da se okitim ovom platom .
Elem nejse :) .
Uglavnom ja kako god to sve sracunam ja vidim da se kupovina novog automobila dobrog djela gradjana BiH moze svesti na Polo-a, Duster-a, Fiesta-u, Corsa-u, neki KIA-u i sl.
prog321

#815 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Uhh uhh. zajebano je kada zena pridonosi vise.
Moras usi poklopiti cesto i ne dizat glas previse. :lol:
dadoka84

#816 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by dadoka84 »

prog321 wrote:Uhh uhh. zajebano je kada zena pridonosi vise.
Jel to iz iskustva :)

Ma mozes ti i dici glas al samo ako kvalitetno obavljas odredjene duznosti. :)
Warashii

#817 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Warashii »

prog321 wrote:Uhh uhh. zajebano je kada zena pridonosi vise.
hehehhe mah ko me pita, il jesam papucar il nisam ;)
Bakir1

#818 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

Meni dodje da se rasplacem na sudbinom pojedinih forumasa cuj imaju dvije milje i jedva kraj sa krajem.
Sarajevo ko london jebo te
emko1234

#819 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

Jbg ja šta god napišem, subjektivno je i drugačije. Činjenica je samo da se ljudi snalaze na razno razne načine. U principu je matematika ključ svega.
Ja iskreno mislim da se dvoje ljudi s 2000 income zajedno ne mogu priuštit novo auto s ratom od 400 maraka a da se negdje drugo debelo ne zakinu.

Jebo vas sendvič, ode tema u PM. Ako ništa, kod nas se može dobro i kvalitetno jesti za male pare. Begova čorba i zvrk pite i jugurt 7 maraka u svakoj aščinici. Eto ručka da bolji ne može, i ko mi kaže da ga to ne može držat vazdan, jede govna.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#820 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

Bakir1 wrote:Meni dodje da se rasplacem na sudbinom pojedinih forumasa cuj imaju dvije milje i jedva kraj sa krajem.
Sarajevo ko london jebo te
Ne kazem da je lako,ali svaka im je za degeneka. Cuj 2k malo za mjesec. Trebali bi sjesti pa se dobro preispitati.
Bakir1

#821 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

Davno je prestalo imati veze sa autima ovo analiziranje i brojanje krvnih zrnaca me navede da se zapitam od cega ja zivim kad imam samo platu i ostalo sa strane a ne radim sa omladinom
Imam zenu bez plate dijete tudji kredit pod kirijom ne oskudjevam u bilo cemu dotiram rodbinu ustedjevinu imam i sve to sa manje od te 2 mjesecno
emko1234

#822 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

Bakir1 wrote:Davno je prestalo imati veze sa autima ovo analiziranje i brojanje krvnih zrnaca me navede da se zapitam od cega ja zivim kad imam samo platu i ostalo sa strane a ne radim sa omladinom
Imam zenu bez plate dijete tudji kredit pod kirijom ne oskudjevam u bilo cemu dotiram rodbinu ustedjevinu imam i sve to sa manje od te 2 mjesecno
Onda si ti mađioničar, ne znam šta drugo da ti kažem. Meni je magija kako on ima 1000, ona 750. Dvoje djece, oboje u školi, ode se na more, vozi se auto staro 7 godina. Oboje puše, kako to ljudi stignu, ja veze nemam.

Jbg ja na cigare dam 200 maraka mjesečno, i na gorivo 400 sigurno.
madner

#823 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Ja dok nisam prebacio 3 milje sam nosio svaki dan za rucak. Sada jednom hefticno jedem vani.
prog321

#824 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

2000 maraka u BiH je kao 2000 eura u Njemackoj.
Sasvim solidno se moze zivjeti sa tim parama.
Ovdje Emko prica bajke. Cuj, madjionicar sa dvije hiljadarke :lol:
emko1234

#825 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

prog321 wrote:2000 maraka u BiH je kao 2000 eura u Njemackoj.
Sasvim solidno se moze zivjeti sa tim parama.
Ovdje Emko prica bajke. Cuj, madjionicar sa dvije hiljadarke :lol:
Recimo da je Emko malo iznad prosjeka :wink:
Post Reply